Fuck, dat is een oud woord

Fuck, het is al eeuwenlang een veelgebruikt woord, kijk alleen al naar waar de naam FOK! vanaf is geleid. Een Britse onderzoeker meent echter dat het woord bijna twee eeuwen ouder is dan eerst werd gedacht. In oude gerechtsdocumenten uit 1310 kwam Dr. Paul Booth de naam 'Roger Fuckebythenavele' meermaals tegen.

Booth was bezig met een onderzoek naar Eduard II, de koning van Engeland tussen 1307 en 1327. Terwijl hij de oude documenten van de Chester County rechtbank aan het doornemen was, kwam hij opeens de naam van Fuckebythenavele tegen. In eerste instantie dacht hij dat het een grap was van de griffier, maar nadat de naam voor de derde keer opdook was hij er vrij zeker van dat het de echte eigennaam was.

Waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, al heeft Dr. Booth er wel een aantal theorieën over. Zo zou het kunnen betekenen "een man met zo weinig sekservaring dat hij probeert seks te hebben met de navel". Of dat de persoon zelfs nog dommer was en de navel aanzag voor de plek om het heiligdom van de vrouw te betreden. Hoe dan ook, met Fuckebythenavele is het niet heel goed afgelopen, hij werd in het document vogelvrij verklaard.

Hoewel Fuckebythenavele waarschijnlijk geen fijn lot is begaan, blijft zijn naam doorleven. Lange tijd werd gedacht dat het woord fuck pas rond de 15e eeuw zijn intrede deed. Het voorheen oudst geachte document waar het woord in voorkwam stamt uit omstreeks 1475. Dit was in het satirische gedicht Flen flyys dat in half Engels en half Latijn was geschreven. Hierin was het woord echter geschreven in een code die kon worden omgezet naar het woord 'fuccant'.

Fuck