Minirok verboden in Amerikaanse gemeente

Op sommige plaatsen worden - soms verregaande - beperkingen opgelegd aan hoe vrouwen zich kunnen kleden. Saoedi-Arabië, Iran en het Vaticaan zijn hier enkele voorbeelden van, en ook streng-gereformeerde scholen kunnen er wat van. Ook de Amerikaanse gemeente Dadeville, in de zuidelijke staat Alabama, lijkt nu in deze trend mee te gaan: hier heeft de gemeenteraad het dragen van de minirok verboden.

Het verbod heeft zijn oorsprong in een ander verbod: het dragen van een afgezakte broek, waardoor onderkleding zichtbaar is, was eerder al in de ban gedaan. Dit verbod trof vooral mannen; om vrouwen evenredig te treffen met kledingvoorschriften, werd dan ook maar besloten om minirokken eveneens in de ban te doen. De redenering hierbij is dat minirokken sterk doen denken aan onderkleding. Gemeenteraadslid Frank Goodman stelt dat het tonen van dergelijke kleding "een gebrek aan respect in de openbare ruimte" toont, en dat deze "een verkeerd voorbeeld voor de jongere generatie" vormt.

Het woord van God wordt eveneens op tafel gebracht om het verbod te bekrachtigen. "Ik heb dit onderwerp in mijn gebeden aangehaald, en me gerealiseerd dat God dit soort praktijken niet zou goedkeuren" aldus nog Goodman. Ook meer pragmatische redenen worden aangehaald om voor het verbod te pleiten: mensen die schaars gekleed of met zichtbare onderkleding over straat gaan, zouden minder kans hebben om een baan te vinden. Het is voorlopig nog onduidelijk of en hoe het verbod gehandhaafd zal worden, en wat exact als 'onderkleding' geldt.

Liefhebbers van de minirok mijden voortaan beter Dadeville, Alabama.