FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 juli 2015

'Bobbi Kristina Brown donderdag begraven'

Bobbi Kristina wordt zeer waarschijnlijk donderdag begraven. Dat hebben bronnen binnen haar familie laten weten aan ET Online.

De familie zou hebben besloten dat het afscheid van de 22-jarige dochter van Whitney Houston en Bobby Brown geen al te verdrietige bijeenkomst moet worden. De bron laat weten dat de familie 'het leven van Bobbi wil vieren'. Bobbi zal vlakbij haar moeder in Westfield, New Jersey, worden begraven.

Bobbi Kristina overleed zondagavond. De bron vertelt de website dat de dochter van Whitney tijdens haar laatste uren omgeven was door familieleden. Ze zongen uit de bijbel voor haar. De bron noemt het afscheid 'vredig, rustig en mooi'.

'Bobbi Kristina wordt donderdag begraven'
'Bobbi Kristina wordt donderdag begraven' (Foto: BuzzE)

Zweden vinden Russische duikboot

Wrakduikers hebben voor de Zweedse kust een buitenlandse onderzeeboot gevonden, schrijft De Telegraaf. Volgens de Zweedse krant Expressen heeft het schip aan de buitenkant geen zichtbare schade. Het is waarschijnlijk Russisch.

Het wrak werd vorige week gevonden op zo'n 2700 meter van de Zweedse kust. Het zou er nog niet zo lang liggen. De precieze locatie is niet bekendgemaakt. De onderzeeër is zo'n 20 meter lang en drie meter breed. De buitenzijde is niet beschadigd en de luiken zijn nog dicht, mogelijk is er dus nog een bemanning aan boord. Er staan cyrillische tekens op het schip. Dat duidt erop dat het uit Rusland afkomstig is.

Volgens experts duidt de vondst op een geheime Russische missie in Zweedse wateren. 'Als dit een onschuldig ongeluk was, was er al lang een noodsignaal uitgezonden', zegt een hoogleraar tegen Expressen. Hij noemt de vondst 'sensationeel'.

Het wrak wordt nu verder onderzocht. Vorig jaar zocht het Zweedse leger dagenlang naar een Russische onderzeeër die noodsignalen zou hebben afgegeven. Die werd nooit gevonden.

Chinese vrouw vermorzeld door roltrap

Een dertigjarige vrouw is in een winkel in de Chinese stad Jingzhou door een paneel bovenaan een roltrap gezakt en in het mechanisme terechtgekomen. Ze overleefde het incident niet. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

De vrouw wist op het moment dat ze door de vloer zakte nog net op tijd haar zoontje voor zich uit te duwen en zo te behoeden voor een val in het gat. Een winkelbediende wist het kind vast te grijpen en weg te trekken van het gapende gat in de vloer. Een andere medewerker van de winkel wist de hand van de vrouw nog even te grijpen, maar kon haar niet houden. Het duurde vier uur voor de brandweer erin slaagde de machineruimte van de roltrap te openen en het stoffelijk overschot te bergen.

Er was zeer recent onderhoud aan de roltrap gepleegd. Bij die gelegenheid zouden de monteurs zijn vergeten het paneel vast te schroeven.


Koenders vreest voor vredesproces Koerden en Turkije

Het vredesproces tussen de Turkse regering en de Koerdische groeperingen dreigt op scherp te worden gezet door beschietingen van het Turkse leger op stellingen van Koerdische strijders. Jarenlange moeizame besprekingen zouden daardoor teniet worden gedaan vreest minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

"Zowel de Turkse regering als de relevante Koerdische groeperingen dragen de verantwoordelijkheid om het Koerdische vredesproces niet te verstoren", aldus Koenders. "Ik roep op elke actie te vermijden die het Koerdische vredesproces in Turkije in gevaar brengt." Hij heeft maandag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de kwestie.

Turkije heeft de afgelopen dagen aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in Syrië en op de Koerdische PKK in het noorden van Irak. Het land heeft zich lang afzijdig gehouden van de strijd, maar na een reeks gewelddaden in de Turkse grensstreek met Syrië vorige week, werd toch de oorlog verklaard aan IS.

Dreiging
De NAVO komt dinsdag bijeen om te praten over de situatie. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties. Nederland steunt Turkije in de strijd tegen Islamitische Staat.

Koenders noemt IS een dreiging die ons allen raakt: "Het is belangrijk dat het NAVO-bondgenootschap deze dreiging nauwlettend volgt en erover spreekt. Turkije is een belangrijke speler en bondgenoot in een instabiele regio aan de directe grenzen van Europa die hard wordt geraakt door het optreden van IS."

Koenders vreest voor vredesproces Koerden
Koenders vreest voor vredesproces Koerden en Turkije (Foto: ANP)

The Witcher 3 krijgt laatste gratis DLC

Toen The Witcher 3 werd uitgebracht, werd ook aangekondigd dat er veel gratis DLC zou uitkomen voor de game, 16 stuks in totaal. Vandaag komt eindelijk de bodem in zicht: de laatste DLC zal een nieuwe gamemode introduceren genaamd "New Game +" modus.

De modus zal gericht zijn op de mensen die The Witcher 3 al uitgespeeld hebben. Het laat spelers die daar interesse in hebben het avontuur herstarten, waarbij ze al hun experience en items behouden. Het lijkt vanzelfsprekend dat de moeilijkheidsgraad van de game omhooggaat, maar hierover heeft CD Projekt Red nog niks over losgelaten op hun Facebookpagina.

Naast de gratis DLC heeft CD Projekt Red ook al betaalde uitbreidingen voor The Witcher 3 aangekondigd. De eerste genaamd Hearts of Stone zal in Oktober uitkomen en de spelers sturen naar Oxenfurt om daar een contract voor the Man Of Glass te vervullen. De tweede uitbreiding, Blood and Wine, staat gepland voor de eerste drie maanden van 2016 en stuurt spelers naar een compleet nieuwe regio genaamd Toussiant, die nog niet verscheurd is door de oorlog maar wel een duister geheim herbergt. Beide uitbreidingen zorgen voor ongeveer 30 uur aan extra speeltijd.

The Witcher
The Witcher 3 krijgt laatste gratis DLC

OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk is een onderzoek begonnen naar Geert Wilders op verdenking van opruiing. De PVV-leider had de Koran vergeleken met het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de rechtspopulistische FPÖ in Wenen op 27 maart. Ook eiste Wilders een verbod op de Koran.

Gegriefde moslims deden naderhand aangifte. Volgens de belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers/rijksen (IMÖ) heeft Wilders zich behalve aan opruiing schuldig gemaakt aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed.

'De bedreiging van Europa' luidde het thema van de redevoering van Wilders in de Hofburg, de voormalige residentie van de Habsburgers in Wenen, waar nu onder meer de burelen van de president van Oostenrijk zijn gevestigd. Wilders vergeleek het heilige boek van de islam met het boek Mein Kampf van de in Oostenrijk geboren nazi-leider Adolf Hitler, de drijvende kracht achter de Holocaust.

FPÖ-chef Heinz-Christian Strache, die het evenement had georganiseerd, volgde Wilders' speech 'met toestemming en vaak met applaus', aldus ooggetuigen. Het OM opent echter geen strafrechtelijk onderzoek tegen de Oostenrijkse partijleider, mede omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij met Wilders van tevoren over de inhoud van de toespraak heeft overlegd, aldus het Oostenrijkse persbureau APA.

Wilders heeft op Twitter laconiek gereageerd op het Oostenrijkse onderzoek. 'Veel gekker moet het niet worden', twitterde de PVV-leider maandagavond.

OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders
OM Oostenrijk doet onderzoek naar Wilders (Foto: ANP)

'Familie Joe Jackson naar ziekenhuis'

Joe Jackson, de vader van Michael, Janet en Jermaine Jackson, ligt sinds zondag in een ziekenhuis in de Braziliaanse plaats São Paulo. Volgens RadarOnline is hij er zo slecht aan toe dat de familie plannen maakt om naar Brazilië af te reizen om hem op te zoeken.

'Het gaat niet goed met hem', vertelt een bron aan RadarOnline. Katherine, de vrouw van Joe (87), gaat volgens de ingewijde samen met Trent en Jackie Jackson richting het ziekenhuis. 'De familie maakt zich op voor het ergste.' Bij de kleinkinderen van Joe zou het nieuws ook hard zijn aangekomen. 'De kinderen huilen wat af. Ze worden maar niet rustig.'

Eerder schreven andere media al dat Joe in het ziekenhuis was opgenomen met klachten die leken op een beroerte. Daarna zou hij in het ziekenhuis een hartaanval hebben gekregen. Hij zou daarop zijn geopereerd en een pacemaker hebben gekregen.

'Familie Joe Jackson naar ziekenhuis'
'Familie Joe Jackson naar ziekenhuis' (Foto: BuzzE)

Ban bezorgd over Turkse aanvallen op PKK

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is bezorgd over de Turkse luchtaanvallen op de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak. De Zuid-Koreaan hoopt op spoedige terugkeer tot een "constructieve dialoog" zodat een vreedzame oplossing kan worden gevonden voor het al decennia durende bloedige etnische conflict in Turkije.

Turkije is eind vorige week begonnen met luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië en op de PKK in het noorden van Irak. De PKK noemde het staakt-het-vuren met Ankara daarop "betekenisloos". De Turkse regering en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen, maar die lijken te zijn stilgevallen.

Ban bezorgd over Turkse aanvallen op PKK
Ban bezorgd over Turkse aanvallen op PKK (Foto: ANP)

Poels wint Daags na de Tour in Boxmeer

Wout Poels heeft het eerste Nederlandse criterium na de Tour de France op zijn naam geschreven. De 27-jarige ploeggenoot van Tourwinnaar Chris Froome was maandag in Boxmeer de beste in Daags na de Tour. Poels klopte in de sprint zijn medevluchter Robert Gesink, die zondag in Parijs als zesde eindigde in het klassement van de Franse wielerronde.

Poels en Gesink gingen twee ronden voor het einde in de aanval, nadat een poging van Lars Boom om weg te blijven was mislukt. In de sprint was de belangrijke knecht van Froome te sterk voor de kopman van LottoNL-Jumbo. Poels volgde Boom op als winnaar van Daags na de Tour.

De Limburger was maandag vanuit Parijs met zijn ploeggenoten eerst naar Londen gevlogen voor een huldiging op het hoofdkantoor van sponsor Sky. Poels pakte daarna het vliegtuig naar Düsseldorf, waarna hij met de auto via zijn woonplaats Blitterswijck naar Boxmeer reed. Hij nam het daar op tegen onder anderen Gesink, Boom, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Koen de Kort, Simon Geschke en Daniel Teklehaimanot.

In de Tour de France lukte het steeds net niet, maar in het eerste criterium na de Franse wielerronde kon Peter Sagan eindelijk juichen. De Slowaakse winnaar van het puntenklassement schreef in België het zogeheten 'natourcriterium' van Aalst op zijn naam. Sagan verwees Chris Froome, de winnaar van de Ronde van Frankrijk, naar de tweede plaats. Belgisch kampioen Preben Van Hecke kwam in Aalst als derde over de streep.

Sagan (25) eindigde in de Tour in maar liefst vijf ritten als tweede. Het leverde de Slowaakse alleskunner wel de groene trui op. In Aalst verwees hij Tourwinnaar Froome in een rechtstreeks gevecht naar de tweede plaats. Sagan won zonder al te veel moeite het sprintje om de winst met de man in de gele trui.

Poels wint Daags na de Tour in Boxmeer
Poels wint Daags na de Tour in Boxmeer (Foto: ANP)

Afellay kiest voor Stoke City

Ibrahim Afellay ziet af van een terugkeer bij PSV en gaat in Engeland aan de slag bij Stoke City. De 29-jarige international verbond zich maandag voor twee jaar aan de club uit de Premier League. Afellay was transfervrij nadat zijn contract bij FC Barcelona was afgelopen. Afgelopen seizoen speelde de aanvallende middenvelder op huurbasis in Griekenland bij Olympiakos Piraeus.

Trainer Phillip Cocu wilde Afellay dolgraag terughalen naar PSV, waarmee hij tussen 2004 en 2011 vier landstitels won. De oud-aanvoerder van de Eindhovense club geeft echter de voorkeur aan een lucratief Engels avontuur. Afellay komt bij Stoke City twee landgenoten tegen, Erik Pieters en Marco van Ginkel. Met Bojan Krkic, Marc Muniesa en Moha treft de Utrechter ook drie Spanjaarden die hij kent van Barcelona.

De vijftigvoudig international sluit in Frankrijk, waar Stoke City op trainingskamp is, aan bij zijn nieuwe ploeg. Afellay kan komend weekeinde tijdens een vriendschappelijk toernooi in Duitsland zijn officieuze debuut voor de 'Potters' maken. "Het is geen geheim dat Ibrahim in de belangstelling stond van veel clubs en we zijn daarom heel blij dat hij voor ons gekozen heeft", zei directeur Tony Scholes van Stoke.

Afellay maakte vorig jaar onder de toenmalige bondscoach Guus Hiddink zijn rentree in het Nederlands elftal, na een lange periode van blessureleed. Vanwege al zijn fysieke problemen had de Utrechter zich amper kunnen bewijzen bij Barcelona. Verhuurperiodes aan Schalke 04 en Olympiakos waren ook niet bijster succesvol. Onder Hiddink speelde Afellay afgelopen seizoen zes interlands voor Oranje, maar in de laatste wedstrijden ontbrak hij.

Afellay kiest voor Stoke City
Afellay kiest voor Stoke City (Foto: ANP)

Younes haakt af bij Ajax voor duel met Rapid

Trainer Frank de Boer van Ajax heeft maandag toch nog een tegenvaller moeten incasseren in de aanloop naar het duel met Rapid Wien in de derde voorronde van de Champions League. Aanwinst Amin Younes haakte aan het eind van de training af met een bovenbeenblessure en gaat niet mee naar Wenen.

Eerder dacht De Boer nog met een fitte selectie naar Oostenrijk te kunnen reizen. Ook Viktor Fischer, van wie het twijfelachtig was of hij op tijd fit zou zijn, gaat mee. De Deen ontbrak vorige week nog in het oefenduel met Saint-Étienne. Door het wegvallen van Younes, die overkwam van Borussia Mönchengladbach, gaat Ajax met achttien man naar Oostenrijk.

Lucas Andersen zit niet bij de selectie. Deze Deen was al gepasseerd en is ook niet alsnog opgenomen nu Younes is afgehaakt. Mike van der Hoorn blijft ook thuis, hij is geschorst. Van der Hoorn kreeg vorig seizoen in de thuiswedstrijd in de Europa League tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk rood. Die kaart kreeg de verdediger in dat duel na het laatste fluitsignaal, toen hij het aan de stok kreeg met doelman Denis Bojko.

De Schotse scheidsrechter William Collum heeft woensdagavond de leiding in handen bij het duel tussen Rapid Wien en Ajax in de derde voorronde van de Champions League. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA maandag bekend. De 36-jarige Schot floot vorig seizoen het uitduel van Ajax met FC Barcelona in de Champions League. De Amsterdammers gingen toen met 3-1 onderuit.

Ajax speelt woensdag in het Ernst Happel Stadion de eerste wedstrijd van het tweeluik met Rapid. Een week later is in Amsterdam de return. De winnaar plaatst zich voor de play-offs voor de groepsfase van de Champions League.

Younes haakt af bij Ajax voor duel met Rapid
Younes haakt af bij Ajax voor duel met Rapid (Foto: ANP)

International Dyanne Bito stopt met voetbal

Rechtsback Dyanne Bito stopt met voetbal. De 33-jarige speelster van Telstar heeft dat maandag via haar club bekendgemaakt. Bito kwam 146 keer uit voor het Nederlands elftal.

Bito maakte deel uit van het Nederlands team dat afgelopen zomer de achtste finale bereikte van het wereldkampioenschap in Canada. Ze debuteerde in 2000 in Oranje en speelde ook op de EK's in 2009 en 2013.

Alleen recordinternational Annemieke Kiesel-Griffioen kwam vaker (156 keer) voor het Nederlands elftal in actie.

International Dyanne Bito stopt met voetbal
International Dyanne Bito stopt met voetbal (Foto: ANP)

Poetin gunt Blatter een Nobelprijs

Als het aan Vladimir Poetin ligt, krijgt de aftredende voetbalbaas Sepp Blatter een Nobelprijs.

De Russische president deed die opvallende aanbeveling maandag in een interview met het Zwitserse televisiestation RTS. "Mensen als Blatter en andere voorzitters van internationale sportfederaties verdienen een speciale erkenning", zei Poetin, die twee dagen eerder bij de loting voor de WK-kwalificatie nog een openlijke steunbetuiging had gekregen van de vertrekkende FIFA-voorzitter. Het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond nam in Sint-Petersburg een resolutie aan, waarin werd benadrukt dat Rusland kan rekenen op de volledige steun bij de organisatie van het WK 2018.

Poetin en Blatter lieten bij de loting nadrukkelijk zien dikke vrienden te zijn. Volgens de Russische machthebber verdient zijn Zwitserse bondgenoot zelfs een Nobelprijs. "Als er iemand een Nobelprijs verdient, zijn het mensen als Blatter. We kennen allemaal zijn situatie. Ik wil niet op details ingaan, maar ik geloof geen woord van de verhalen dat hij betrokken is bij corruptie", zei Poetin maandag op de Zwitserse tv.

Poetin gunt Blatter een Nobelprijs
Poetin gunt Blatter een Nobelprijs (Foto: ANP)

'Boston trekt zich terug voor Spelen 2024'

Boston stelt zich niet langer beschikbaar als kandidaat om de Olympische Spelen van 2024 te organiseren. De Amerikaanse krant The Boston Globe schrijft dat maandag op basis van ingewijden. De exacte reden van de terugtrekking is nog niet bekendgemaakt. Volgens bronnen van de krant komt de organisatie van het bid voor de Spelen later met een verklaring.

Het nieuws kwam maandag kort nadat burgemeester Martin J. Walsh een toespraak had gegeven. De bestuurder zei daarin dat hij geen contract zou ondertekenen als er geen duidelijkheid is over het kostenplaatje dat het organiseren van de Spelen met zich meebrengt. Kort daarna zou zijn besloten om helemaal af te zien van een bid.

Vrijwel direct nadat Boston bekend had gemaakt de Spelen te willen binnenhalen, protesteerden veel mensen tegen het plan dat in hun ogen te veel zou kosten. Boston was de enige niet-Europese stad in de race voor de Spelen van 2024.

RšikkŲnen: "Echte snelheid Ferrari vaak verborgen"

Volgens Ferrari-coureur Kimi Räikkönen is de echte snelheid van zijn Formule 1-bolide dit seizoen vaak niet getoond. De reden hiervoor is dat de Italiaanse renstal nooit voor de snelle Mercedessen kon komen. In Hongarije lukte dit wel, waarna zowel Sebastian Vettel als de Fin wegreden bij de rest van het veld.

Räikkönen: "Wij hadden de snelheid te pakken en liepen langzaam maar zeker bij hen weg, omdat wij consequent sneller waren. Ik weet niet wat gebeurd zou zijn als wij er achter hadden gereden; mogelijk hadden wij onze snelheid dan niet ten volle kunnen benutten, omdat het lastig inhalen is."

Volgens Räikkönen is dat de Italianen dit seizoen al vaker overkomen, omdat inhalen te lastig bleek te zijn. Een goede start veranderde echter alles. Vettel won de race op de Hungaroring, terwijl Räikkönen na problemen met het Kinetic Energy Recovery System (MGU-K) op moest geven.

CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel'

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft maandag een omstreden regel van de mondiale atletiekfederatie IAAF ongeldig verklaard. Het gaat om een specifieke sekseregel, waarin is opgenomen dat atletes met teveel testosteron in hun lichaam niet mogen meedoen aan vrouwencompetities. Het CAS is het in principe niet oneens met een dergelijke regel, maar vindt dat de IAAF nader onderzoek moet verrichten naar de voordelen die atletes met een hoger testosterongehalte hebben. Mogelijk wordt een aangepaste wet later wel geaccepteerd.

De IAAF stelde de regel in 2011 in. Aanleiding was destijds de geruchtmakende affaire rond de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. Zij pakte in 2009 goud op de 800 meter bij de WK in Berlijn. Door haar mannelijke voorkomen rees er twijfel rond haar geslacht en werd ze bijna een jaar geschorst. Semenya moest een seksetest ondergaan voor ze weer mocht lopen bij de vrouwen.

De IAAF voerde als argument aan dat het testosterongehalte bepalend is voor het presteren van een sporter. Mannen, die van nature veel meer van het mannelijke hormoon hebben, hebben een groot voordeel. Mede daardoor zijn hun prestaties vrijwel altijd beter dan die van de vrouwelijke sporters in dezelfde discipline.

Het CAS gaat in principe mee met de opvatting van de IAAF, die wetenschappelijk is onderbouwd, maar heeft twijfels over de precieze waarden die worden genoemd in de regel. Zo vindt het tribunaal dat niet goed is onderzocht bij welk buitengewoon testosterongehalte een vrouw echt in het voordeel komt ten opzichte van vrouwen die een normale, of lage, waarde hebben.

CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel'
CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel' (Foto: ANP)

Turkije vs IS een complot?

Zoals de oplettende lezer ongetwijfeld niet ontgaan is, zijn Turkije en Islamitische Staat sinds korte tijd in een hevige oorlog verwikkeld. Deze ontwikkeling komt, als we de Turkse overheid mogen geloven, door aanslagen die IS in Turkije heeft gepleegd, waarbij een soldaat omkwam. 

Ook in Turkije bestaan er echter complotdenkers die daar allemaal niets van geloven. Erdogan, Turkije's Glorieuze Leider, heeft het land jaren afzijdig gehouden in de oorlog met IS. Nu opeens is Turkije het fanatiekst van alle landen. Ho ho, nee nee, dat moeten we niet zomaar geloven. Hier op FOK! leest u de WAARHEID (volgens de complotdenkers).

Laten we beginnen bij het begin. Begin vorig jaar lekten gesprekken van een vergadering tussen onder anderen het hoofd van de Turkse geheime dienst en de minister van Buitenlandse Zaken naar buiten. Hierin wordt letterlijk gezegd dat een 'false flag' creëren een optie is. Het hoofd van de geheime dienst zegt hier: 'Als het moet, stuur ik vier man Syrië in om een raket op Turkije af te vuren. Zo maak ik een reden voor een oorlog.' Geheel toevallig werd na dit lek YouTube tijdelijk afgesloten in Turkije. 

Dit is zeker niet de eerste keer geweest dat Erdogan in opspraak komt door afluisterschandalen. Eerder dat jaar lekte een tape naar buiten waarin Erdogan zijn zoon opdroeg zich te ontdoen van geheime fondsen. Dit terwijl er juist een groot corruptieonderzoek tegen hem aan de gang was. Dit mocht ome Erdo echter niet deren, volgens hem was dat allemaal nep en onderdeel van een complot om hem te ondermijnen. Maar dit even terzijde, terug naar de ware reden van de oorlog.

De suggestie dat Turkije best wel een aanval op eigen bodem uit zou willen voeren, om een excuus te hebben voor een oorlog in Syrië is dus gedaan door de Turkse geheime dienst zelf. Er is echter nog meer gebeurd om dit aannemelijk te maken. Turkije is er namelijk ook nog eens op betrapt wapens naar Syrie te smokkelen. Waren die wapens voor rebellen daar? Of om toch die uitlokkingsaanval, die false flag, te plegen?!?!

Zo werd aan alle kanten de druk op Erdogan opgevoerd. Hij sloeg terug zoals alleen Erdogan dat kan; het ligt allemaal aan iedereen behalve Erdogan zelf. Zo wil de invloedrijke geestelijke Fethullah Gulen een parallelle staat in Turkije en is de Koerdse politieke partij, de HDP, slechts het schoothondje van de PKK en wil eigenlijk iedereen niets anders dan hem ondermijnen.

Deze oorlog komt Erdogan dus bijzonder goed uit. Zo kan hij de aandacht van zichzelf en zijn eigen falen afleiden, waar veel oppositiestemmen om zijn aftreden schreeuwden en hij afgelopen verkiezingen voor het eerst een lichte nederlaag leed én zo heeft hij een excuus om naast IS die dekselse Koerden die maar niet gewoon willen doen wat hij zegt aan te pakken. De PKK wordt immers veel harder aangepakt dan de IS. Daarbij heeft Turkije dus eerder laten zien geen enkele morele bezwaren te hebben tegen het in scène zetten van een aanval. 

Geloven jullie het officiële Turkse verhaal nog?

MaandagMetaal #3 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Nonpoint - The Truth

---

Chimaira - Power Trip

---

Iron Maiden - Hallowed Be Thy Name

---

System Of A Down - Chop Suey!

---

Succes deze week en tot de volgende!

Roseanne Barr: 'Dutch killed Anne Frank'

Comédienne en actrice Roseanne Barr ging maandagochtend flink tekeer tegen Nederland op Twitter. Ze noemt voormalig Tweede Kamerlid Arjan El Fassed een nazi en twittert: 'Dutch killed Anne Frank'. Later nuanceerde ze die uitspraak. 

Barr deelde eerst een blog over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hierbij schreef ze 'Nederlandse nazi-geschiedenis die nog steeds voortduurt met de oprichter van Electronic Intifada.' Ze doelt daarmee op Arjan El Fassed, die medeoprichter is van The Electronic Intifada, een website met nieuws over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Volgens de 62-jarige Barr is deze website racistisch. 'Nederlandse nazi die een racisitisch blog heeft opgericht', twittert ze over El Fassed. Nederlandse twitteraars spraken de actrice aan op haar uitspraken. 'Veel mensen beschuldigen mij ervan dat ik dronken ben omdat ik onthulde dat een Nederlandse nazi een racistische website startte', zegt ze hierover.

Geblokkeerd
De 41-jarige El Fassed, tussen 2010 en 2012 kamerlid voor GroenLinks, reageerde nuchter op de tirade van de Amerikaanse. 'In de VS ben je al snel een nazi. Zo, nu weer aan het werk', luidde zijn antwoord op Twitter. Ook deelde hij een afbeelding waaruit blijkt dat hij Roseanne Barr heeft geblokkeerd.

De actrice heeft na haar aanval op El Fassed ook nog een uitspraak over Nederland gedaan. 'De Nederlanders hebben Joden gedeporteerd', schreef ze. Tevens houdt ze Nederland aansprakelijk voor de dood van Anne Frank. Die bewering nuanceerde ze later: 'Ik had moeten zeggen: Anne Frank is vermoord door de nazi's die de Nederlandse regering in hun macht hadden. Dat was wat ik bedoelde. Het Nederlandse volk was machteloos. Maar dat zijn ze nu niet meer. Ik hoop dat ze de antisemitische krachten stoppen die hen nu bedreigen.'

Roseanne Barr is Nederland vooral bekend als de hoofdpersoon van de comedyserie Roseanne, die eind jaren 80 en een groot deel van de jaren 90 ook in Nederland op de buis kwam.

Crimineel Houssine Ait S. opgepakt in Marokko

De Amsterdamse crimineel Houssine Ait S. is zondag opgepakt in het Marokkaanse Marrakech. S. (34) is genoemd als hoofdrolspeler in de Amsterdamse onderwereldoorlog die de afgelopen jaren veel levens heeft gekost.

De Marokkaanse politie heeft laten weten dat Interpol is ingeschakeld, omdat de arrestant in verband wordt gebracht met afrekeningen in het criminele circuit in het buitenland. Hij wordt onder meer verdacht van poging tot moord en mishandeling.

S. wordt in de onderwereldoorlog gezien als medestander van Benaouf A. die bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012 ternauwernood wist te ontsnappen. Hij stond daarbij tegenover de vorig jaar met veel geweld geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie reisde S. met vervalste papieren. Hij stond internationaal gesignaleerd en heeft in ons land nog een celstraf openstaan voor zware mishandelingen in Amsterdam in 2002 en 2008. Volgens Marokkaanse media reisde de verdachte met een vals paspoort uit een Centraal-Amerikaans land het land in Tanger binnen.

Hij is in eerste instantie gearresteerd wegens de valse papieren en de valse identiteit, maar ook zijn verdenkingen gerezen na huiszoekingen in twee panden van S. in Marokko. Daar zijn onder meer 34 horloges, tien mobiele telefoons, twee tablets, geld en tien paspoorten uit Frankrijk, Marokko en Nederland aangetroffen.

Crimineel Houssine Ait S. opgepakt in Marokko
Crimineel Houssine Ait S. opgepakt in Marokko (Foto: ANP)

Meer dan 4 jaar cel voor 'nepchirurg'

Een 31-jarige Duitser die zonder medisch diploma cosmetische chirurgie bedreef, is maandag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en drie maanden. De rechtbank in het Beierse Regensburg achtte hem schuldig aan gevaarlijke toebrenging van lichamelijk letsel en fraude. Hij had bij meer dan vijftig mannen en vrouwen botox en siliconen geïnjecteerd, vooral in het gezicht. Daarmee heeft hij meer dan 63.000 euro 'verdiend'.

De patiënten op hun beurt klaagden over pijnlijke zwellingen of gevoelloosheid. De neparts zocht zijn slachtoffers via internet. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist. De aan drugs verslaafde nepchirurg heeft een bekentenis afgelegd en zei blij te zijn dat hij is ontmaskerd en zo erger is voorkomen.

Meer dan 4 jaar cel voor 'nepchirurg'
Meer dan 4 jaar cel voor 'nepchirurg' (Foto: ANP)

Duizend arrestaties van verdachte extremisten

In Turkije zijn 1050 mensen opgepakt in een campagne tegen vermeende extremisten. Dit zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag. Onder de arrestanten zijn tussen de vijftig en zestig buitenlanders.

De verdachten zouden lid of aanhanger zijn van terreurbewegingen zoals Islamitische Staat, de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) of van het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C).

Een week geleden veroorzaakte een bloedige bomaanslag op een bijeenkomst van jonge Koerden niet ver van de Syrische grens een schok. Die heeft een einde gemaakt aan het beleid van Davotoglu en vooral zijn baas president Erdogan om de Islamitische Staat in Syrië en Irak zo veel mogelijk negeren.

Duizend arrestaties van verdachte extremisten
Duizend arrestaties van verdachte extremisten (Foto: ANP)

NOS: recordaantal kijkers voor de Tour

De Tour de France heeft dit jaar een recordaantal mensen aan de buis gekluisterd. Gemiddeld keken zo'n 1,1 miljoen liefhebbers naar de live-uitzendingen van de etappes. Daarmee gaat de wielerronde de boeken in als best bekeken editie van de afgelopen twintig jaar, maakte de NOS maandag bekend.

De tweede etappe op 5 juli van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland trok de meeste kijkers ooit, bijna 2 miljoen. Op de tweede plek van de meest bekeken Touruitzendingen staat de slotetappe van zondag naar de Champs Élysées in Parijs, met ruim 1,9 miljoen, gevolgd door de bergetappe naar de Alpe d'Huez van afgelopen zaterdag (bijna 1,9 miljoen).

In totaal hebben ruim 10 miljoen Nederlanders minstens een keer vijf minuten achter elkaar naar de Tour op televisie gekeken, heeft de omroep berekend. Volgens Ewoud van Winsen, adjunct-hoofdredacteur NOS Sport, ontstond er vooral rond de start in Utrecht een 'enorme hype'. "Maar ook toen de Tour over de grens ging, bleven de live-uitzendingen van de etappes onvoorstelbaar goed scoren.''

Het nieuwe programma Studio Tour deed het volgens de NOS ook goed, met een gemiddeld aantal kijkers van 860.000 in de vooravond. "Natuurlijk was er ook wel wat kritiek'', zegt Van Winsen. "Soms terecht, soms onterecht.'' Hij meent echter dat een vergelijking met de Avondetappe van Mart Smeets, dat voorgaande jaren op tv was, niet opging. "Studio Tour was en is geen vervanger van de Avondetappe, dus daar kunnen we ook niet zoveel mee.''

NOS: recordaantal kijkers voor de Tour
NOS: recordaantal kijkers voor de Tour (Foto: BuzzE)

Zeker 13 miljoen schade door storm

De zomerstorm die zaterdag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 13 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars maandag bekend op basis van eerste schattingen.

Het zijn vooral voertuigen van particulieren en bedrijven die beschadigd raakten. Ook gaat het om schade aan inboedel en opstalschade. Ook vakantiegangers in de kustregio's kregen het flink voor hun kiezen, zegt het verbond. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd of zelfs compleet onbruikbaar. Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims ongeveer 30 procent hoger dan op een normale dag.

Verwacht wordt dat het totale schadebedrag nog hoger wordt. Schade aan landbouw- en overheidseigendommen zit niet in de eerste raming. Ook is nog niet bekend hoeveel schade is ontstaan doordat evenementen zijn afgelast. Ook verwacht het verbond veel uitgestelde claims. "Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar." De koepel adviseert vakantiegangers dan ook een ander een kijkje te laten nemen bij hun huis. "Relatief kleine schades zoals een losliggende dakplaat of enkele weggewaaide dakpannen worden al snel groter, gezien de voorspelde regen voor de komende dagen."

Deze julistorm is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting van het verbond voor enkele miljoenen euro's schade, eind maart leidde een storm tot ongeveer 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen.

Zeker 13 miljoen schade door storm
Zeker 13 miljoen schade door storm (Foto: ANP)

Van zoenen leef je langer

Een ander zoenen is gezond en je leeft er zelfs langer door. Tot die conclusies komen onderzoekers van de University of Nevada en de Indiana University in de Verenigde Staten. Ze onderzochten het afgelopen jaar de kus in 168 culturen. Hun bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift American Anthropologist.

Een mens gebruikt 146 spieren bij het uitwisselen van een zoen en doet 80 miljoen nieuwe bacteriën op wanneer hij een ander op de lippen kust. Gemiddeld genomen zijn we 20.000 minuten van ons leven bezig met zoenen, twee aaneengesloten weken.

Maar wat in de ene cultuur geldt als romantisch of erotisch, betekent in de andere helemaal niets. In 77 van de onderzochte culturen speelt romantiek een rol, maar in 91 totaal niet. De romantisch-seksuele kus is bijvoorbeeld normaal in het grootste deel van Azië, Europa en Noord-Amerika, maar in Centraal-Amerika weer helemaal niet. Ook in grote delen van Afrika, het Amazonegebied en Nieuw-Guinea geldt een zoen niet bepaald als romantisch of sensueel.

Kus en je leeft langer
Kus en je leeft langer (Foto: ANP)

Advocaten blij met toezicht afluisteren

De Nederlandse strafrechtadvocaten zijn blij dat de regering nu "inziet" dat een onafhankelijke toetsing voor het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten noodzakelijk is. "Dit is winst voor de rechtsstaat", zegt voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Het is treurig dat hier een kort geding voor nodig was."

Nooitgedagt reageert hiermee op de aankondiging van het kabinet dat er een onafhankelijke toetsing komt voorafgaand aan het tappen van gesprekken tussen advocaten en verdachten. De advocaten hadden een kort geding aangespannen, omdat ze vinden dat iedereen er in principe van uit moet kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is. Een verdachte moet namelijk vrij en in vertrouwen over zijn zaak kunnen spreken. De rechter gaf ze hierin gelijk.

Toch gaat de overheid in beroep tegen de uitspraak van de rechter in Den Haag. Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt namelijk niet dat er tot nu toe onrechtmatig is gehandeld bij het afluisteren van advocaten. Hij wijst erop dat de huidige wet niet verplicht tot een onafhankelijke toets op het tappen van communicatie met advocaten.

In december maakte het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten "langdurig"zijn afgeluisterd door de geheime dienst AIVD. Het kantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Advocaten blij met toezicht afluisteren
Advocaten blij met toezicht afluisteren (Foto: ANP)

IMF waarschuwt voor Griekse risico's

De ontwikkelingen in Griekenland blijven een risico vormen voor de eurozone. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag. De organisatie stelt in een rapport over de muntunie dat de autoriteiten niet zelfgenoegzaam over de omvang van de bedreigingen moeten worden.

"De eurozone is evenwichtiger dan in de afgelopen jaren", aldus het IMF. "Maar de unie blijft blootgesteld worden aan kwetsbaarheden."

De instelling stelt dat desnoods alle beschikbare instrumenten gebruikt moeten worden om de besmettingsrisico's uit Griekenland te beheren. Ook benadrukt het IMF om te blijven werken aan ,,de architectuur" van de monetaire unie en de Europese beveiligingsmechanismes blijvend te verbeteren.

Voorbereiding
Het rapport komt op het moment dat Griekenland zich voorbereidt op gesprekken met zijn schuldeisers over het derde steunpakket dat het land in het vooruitzicht is gesteld. Hoewel de reactie op de financiële markten op het hervormingspakket over het algemeen positief was, meent het IMF dat ook in de nabije toekomst 'significante onzekerheid en volatiliteit als gevolg van de situatie' niet kan worden uitgesloten.

Het IMF denkt dat eurozone dit jaar met 1,5 procent zal groeien, en met 1,7 procent in 2016. Volgens de instelling zal de economie profiteren van de gunstige wisselkoersen, lagere olieprijzen en stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Dit jaar zal de inflatie nog rond het nulpunt blijven, maar daarna zal deze aantrekken tot 1,1 procent.

IMF waarschuwt voor Griekse risico's
IMF waarschuwt voor Griekse risico's (Foto: ANP)

Bomaanslag op auto Duitse politicus

De auto van de fractievoorzitter van de linkse partij Die Linke in de Duitse stad Freital is maandag door een explosie totaal vernield. De partij vermoedt dat het gaat om een extreem-rechtse aanslag. Michael Richter zet zich in voor asielzoekers. Daarom is hij al wekenlang doelwit van dreigementen, ook met de dood.

In Freital in de Oost-Duitse deelstaat Saksen komt het steeds weer tot protesten tegen het asielzoekerscentrum. Tijdens informatieavonden ontstond er tumult. Dat er nu ook explosieven tegen politici worden gebruikt, is voor de fractievoorzitter van Die Linke in het deelstaatparlement, Rico Gebhardt, reden tot zorg. "Het racismeprobleem in Saksen is al lang een veiligheidsprobleem geworden", aldus Gebhart. Ook voor de fractievoorzitter van de sociaaldemocratische SPD is er sprake van "een nieuwe dimensie van politiek geweld".

Zondag nog werden de ruiten ingegooid bij een asielzoekerscentrum in Dresden. Vrijdag kwam het in de Saksische hoofdstad tot rellen tijdens een betoging tegen asielzoekers, welke georganiseerd was door de extreem-rechtse Nationaal-Democratische Partij van Duitsland (NPD).

Er gaat sinds het begin van het jaar nog maar amper een dag voorbij in Duitsland zonder geweld tegen buitenlanders. In de eerste zes maanden van 2015 zijn 150 brandstichtingen of andere aanvallen gepleegd tegen asielzoekerscentra. Soms gaat het om leegstaande, net gerenoveerde gebouwen die nog in gebruik moeten worden genomen. De Duitse autoriteiten verwachten dit jaar een recordaantal van 450.000 asielzoekers.

Explosie bij auto linkse Duitse politicus
Explosie bij auto linkse Duitse politicus (Foto: ANP)

Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens

Militair gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) waarbij er geen mens meer aan te pas komt als geweld wordt gebruikt, kan in oorlogen leiden tot meer verliezen aan mensenlevens. Hiervoor waarschuwen de beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking en meer dan duizend andere deskundigen inzake AI en robotica in een open brief.

Het gebruik van AI-wapens is volgens de experts "binnen jaren, niet binnen decennia" technisch mogelijk. Doordat geen mensen meer nodig zijn om ze te bedienen, kan het verleidelijk zijn hen daadwerkelijk in te zetten; zo wordt "het slagveld veiliger voor het legerpersoneel". Autonoom oorlogvoerende AI-wapens zijn daarom wel eens beschreven als "derde revolutie in de oorlogsvoering, na het buskruit en de atoombom". De drempel om geweld te gebruiken, wordt door AI-wapens lager, aldus de experts.

De deskundigen waarschuwen voor een nieuwe wapenwedloop met AI-wapens zodra de technologie beschikbaar komt, aldus dagblad The Guardian maandag. Er is immers geen moeilijk verkrijgbaar materiaal voor nodig, zoals verrijkt uranium bij atoombommen.

Dark Star
 Voor Hawking is kunstmatige intelligentie "onze grootste existentiële bedreiging" en ,,kan leiden tot het einde van het menselijk ras".

Intelligente bommen komen al voor in de science fiction film Dark Star uit 1974. "Bom nummer 20" kan filosofisch redeneren over de vraag of hij al dan niet moet ontploffen.

Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens
Hawking waarschuwt voor 'intelligente' wapens (Foto: ANP)

MPAA plande media-lastercampagne tegen Google

De MPAA, het Amerikaanse equivalent van Brein die zich inzet voor auteursrechten van filmmaatschappijen, blijkt daadwerkelijk de maffiapraktijken uit te voeren waarvan zij zo vaak beschuldigd worden. De MPAA plande een media-lastercampagne waarbij onder meer de Today Show en de Wall Street Journal zouden worden ingezet.

Dit blijkt uit mails tussen de MPAA en procureur-generaal Jim Hood die zijn vrijgegeven nadat Google een zaak aanspande tegen de twee op basis van eerder uitgelekte informatie.

In de mails wordt beschreven hoe Google zou moeten zwartgemaakt in een segment in de Today Show, waarna een van de grootste geldschieters van Google naar voren zou moeten komen en zou moeten eisen dat Google zijn strategie met betrekking tot auteursrechtelijk beschermd materiaal zou veranderen. Aanvullend zou een verzonnen item in de Wall Street Journal moeten suggereren dat de beurskoers van Google onder druk zou komen te staan als gevolg van de onwelwillendheid van Google om mee te werken aan de hervormingen.

Dit alles zou gedaan worden via een speciaal opgezette non-profit om te voorkomen dat de campagne aan de MPAA gelinked kon worden.

Je kunt de volledige plannen van de MPAA zelf nalezen in de pdf's van de mailwisselingen (pdf). Deze mails zouden nog maar het topje van de ijsberg zijn. Vorig jaar lekten al mails waaruit blijkt dat de MPAA de voornoemde procureur-generaal onder druk zette om de met ruime meerderheid afgeketste SOPA alsnog door te drukken. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

MPAA logo

De leukste sporttweets van week 30

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Held van afgelopen weekend was toch wel Bram Tankink. Hij fietste de Alpe d'Huez op met een set jeu de boules-ballen voor zijn dochtertje die jarig was:

De andere held van het weekend was ongetwijfeld Max Verstappen:

Bij Telstar hadden ze nogal last van de storm:

In Engeland hadden ze hele andere problemen op het veld:

Mark Tuitert is een geboren actievoerder:

Ranomi Kromowidjojo vermaakt zich prima:

Marianne Vos ging helemaal uit haar dak toen ze teamgenote Anna van der Breggen La Course zag winnen:

De meningen over bocht 7 op de Alp zijn verdeeld, maar zo was het er gezien vanaf de fiets:

Bjorn Vanmelkebeke, werkzaam bij de Team LottoNL Jumbo-ploeg kwam maar moeizaam omhoog:

De wraak was zoet:

Mexico won afgelopen nacht de Gold Cup mede dankzij dit geweldige doelpunt van Andrès Guardado:

Dat was een mooie gelegenheid voor de KNVB om @Josesomor26 (die al sinds het WK van vorig jaar dagelijks zijn beklag doet over de volgens hem onterechte strafschop die Arjen Robben versierde) te feliciteren. We mogen hierbij niet onvermeld laten dat Mexico gedurende het toernooi ook een aantal discutabele strafschoppen kreeg:

De frustratie over die strafschop op het WK was er in ieder geval gisteren nog:

Tijdens de Tour werd een prachtige stukje weg omhooggereden:

De Formule 1-coureurs hielden een zeer indrukwekkende herdenking van Jules Bianchi:

Tijden veranderen:

Ook PSV-directeur Toon Gerbrands wilde zelf actief meedoen tijdens de open dag van PSV:

Thijs Zonneveld is al tijden erg kritisch over Astana en vooral ploegbaas Alexander Vinokourov, iets wat hem bij de ploeg niet in dank wordt afgenomen. Maar gelukkig herkende Vino de kritische Zonneveld niet toen hij met hem op de foto ging:

Kieftenbeld definitief naar Birmingham City

De transfer van Maikel Kieftenbeld van FC Groningen naar Birmingham City is rond. Dat melden beide clubs maandag op de website. De 25-jarige middenvelder heeft een contract voor drie jaar ondertekend bij de Engelse club, die uitkomt in het Championship (tweede niveau).

Kieftenbeld maakte in 2010 de overstap van Go Ahead Eagles naar Groningen en speelde sindsdien 171 officiële duels voor de 'Trots van het Noorden'. De aanvoerder kwam daarin vier keer tot scoren. Afgelopen seizoen veroverde Kieftenbeld met zijn club de KNVB-beker.

Kieftenbeld verlengde vorig jaar zijn contract nog met twee seizoenen, maar liet daarin een gelimiteerde transfersom opnemen. Birmingham was bereid dat bedrag, naar verluidt enkele tonnen, te betalen.

Splatoon krijgt op 6 augustus een grote update

Splatoon wordt op 6 augustus behoorlijk uitgebreid. De belangrijkste toevoeging is 'Squid Battles', in deze modus kun je eindelijk een team samenstellen en tegen andere teams vechten. De nieuwe features en content zijn gratis voor iedereen.

Naast Squid Battles kun je nu ook Private Battles spelen, handig als je met eigen regels tegen alleen vrienden wilt gamen. De level cap is van twintig naar vijftig verhoogd en in ranked battles kun je nu een S en een S+-rank verdienen. Om het af te maken worden ook twee nieuwe wapens geïntroduceerd (Sloshers en Splatings) en zijn er veertig stukjes gear

Nintendo heeft belooft dat Splatoon hierna nog steeds meer gratis content gaat krijgen.

Shin Megami Tensei IV verkoopt zeshonderdduizend exemplaren

Shin Megami Tensei IV is een onverwacht groot succes. Er zijn van de niche-JRPG zeshonderderdduizend exemplaren wereldwijd verkocht. Een groot deel daarvan is in het Westen verkocht.

Het is daarmee de meest succesvolle Shin Megami Tensei-game tot nu toe, die tegenwoordig meer in de schaduw van Persona staat. Shin Megami Tensei IV kwam pas vorig jaar uit in Europa (twee jaar na Japan) en het kreeg hier alleen een digitale release.

TAC4 is toetsenbord-muiscombinatie voor PlayStation

Hori, een bedrijf dat bekend staat om het maken van gamingproducten zoals stuurtjes, gamepads en controllers, heeft voor PlayStation 3 en 4 een toetsenbord-en-muissetje ontwikkeld: de Tactical Assault Commander 4.

Het apparaatje heeft als doel om met name bij shooters het voordeel van pc-gamers te kunnen repliceren op PS3 en PS4. Het toetsenbordgedeelte beschikt over WASD-knoppen en heeft daarnaast nog 'snipe'-, 'quick'- en 'walk'-knop. Hiermee kun je ongetwijfeld de gevoeligheid van het voortbewegen of mikken verfijnen. De DualShock-knoppen zijn ook terug te vinden op het toetsenbord.

Hori heeft via Sony een officiële licentie bemachtigd om de TAC4 te laten werken met zowel PlayStation 4 als PlayStation 3. TAC4 moet op 9 oktober op de markt komen, met volgens Amazon een prijs van rond de 86 pond, wat omgerekend zo'n 120 euro is.

Crimineel Ali Benhadi opgepakt in Spanje

De Amsterdamse crimineel Ali Benhadi (23) is aangehouden in Spanje. Dat meldt de politie maandag. De politie maakt sinds 14 juli jacht op de als vuurwapengevaarlijk betitelde Benhadi. Hij ontsnapte toen uit de instelling Altrecht in Den Dolder.

Benhadi is de broer van Anouar 'Popeye' B. (34) die dit jaar levenslang kreeg voor zijn rol bij de zeer gewelddadige dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012.

Ali Benhadi zou over vier maanden op vrije voeten komen, maar dat lijkt hij nu te hebben verspeeld. Hierdoor komt Benhadi waarschijnlijk pas in november 2016 vrij.

Odin Sphere Leifthrasir komt naar het westen

Odin Sphere Leifthrasir is een HD-remake van de in 2008 uitgekomen PS2-game. Vanillaware heeft de game gelukkig niet alleen grafisch opgepoetst, maar ook een paar gameplay-problemen aangepakt en nieuwe content toegevoegd. De remake komt in 2016 uit voor PS Vita, PS3, PS4.

Een van de problemen van Odin Sphere was dat je enorm veel moest backtracken en bepaalde levels veel moest herspelen. In de nieuwe versie kun je tussen verschillende gebieden teleporten en je hoeft geen levels te herspelen. Daarnaast zijn er nieuwe vijanden, levels en items. Het vechtsysteem is ook aangepast zodat het meer als Muramasa aanvoelt.

De game is vooralsnog alleen aangekondigd voor Japan en Amerika, maar aangezien de PlayStation-consoles regiovrij zijn kunnen fans sowieso de game spelen.

Feyenoord legt Van der Heijden vast

Centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden heeft maandag zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij Feyenoord. De club uit Rotterdam heeft dat gemeld.

De 27-jarige voetballer komt transfervrij van Vitesse waar hij afgelopen vier seizoenen speelde. Hij kon ook rekenen op belangstelling van diverse clubs uit het buitenland.

Van der Heijden legde maandag uit dat Feyenoord al een tijd geleden interesse toonde maar dat hij eerst om zich heen wilde kijken. "Ik had in mijn hoofd dat ik naar het buitenland wilde, maar als Feyenoord zich meldt, ga je automatisch twijfelen. Uiteindelijk heb ik alle opties bekeken en na gesprekken met bijvoorbeeld trainer Giovanni van Bronckhorst heb ik echt het gevoel gekregen dat Feyenoord de juiste stap in mijn carrière zou zijn."

Topfit

De verdediger vertelde dat hij zijn conditie de afgelopen periode op peil heeft gehouden met een personal trainer. "Ik voel me topfit. Ik heb heel veel zin om weer op het veld te staan."

Van der Heijden debuteerde in 2007 in het betaald voetbal bij Ajax. "Hij speelt al jaren op het hoogste niveau in Nederland en is met zijn 27 jaar in de kracht van zijn carrière. Hij kan de concurrentie aangaan en heeft bovendien de leeftijd en de ervaring om ook andere spelers verder te helpen", reageerde technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord maandag.

Feyenoord legt Van der Heijden vast
Feyenoord legt Van der Heijden vast (Foto: ANP)

OekraÔense grenswacht schiet Rus neer

Oekraïense grenswachten zouden zondagavond een Rus hebben neergeschoten die te dicht bij hun streng bewaakte grensovergang kwam en daar een selfie wilde maken. De man is met een schotwond in zijn borst afgevoerd naar een ziekenhuis. Dat meldden Russische media maandag.

Het incident speelde zich af bij het plaatsje Novorusski, in de regio Rostov. Volgens de Russische autoriteiten waren drie inwoners van Novorusski 's middags bij een nabijgelegen meer geweest en wilden ze de dag afsluiten met een foto bij de grens. Een van de drie zou de overgang te dicht zijn genaderd en een stopteken van Oekraïense grenswachten hebben genegeerd. Daarop werd hij neergeschoten. Zijn twee vrienden sleepten de zwaargewonde weg van de grens.

In Rusland is het nemen van selfies immens populair, liefst op zo gevaarlijk mogelijke plekken. Zo zijn recentelijk meerdere keren mensen van het dak van een rijdende trein gehaald toen ze daar een selfie wilden maken. De Russische overheid voert momenteel campagne tegen dergelijke gevaarlijke ondernemingen.

Oekraïense grenswacht schiet Rus neer
Oekraïense grenswacht schiet Rus neer (Foto: ANP)

Schwarzenegger in WWE 2K16

2K kondigt vandaag aan dat Arnold Schwarzenegger speelbaar is in WWE 2K16. Schwarzenegger zal in WWE 2K16 aanwezig zijn met twee speelbare personages: de T-800 uit The Terminator en Terminator 2: Judgment Day films.

"Ik heb veel fantastische dingen bereikt in mijn leven, maar ik heb altijd gezegd dat succes betekent dat je hongerig blijft en je grenzen moet blijven verleggen", aldus Schwarzenegger. "Ik was vereerd om deel te nemen aan de WWE Hall of Fame eerder dit jaar, en nu zal ik mijn WWE erfenis uitbreiden met twee van mijn grootste filmrollen ooit vereeuwigd in WWE 2K16. Match de Terminator tegen Stone Cold Steve Austin®, Seth Rollins® of Daniel Bryan® en er is slechts één mogelijke uitkomst: Hasta la vista, baby!"

De twee speelbare personages zijn beschikbaar voor degenen die de game bij de deelnemende pre-order detailhandelaren aanschaffen. WWE 2K16 staat in de planning voor release op 30 oktober 2015 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360 en Xbox One.

Toeristen zien lijk drijven in Keizersgracht

Toeristen die aan het varen waren op de Keizersgracht in Amsterdam hebben maandag aan het begin van de middag een lichaam zien drijven. Toen ze even later aanmeerden bij het Anne Frank Museum hebben ze direct de politie gewaarschuwd, aldus een woordvoerder.

Hoe lang het lijk in het water heeft gelegen en of het gaat om een man of een vrouw, is volgens hem nog niet bekend. De politie is bezig het stoffelijk overschot uit het water te halen.

Toeristen zien lijk drijven in Keizersgracht
Toeristen zien lijk drijven in Keizersgracht (Foto: ANP)

Eigenwijze wegloopster Lisa Tuk (13) uit bus geplukt door politie

De 13-jarige Lisa Tuk is in goede gezondheid gevonden in een bus op weg naar Rotterdam. Dat heeft de politie maandag via Twitter laten weten.

De eigenwijze wegloopster uit Spijkenisse was sinds woensdag vermist. De politie, familie en vrienden zetten een grote zoektocht op. Ze was voor het laatst gezien op een een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen, waar ze met familieleden verbleef.

Ook startte de familie een grote campagne op social-media en had de vader een privédetective ingehuurd. Op de Facebookgroep die was opgericht bood iemand zelfs aan duizend euro te geven voor de gouden tip.

Volgens haar vader had een onbekende jongen zijn dochter benaderd via Facebook. Ze zou bovendien door diverse mensen en op meerdere plaatsen in het land zijn herkend. Volgens de politie paste haar verdwijning niet bij het gedrag en karakter van Lisa. Er waren daarom grote zorgen over haar vermissing.

De politie laat weten eens goed met haar in gesprek te gaan. In de loop van de dag komt er meer informatie naar buiten over wat de plannen van het meisje nou daadwerkelijk waren.

Update 14:54 uur
De politie heeft een arrestatie verricht in de zaak van het vermiste meisje Lisa Tuk. Het gaat om een 41-jarige man uit het Zuid-Hollandse Koudekerk aan den Rijn. De 41-jarige man wordt verdacht van onttrekking aan het bevoegd gezag, terwijl Lisa woensdagnacht vrijwillig was vertrokken. Mogelijk heeft de man haar dus op enig moment vastgehouden.

Lisa ontkende Lisa te zijn tegen de politie
Op de website van de Telegraaf staat een interview met een ooggetuige. De man zag hoe Lisa uit de bus werd gehaald. Een agent vroeg aan het meisje "Ben je Lisa?", waarop het meisje ontkennend antwoorde. Even later gaf ze toch toe. "Ze zag eruit alsof ze net uit bed kwam." "Ook oogde ze in zichzelf gekeerd", aldus de ooggetuige.

Vermiste Lisa Tuk terecht
Vermiste Lisa Tuk terecht (Foto: ANP)

DOOM-feiten en beeldmateriaal

QuakeCon 2015 zit er weer op en naast het nodige Fallout-nieuws was de andere grote naam natuurlijk DOOM. Er zijn enkele details bekendgemaakt over de bèta, uitleg van features en een rits nieuwe screenshots.

DOOM zal draaien op een resolutie van 1080p bij 60fps. Deze belofte werd gemaakt tijdens QuakeCon, met als reden dat dat het kan bijdragen aan een vloeiendere gameplay. Dit is niet geheel onbelangrijk als je kijkt naar de kernprincipes die id Software wil uitstralen met de nieuwe DOOM, namelijk "badass demons, big effing guns, and moving really fast".

Bethesda-baas Pete Hines heeft tegen Gamespot gezegd dat DOOM moet gaan concurreren met de monopolisten in de shooterwereld, zoals Call of Duty, Battlefield en Halo. "Id heeft al in tien jaar geen game gemaakt binnen het genre; we doen niet mee. Vraag een 16jarige wat zijn favoriete shooter is en hij zal CoD of BF zeggen. Derhalve moeten we bewijzen dat we nog steeds relevant zijn in het shooter-universum om weer mee te kunnen doen in de race", aldus Hines.

Tijdens QuakeCon was de pre-alpha multiplayer van DOOM speelbaar voor enkele geluksvogels. Tevens is bekendgemaakt dat mensen die Wolfenstein: The Old Blood hadden ge-preorderd, toegang krijgen tot de multiplayer-alpha van DOOM. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat de game focust op snelle combat. Bekijk hieronder de nieuwe screenshots. DOOM komt in Q1 of Q2 van 2016 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.


Prinses Anna verrast terminaal meisje

Op de wereld zijn helaas een hoop terminale kinderen. Gelukkig zijn er organisaties zoals Make-a-wish die veel van die kinderen een onvergetelijke dag bezorgen. De film Frozen wordt door veel van deze kinderen gezien als een fantastische film. Het is daarom super awesome dat Kirsten Bell voor een terminaal meisje weer in de huid kroop van prinses Anna om zo haar voicemail op een prachtige manier in te spreken.

WK-zilver voor zwemmer Weertman op 10 km

De Nederlandse zwemmer Ferry Weertman heeft maandag zilver gewonnen op de 10 kilometer openwaterzwemmen van de WK in het Russische Kazan. Weertman bouwde zijn race op zoals aangekondigd. Hij begon in de staart van het veld en rukte langzaam op naar voren.

De Amerikaan Jordan Wilimovsky was ongenaakbaar en zwom superieur naar het goud in 1.49.48. Weertman tikte twaalf seconden later aan, nipt voor de Griek Spyridon Gianniotis die het brons veroverde.

Met zijn tweede plaats heeft Weertman voldaan aan de eis voor kwalificatie voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro.

Marcel Schouten stelde met een 24e plaats teleur in Kazan en krijgt volgend jaar nog een kans om zich te kwalificeren voor Rio.

WK-zilver voor zwemmer Weertman op 10 km
WK-zilver voor zwemmer Weertman op 10 km (Foto: ANP)

Eind van de week weer zomers weer

Na een aantal dagen afzien kan Nederland zich aan het einde van de week weer opmaken voor prima zomerweer. Vanaf woensdag wordt het iedere dag een paar graden warmer. Dat meldt Weeronline maandag.

Voordat het zonnetje weer gaat schijnen, wordt het dinsdag nog herfstachtig. De verwachting is dat het met zo'n 16 graden de koudste 28 juli sinds 1965 wordt. Aan de kust kunnen zware windstoten voorkomen van 75 km/u. Ook valt er veel neerslag.

Woensdag valt er nog af en toe een bui en vanaf donderdag wordt het rustiger. Vrijdag klimt de temperatuur naar 21 graden met af en toe flinke zonnige perioden en in het weekend lijkt het weer echt zomers te worden. Ook daarna blijft het goed weer. Dinsdag zou het een tropische dag kunnen worden.

Eind van de week weer zomers
Eind van de week weer zomers (Foto: ANP)

Rusland breidt Zwarte-Zeevloot uit

Rusland werkt aan een flinke uitbreiding van zijn vloot in de Zwarte Zee, met als thuishaven Sebastopol op de Krim. "Voor het eerst sinds lang heeft de vloot tien nieuwe marineschepen toegevoegd. Die worden in de nabije toekomst aangevuld met vliegtuigen, onderzeeërs en kleinere schepen", aldus de opperbevelhebber van de Zwarte-Zeevloot, admiraal Alexander Vitko.

Volgens de Russische krant The Moscow Times was de vloot door een verdrag met Oekraïne niet in staat uit te breiden. Dat veranderde door de annexatie van het schiereiland in maart vorig jaar. Tot dat tijdstip mocht de Russische marine een beperkt contingent schepen en onderzeeërs in Sebastopol houden. Die vaartuigen verouderden echter snel. Sinds 2014 vulde Rusland zijn vloot in de haven al aan met enkele onderzeeërs en kleinere oorlogsschepen.

Rusland breidt Zwarte-Zeevloot uit
Rusland breidt Zwarte-Zeevloot uit (Foto: ANP)

Verstappen krijgt 3 licentiepunten

Max Verstappen heeft tijdens de Hongaarse Formule 1-race naast zijn drive-trough ook drie strafpunten op zijn racelicentie gekregen. De Nederlander zette onder de safety-car een tijd van 1:41.8 neer, terwijl voor aanvang van het weekend de minimale tijd was vastgesteld op 1:42.0. De coureurs die tijdens de safety-car voor Verstappen reden, kwamen goed weg, ook zij reden sneller dan de 1:42 maar ontliepen een straf omdat zij al aan hun ronde begonnen waren bij aanvang van de safety-car. Verstappen komt nu op een totaal van vijf strafpunten van de twaalf die hij gedurende twaalf maanden mag krijgen.

Naast Verstappen hebben ook beide Lotus-coureurs twee strafpunten gekregen. Pastor Maldonado kreeg er twee voor het incident met Sergio Pérez waarbij de Force India-coureur van de baan spinde en Romain Grosjean kreeg er twee vanwege een unsafe release. Beiden komen nu op een totaal van zes strafpunten, waarmee ze nu halverwege het maximale aantal zijn voor een race-uitsluiting.

Lewis Hamilton kreeg voor zijn contact met Daniel Ricciardo zijn eerste twee strafpunten. De Red Bull-coureur haalde Hamilton buitenom in, waarna Hamilton te ver naar buiten ging en zo tegen Ricciardo aanreed. Voor dit incident werd Hamilton ook bestraft met een drive-trough penalty. Als laatste kreeg ook Daniil Kvyat zijn eerste twee strafpunten van het seizoen tijdens het gevecht met Hamilton, Valtteri Bottas en Max Verstappen omdat hij de baan afsneed en zo de Mercedes-coureur voorbij wist te gaan. Dit werd door de stewards ook nog bestraft met 10 seconden straf aan het einde van de race.

Verstappen krijgt 3 licentiepunten (Foto: Red Bull)
Verstappen krijgt 3 licentiepunten (Foto: Red Bull)

Kabinet in beroep om afluisteren advocaten

De Staat wil in bijzondere gevallen advocaten kunnen blijven afluisteren. Het kabinet gaat daarom in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om hiermee te stoppen als er niet snel onafhankelijk toezicht op is. Wel vindt het kabinet net als de rechter dat er een onafhankelijke toetsing moet komen voor het tappen van gesprekken met advocaten.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dat maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Hij vindt niet dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld bij het afluisteren van advocaten tot nu toe. Hij wijst erop dat de huidige wet niet verplicht tot een onafhankelijke toets op het afluisteren van gesprekken met advocaten.

Hij vindt ook dat het aan de wetgever is om de inhoud van een onafhankelijke toetsing vast te stellen en niet aan de rechter.

Kabinet in beroep om afluisteren advocaten
Kabinet in beroep om afluisteren advocaten (Foto: ANP)

Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente

De hypotheekrente is het afgelopen jaar een stuk harder teruggezakt dan de spaarrente. Volgens maandag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank liep de spaarrente in de twaalf maanden tot en met mei 0,3 procentpunt terug en de hypotheekrente met 0,6 procentpunt.

Nederlandse huishoudens kregen in mei gemiddeld 1,04 procent rente op hun eenvoudig opneembaar spaargeld. Op nieuw afgesloten hypotheken moest gemiddeld 2,83 procent rente worden betaald.

Dat er verschil zit in de ontwikkeling van beide rentes, heeft te maken met het feit dat banken de laatste tijd profiteren van een lage rente op de kapitaalmarkt. Vooral het financieren van hypotheken is voor hen daardoor een stuk goedkoper geworden.

Huizenbezittersorganisatie Vereniging Eigen Huis constateerde vorige week ook dat banken hun winstmarges op hypotheken de laatste tijd lijken te verlagen. Het is alleen nog onduidelijk of dit een structurele ontwikkeling betreft. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken wel weer met 0,1 of 0,2 procentpunt gestegen, door het aantrekken van de rente op de kapitaalmarkt.

Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente
Hypotheekrente harder gedaald dan spaarrente (Foto: ANP)

Afghaanse bruiloft loopt uit op slachting

Door een vuurgevecht tijdens een Afghaanse bruiloft zijn zeker twintig mensen omgekomen. Nog eens tien mensen zijn gewond geraakt, melden Afghaanse media maandag.

Twee gewapende groepen raakten slaags. Het gevecht vond in de nacht van zondag op maandag plaats in het district Deh Salah van de noordelijke provincie Baghlan. Een verbale ruzie liep uit op een schietpartij. Aanvallers van buiten namen de mannelijke gasten onder vuur.

De schietpartij begon toen de gasten naar de muziek luisterden. Daar waren kinderen bij, die ook onder de slachtoffers zijn.

Het geweld in Afghanistan is dit jaar sterk toegenomen. De internationale troepenmacht heeft de gevechtsmissie vorig jaar beëindigd. Buitenlandse militairen die nu nog in Afghanistan zijn houden zich vooral bezig met het trainen van Afghaanse troepen.

Afghaanse bruiloft loopt uit op slachting
Afghaanse bruiloft loopt uit op slachting (Foto: ANP)

Personeel kerncentrale aan leugendetector

Tientallen werknemers van de gesaboteerde Belgische kerncentrale in Doel zijn uitgenodigd voor een verhoor met een leugendetector. Dat moet aan het licht brengen wie vorig jaar augustus met opzet een grote hoeveelheid olie liet weglopen, waardoor de turbines van de centrale zware schade opliepen.

Een jaar na de sabotageactie is er nog geen zicht op een dader. Daarom zijn bijna veertig ingenieurs, technici en andere werknemers die aanwezig waren in de turbinezaal van kernreactor Doel 4 gevraagd het verhoor met de leugendetector te ondergaan, melden Belgische kranten maandag.

Eerder weigerde een kleinere groep mogelijke verdachten overigens zo'n test.

De centrale, bij de grens met Nederland, werd vorig jaar stilgelegd voor reparaties. Dat had een prijskaartje van 30 miljoen euro. De totale schade ligt veel hoger, omdat de energiemaatschappij de stroom van elders moest halen.

Personeel kerncentrale aan leugendetector
Personeel kerncentrale aan leugendetector (Foto: ANP)

Turkije beschiet Koerden in SyriŽ

Turkse tanks hebben stellingen van Koerdische strijders in Syrië beschoten die tegen Islamitische Staat (IS) vechten. Dat melden waarnemers en de Koerdische strijders zelf.

Enkele strijders van de zogeheten Volksbeschermingseenheden (YPG) van de Koerden en gematigde Syrische rebellen zijn gewond geraakt.

De beschietingen vanuit Turkije waren zondagavond bij Zur Maghar en een ander dorp vlak over de grens met Turkije.

Aanvallen
Turkije heeft de afgelopen dagen aanvallen uitgevoerd op IS in Syrië en op de Koerdische PKK in het noorden van Irak.

De Turkse regering heeft maandag laten weten te onderzoeken of het leger de Koerdische strijders heeft beschoten. "De militaire operatie heeft als doel de onmiddellijke dreigingen voor de Turkse nationale veiligheid weg te nemen en richt zich nog steeds op IS in Syrië en de PKK in Irak", aldus een woordvoerder.

Turkije beschiet Koerden in Syrië
Turkije beschiet Koerden in Syrië (Foto: ANP)

Nederlandse tennnissers zakken op ranglijst

De Nederlandse tennissers Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben aan hun halve finale op het challengertoernooi in Scheveningen geen betere rangschikking op de ATP-wereldranglijst overgehouden. Haase zakte vijf plaatsen en vindt zichzelf maandag terug op de 79e plaats. De Bakker leverde acht plaatsen in en staat op 145. Igor Sijsling is de derde Nederlander in de top tweehonderd. Hij zakte naar plek 161.

In de top tien is niks veranderd. De Serviër Novak Djokovic voert de wereldranglijst nog steeds aan. De Oostenrijker Dominic Thiem klimt dankzij zijn toernooizege in het Kroatische Umag van 26 naar 24. De Australiër Bernard Tomic, die de titel pakte in het Colombiaanse Bogota, stijgt van 29 naar 25. Benoit Paire ziet zijn eindzege in Bastad vertaald met twintig plaatsen winst. De Fransman staat 42e.

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens kwam afgelopen week niet in actie maar steeg toch enkele plaatsen op de WTA-ranglijst. Ze staat op 114. De Amerikaanse Serena Williams staat onbedreigd bovenaan de ranglijst van de vrouwen.

Nederlandse tennnissers zakken op ranglijst
Nederlandse tennnissers zakken op ranglijst (Foto: ANP)

Vrachtwagen stort van viaduct op de A2

Een vrachtwagen is maandagochtend bij knooppunt Amstel op de verbindingsweg van de A2 naar de A10 door de vangrail gereden en enkele meters lager op een andere weg terechtgekomen. Dat melden de ANWB en VerkeersInformatieDienst (VID).

Er rukten veel hulpdiensten uit. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen.

Het verkeer wordt over de vluchtstrook geleid.

Vrachtwagen stort van viaduct op de A2
Vrachtwagen stort van viaduct op de A2 (Foto: ANP)

'Voordeel fiscus weg na uitnodigen haatimam'

Instellingen die geweldspredikers uitnodigen, moeten direct hun eventuele belastingvoordeel kwijtraken. Zo'n financiële maatregel moet islamitische organisaties ontmoedigen om radicale imams als gast uit te nodigen.

Dat is de kern van een initiatiefnota van Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren, die hij maandag heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de ex-PVV'er een doorn in het oog dat iedereen via de belastingen meebetaalt aan deze lieden, terwijl zij de integratie van moslims belemmeren.

Volgens van Klaveren hebben maar liefst 175 islamitische instellingen nu een zogeheten ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Dat houdt in dat zij een flink belastingvoordeel krijgen over de giften die ze hebben binnengehaald. Met de meeste is volgens hem gelukkig niets aan de hand.

'Voordeel fiscus weg na uitnodigen haatimam'
'Voordeel fiscus weg na uitnodigen haatimam' (Foto: ANP)

Obama wil Guantanamo-gedetineerden toch in VS

De Amerikaanse regering werkt aan een plan om sommige gevangenen uit detentiekamp Guantanamo Bay over te brengen naar de VS. Het voorstel moet binnenkort naar het Congres worden gestuurd, zei Lisa Monaco, een hoge adviseur van president Barack Obama.

Obama wil af van de omstreden gevangenis voor terreurverdachten op Cuba, maar zit onder meer met het probleem dat 64 gedetineerden te gevaarlijk zouden zijn om vrij te laten. Hij zou dergelijke gevangenen willen onderbrengen in gevangenissen op het Amerikaanse vasteland.

Daarmee bevindt de president zich op een ramkoers met het Amerikaanse Congres, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Zij voelen vermoedelijk niets voor het voorstel, dat voorziet in de sluiting van het detentiekamp. Het is op dit moment nog wettelijk verboden gevangenen uit Guantanamo over te brengen naar het vasteland.

Obama wil Guantanamo-gedetineerden toch in VS
Obama wil Guantanamo-gedetineerden toch in VS (Foto: ANP)

Turkije: geen grondtroepen naar SyriŽ

Turkije heeft geen plannen om grondtroepen naar Syrië te sturen. Dat zei premier Ahmet Davutoglu tegen de Turkse krant Hürriyet. De regering zou wel vinden dat gematigde rebellen die tegen terreurgroep Islamitische Staat vechten moeten worden voorzien van luchtsteun.

Davutoglu sprak ook verzoenende woorden in de richting van de Syrisch-Koerische partij PYD. Volgens de premier is er voor de partij mogelijk "een plaats in het nieuwe Syrië", als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet de PYD volgens Davutoglu alle banden verbreken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, moeten ze samenwerken met oppositiekrachten en mag de partij Turkije niet verstoren.

Turkije: geen grondtroepen naar Syrië
Turkije: geen grondtroepen naar Syrië (Foto: ANP)

Arjen Lubach 'republikein van 2015'

Arjen Lubach is gekozen tot republikein van het jaar. De cabaretier en televisiepresentator heeft de titel voornamelijk te danken aan zijn idee om zich tot 'Farao der Nederlanden' te laten uitroepen. Daarmee protesteert hij tegen de monarchie. Lubach krijgt de titel in november tijdens de najaarsvergadering van het Nieuw Republikeins Genootschap.

Van de in totaal 451 uitgebrachte stemmen kreeg Lubach er 271. De andere genomineerden waren Youp van 't Hek en Thomas von der Dunk. 'Met veel genoegen gaan wij de prijs overhandigen aan Arjen Lubach. Ik heb genoten van de zeer ludieke wijze waarop hij het koningshuis aan de orde heeft gesteld', zegt voorzitter Anjo Clement op de website van het Nieuw Republikeins Genootschap.

'Met zijn show Zondag met Lubach heeft hij een breed publiek weten te bereiken. Hiermee heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de discussie over onze huidige staatsvorm. Daarom is de benoeming van republikein van het jaar zeer op zijn plaats.'

Arjen Lubach gekozen tot republikein van 2015
Arjen Lubach gekozen tot republikein van 2015 (Foto: BuzzE)

Verschuren: "Bond moet zwemmen toffer maken"

Sebastiaan Verschuren heeft een unieke status op de WK zwemmen, die volgende week plaatsvinden in Kazan. De 26-jarige geboren Amsterdammer is de enige Nederlandse langebaanzwemmer die individueel heeft voldaan aan een A-limiet die de zwembond KNZB stelde voor de mondiale titelstrijd. "Het is niet veel inderdaad", constateert Verschuren. "Maar wel meer dan op de WK kortebaan."

De specialist op de vrije slag verwijst lachend naar Doha, waar eerder dit jaar geen enkele Nederlandse man in het 25-meterbad lag, maar die lach is wel wat cynisch. Ook Verschuren weet dat het een pijnlijk beeld geeft van het niveau van de mannen. "Voor het zwemmen is het natuurlijk veel beter als er tien mannen meegaan in plaats van zes", weet Verschuren. "Maar ik heb persoonlijk niets te klagen, ik heb niet meer nodig."

Verschuren doet vrijwel alle trainingsmeters samen met Joost Reijns. Deze komt in Kazan ook in actie, maar alleen op de estafette. Datzelfde geldt voor Dion Dreesens. Toch is Veschuren niet de enige Nederlandse man die een persoonlijk nummer zwemt. De tieners Kyle Stolk en Maarten Brzoskowski (beiden 19) hadden voldoende aan een jeugdlimiet en voor Ferry Weertman is een uitzondering gemaakt door de KNZB.

Verschuren

Verschuren vindt het vooral jammer dat de specialisten op de school- en rugslag niet meedoen. "Die moeten wel wat aanpoten. En ik hoop wel dat er in de breedte ook snel iets gaat gebeuren. Dit was een mooi moment geweest om ons via de WK te plaatsen voor de Spelen in Rio. Dat willen we met de estafetteploeg op de 4x200 vrij." Dat dit doel in Kazan al wordt behaald is evenwel niet heel reëel.

Misschien wordt er ook te veel van de mannen verwacht, wat met name komt door de successen van de vrouwelijke toppers. "We hebben echt heel veel goede vrouwen", aldus Verschuren. "Dat is misschien wel heel speciaal, maar we zien dat als normaal. Bij de mannen hebben we af en toe echt een heel goede, zoals Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda. Ik hoop er ooit zelf ook een te worden."

Volgens Verschuren speelt geluk net zozeer een grote rol. "Het moet ook allemaal net even goed vallen. Je moet zwemmers hebben met de goede genen. En die talenten moeten ook maar net voor het zwemmen kiezen. Daarin ligt nog wel een taak voor de bond, om het zwemmen veel toffer te maken dan het nu is."

Verschuren: bond moet zwemmen toffer maken
Verschuren: bond moet zwemmen toffer maken (Foto: ANP)

Keeper Romero tekent bij Manchester United

Doelman Sergio Romero (28) heeft een driejarig contract getekend bij Manchester United. De club van trainer Louis van Gaal heeft dat maandag gemeld.

Van Gaal kent Romero van zijn periode als hoofdtrainer van AZ. Met de Argentijn onder de lat leidde hij de formatie in 2009 naar de tweede landstitel uit de clubhistorie. Romero komt van Sampdoria waar hij besloot om zijn aflopende contract niet te verlengen.

"Sergio is een bijzonder getalenteerde keeper. Hij was nog jong in mijn tijd bij AZ. Ik kijk ernaar uit om weer met hem samen te werken", aldus Van Gaal.

Valdes

De komst van Romero zal het vertrek bespoedigen van Victor Valdes, de reservekeeper van de 'Mancunians' die overhoop ligt met Van Gaal. Bovendien worden de speculaties gevoed over het vertrek van eerste keus David de Gea, die in de belangstelling staat van Real Madrid.

"Of De Gea vertrekt of niet, in onze situatie is het altijd een bedreiging en moeten we er op voorbereid zijn. Daarom denk ik dat het goed is dat Sergio Romero nu speler is van Manchester United", reageerde Van Gaal.

Romero is de vijfde aanwinst van de Engelse topclub in deze transferzomer. Eerder werden Memphis Depay, Matteo Darmian, Morgan Schneiderlin en Bastian Schweinsteiger vastgelegd.

Keeper Romero tekent bij Manchester United
Keeper Romero tekent bij Manchester United (Foto: ANP)

Guardado en Corona winnen met Mexico de Gold Cup

Met goals van de eredivisiespelers Andrés Guardado (PSV) en Jesús Corona (FC Twente) heeft Mexico zondagavond (plaatselijke tijd) de Gold Cup gewonnen ten koste van Jamaica (3-1). Aanvoerder Guardado werd bovendien uitgeroepen tot de beste speler van het tweejaarlijkse kampioenschap van de Concacaf, de federatie voor de lidstaten in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

De PSV'er opende de score in de 31e minuut. Het was voor de middenvelder die bij zijn club zelden scoort, de zesde goal van het toernooi. In de tweede helft verdubbelde Corona de voorsprong van Mexico na een defensieve fout van Michael Hector. Oribe Peralta nam alle spanning weg in de 61e minuut.

De Jamaicaanse invaller Darren Mattocks bracht tien minuten voor tijd de eindstand op het bord.

Mexico won de Gold Cup voor de zevende keer. Debutant Jamaica was ondanks het verlies in de finale trots op de prestatie. "Het is jammer, maar ik kan niet trotser zijn op ons team", reageerde aanvaller Giles Barnes. "We hebben veel om naar uit te kijken in de toekomst."

Mexico wint Gold Cup
Mexico wint Gold Cup (Foto: ANP)

'Geweld in Jemen gaat onverminderd verder'

Het humanitaire bestand in Jemen lijkt kort na aanvang al geschonden te zijn. Dat berichtte nieuwszender Al-Jazeera maandag.

Enkele minuten voordat de tijdelijke wapenstilstand inging, werden naar verluidt zeker tien Houthi-rebellen gedood toen hun voertuigen werden getroffen door een explosie in de stad Zinjibar. Binnen anderhalf uur bestookten de opstandelingen de stad Taiz met artillerie, zeiden bronnen tegen de nieuwszender.

De wapenstilstand oogde zondagavond al wankel. De rebellen klaagden dat ze niet waren geïnformeerd over het bestand, dat is afgekondigd door de coalitie van landen onder leiding van Saudi-Arabië. De vijfdaagse humanitaire gevechtspauze was bedoeld om noodhulp te kunnen verstrekken aan burgers in het door geweld geplaagde land.

'Geweld in Jemen gaat onverminderd verder'
'Geweld in Jemen gaat onverminderd verder' (Foto: ANP)

Treinen botsen op koe in Friesland

Een groep van achttien jonge koeien die in de nacht van zondag op maandag bij Nijeholtwolde in Friesland op het spoor liep, heeft een ravage veroorzaakt: twee treinen botsten op een van de koeien, meldde de politie maandag. Eerst raakte de trein van Heerenveen naar Wolvega het dier, daarna kwam een trein van de andere kant die de koe ook raakte. Met een hoop schade en vertraging als gevolg, zei de politiewoordvoerder.

Een van de treinen is "met veel pijn en moeite"naar een overgang gesleept, waar die is gerepareerd. Het is onduidelijk hoe de pinken konden ontsnappen. De politie is bij de eigenaar van de dieren geweest en daar bleek dat het schrikdraad rond de plek waar ze stonden nog intact was. De dieren zijn nog niet allemaal gevonden, maandag wordt verder naar ze gezocht.

Trein botst op koe in Friesland
Trein botst op koe in Friesland (Foto: ANP)

De Poel heeft 'snotneus' achter zich gelaten

Fons de Poel is verliefd op zijn werk. Tijdens het programma Het Gevoel van de Vierdaagse was de presentator helemaal in zijn element, vertelt hij aan De Telegraaf. 'Ik zat in een ontzettende cocon en vond het heerlijk. Je komt door zo'n programma in een soort rollercoaster terecht.'

De Poel (60) kreeg in april van zijn werkgever KRO-NCRV te horen dat hij Brandpunt niet meer mag presenteren. Dat gebeurde nadat hij GroenLinks-politicus Jesse Klaver tijdens een afkondiging van het programma een snotneus had genoemd. De opmerking was overigens ironisch bedoeld.

De gewezen Brandpunt-anchor is na het incident niet bij de pakken neer gaan zitten. Afgelopen week maakte hij met veel plezier het programma over de Nijmeegse Vierdaagse. 'Het is geen comeback, ik ben ook niet weggeweest. De KRO heeft steeds gevonden dat ik programma's moet kunnen blijven maken. Dat willen ze ook graag en ik doe het ook graag.'

Het snotneus-incident heeft hij achter zich gelaten. 'Even de keel schrapen en dan weer verder gaan', zegt De Poel, die het afgelopen seizoen ook Profiel-uitzendingen maakte over Matthijs van Nieuwkerk, Claudia de Breij, Mark Rutte en Guus Hiddink. 'Ik zou ook niet anders kunnen. Werken is wat ik fijn vind en wat me gaande houdt.'

Fons de Poel verliefd op zijn werk
Fons de Poel verliefd op zijn werk (Foto: BuzzE)

Rapper Ice-T (57) wordt weer vader

Rapper Ice-T (57) wordt weer vader. TMZ weet dat zijn 36-jarige vrouw Coco zwanger is van hun eerste kind samen.

Ice-T, die in het echt Tracy Lauren Marrow heet, heeft al twee kinderen. Op zijn 18e kreeg hij dochtertje LeTesha met zijn vriendin op de middelbare school. Met een andere ex heeft hij een 23-jarige zoon, Ice Tracy Marrow. LeTesha heeft zelf inmiddels ook twee kinderen, dus Ice-T is al enige tijd opa.

Het is niet bekend of het nieuwste gezinslid een jongetje of meisje wordt. Ice-T en Coco trouwden in 2001 en zijn samen te zien in de realityshow Ice Loves Coco. De rapper was met name eind jaren 80 en de eerste helft van de jaren 90 succesvol.

Ice-T en Coco verwachten baby
Ice-T en Coco verwachten baby (Foto: BuzzE)

Kan Sanders het Clinton lastig maken?

Afgelopen week berichtte FOK! dat senator Bernie Sanders (73) de grote underdog is in de strijd tegen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (67) om de Democratische nominatie voor president. Vandaag proberen we nader te verklaren waarom Sanders eigenlijk geen kans maakt.

Volgens een recent onderzoek van onderzoeksbureau Gallup zijn de kiezers van de Democratische Partij het afgelopen decennium duidelijk naar links opgeschoven, op zowel sociaal als economisch gebied. De partij probeert hierin mee te gaan, en een gevolg hiervan is dat conservatieve Democratische politici steeds zeldzamer worden. Met name in het behoudende zuiden wordt het aantal Democratische gezagsdragers snel uitgedund. Met de ondergang van de rechtervleugel van de partij, waar rechtse Democraten ook voor waarschuwen, ligt het voor de hand dat de linkervleugel machtiger wordt. Het verklaart de roep binnen de partij om een helder en eenduidig links-liberaal alternatief voor Clinton.

Third Way
Om te begrijpen waar dit verlangen vandaan komt, moeten we even terug in de tijd, naar 1992 om precies te zijn. In dat jaar kwam Bill Clinton aan de macht op een platform dat men later de Third Way of derde weg zou noemen, een combinatie van liberale en conservatieve standpunten. Net als Tony Blair in Groot-Brittannië en Wim Kok hier in Nederland zou het omarmen van het marktwezen gepaard gaan met zorg voor de armlastigen. De Republikeinen hadden onder Reagan en Bush sr. net twaalf jaar de macht in handen gehad, en er was de Democraten alles aan gelegen om het Witte Huis weer in handen te krijgen. Clinton leek een eenvoudig verkiesbare kandidaat en dus werd voor lief genomen dat hij zijn ideologische veren had afgeschud.

Voor veel Democraten werd Clinton echter een enorme teleurstelling. In 1996 sprak hij tijdens de State of the Union address de fameuze woorden ‘the era of big government is over’. Dit leek niet langer de partij van de New Deal van FDR en de Great Society van Lyndon Johnson, en dat was het ook niet meer. Belangrijke wapenfeiten van Clinton als het vrijhandelsakkoord NAFTA, het inperken van de sociale zekerheid, de deregulatie van de financiële sector, de tough on crime-wetgeving en de voorliefde voor privatiseringen in het algemeen waren stuk voor stuk traditioneel rechtse thema’s die door de linkerflank werden verafschuwd.

Met dit in het achterhoofd lijkt het voor de hand liggend dat Sanders Hillary Clinton kan verslaan in de Democratische voorverkiezing. We hadden immers net geconcludeerd dat de rechtervleugel van de Democratische Partij veel van zijn invloed heeft verloren. Bill Clinton zou er vandaag de dag als blanke, zuidelijke, gematigde Democraat bijvoorbeeld ook niet aan te pas komen. Waarom zijn vrouw dan wel?

Obama-cultus
Wat veel mensen gemakshalve over het hoofd zien is dat Hillary Clinton beduidend linkser is dan haar man. Er heeft zich een beeld in ons hoofd genesteld dat Barack Obama haar in 2007 links inhaalde en de linkervleugel wél wist te enthousiasmeren, maar dat is een mythe. Het enige punt waarop Obama duidelijk linkser was dan Clinton was de Irakoorlog, die Clinton had gesteund (net als John Kerry en Joe Biden, overigens). Hier zou ze later haar spijt over betuigen, maar na acht jaar Bush was de Irakoorlog voor veel mensen een pregnant thema. Op binnenlands gebied, op traditioneel Democratische thema’s als immigratie, onderwijs en gezondheidszorg, was Clinton minstens even links als Obama.

Dat Obama Clinton wist te verslaan, was naast haar stem voor de Irakoorlog dan ook te danken aan de brede en raciaal diverse coalitie die hij wist te formeren. Dit is een ander probleem voor Sanders, omdat hij simpelweg niet in staat lijkt om in grote getalen zwarte Amerikanen en latino’s aan zich te binden, en zonder brede steun onder deze groepen kan de Democratische nominatie niet gewonnen worden. Sanders scoort relatief bovengemiddeld goed in Iowa en New Hampshire, de staten waar de eerste voorverkiezingen plaatsvinden en veel aandacht voor is. Dit zijn echter ook twee van de meest blanke staten van de VS, waardoor het een vertekenend beeld kan geven. Sanders’ thuisstaat, Vermont, is met 94% overigens ook een van de meest blanke staten van de VS.

Out of touch
De thema’s die Hillary deze campagne op de voorgrond tracht te plaatsen zijn stuk voor stuk kenmerkende links-liberale ideeën. Equal pay, het verhogen van het minimumloon, betaalbare ziektekosten, doorbetaald verlof, werknemers laten meeprofiteren van stijgende winsten, gratis community college, versoepelde immigratiewetgeving, etcetera. Het is allemaal net wat minder dan Bernie Sanders, maar dat is dan ook de meest liberale senator van Amerika. Het betekent niet dat ze out of touch is met de Democratische kiezer. Het grootste meningsverschil tussen Sanders en Clinton is de economie en de financiële sector, maar wanneer we de resultaten van het onderzoek van Gallup nader bekijken zien we dat 63% van de Democraten zich op economisch gebied gematigd/conservatief noemt. Sanders zal met zijn compromisloze ideeën dus niet zomaar de meerderheid van dit publiek overtuigen.

De polls laten zien dat Bernie over de gehele lijn weliswaar dichterbij komt, maar dat hij nationaal volgens RealClearPolitics nog steeds 40 procentpunt achter ligt. De steun voor Clinton neemt daarnaast niet af naarmate de steun voor Sanders toeneemt. Sanders’ populariteit is voor een groot deel zijn eigen populariteit, en niet een afkeer van Hillary. Sanders plukt dus vooral de stemmen af van andere Democratische kandidaten, en wanneer hij niet in staat blijkt stemmen direct van Clinton weg te halen, zal zijn campagne niet meer dan een symbolische waarde hebben.

Los van de inhoudelijke meningsverschillen heeft Clinton ook nog een paar andere voordelen. Haar campagne heeft $ 45 miljoen opgehaald, tegen $ 15 miljoen voor Sanders. Ze heeft nu al de steun gekregen van zeven zittende gouverneurs en 27 zittende senatoren, meer dan de helft van de Democratische fractie. Ook 90 van de 188 Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben haar publiekelijk hun steun toegezegd.

Toch zal het idee dat Sanders een geloofwaardige en gevaarlijke tegenstander is voor Clinton voorlopig gevoed blijven worden door de media. Vergeet echter niet dat deze zelfde media enorm gebaat zijn bij spanning in de voorverkiezingen. Artikels over de dominantie van Clinton verkopen immers geen kranten en leveren op internet geen clicks op. De media hebben er dus zelf een belang bij dat de campagne van Sanders een succes wordt.

Howard Dean
Omdat we Hillary dus gevoelsmatig associëren met het centristische beleid van haar man en we ons herinneren hoe de linkse droom Obama haar acht jaar geleden de pas afsneed, lijkt het logisch dat Sanders haar kan verslaan. Zeker wanneer we beseffen dat de Democratische kiezer de afgelopen jaren linkser is geworden. We gaan hierbij echter voorbij aan het feit dat Clinton geen doorsnee centrist is die gevoelig is voor een aanval vanaf links. Acht jaar geleden kon ze worden verslagen vanwege de voortslepende Irakoorlog, Obama’s charisma en zijn onweerstaanbare raciale grensoverschrijdende mantra’s van hope en change. Bernie Sanders is geen Obama, en zal dat ook niet meer worden. Sanders past meer in de traditie van linkse Democraten als Bill Bradley (2000) en Howard Dean (2004) die het de partijfavorieten (Al Gore, John Kerry) misschien wel lastig kunnen maken, maar niet aan het wankelen kunnen brengen.

Rel om Holocaust-opmerking Huckabee

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een uitspraak van de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee, meldt de NOS. Hij ligt onder vuur vanwege een verwijzing naar de Holocaust. Over het atoomakkoord van de VS met Iran zei Huckabee dat president Obama de Israëli's bij de deur van de oven aflevert.

Huckabee maakte de opmerking tegen een conservatieve nieuwssite. Hij noemde Obama's buitenlandse politiek de lamlendigste in de geschiedenis van de VS. 'Het is vreselijk naïef om de Iraniërs te vertrouwen. Door dat te doen, levert hij de Israëli's bij de deur van de oven af.'

De Democraten spreken van een onacceptabele opmerking en eisen excuses aan de Joodse gemeenschap en het Amerikaanse volk. De retoriek van de voormalige gouverneur van Arkansas is volgens de Democraten de Amerikaanse politiek onwaardig. Ook de Nationale Joodse Democratische Raad is woest.

Conservatief
Huckabee is één van de (tot dusver) zestien kandidaten die namens de Republikeinse partij president willen worden. In de peilingen staat de conservatieve politicus op de zevende plaats. In 2008 deed Huckabee ook mee in de presidentsrace. Hij verloor toen van John McCain en ging onder meer aan de slag voor de rechtse nieuwszender FOX News.

Bobbi Kristina (22) overleden

Bobbi Kristina Brown, de 22-jarige dochter van Bobby Brown en Whitney Houston, is zondag overleden. 'Ze heeft eindelijk vrede in de armen van god', zo liet de familie Houston weten in een verklaring aan Entertainment Tonight.

Bobbi lag sinds januari in coma, nadat ze bewusteloos in bad werd aangetroffen. De exacte doodsoorzaak is niet bekend. Vorige maand werd ze overgebracht naar een hospice. Afgelopen week hebben familieleden haar huis al leeggeruimd.

Bobbi's moeder, zangeres Whitney Houston, overleed in 2012 op 48-jarige leeftijd. Ze werd in het bad van een hotelkamer in Los Angeles gevonden, kort voor de uitreiking van de Grammy's.

Bobbi Kristina (22) overleden

Bobbi Kristina (22) overleden. Links haar vriend Nick Gordon. (Foto: BuzzE)

Duizenden Nederlanders achter EU-natuurwetten

Tienduizenden Nederlanders hebben zich aangesloten bij een campagne waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om niet te tornen aan natuurwetgeving. Dat hebben natuurbeschermingsorganisaties bekendgemaakt. In totaal deden ruim een half miljoen Europeanen mee aan de actie.

Natuurorganisaties in heel Europa hadden hun achterban opgeroepen om hun stem te laten horen bij een consultatie van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De Commissie is bezig met het onderzoeken van de effectiviteit van de natuurwetgeving en gaf Europeanen de mogelijkheid daarover een vragenlijst in te vullen.

Volgens een woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds was de lijst 'best wel ingewikkeld'. Daarom kregen mensen de kans om via een website van de natuurorganisaties een vooraf ingevulde vragenlijst door te sturen. Daar hadden afgelopen dinsdag, bij de laatste telling, al meer dan 33.000 Nederlanders gebruik van gemaakt.

Duizenden Nederlanders achter EU-natuurwetten
Duizenden Nederlanders achter EU-natuurwetten (Foto: ANP)

'Turkse politieman gedood bij protesten'

Een Turkse politieman is zondag gedood bij protesten in Istanbul. Dat meldt de Turkse krant Today's Zaman.

De Turkse politie probeerde zondag de betoging de kop in te drukken met waterkanonnen en traangas. De agent werd in zijn borst geschoten door een onbekende dader, aldus Today's Zaman.

Volgens de krant zijn de betoger Alevieten, dat zijn aanhangers van een Turks-islamitische stroming.

Terreurverdachten
In Istanbul is het onrustig nadat de Turkse politie vrijdag 251 terreurverdachten oppakte bij een grote operatie gericht tegen Islamitische Staat en Koerdische militanten.

De operatie viel nagenoeg samen met luchtaanvallen op stellingen van IS. Turkije is vrijdag ook begonnen met het bombarderen van PKK-doelen in het noorden van Irak.

'Turkse politieman gedood bij protesten'
'Turkse politieman gedood bij protesten' (Foto: ANP)

Lazio Roma blij met Kishna

Lazio Roma verwacht maandag de transfer van Ricardo Kishna af te ronden. Volgens een woordvoerder van de Italiaanse club wordt de twintigjarige buitenspeler van Ajax maandag medisch gekeurd in de hoofdstad van Italië.

"We zijn blij dat we hem kunnen begroeten", zegt hij in verschillende Italiaanse media. "We wilden hem heel graag hebben."

Lazio en Ajax hebben overeenstemming bereikt over een transfersom van naar verluidt maximaal 4 miljoen euro. Kishna stond tot volgend jaar zomer onder contract bij de nummer twee van de laatste editie van de Eredivisie uit Amsterdam. Hij is de vierde Nederlander in de selectie van de bekerwinnaar van Italië. Kishna treft bij Lazio international Stefan de Vrij, Edson Braafheid en Wesley Hoedt.

Lazio Roma blij met Kishna
Lazio Roma blij met Kishna (Foto: ANP)

Pirelli wil test natweerbanden op Paul Ricard

De Formule 1-teams zullen volgend jaar op 25 en 26 januari op het circuit Paul Ricard natweerbanden kunnen testen, zo heeft Motorsport gemeld. De test wordt georganiseerd door bandenleverancier Pirelli die zo nieuwe compounds uit kan proberen.

De renstallen zullen gebruik maken van hun 2015-bolides waaraan niets veranderd of ontwikkeld mag zijn. Het rijden op Paul Ricard is geen toeval, omdat die baan via sprinklers onder water kan worden gezet. Afgelopen winter bleek het sproeien van het circuit Jerez met tank achter een tractor geen succes te zijn geweest.

Volgens Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery is na de test tijd genoeg om de intermediates en de volledige regenbanden op tijd gereed te hebben voor de seizoensopener in Australië omdat deze in 2016 pas begin april verreden zal worden. Daarnaast wordt er gewerkt om toch twee tests tijdens het seizoen te organiseren. Hier kunnen dan droogweerbanden uitgeprobeerd worden.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.