Rel om Holocaust-opmerking Huckabee

anoniem_22072019030306

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een uitspraak van de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee, meldt de NOS. Hij ligt onder vuur vanwege een verwijzing naar de Holocaust. Over het atoomakkoord van de VS met Iran zei Huckabee dat president Obama de Israëli's bij de deur van de oven aflevert.

Huckabee maakte de opmerking tegen een conservatieve nieuwssite. Hij noemde Obama's buitenlandse politiek de lamlendigste in de geschiedenis van de VS. 'Het is vreselijk naïef om de Iraniërs te vertrouwen. Door dat te doen, levert hij de Israëli's bij de deur van de oven af.'

De Democraten spreken van een onacceptabele opmerking en eisen excuses aan de Joodse gemeenschap en het Amerikaanse volk. De retoriek van de voormalige gouverneur van Arkansas is volgens de Democraten de Amerikaanse politiek onwaardig. Ook de Nationale Joodse Democratische Raad is woest.

Conservatief
Huckabee is één van de (tot dusver) zestien kandidaten die namens de Republikeinse partij president willen worden. In de peilingen staat de conservatieve politicus op de zevende plaats. In 2008 deed Huckabee ook mee in de presidentsrace. Hij verloor toen van John McCain en ging onder meer aan de slag voor de rechtse nieuwszender FOX News.