Zweden vinden Russische duikboot

Wrakduikers hebben voor de Zweedse kust een buitenlandse onderzeeboot gevonden, schrijft De Telegraaf. Volgens de Zweedse krant Expressen heeft het schip aan de buitenkant geen zichtbare schade. Het is waarschijnlijk Russisch.

Het wrak werd vorige week gevonden op zo'n 2700 meter van de Zweedse kust. Het zou er nog niet zo lang liggen. De precieze locatie is niet bekendgemaakt. De onderzeeër is zo'n 20 meter lang en drie meter breed. De buitenzijde is niet beschadigd en de luiken zijn nog dicht, mogelijk is er dus nog een bemanning aan boord. Er staan cyrillische tekens op het schip. Dat duidt erop dat het uit Rusland afkomstig is.

Volgens experts duidt de vondst op een geheime Russische missie in Zweedse wateren. 'Als dit een onschuldig ongeluk was, was er al lang een noodsignaal uitgezonden', zegt een hoogleraar tegen Expressen. Hij noemt de vondst 'sensationeel'.

Het wrak wordt nu verder onderzocht. Vorig jaar zocht het Zweedse leger dagenlang naar een Russische onderzeeër die noodsignalen zou hebben afgegeven. Die werd nooit gevonden.