IMF waarschuwt voor Griekse risico's

Redactie

De ontwikkelingen in Griekenland blijven een risico vormen voor de eurozone. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag. De organisatie stelt in een rapport over de muntunie dat de autoriteiten niet zelfgenoegzaam over de omvang van de bedreigingen moeten worden.

"De eurozone is evenwichtiger dan in de afgelopen jaren", aldus het IMF. "Maar de unie blijft blootgesteld worden aan kwetsbaarheden."

De instelling stelt dat desnoods alle beschikbare instrumenten gebruikt moeten worden om de besmettingsrisico's uit Griekenland te beheren. Ook benadrukt het IMF om te blijven werken aan ,,de architectuur" van de monetaire unie en de Europese beveiligingsmechanismes blijvend te verbeteren.

Voorbereiding
Het rapport komt op het moment dat Griekenland zich voorbereidt op gesprekken met zijn schuldeisers over het derde steunpakket dat het land in het vooruitzicht is gesteld. Hoewel de reactie op de financiële markten op het hervormingspakket over het algemeen positief was, meent het IMF dat ook in de nabije toekomst 'significante onzekerheid en volatiliteit als gevolg van de situatie' niet kan worden uitgesloten.

Het IMF denkt dat eurozone dit jaar met 1,5 procent zal groeien, en met 1,7 procent in 2016. Volgens de instelling zal de economie profiteren van de gunstige wisselkoersen, lagere olieprijzen en stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Dit jaar zal de inflatie nog rond het nulpunt blijven, maar daarna zal deze aantrekken tot 1,1 procent.

IMF waarschuwt voor Griekse risico's
IMF waarschuwt voor Griekse risico's (Foto: ANP)