Van zoenen leef je langer

Een ander zoenen is gezond en je leeft er zelfs langer door. Tot die conclusies komen onderzoekers van de University of Nevada en de Indiana University in de Verenigde Staten. Ze onderzochten het afgelopen jaar de kus in 168 culturen. Hun bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift American Anthropologist.

Een mens gebruikt 146 spieren bij het uitwisselen van een zoen en doet 80 miljoen nieuwe bacteriën op wanneer hij een ander op de lippen kust. Gemiddeld genomen zijn we 20.000 minuten van ons leven bezig met zoenen, twee aaneengesloten weken.

Maar wat in de ene cultuur geldt als romantisch of erotisch, betekent in de andere helemaal niets. In 77 van de onderzochte culturen speelt romantiek een rol, maar in 91 totaal niet. De romantisch-seksuele kus is bijvoorbeeld normaal in het grootste deel van Azië, Europa en Noord-Amerika, maar in Centraal-Amerika weer helemaal niet. Ook in grote delen van Afrika, het Amazonegebied en Nieuw-Guinea geldt een zoen niet bepaald als romantisch of sensueel.

Kus en je leeft langer
Kus en je leeft langer (Foto: ANP)