FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 juli 2015

Een onafhankelijk Koerdistan?

Het lijkt er sterk op dat Turkije slechts doet alsof het IS bestrijdt, terwijl het eigenlijk de vorming van een aaneengesloten Koerdische regio in Syrisch en Iraaks gebied probeert te voorkomen met aanvallen op Koerdische stellingen.

Hoe sta jij in deze tegenover de Koerdische kwestie? Vind je dat de strijd tegen IS in Syrië en Irak zou moeten kunnen uitmonden in een onafhankelijk Koerdistan?

Stratencircuit Singapore aangepast

De Formule 1-race van Singapore zal dit jaar op een aangepaste baan plaatsvinden, in de hoop om het inhalen te bevorderen. Er is besloten om bochten elf, twaalf en dertien aan te passen zodat het voor coureurs makkelijker wordt om in te halen, maar ook omdat het stadsbestuur de buurt waar alle culturele instellingen zich bevinden op de schop neemt.

De chicane bij bocht elf en twaalf zal nu beginnen met een flauwe bocht naar links, gevolgd door een scherpe bocht naar rechts. De laatste bocht voor de brug is rechtgetrokken, waardoor de coureurs nu aan de linkerkant van de Anderson Bridge zullen rijden. Omdat bocht dertien nu aan de linkerkant van de weg benaderd wordt, zal deze scherper worden. Om een betere inhaalmogelijkheid te creëren is de bocht ook een meter breder gemaakt.

De aanpassingen aan het circuit zijn goedgekeurd door de FIA.

Stratencircuit Singapore aangepast (Illustratie: SingaporeGP)
Stratencircuit Singapore aangepast (Illustratie: SingaporeGP)

'Turkije houdt NAVO voor de gek'

Dinsdag heeft de NAVO topoverleg gehouden over terreurdreigingen tegen lidstaat Turkije. In de slotverklaring houdt het bondgenootschap echter de kaken op elkaar over de Koerdische kwestie. Het heeft er alle schijn van dat Turkije helemaal niet is geïnteresseerd in het bevechten van de zogenaamde Islamitische Staat. Die strijd zou enkel een dekmantel zijn om af te rekenen met de Koerdische PKK en aanverwante groepen en personen - zelfs met recent gekozen Turks-Koerdische politici.

Turkije heeft zich lang afzijdig gehouden in het conflict. Kwade tongen stellen echter dat het land er al lang een agenda op na houdt om via IS de Koerden te raken. Dat gebeurde naar verluidt in eerste instantie door de grens met Syrië en Irak zo lek als een mandje te houden: iedere IS-strijder erbij was immers extra mankracht om de Koerden in die landen een kopje kleiner te maken.

Onlangs pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op een Koerdische hulpverlenersbijeenkomst, met tientallen doden - veelal jongeren - tot gevolg. Conspiracydenkers zagen hierin de hand van het bewind-Erdogan, waarop extremistische Koerden een aanval op een Turks politieconvooi uitvoerden met twee doden als gevolg. Dit grijpt de regering nu aan om Koerdische stellingen over de grens te bombarderen.

Ook zijn duizenden sympathisanten opgepakt. Dinsdag hield president Erdogan een toespraak waarin hij zijn antiterreurstrategie besprak, en aan onlangs gekozen politici van de Koerdische HDP-partij liet weten dat zij ook kunnen worden opgepakt en hun immuniteit kwijt kunnen raken, wegens vermeende banden met verboden terreurorganisaties. Saillant detail: deze partij wordt gezien als degene die Erdogan's AK-partij van een tweederde-meerderheid afhield, de grens om de grondwet te kunnen wijzingen. "Het vredesproces is voorbij", aldus de Turkse president.

Rad voor ogen
Volgens inwoners van de Iraaks-Koerdische hoofdstad Erbil vecht Turkije eigenlijk helemaal niet tegen IS. De Turken zouden slechts het hoogstnodige doen om de schijn op te houden. "De analyse is hier dat Turkije vooral een paar keer IS bombardeert om af te kunnen rekenen met de PKK. Ze snappen hier dus niet dat de NAVO zich hier een rad voor ogen laat draaien", aldus NOS-correspondent Sander van Hoorn.

Hij doelt hier op de slotverklaring van de NAVO, waarin het zich 'solidair' verklaarde met Turkije in strijd tegen terreur. Over de strijd tegen de Koerden wordt namelijk helemaal niets gezegd. Thuis zal Erdogan dit natuurlijk uitleggen als steun van het bondgenootschap voor de strijd tegen de Koerden. Niets is echter minder waar: de Koerden vormen een fundamenteel belangrijke bondgenoot tegen IS op de grond, waar verder niemand het lef lijkt te hebben om zich te begeven.

Koerdistan
Al met al lijkt het Turkije er vooral om te gaan om te verhinderen dat de Koerden een strook in handen krijgen die aaneengesloten langs de Turks/Syrische en Turks/Iraakse zuidgrens loopt. Die wordt nu namelijk nog onderbroken door een stukje IS-gebied.

Er is Turkije schijnbaar alles aan gelegen om te voorkomen dat de Koerden die hele strook in handen krijgen. In Noord-Irak is al een stuk autonoom Koerdisch gebied, waarmee de Turken de afgelopen jaren uitstekende handelsbetrekkingen onderhielden. Maar met een groter aaneengesloten gebied zou het uitroepen van een onafhankelijk Koerdistan wellicht nog slechts een kwestie van tijd zijn.

Turkije lijkt er een levensgevaarlijk driehoeksconflict voor over te hebben om dat te voorkomen. Ondertussen zou de coalitie tegen IS onder leiding van de VS hiermee zijn boots on the ground kwijtraken, en is de NAVO blijkbaar niet eensgezind genoeg om zich ertegen uit te spreken.

De recente toestemming van Turkije om de VS een luchtmachtbasis in het zuiden te gebruiken waardoor er veel minder ver gevlogen hoeft te worden, heeft een oplossing van het conflict dus kennelijk geen stap dichterbij gebracht; eerder het tegendeel.

'Turkije houdt NAVO voor de gek'
'Turkije houdt NAVO voor de gek' (foto: ANP)

Uitslagen derde voorronde Champions League 28/07/2015

Op dinsdagavond werden er negen wedstrijden gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Ajax komt woensdagavond pas in actie. 

Club Brugge heeft zichzelf dinsdag een slechte dienst bewezen in de derde voorronde van de Champions League. De Belgische bekerwinnaar speelde in Athene tegen Panathinaikos ruim een helft met een man meer, maar ging toch onderuit: 2-1. Nikos Karelis schoot de Griekse club van trainer Yannis Anastasiou in de tweede helft vanaf 11 meter naar de winst.

De bezoekende ploeg van coach Michel Preud'homme, met Ruud Vormer in de basis en Stefano Denswil op de bank, was vroeg op voorsprong gekomen door Boli Bolingoli Mbombo. De Zweedse spits Marcus Berg bracht Panathinaikos in de 37e minuut met een kopbal echter langszij. Berg, oud-speler van FC Groningen en PSV, had enkele minuten daarvoor een strafschop gemist. De Grieken raakten kort voor rust verdediger Sergio Sánchez kwijt met een rode kaart, maar wonnen met tien man alsnog.

Robin van Persie heeft zijn debuut bij Fenerbahçe niet kunnen opluisteren met een overwinning. De Turkse club moest voor eigen publiek tijdens het eerste duel met Shakhtar Donetsk in de derde voorronde van de Champions League genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Van Persie, de grootste aanwinst van 'Fener' deze zomer, kwam in de 68e minuut als invaller in het veld. De aanvoerder van topschutter aller tijden van het Nederlands elftal kon zich tijdens zijn korte eerste optreden in het Sükrü Saracoglu-stadion van Istanbul echter niet onderscheiden.

Van Persie, overgekomen van Manchester United, sloot enkele dagen geleden pas aan bij de groepstraining. De nieuwe nummer 11 van Fenerbahçe is nog niet topfit en startte daarom op de bank tijdens de eerste confrontatie met Shakhtar. Volgende week woensdag volgt de beslissende return in Oekraïne. Shakhtar is voor zijn thuiswedstrijden uitgeweken naar het westelijk gelegen Lviv, vanwege de onrustige situatie in Donetsk.

Uitslagen Champions League - derde voorronde - heenduels

Thuis Uit Uitslag (rust)
CSKA Moskou (Rus) Sparta Praag (Tsj) 2-2 (1-1)
FC Midtjylland (Den) APOEL Nicosia (Cyp) 1-2 (0-2)
Milsami Orhei (Mol) Skënderbeu (Alb) 0-2 (0-0)
Maccabi Tel Aviv (Isr) Viktoria Plzen (Tsj) 1-2 (0-2)
Fenerbahçe (Tur) Shakhtar Donetsk (Oek) 0-0 (0-0)
Panathinaikos (Gri) Club Brugge (Bel) 2-1 (1-1)
BSC Young Boys (Zwi) AS Monaco (Fra)) 1-3 (0-0)
Videoton FC (Hon) BATE Borisov (WRu) 1-1 (0-0)
Dinamo Zagreb (Kro) Molde FK (Noo) 1-1 (1-1)

'Married with Children komt terug'

Er is een grote kans dat de populaire serie Married with Children terugkomt. David Faustino, die de rol van Bud Bundy speelde in de serie, heeft E! News op de rode loper verteld dat hij werkt aan een spin-off.

"Het ligt nu bij Sony. Maar zij vinden het wel wat", aldus Faustino. "Ze zijn nu nog bezig met het uitzoeken van wat juridische kwesties. We hopen dat ze daar uitkomen."

"De hele cast, inclusief Christina Applegate, zal er een kleine rol in spelen", aldus de acteur (41) die er verder nog niet veel over kan vertellen. Applegate, die ook over de rode loper liep, bevestigde het nieuws tegenover E!. "We hebben allemaal besloten om er te zijn voor Faustino."

De Amerikaanse serie liep van 1987 tot 1997. De serie gaat over schoenenverkoper Al Bundy (gespeeld door Ed O'Neill) zijn vrouw Peggy (Katey Sagal), dochter Kelly (Christina), zoon Bud en hun hond Buck. In 2003 en in 2012 kwam de cast ook al eens bij elkaar voor een reünieaflevering.

'Married with Children komt terug'
'Married with Children komt terug' (Foto: BuzzE)

Patience in Windows 10 nu voor $1.49 per maand

Terug van weggeweest bevat Windows 10, vanaf morgen beschikbaar, het kaartspel Patience. Maar ditmaal vraagt Microsoft hiervoor een bedrag van $1.49 per maand, tenminste als je geen advertenties wilt zien. In Windows 8 probeerde Microsoft ook al geld te vragen voor het spel, maar werd dit los aangeboden via de Windows Store.

De nieuwe strategie van softwarereus Microsoft is dat gebruikers minder betalen voor het besturingssysteem zelf, maar meer voor diensten gaan betalen. 

Duitse economen willen uitgang in eurozone

Eurolanden die niet aan de regels willen voldoen, moeten in een noodgeval uit de muntunie kunnen worden gezet. Dat stelt de economische adviescommissie van de Duitse regering, bekend als 'de wijze mannen', in een dinsdag gepubliceerd rapport over de gevolgen van de Griekse crisis voor de eurozone.

"Een land dat permanent niet wil samenwerken, moet niet in staat zijn het bestaan van de euro in gevaar te brengen", aldus de Duitse topeconomen. "De terugtrekking van een lidstaat uit de muntunie zou daarom als laatste middel mogelijk moeten zijn."

Tot voor kort gold een exit van een euroland uit de muntunie als een taboe in politieke kringen. Eerder deze maand drong de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble echter al aan op een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, zodat het land in eigen tempo orde op zaken zou kunnen stellen.

Sterker
De adviseurs geven in hun rapport verder aan niets te zien in de roep om een gedeelde begroting voor alle eurolanden, of een minister van Financiën voor de muntunie. Het heeft volgens hen geen zin om landen collectief verantwoordelijk te maken voor de mogelijke kosten hiervan, als besluiten over fiscaal en economisch beleid onveranderd op nationaal niveau worden genomen.

Maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de crisis te bestrijden, hebben de eurozone volgens de economen wel sterker gemaakt. Ze wijzen daarbij op de vorming van de Europese bankenunie en de oprichting van het reddingsfonds voor landen met financiële problemen (ESM).

Duitse economen willen uitgang in eurozone
Duitse economen willen uitgang in eurozone (Foto: ANP)

Xbox Live Games with Gold games voor augustus

Major Nelson heeft weer op zijn blog gepost welke games er dit keer in de Xbox Live Games with Gold zijn voor augustus. Om je alvast lekker te maken voor Metal Gear Solid V, is er vast gekozen om : Metal Gear Solid V: Ground Zeroes uit te brengen.

Deze maand zijn de volgende games gratis als je een Xbox Live Gold-abbonement hebt:

Migranten bestormen massaal de Kanaaltunnel

Naar schatting 2200 mensen hebben in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd in Calais de Kanaaltunnel binnen te dringen. Dat is volgens een mededeling dinsdag van de exploitant Eurotunnel het grootste aantal in ruim anderhalve maand.

De bestorming van het terrein waar de tunnelingang is, is volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wel afgeslagen. Slechts twintig migranten slaagden erin over de hekken heen in de buurt van de tunnel te komen. Ze probeerden op rijdende treinwagons te komen. Er zijn aanhoudingen verricht, zei de Franse bewindsman die met zijn Engelse collega Theresa May dinsdag over de kwestie heeft gepraat.

Dagelijks proberen tussen de 1500 en 2000 mensen via de Kanaaltunnel naar Engeland te gaan, op zoek naar een beter bestaan. Sinds begin juni zijn daar acht doden bij gevallen.

Eurotunnel verwijt de Franse autoriteiten te weinig te doen om de migranten bij de tunnel weg te houden. Cazeneuve heeft de baas van Eurotunnel, Jacques Gounon, volgens de krant Le Figaro pas een boze brief geschreven. Hij vindt dat de onderneming nalaat zich voldoende in te spannen om het groeiende probleem aan te pakken.

Boze boeren
De toch al penibele situatie is de afgelopen periode gecompliceerd door acties en blokkades van boze Franse boeren. Binnen de vrachtverkeersaders die zo zijn ontworpen dat er kan worden doorgereden, ontstaan met regelmaat opstoppingen, waarop wanhopige migranten proberen in, op, en zelfs onder de trucks te komen.

Worden ze gesnapt, dan stuurt de politie ze weer heen. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben afgesproken samen te werken om migranten terug naar het land van herkomst te sturen, maar het is inmiddels bekend hoe ingewikkeld dat in veel gevallen is. Zo weigeren veel landen bijvoorbeeld om hun onderdanen terug te nemen.

Identiteitsbewijzen
De vraag dringt zich op waarom migranten na al een barre tocht te hebben ondernomen, zo nodig hun leven nogmaals willen wagen om in het Verenigd Koninkrijk te komen. Het antwoord ligt in ieder geval deels in het ontbreken van een identificatieplicht. Dat betekent dat migranten een kans hebben zich na verloop van tijd 'vanzelf' gelegitimeerd te krijgen. In Nederland zou dat vanwege het bevolkingsregister onmogelijk zijn.

In 2006 probeerde de toenmalige Labour-regering een wet voor identiteitsbewijzen voor iedere inwoner in te voeren, maar dit heeft tot nu tot altijd op grote weerstand gestuit. Volgens sommige analisten zal invoering van de door de Britten zo gehate ID cards het migratieprobleem echter direct met minstens de helft doen afnemen.

Grote bestorming Kanaaltunnel
Migranten bestormen massaal de Kanaaltunnel (Foto: ANP)

Haase knokt zich verder in Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft dinsdag een plek veroverd in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Gstaad. De 28-jarige Hagenaar knokte zich langs de taaie Spanjaard Marcel Granollers: 1-6, 7-6 (1) en 6-4. Haase is de nummer 79 van de wereld, Granollers staat 73e.

De beste Nederlandse tennisser van dit moment bereikte twee jaar geleden de finale in Gstaad, waarin hij verloor van de Russische routinier Michail Joezjni. Vorig jaar strandde Haase op het Zwitserse gravel in de halve finales tegen Juan Monaco uit Argentinië. Hij pakte toen wel de titel in het dubbelspel.

Na zijn moeizame overwinning op Granollers wacht de Hagenaar in de tweede ronde opnieuw een duel met een Spanjaard, Pablo Carreño Busta. De nummer zeven van de plaatsingslijst was veel te sterk voor oud-winnaar Youzhni (6-1 en 6-2).

Haase knokt zich verder in Gstaad
Haase knokt zich verder in Gstaad (Foto: ANP)

Doctor Who opnieuw in de bioscoop te zien

Amerikaanse fans van Doctor Who hebben voorafgaand aan het nieuwe seizoen de gelegenheid om de finale van het vorige seizoen nog eens in de bioscoop te bekijken. Dat maakte BBC Worldwide vandaag bekend.

De internationale distributeur voor de eigen shows van de BBC organiseert voor de derde keer een bioscoopvertoning van de tv-serie, en doet dit opnieuw in 3D. Het gaat om de afleveringen Dark Water en Death in Heaven, waarmee het achtste seizoen vorig jaar werd afgesloten. Bezoekers van de voorstellingen krijgen ook als eerste een prequel voor seizoen negen te zien: een mini-aflevering getiteld The Doctor’s Meditation. Daar bovenop wordt een interview vertoond met hoofdrolspelers Peter Capaldi en Jenna Coleman.

De vorige gelegenheden voor bioscoopvertoningen van de tv-serie waren in 2013 en vorig jaar; eerst voor de speciale 50th anniversary aflevering The Day of the Doctor, en daarna voor de opening van het achtste seizoen, wat de eerste aflevering van Peter Capaldi als de Doctor was.

De voorstellingen worden gehouden op 15 en 16 september in 700 bioscopen in de Verenigde Staten. Onduidelijk is of BBC Worldwide van plan is om ook in het Verenigd Koninkrijk of Europa vertoningen te gaan organiseren. Er is in ieder geval niet veel ruimte om de data te spreiden: de première van seizoen 9 is op 19 september.

Doctor Who: Peter Capaldi
Peter Capaldi als de Doctor

Sagan verslaat Gesink in Profronde Surhuisterveen

Peter Sagan heeft de 34e Profronde van Surhuisterveen gewonnen. De Slowaak van Tinkoff-Saxo was in het na-Tourcriterium in de sprint sneller dan Robert Gesink en Bauke Mollema. Gisteren won Sagan ook al bij het criterium in het Belgische Aalst.

Lokale helden Pieter Weening en Lieuwe Westra namen in Friesland op tien rondjes van het einde de benen. Op drie rondjes van het einde werden zij ingelopen door een groepje van grote namen, waaruit Peter Sagan en Robert Gesink ontsnapten. Daniel Teklehaimanot en Bauke Mollema sloten op een ronde van het einde aan.

Gesink probeerde nog uit het groepje weg te rijden, maar werd in de laatste rechte lijn bijgehaald door Sagan, die daarna ook de sterkste was in de sprint. Sagan won afgelopen zondag voor de vierde keer de groene sprinterstrui in de Tour de France. Dit was echter voor het tweede jaar op rij zonder een enkele ritzege.

'Gezonken Russische duikboot 100 jaar oud'

De onlangs bij Zweden aangetroffen Russische duikboot lijkt uit de Eerste Wereldoorlog te stammen. Het zou om een in 1916 gezonken vaartuig gaan. Eerder werd nog gedacht dat het wrak het resultaat was van een mislukte recente geheime missie door de Russen.

Het betreft vermoedelijk een zogeheten meerval-duikboot uit de Som-klasse, aldus De Telegraaf op gezag van de Zweedse krant Dagens Nyheter. Die werden tussen 1904 en 1913 te Sint Petersburg gebouwd, aanvankelijk voor de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905. 

Later werden deze slechts twintig meter lange duikboten aan onder meer de Baltische Zeevloot toegevoegd. De bemanning zou uit achttien man hebben bestaan. Her en der in de media wordt gesuggereerd dat er wellicht nog lichamen aan boord zijn omdat de sluitklep dicht zit. Maar of er na bijna een eeuw nog iets kan worden teruggevonden moet worden afgewacht.

'Wilders koopt nepvolgers op Twitter'

PVV-leider Geert Wilders koopt nepvolgers op Twitter of iemand heeft dat namens hem gedaan. Dat schrijft het weblog Sargasso dinsdag. Bijna driekwart van Wilders' volgers op Twitter is fake.

Een oplettende twitteraar bracht de zaak aan het licht. In één maand tijd groeide het aantal volgers van Wilders van 435.000 naar 635.000; een verdachte stijging. Overigens volgt Wilders zelf niemand.

Sargasso heeft een zogeheten Twitter-audit uitgevoerd. Daaruit blijkt dat het profiel van Wilders ruim 171.000 echte volgers telt (27%) en ruim 464.000 nep-accounts. Volgens Sargasso wijst alles er dus op dat er volgers zijn bijgekocht.

De PVV-leider heeft zelf andere zaken aan z'n hoofd. Zo ageert hij op Twitter fel tegen het Openbaar Ministerie van Oostenrijk dat een onderzoek instelt naar uitspraken die Wilders eerder dit jaar in Wenen deed. Ook deelt hij een plaatje van zijn poes Lola.

En dan was er nog de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) die in het VPRO-programma Zomergasten de vraag opwierp hoe Wilders werk gaat maken van 'minder Marokkanen' in Nederland. In de nieuwste politieke peiling van EénVandaag is de PVV ruimschoots de grootste partij met 28 zetels; een winst van vier zetels. 'Bedankt Abou Taleb', twittert de PVV-leider.

Lemoine en Burger uitgeschakeld bij WTA Florianopolis

Tennisster Quirine Lemoine is in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Florianopolis (Brazilië) uitgeschakeld. De Nederlandse qualifier verloor dinsdag in twee sets van de Tsjechische Tereza Martincova, die bijna honderd plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Ze rekte de partij wel tot ruim een uur en veertig minuten: 5-7 en 5-7.

Ook Cindy Burger, die zich eveneens met succes door de kwalificatie had geslagen, redde het niet. Ze liet de Braziliaanse Gabriela Cé in de tweede set ontsnappen: 6-4, 6-7 (6) en 2-6. Beide speelsters hadden in het duel dat bijna twee uur en drie kwartier duurde de grootste moeite hun service te behouden. Burger zag haar opslag negen keer gebroken. Zelf kreeg ze evenveel breakpoints, zeventien liefst, en benutte er acht.

Lijk peuter gevonden: Madeleine McCann?

In Australië is het lichaam van een klein blond meisje gevonden. Het stoffelijk overschot werd op 15 juli aangetroffen in een koffer langs een verlaten snelweg in Zuid-Australië, schrijft het AD. De vondst houdt de gemoederen flink bezig: gaat het misschien om de sinds 2007 vermiste Madeleine McCann?

Tegenover de Britse krant The Mirror bevestigt de Australische politie dat het lichaam van een blonde peuter is. Het meisje was tussen de 2 en 4 jaar oud en is mogelijk in 2007 overleden. Die kenmerken komen sterk overeen met de vermissing van Maddie McCann. Zij was 3 jaar toen zij in 2007 verdrween uit het appartement in Portugal, waar ze op vakantie was met haar ouders. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de peuter.

De Australische autoriteiten hebben het lichaam nog niet geïdentificeerd. Ze gaan er echter niet vanuit dat het om de vermiste Britse peuter gaat, weet Metro. 'Het is pure speculatie', aldus een woordvoerder. De Britse politie heeft inmiddels contact opgenomen met de Australische collega's. 'We sluiten de kans dat het om Madeleine McCann gaat nog niet uit.'

Madeleine McCann
Madeleine McCann

Guardado terug bij PSV

PSV-middenvelder Andrés Guardado keert donderdag terug bij PSV na het succes met zijn land Mexico bij de Gold Cup. Het is nog onduidelijk of hij donderdag ook meteen weer kan trainen met de ploeg van Phillip Cocu.

Mexico won de Gold Cup en Guardado had met zes treffers een groot aandeel. De aanvoerder van Mexico werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Guardado is de laatste PSV'er, die aansluit bij de selectie. De Mexicaan heeft het grootste gedeelte van de voorbereiding echter gemist, waardoor hij nog niet met zijn nieuwe ploeggenoten heeft kunnen spelen. Daardoor lijkt de kans klein, dat hij komende zondag in actie komt. Dan speelt PSV in de Amsterdam ArenA tegen FC Groningen om de Johan Cruijff Schaal.

'Ellie Goulding zingt soundtrack nieuwe Bondfilm'

Het zou best wel eens kunnen dat Ellie Goulding de soundtrack van de nieuwe James Bond-film Spectre heeft gemaakt. Volgens NY Daily News hint de zangeres op betrokkenheid bij de film.

Ellie deelde maandag een foto van zichzelf bij de Abbey Road Studio in Londen. "Dat staat erop", schreef ze bij het plaatje. Adele nam in 2012 in dezelfde studio haar nummer Skyfall op bij de gelijknamige film, aldus NY Daily News.

Eerder deelde Goulding (28) al eens de tekst 'Live And Let Die' via Twitter. Dat is de titel van het nummer dat Paul McCartney in 1973 maakte voor de film met dezelfde naam. Elie Goulding nam onlangs ook al de titelsong op voor de film Fifty Shades of Grey.

Sam Mendes, regisseur van Spectre, liet eerder in een interview weten dat de soundtrack was opgenomen. Maar hij wilde nog niks loslaten over de artiest. "Ik kan alleen zeggen dat het fantastisch klinkt", aldus Mendes. "Maar jullie hoeven er niet lang meer op te wachten", vervolgde hij.

Ook de namen van Sam Smith en Ed Sheeran worden genoemd als mogelijke zangers voor het nummer bij de film. Spectre, met Daniel Craig in de hoofdrol, is vanaf november te zien.

'Leeghalen vrachtwagens in Frankrijk onacceptabel'

De Franse overheid moet hard optreden tegen actievoerders die buitenlandse vrachtwagens met landbouwproducten stoppen en leeghalen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft dat dinsdag laten weten na berichten over dit soort praktijken.

"Deze illegale praktijken zijn onacceptabel en zouden door de Franse overheid hard moeten worden aangepakt als zij zich voordoen. Vrachtwagens met exportwaar en de juiste papieren hebben het recht om binnen de EU zonder hinder een land binnen te rijden of te doorkruisen.'

Dijksma zal hiervoor tijdens een extra vergadering in Brussel over de staking en acties van Franse boeren aandacht vragen. Dat beraad is begin september gepland.

Ook brancheorganisatie LTO Nederland is niet blij met de acties en laat dit weten in een brief, die woensdag bij de Franse ambassade wordt afgeleverd. "We hebben er wel sympathie voor dat de boeren voor zichzelf opkomen. Maar het kan in onze ogen niet dat de Franse regering oproept om buitenlandse producten te negeren. Het past niet in een verenigd Europa om elkaar te boycotten", aldus de woordvoerder van LTO Nederland.

Europese beurzen boeken winst

De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Na twee stevige verliesbeurten gingen beleggers op zoek naar koopjes. Op het Damrak ging het aandeel Imtech in de uitverkoop na een nieuwe winstwaarschuwing van het kwakkelende installatiebedrijf.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 0,9 procent op 485,77 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 722,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,8 tot 1,1 procent vooruit.

Staalbedrijf ArcelorMittal voerde de AEX aan, met een plus van 3 procent. Philips bleef met een winst van 2,2 procent profiteren van de meevallende kwartaalresultaten die maandag werden gepubliceerd. Die zorgden ervoor dat verschillende analisten positiever werden over het aandeel van het elektronicaconcern.

MidKap
In de AEX vielen verder de financiële bedrijven ING, Delta Lloyd en NN Group op met plussen van bijna 2 procent. Chipmachinefabrikant ASML stond met een verlies van 0,6 procent onderaan de index van 25 hoofdfondsen

In de MidKap leverde Imtech ruim 13 procent in. De technisch dienstverlener waarschuwde dat het langer gaat duren om weer winstgevend te worden dan eerder werd gedacht. Bovendien moet het bedrijf opnieuw met zijn geldschieters in conclaaf om financiële problemen te voorkomen.

Euro
In Londen won oliebedrijf BP 1,4 procent, ondanks de stevige winstdaling over het tweede kwartaal die dinsdag werd gepresenteerd. Het Britse bedrijf had ook vorig kwartaal last van de dalende olieprijs. In Amsterdam won Shell, dat donderdag met de kwartaalcijfers komt, bijna 1 procent. De Noorse branchegenoot Statoil werd in Oslo met een koerswinst van ruim 1 procent beloond voor zijn kwartaalcijfers.

De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica won in Milaan ruim 3 procent, na een recordwinst in het tweede kwartaal. Ook elders in de luxegoederensector werden winsten geboekt. Kering, eigenaar van modemerk Gucci, werd in Parijs bijna 6 procent meer waard, dankzij sterke resultaten. LVMH deed eveneens goede zaken in het afgelopen kwartaal. Het aandeel van de eigenaar van Moët champagne en tassenverkoper Louis Vuitton steeg 3 procent.

De euro was 1,1045 dollar waard, tegen 1,1108 dollar bij het slot in Europa maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 48,10 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 53,86 dollar per vat.

Controversieel duivelsbeeld onthuld in Detroit

De duivel leeft en is zelfs onder ons. In Detroit op precies te zijn. Afgelopen weekend is daar een beeldhouwwerk onthuld van Baphomet, een (af)god met een vrouwenlichaam, het hoofd van een bok en gespleten hoeven in plaats van voeten.

Er gingen jaren van geldinzameling en planning aan vooraf, maar uiteindelijk is het beeld er dan toch gekomen. Gegoten in brons, bijna drie meter hoog en een gewicht van meer dan 900 kilogram. Het gevaarte heeft een slordige 110.000 euro gekost.

De onthulling ging niet zonder slag of stoot. Wegens bedreigingen uit christelijke hoek werd de ceremonie tot op het allerlaatste moment geheim gehouden voor belangstellenden. Zij ontvingen vlak voor de onthulling via een mailtje de exacte locatie. De reden hiervoor was de belofte van relikneuzen dat ze het beeld (hoe toepasselijk) in de fik zouden steken. Ook het gebouw waarin de plechtigheid zou plaatsvinden zou met de grond gelijk worden gemaakt. De dagen ervoor stonden in het teken van pure kwaadaardigheid richting de vreedzame satanistische beweging.

”We zullen onze stad niet overgeven aan het kwade”, zo oreerde de bisschop van Detroit tijdens een demonstratie. ”Ik ben hier om te voorkomen dat dit wezen in onze stad komt. We geven onze stad niet over aan de satanisten. Het is een kwaadaardige kracht die onze samenleving binnendringt. We zullen ze verdrijven!”

De demonstratie was georganiseerd door pastoor David Bullock van een baptistische kerk. Diezelfde man ging vlak daarvoor in debat met een priesteres van de satanisten, Jex Blackmore. Zij heeft getracht uit te leggen dat de satanisten niet zozeer een godheid aanbidden, maar dat het eerder om een filosofie gaat en een literair idee waarin Satan wordt gezien als een anti-tiranniek figuur dan wel metafoor.

Maar zoals zovaak bij religekkies hebben argumenten een een verhelderende uitleg geen enkele zin en dus werd er gedreigd met geweld omdat ze hun zin niet kregen.

Het beeld staat nu nog op een geheime locatie, maar wordt binnenkort verhuist naar de State Capitol van Arkansas, waar het naast een monument dat de 10 geboden uitbeeldt komt te staan. De bedoeling was oorspronkelijk om dit in Oklahoma te doen, maar daar hebben de autoriteiten snel elke religieuze uiting in en rondom dit gebouw verboden, wat mede tot gevolg had dat de christenen hun 10 geboden-monument weer weg konden halen.

Jex Blackmore is van mening dat het beeld belangrijk is om te laten zien dat Amerika een maatschappij is waar pluraliteit geen enkel probleem is. Volgens haar is het beeld niet provocerend of kwetsend bedoeld.


De twee kemphanen vechten het verbaal uit

 

 

Duivel hell icon

Jamaicaanse topatleten naar NK atletiek

De Jamaicaanse topatleten Yohan Blake en Warren Weir doen eind deze week in het Olympisch Stadion van Amsterdam mee aan de NK atletiek. Blake en Weir hebben van de organisatie toestemming gekregen buiten mededinging mee te lopen op respectievelijk de 100 en 200 meter. De Jamaicanen nemen het op de sprintafstanden op tegen de Nederlandse recordhouder Churandy Martina.

Blake geldt na Usain Bolt als de snelste man op aarde op de 100 meter. De 25-jarige Jamaicaan liep in 2012 een persoonlijk record van 9,69 seconden, dezelfde tijd als de Amerikaanse sprinter Tyson Gay. Alleen zesvoudig olympisch kampioen Bolt was met 9,58 ooit sneller. Blake werd in 2011 (Daegu) wereldkampioen op het koningsnummer, mede omdat Bolt toen vanwege een valse start was gediskwalificeerd.

Bij de Olympische Spelen van Londen pakte hij zowel op de 100 als de 200 meter het zilver achter zijn ongenaakbare landgenoot, Weir zorgde ervoor dat het podium op de 200 volledig Jamaicaans was. Blake behoorde ook tot het kwartet dat onder aanvoering van Bolt de olympische titel op de 4x100 meter pakte.

De wereldkampioen van 2011 kon de afgelopen jaren vanwege aanhoudend blessureleed zijn topniveau van toen echter niet meer benaderen. Blake greep ook naast kwalificatie voor de WK in Peking. Tijdens wedstrijden in Europa hoopt de Jamaicaan zijn vorm terug te vinden. Afgelopen week klokte hij in Ierland 10,12 seconden op de 100 meter. Weir is wel van de partij op de mondiale kampioenschappen in de Chinese hoofdstad. De 25-jarige Jamaicaan pakte twee jaar geleden in Moskou zilver op de 200 meter achter Bolt in een persoonlijk record van 19,79 seconden.

Schietpartij bij Ramblas in Barcelona

Bij een van de bekendste en drukste straten van Spanje, Las Ramblas in Barcelona, is dinsdag een schietpartij geweest. Spaanse media meldden dat er twee gewonden zijn, van wie een ernstig.

Een gemaskerde man opende het vuur op mensen voor de ingang van een hotel in een zijstraatje van de Ramblas, hotel Silken. De politie zoekt naar één dader meldde de krant La Vanguardia uit Barcelona. Ooggetuigen spraken eerder van twee gemaskerde mannen. Over de toedracht is nog niets bekend.

De Ramblas lopen van het Cataloniëplein naar de zee. Het incident was circa 300 meter ten zuiden van het plein en veroorzaakte paniek op straat.

Meer beelden uit Batman v Superman

Het Britse blad Empire doet het deze maand goed in hun zelfpromotie: naast de Deadpool-foto's en de Batman v Superman-cover heeft het tijdschrift nu ook enkele Batman v Superman-foto's vrijgegeven.

De foto's tonen Ben Affleck en Henry Cavill als de twee titelfiguren, plus Jesse Eisenberg als Lex Luthor in wat waarschijnlijk de in-house sportzaal van LexCorp is.

Batman v Superman: Batman (Foto: Empire)

Batman v Superman: Superman (Foto: Empire)

Batman v Superman: Jesse Eisenberg als Lex Luthor (Foto: Empire)

In Batman v Superman: Dawn of Justice besluit Bruce Wayne (Affleck), die mensen verloren heeft in de strijd tussen Kal-El en Zod (in Man of Steel), dat de buitenaardse goedzak een gevaar is voor de mensheid en dus gestopt moet worden. Gewapend met een verstevigd Bat-suit voorzien van kryptonite daagt hij Superman (Cavill) uit tot een gevecht. Maar de verwachtingen zijn dat Bats en Supes zich, mogelijk met de hulp van Gal Gadots Wonder Woman, realiseren dat ze beiden prima te pruimen zijn, zodat ze een verbond sluiten en zo het begin ontstaat van de Justice League. De film is te zien vanaf eind maart.

Politie doorzoekt huis verdachte vermissing Lisa Tuk

De politie doorzoekt dinsdagavond een huis in Koudekerk aan den Rijn. De woning zou van de 41-jarige verdachte van de vermissingsszaak Lisa Tuk zijn.

De politie heeft aan De Telegraaf bevestigd dat het inderdaad om de woning van de verdachte gaat. Het appartement is gevestigd boven een kinderdagverblijf dat recent gesloten zou zijn. Bij de woning staan vier wagens van de politie en binnen zijn politiemensen te zien.

Vorige week woensdag verdween het meisje van een bungalowpark in het Gelderse Nieuw-Milligen waar ze op dat moment haar vakantie doorbracht. Na vijf dagen werd het meisje in een bus in Koudekerk aan den Rijn gevonden door politieagenten. Inmiddels is het meisje al herenigd met haar ouders, maar verblijft ze de komende tijd op een andere locatie voor verhoor.

Meer informatie is op dit moment nog niet bekend.

Rachel McAdams in gesprek met Marvel voor Doctor Strange

Het zou zomaar kunnen dat Rachel McAdams volgend jaar opduikt in Doctor Strange, de Marvel-verfilming van de gelijknamige comics over de meester in de magische kunsten.

De actrice, die momenteel op HBO te zien is in True Detective, heeft aangegeven in gesprekken te zijn met de filmstudio over de film die in november met opnames begint. Ze zou de rol van Clea spelen, een leerling van de mystieke Steven Strange, die wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch. Andere rollen zijn voor Tilda Swinton, die de rol van de Ancient One speelt en Chiwetel Ejiofor die Strange's vijand Baron Mordo zal vertolken. "Het is nog heel vroeg om er iets over te zeggen," aldus McAdams tegen de LA Times, die toevoegt dat ze niet eens weet of het wel iets wordt met Marvel.

Doctor Strange vertelt over Steven Strange, een hersenchirurg die door een ongeluk de vaardigheden verliest om zijn beroep uit te oefenen. Wanhopig gaat hij op zoek naar verlossing en daardoor vindt hij de Ancient One, die hem leert gebruik te maken van magische krachten. Het personage zal zijn origineverhaal krijgen in de zomer van volgend jaar, maar in het Marvel Cinematic Universe is men al een tijdje op de hoogte van zijn bestaan, zoals te merken was in een scène in Captain America: The Winter Soldier, waarin de arts bij naam genoemd werd.

Doctor Strange zal worden geregisseerd door Scott Derrickson.

Doctor Strange en Clea (comic)
Doctor Strange en Clea

Doden door natuurgeweld in Indonesië

Een aardverschuiving in Indonesië heeft minstens zes levens geëist. De meeste slachtoffers waren jonge kinderen, meldden Indonesische media dinsdag. Ze kwamen uit twee families van wie de huizen aan de noordkant van Sumatra door het natuurgeweld bezweken.

Een twaalfjarig meisje overleefde het: ze werd gevonden door reddingswerkers, na elf uur bedolven te zijn geweest onder het puin van een van de huizen, vertelde een woordvoerder van het Indonesische leger de krant Jakarta Post. "Het was een wonder dat ze levend werd gevonden", zei hij. De aardverschuiving ontstond maandagmiddag door hevige regenval. Beide getroffen huizen stonden op een helling.

Elders in het land, in de provincie Papoea, viel ook een dode door natuurgeweld. Een tiener werd er meegesleurd door een aardverschuiving die ontstond door een aardbeving met een kracht van 7,0. Op het eiland renden mensen tijdens de beving in paniek de straat op en gebouwen raakten beschadigd. Vooralsnog lijkt de tiener het enige slachtoffer.

Oudere niet per se kasplantje na reanimatie

Ouderen die na een hartstilstand gereanimeerd worden en dat overleven, komen daar meestal ongeschonden uit of met een lichte neurologische stoornis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het onderzoek weerspreekt daarmee dat een reanimatie een oudere per definitie meer slecht dan goed doet.

De onderzoekers van het AMC bekeken de data van bijna zevenhonderd mensen tussen de 70 en 80 jaar oud en 633 mensen ouder dan 80 jaar die gereanimeerd waren na een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het overgrote deel overleefde de hartstilstand overigens niet. Respectievelijk 16 procent en 8 procent overleefde wel en bijna allemaal zonder veel schade.

De onderzoekers keken naar de gegevens van mensen uit Noord-Holland tussen 2009 en 2011, maar deze zijn nog wel representatief voor nu, zegt onderzoeker Steffie Beesems. "Het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft, is de laatste jaren iets toegenomen, onder meer omdat er meer aandacht voor is en omstanders sneller beginnen met reanimeren." Het aantal mensen dat zonder of met weinig blijvende schade uit een reanimatie komt, is stabiel rond de 90 procent volgens Beesems.

In een recente richtlijn van onder meer huisartsen staat dat zij tijdig met kwetsbare oudere patiënten het gesprek moeten aangaan over wat te doen in geval van een hartstilstand: reanimeren of niet. In zo'n gesprek moeten artsen ouderen duidelijk maken wat voor risico's er aan een reanimatie kleven. Zuurstofgebrek van de hersenen is zo'n risico dat blijvende schade kan veroorzaken. Bij reanimatie kunnen ook de ribben van het slachtoffer breken, maar dat levert meestal geen blijvende schade op.

Auto-aanslag Duitsland gepleegd met vuurwerk

De explosie in een auto van een Duitse politicus maandag in het Duitse Freital is veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat heeft eerste onderzoek uitgewezen. De daders sloegen een ruit in een gooiden de vuurwerkbom naar binnen.

De auto, van fractievoorzitter Michael Richter van de linkse partij Die Linke in Freital, raakte zwaar beschadigd. Richter zet zich in voor asielzoekers. Hij denkt dat de aanslag het werk is van aanhangers van extreem rechts.

Richter is al wekenlang doelwit van dreigementen, ook met de dood. In Freital in de Oost-Duitse deelstaat Saksen komt het steeds weer tot protesten tegen het asielzoekerscentrum.

Reisverzekeraars blijven druk met zomerstorm

De telefoon bij veel reisverzekeraars in Nederland staat drie dagen na de zomerstorm nog steeds roodgloeiend. Zo hebben zaterdag veel caravans en tenten schade opgelopen door de uitzonderlijke weersomstandigheden.

"Het aantal meldingen lag maandag 30 procent hoger dan tijdens een normale zomerdag. Er is een hele duidelijke piek zichtbaar", aldus een woordvoerder van Unigarant, een van de grootste reisverzekeraars en dochter van de ANWB. "Het is nog niet te zeggen hoe groot het schadebedrag precies wordt. De meldingen blijven voorlopig binnenkomen."

Het Verbond van Verzekeraars liet maandag al weten dat de schade door de storm zeker 13 miljoen euro is.

Obama: nieuw Afrika in opkomst

Landen in Afrika moeten respect hebben voor democratie en banen creëren om te voorkomen dat het continent in wanorde raakt. Die boodschap gaf de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba mee in zijn toespraak tot de landen van de Afrikaanse Unie.

Het was voor het eerst dat een regerende president van de Verenigde Staten een speech hield voor de 54 leden tellende organisatie. "Afrika is in beweging, een nieuw Afrika is in opkomst", aldus Obama. Hij zei niet alleen als de eerste president van de VS voor de unie te staan maar ook als "de zoon van een Afrikaan". Obama's wortels liggen in Kenia.

De president ging verder in op problemen in Afrika zoals de onrust in Burundi en arrestaties van journalisten in Ethiopië.

Madrileense tranen om sluiting café

Madrid is verbijsterd. Het oudste café van de Spaanse hoofdstad, Café Comercial, is volslagen onverwachts gesloten. De plotselinge sluiting heeft niet alleen vaste klanten geschokt, ook politici zijn geraakt. Zij riepen dinsdag burgemeester Manuela Carmena op de kroeg te redden. Carmena verklaarde "zeer treurig" te zijn.

Het café is eigendom van twee nichten en trok veel cineasten, politici en schrijvers. Naar de reden van de sluiting na 128 jaar is het gissen. De nichten hadden er kennelijk geen zin meer in. Volgens een van de obers, die 36 jaar in Comercial werkte, lag het niet aan de inkomsten want het zat elke dag vol. "Ons is niets verteld. Het is een schande een zaak met zoveel geschiedenis zo maar te sluiten".

De vaste klanten vonden maandag de deur gesloten en dat veroorzaakte veel ongeloof. Sommigen konden hun tranen niet bedwingen bij het lezen van het briefje op de deur: "Wegens bedrijfsbeëindiging gesloten".

Spoedreparatie dijk bij Reeuwijk

Hoogheemraadschap Rijnland is dinsdag begonnen met spoedreparaties van de dijk langs polder Oukoop bij Reeuwijk. Bij inspecties zijn scheuren ontdekt over een lengte van 200 tot 300 meter.

Hoewel het de afgelopen dagen flink heeft geregend, is in het gebied rond Reeuwijk nog steeds sprake van een neerslagtekort, meldt het hoogheemraadschap. Dat tekort kan de stabiliteit van veen- en kleidijken bedreigen.

De dijk bij het gemaal Oukoop Negenviertel is een kleidijk en zou in 2016 worden verbeterd, maar het hoogheemraadschap heeft besloten het herstel met voorrang uit te voeren. De scheuren worden eerst opgevuld met teelaarde, waarna de dijk wordt versterkt met klei.

Wilnis
In 2003 verschoof de veenkade in Wilnis als gevolg van droogte. Het water stroomde een woonwijk in. Zo'n 2000 inwoners werden geëvacueerd.

Volgens de Unie van Waterschappen zijn tot nu toe op drie plekken in het poldergebied in het westen van het land met spoed droogtescheuren aangepakt. Er is sprake van droogte die maar eens in de twintig jaar voorkomt en daar komt voorlopig geen verandering in. Onlangs nog werden op vijftien plekken in het Utrechtse poldergebied droogtescheuren in de dijken ontdekt. De dijken worden nat gehouden door besproeiing vanaf de waterkant.

Nieuwe foto's uit Deadpool

Comic-fans kijken met enige argwaan uit naar Fantastic Four, dat vanaf volgende week te zien is: zal de laatste Marvel-verfilming van 2015 een beetje de moeite waard zijn, of wordt het weer zo'n flop? Gelukkig kunnen we al vooruit kijken naar de volgende titel, met nieuwe foto's uit Deadpool.

De Merc with a Mouth opent het comic-filmjaar 2016 door in februari als eerste de bioscopen te bestormen. De film is een origineverhaal voor Wade Wilson, die dankzij het Weapon X-programma de identiteit van Deadpool bereikt. In de foto's, afkomstig uit het filmblad Empire, zien we Ryan Reynolds pre-Deadpool met Morena Baccarin en Reynolds in kostuum samen met Brianna Hildebrand als Negasonic Teenage Warhead.

Deadpool: Morena Baccarin en Ryan Reynolds

Deadpool: Brianna Hildebrand en Ryan Reynolds

Deadpool: Ryan Reynolds

Naast Reynolds, Hildebrand en Baccarin zijn ook T.J. Miller en Ed Skrein te zien in Deadpool, dat geregisseerd wordt door Tim Miller en mid-februari in de bioscopen moet verschijnen.

Bertens en Hogenkamp verder in Sobota

Tennissters Kiki Bertens en Richel Hogenkamp hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Poolse Sobota. Beide Nederlandses hebben een geplaatste status bij het met 75.000 euro gedoteerde toernooi.

Bertens (WTA-114) was met 3-6, 6-1 en 6-2 te sterk voor de Belgische Ysaline Bonaventure (WTA-202). De volgende opponente voor de Nederlandse is de Hongaarse Reka-Luca Jani (WTA-214).

Hogenkamp (WTA-117) had het tegen de Duitse Anne Schaefer (WTA-246) iets makkelijker: 7-6 (3) en 6-2. Zij speelt in de tweede omloop tegen de Roemeense Sorana Cirstea (WTA-161) die in het verleden nog in de top 25 van de wereldranglijst heeft gestaan.

Pearson: "Kromowidjojo zit op 99 procent"

Na de succesvolle Spelen van Londen, met winst op de 50 en 100 meter vrije slag, kwam bij Ranomi Kromowidjojo de klad er een beetje in. Inmiddels ligt ze weer op schema om haar kunststukje van 2012 volgend jaar in Rio de Janeiro te herhalen. "Ze moest van ver komen, maar ik denk dat ze nu op 99 procent zit van wat ze in Rio moet kunnen", constateert haar coach Patrick Pearson in aanloop naar de WK in Kazan.

Gezien haar huidige vorm verwacht Pearson niet dat 'Kromo' bij de WK op de 100 vrij mee kan doen om de medailles. Het roept de vraag op waarom ze niet zowel in Kazan als in Rio op de toppen van haar kunnen kan presteren. "Dat komt omdat zij het heel moeilijk vindt om twee jaar lang op 100 procent te zitten", legt Pearson eerlijk uit. "Haar spanningsboog kan niet zo lang gespannen zijn."

Het is volgens Pearson vanaf nu zaak om in de maanden na de WK langzaam naar de 100 procent toe te groeien. "De echte scherpte en topfitheid is er nu bijna. Die gaat er komend jaar komen en dat geeft net het verschil om in Rio te kunnen excelleren. Ik hoop dat ze in Kazan dicht tegen het niveau van de Spelen aan gaat komen."

Rangorde

Kromowidjojo zwom niet bepaald goed toen ze ruim een jaar geleden de samenwerking met Pearson aanging. Haar olympische succes was daar misschien wel debet aan. "Daarna staan andere toernooien in de rangorde wat minder hoog. Ze kon zich voor de WK in Barcelona (2013) nog wel redelijk opladen, maar daarna wordt alles nog wat minder belangrijk." Kromowidjojo miste vorig jaar bijvoorbeeld de EK in Berlijn.

Het probleem was volgens Pearson ook dat zijn pupil geen concrete doelen had op dat moment. "De Spelen in Rio waren nog te ver weg, dus was ze iets te veel doelloos aan het rondzwemmen, als een soort tijdsvulling." Pearson stelde daarom concrete doelen op. "Ik geef dan aan wat ik verwacht en als ze ziet dat ze dat steeds haalt, dan groeit de focus. De tijd tot de Spelen wordt dan vanzelf korter en die ene procent komt er dan ook wel."

Ranomi Kromowidjojo zit weer op 99 procent (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Ranomi Kromowidjojo zit weer op 99 procent (Pro Shots/Menno Ringnalda)

Duitse arts verklaarde levende vrouw dood

Een arts in het Duitse Gelsenkirchen tekende overdag een akte van overlijden van een 92-jarige vrouw die 's avonds in de koelruimte van een begrafenisonderneming om hulp begon te roepen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nu besloten de arts te vervolgen wegens nalatigheid. Het bizarre voorval speelde zich in maart af in een bejaardentehuis in Gelsenkirchen.

Een verpleegster trof de vrouw in bed aan en constateerde dat die pols noch ademhaling had en waarschuwde daarop de arts. Nadat de familie afscheid had genomen, werd het lichaam van de bejaarde vrouw afgevoerd door de begrafenisondernemer.

Nadat 's avonds was gebleken dat de vrouw nog leefde, werd zij naar een ziekenhuis overgebracht. Daar overleed zij twee dagen later echt. Dat laatste speelt voor het OM geen rol. Dat de vrouw urenlang onnodig in de koelruimte lag, dát is voor justitie de belangrijkste overweging de medicus ter verantwoording te roepen.

Barbie vraagt fans om rust en privacy

Samantha van der Plas, beter bekend als Barbie, heeft een speciale deursticker laten maken om (amateur)paparazzi uit de buurt te houden. De realityster, die onlangs voor de tweede keer moeder werd, heeft een foto van haar deur met sticker op Facebook gezet. 'Respecteer a.u.b. onze privacy. Geen foto's aan de deur of op het pleintje', staat erop.

Volgens Samantha loopt het de spuigaten uit voor de woning waar zij met man Michael en hun twee kinderen woont. "Als ik de deur uit loop, kijk ik in klikkende camera's", schrijft ze. De realityster noemt als voorbeeld dat mensen uit het autoraam hangen om haar en haar dochter Angelina in huis te fotograferen en beweert dat fans het dekentje van de kinderwagen van haar zoon Milano opzij trekken om een plaatje te schieten van de baby. Ook wordt er weleens 's avonds laat aangebeld door mensen die een foto willen maken van het realitykoppel.

Samantha hoopt op een beetje meer respect. "Ik vind het niet fijn en vraag om begrip hiervoor. Iedereen kan zeggen: 'Dan had je geen BN'er moeten worden' en 'Dat wil je toch zo graag want je bent aandachtsgeil'. Nee, dat is niet wat je wilt als BN'er, er zijn grenzen. Mensen, please, ik ben Roy Donders of Frans Bauer niet. Die vinden dat misschien leuk, maar ik heb thuis graag mijn rust en privacy."

 

PrivacyHeb door Muursticker4sale een eigen sticker laten make. Discussies gaan kome ik weet het nou al maar respecteer...

Posted by Samantha&Michael on Monday, July 27, 2015

Nijhuis leidt duel om Johan Cruijff Schaal

Scheidsrechter Bas Nijhuis leidt zondag de twintigste editie van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar FC Groningen. Rob van de Ven en Charl Schaap zijn grensrechters in het traditionele openingsduel van het nieuwe seizoen. Angelo Boonman is door de KNVB als vierde man aangewezen en Kevin Blom en Pol van Boekel bewaken de doellijnen in de ArenA.

"Het is een mooi vooruitzicht om zondag op het veld te staan", reageert Nijhuis. "De wedstrijd om de Johan Cruijff schaal is altijd een mooi moment omdat het nieuwe seizoen dan weer van start gaat. En extra mooi is dat de clubs meteen spelen om de eerste prijs van het seizoen."

Nijhuis, die vorige week promoveerde naar de elitegroep van UEFA, floot tot nu toe tijdens 205 wedstrijden in de eredivisie, 95 duels in de Jupiler League en 58 internationale wedstrijden. Hij leidde nog nooit eerder een duel om de Johan Cruijff Schaal. Tijdens de wedstrijd maakt de arbitrage ook gebruik van doellijntechnologie.

Bas Nijhuis leidt strijd om Johan Cruijff Schaal (Pro Shots/Erwin Spek)
Bas Nijhuis leidt strijd om Johan Cruijff Schaal (Pro Shots/Erwin Spek)

'Groot offensief tegen Assad'

Syrische rebellen zijn een omvangrijk offensief begonnen in het noordwesten van het land. Zowel bronnen binnen het leger als waarnemers in het gebied die banden hebben met het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de oorlog volgt, meldden dinsdag dat rebellengroepen oprukken over een vlakte met de naam al-Ghab.

Achter die vlakte ligt een gebergte waar veel Alawieten wonen, de bevolkingsgroep waartoe president Bashar al-Assad behoort. De bergen zijn ook van strategische belang, omdat daarachter de kust ligt, met onder meer de belangrijke havenstad Latakia. In tegenstelling tot grote delen van Syrië is het noordwestelijke kustgebied nog stevig in handen van het regime.

Onder de rebellen die meedoen aan het offensief, zijn volgens het observatorium diverse groeperingen, waaronder jihadisten van al-Nusra, de Syrische tak van terreurnetwerk al-Qaeda.

Richard Linklater in gesprek voor The Rosie Project

Na het succes van het coming-of-age-epos Boyhood staat er misschien wel een volgende klus klaar voor Richard Linklater. Hij zou in gesprek zijn om The Rosie Project te gaan regisseren. Dit meldt Entertainment Weekly.

Het script van film, die gebaseerd is op het razendpopulaire boek van Graeme Simsion, wordt geschreven door Michael H. Weber and Scott Neustadter en is al zo goed als klaar. Dat duo werd bekend door (500) Days of Summer en het nog uit te komen Paper Towns. Het boek vertelt over een ietwat a-sociale professor, gespecialiseerd in genetica, die een enquête ontwikkelt waardoor de ideale partner gevonden kan worden. Hij wordt vervolgens verliefd op Rosie, die (uiteraard) totaal niet voldoet aan de criteria op zijn lijstje.

De rol van Rosie zou al weggelegd zijn voor Jennifer Lawrence, echter, dit is nog niet bevestigd. Ook voor de rol van de genetica professor is nog geen geschikte acteur gevonden. De film heeft nog geen releasedatum, maar zal waarschijnlijk begin 2018 in de bioscopen te zien zijn. 

Richard Linklater in gesprek voor The Rosie Project (Foto: The Oregonian)Richard Linklater in gesprek voor The Rosie Project (Foto: The Oregonian)

Hugh Jackman deelt Wolverine-foto

Al eerder maakte Hugh Jackman bekend dat hij nog een laatste keer de klauwen aan zou trekken, voor een laatste stand-alone Wolverine-film. Nu deelt hij het eerste teaser materiaal.

Opvallend is dat het bericht bij de Twitter-post was "Wat willen jullie zien? Beschrijf het in 50 woorden of minder en ik zal er zo veel mogelijk lezen". Het script is dus voorlopig nog niet vastgelegd en er kan nog van alles gebeuren. Het is aan de fans dit keer.

Jackman trok al 7 keer, als de aanstaande release van X-Men: Apocalypse meegeteld wordt, de klauwen aan en de achtste keer wordt dan ook de laatste keer. X-Men: Apocalypse verschijnt op 19 mei 2016 in de Nederlandse bioscopen. 

Zelf ideëen? Laat ze hieronder achter of op Jackman's Twitteraccount.

Hugh Jackman's laatste keer als WolverineHugh Jackman's laatste keer als Wolverine

Van Rouwendaal pakt zilver op 10 km

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft dinsdag zilver gewonnen op de 10 kilometer bij de WK in Kazan. Ze kwam in de eindsprint net te kort tegen Aurelie Muller die het goud won.

De Française tikte aan in 1.58.04. De 21-jarige Nederlandse finishte 2,4 seconden later. Met haar zilveren medaille op de olympische discipline in het open water heeft Van Rouwendaal zich ook gekwalificeerd voor de Spelen in Rio de Janeiro, volgend jaar.

Van Rouwendaal bouwde haar race anders op dan haar 5 kilometer afgelopen zaterdag toen ze vrijwel de hele wedstrijd op kop zwom maar uiteindelijk als vierde finishte. Ze begon dinsdag achterin het veld en bereikte de kop van het peloton in de voorlaatste van vier ronden. De Franse Aurelie Muller opende de strijd in de slotronde en alleen de Italiaanse Rachele Bruni en Van Rouwendaal konden volgen. In het zicht van de finish moest ook de Italiaanse lossen.

Dragon Quest XI-beelden voor PS4 en 3DS

Dragon Quest XI is vanochtend aangekondigd voor PS4 en 3DS (terwijl ook naar NX wordt gekeken). Beide versies volgen hetzelfde verhaal, maar uit de onderstaande beelden blijkt dat de werelden in ieder geval van elkaar verschillen.

De PS4-versie heeft veel meer verticaliteit, door de hoge gebouwen en bergen. Je krijgt de mogelijkheid om deze te beklimmen, springen is namelijk voor de eerste keer mogelijk in een Dragon Quest-game. De PS4-versie draait op Unreal Engine 4, net als Kingdom Hearts III.

De 3DS-versie heeft twee grafische stijlen. Op het bovenste scherm wordt de bekende 3D chibi-stijl gebruikt die we ook bij Dragon Quest IX hebben gezien. Op het onderste scherm zien we een 2D SNES pixelstijltje. Gevechten worden maar in één stijl getoond, maar je kunt dynamisch tussen de twee wisselen.

PS4:

3DS:

Nederlander heeft zorgen over asielzoekers

Nederlanders maken zich voor het eerst zorgen over problemen rond asielzoekers en bootvluchtelingen. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer die dinsdag is gepubliceerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 12 procent van de deelnemers maakt zich zorgen over de vluchtelingen.

De barometer is een halfjaarlijkse meting van het veiligheidsgevoel van Nederlanders. Over het algemeen voelen Nederlanders zich vrij veilig. Ten opzichte van een half jaar geleden is dit niet veranderd.

De meesten (85 procent) maken zich weinig tot geen zorgen over hun eigen veiligheid of die van hun gezin als gevolg van een ramp.

Aan de meting werkten 949 personen mee.

Zeldzame neushoorn nog zeldzamer

Het zeldzaamste grote zoogdier ter wereld, de noordelijke witte neushoorn, is sinds deze week nog zeldzamer geworden. In de dierentuin van Praag bezweek de neushoorn Nabiré op 31-jarige leeftijd aan een gesprongen cyste. Er leven wereldwijd nog vier exemplaren van de soort.

De zoo in Tsjechië maakte het overlijden dinsdag bekend. "Het is een moeilijk te omschrijven verlies", aldus de dierentuindirectie. Van de overgebleven vier noordelijke witte neushoorns lopen er drie rond in het Ol-Pejeta reservaat in Kenia en leeft er een in de dierentuin van het Amerikaanse San Diego.

Dood en verderf in Nigeriaanse dorpen

Zeker 29 mensen zijn omgekomen toen vermoedelijk terroristen van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria enkele dorpen aanvielen en daar dood en verderf zaaiden. Een parlementslid uit het gebied meldde dat mensen in koelen bloede werden vermoord.

"Kerken, moskeeën, winkels en huizen zijn vernield", aldus politicus Jubrin Satumari. Bij de aanvallen maandag hadden de rebellen het gemunt op de plaats Dille en omliggende dorpen. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op maar de autoriteiten gaan er vanuit dat terreurbeweging Boko Haram achter de aanvallen zit.

Russische spion TU Eindhoven weggestuurd

Een Russische onderzoeker die werkzaam was bij de Technische Universiteit in Eindhoven is daar vorig jaar weggestuurd omdat hij zou spioneren. Dat is gebeurd nadat de AIVD een ambtsbericht naar de universiteit had gestuurd naar aanleiding van de activiteiten van de man. Een woordvoerster van de AIVD bevestigt dat dinsdag na berichtgeving door de Volkskrant.

De man, Ivan A., is inmiddels terug naar Rusland. Hij deed in Eindhoven onderzoek op het gebied van kwantumfysica en nanofotonica. Dat is fundamenteel onderzoek, onder meer naar de onderliggende technologie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling van supercomputers in de toekomst, legt een woordvoerder van de TU Eindhoven uit.

Dragon Quest XI aangekondigd voor PlayStation 4, Nintendo 3DS en Nintendo NX

Zojuist is tijdens een live event van Square-Enix Dragon Quest XI aangekondigd voor PlayStation 4 en Nintendo 3DS. De game krijgt de subtitel In Search of the Departed Time.

De producer van de game is Saito Yosuke. De livestream is nog bezig, dus meer informatie volgt. 

Update: de verhaallijn van beide games is hetzelfde. De PlayStation 4-versie draait op de Unreal Engine 4 en Square-Enix probeert de kracht van de PlayStation 4 volledig te benutten. Op het moment wordt gameplay getoond, wanneer deze beschikbaar is, is deze uiteraard hier te bekijken.

Gameplay van de 3DS-versie toont de wereld in volledig 3D op het bovenste scherm, maar gebruikt de ouderwetse graphics op het onderste scherm. Of dit ook daadwerkelijk de gameplay beïnvloedt is niet duidelijk. Het battle system van de 3DS-versie volgt ouderwetse turn-based battles.

Aan het einde nog een kleine (grote) verrassing: Dragon Quest X en XI zijn ook in de maak voor Nintendo NX, de nieuwste console van Nintendo waar nog vrijwel niets over bekend is. 

Update 12:57: verschillende websites, waaronder gematsu, melden nu dat de NX-versie 'under consideration' is. Het lijkt dus nog niet definitief te zijn, al kan het ook zijn dat ze simpelweg niet meer mogen zeggen, aangezien Nintendo de console nog officieel moet tonen. We wachten geduldig af.

Dragon Quest XI logo

Dragon Quest XI gameplay 1

Dragon Quest XI Gameplay 2

Dragon Quest XI 3DS-versie

Waterpolosters verslaan ook Griekenland

De Nederlandse waterpolosters hebben dinsdag ook de tweede wedstrijd op de WK gewonnen. Oranje was in het Russische Kazan te sterk voor Griekenland: 10-9 (2-3, 2-2, 5-2 en 1-2).

De formatie van bondscoach Arno Havenga beleefde een moeizame start. Griekenland nam een voorsprong van 3-1 en 5-3 en leidde halverwege met 5-4. Nederland legde in de derde periode de basis voor de overwinning (5-2). Doelvrouw Laura Aarts stopte in de slotfase bij een stand van 10-9 een strafworp. Sabrina van der Sloot scoorde viermaal voor Nederland. Yasemin Smit tekende voor drie treffers. Nomi Stomphorst, Marloes Nijhuis en Lieke Klaassen troffen eenmaal doel

Het duel met Griekenland was de eerste serieuze test voor de Nederlandse waterpolosters op de WK, na het opwarmertje van zaterdag tegen Zuid-Afrika (22-1). Nederland strijdt donderdag tegen Australië om de groepswinst. De winnaar van de poule plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie van de groep spelen verder in een tussenronde.

Erdogan wil geen vrede met Koerden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt op ramkoers met de Koerden. Hij kondigde dinsdag aan dat het "onmogelijk is om door te gaan met een vredesproces met hen die onze nationale eenheid bedreigen". Parlementariërs die "banden hebben met terroristen" moeten hun onschendbaarheid kwijtraken en strafrechtelijk worden aangepakt, vindt de Turkse president.

Ook die waarschuwing was duidelijk bedoeld voor Koerdische parlementariërs. Hun partij HDP kreeg onlangs bij de verkiezingen 13 procent van de stemmen, meer dus dan de zeer hoge kiesdrempel van 10 procent.

Erdogan zei dat hij "tegen het verbieden van partijen" is, maar dat "politieke leiders de prijs moeten betalen voor banden met terroristische groepen". Het Turkse parlement, waarin Erdogans AKP de grootste partij is, zou de immuniteit van parlementariërs die van zulke connecties worden verdacht moeten opheffen, aldus de president.

Erdogan ziet vrede met Koerden niet voor zich
Erdogan ziet vrede met Koerden niet voor zich (Foto: ANP)

250.000 verdrietige gesprekken met hulplijn

De telefonische hulpverlener Sensoor heeft vorig jaar ruim een kwart miljoen gesprekken gevoerd, vooral met vrouwen tussen de 30 en 60 jaar die zich eenzaam en alleen voelden. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag van de hulporganisatie.

Eenzaamheid is al jaren de belangrijkste reden om te bellen met de instantie. "Het kan zijn dat mensen een onderwerp niet met naasten willen, kunnen of durven delen waardoor ze zich eenzaam voelen. Soms is een gesprek met Sensoor het enige contact dat men heeft op een dag", aldus Sensoor. De hulplijn wordt in 65 procent van de gevallen door vrouwen gebeld.

Naast eenzaamheid werd er veel geluisterd naar mensen met psychische problemen (20 procent) en relatieproblemen (10 procent). De vrijwilligers van de hulplijn hebben het tijdens de zomermaanden extra druk omdat buren, vrienden, mantelzorgers en psychologen op vakantie zijn.

Bedrijfsterrein ontruimd om lek tankwagen

Tientallen werknemers van een transportdistributiecentrum in Blerick (Venlo) hebben hun werkplek dinsdagochtend moeten verlaten wegens een lekkende tankwagen. Die druppelt een harsachtige vloeistof bij een van de laadstations op het terrein, maakte de brandweer bekend.

De brandweer onderzoek of en in welke mate de stof gevaarlijk is. De omgeving van het bedrijf aan de Marco Poloweg is afgezet.

Gasleiding van Iran naar Turkije opgeblazen: Turkije zonder gas

Een belangrijke gaspijpleiding van Iran naar Turkije is dinsdagmorgen gesaboteerd. Dat gebeurde in het oosten van Turkije, dichtbij de grens met Iran. Volgens de Turkse minister van Energie Taner Yildiz hebben saboteurs de leiding opgeblazen. Daardoor ontstond brand, maar die was snel geblust.

Vooralsnog stroomt door de aanval geen Iraans aardgas naar Turkije. Hoe lang dat gaat duren, is nog onbekend. Niemand heeft de actie nog opgeëist. In het verleden pleegde de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK regelmatig dit soort sabotageacties in hetzelfde gebied.

Cillessen met kuitblessure naar Wenen

Trainer Frank de Boer van Ajax weet nog niet of hij woensdagavond in de uitwedstrijd bij Rapid Wien een beroep kan doen op Jasper Cillessen. De doelman heeft last van een kuitblessure.

Cillessen reist dinsdag wel met de Amsterdamse club naar de hoofdstad van Oostenrijk. Daar zal blijken of hij inzetbaar is in het eerste duel van de derde voorronde van de Champions League. Ajax heeft uit voorzorg keeper André Onana aan de selectie toegevoegd. Doelman Diederik Boer is de eerste vervanger van Cillessen.

De Boer zag maandagmiddag al aanwinst Amin Younes wegvallen. De linksbuiten liep op de training een bovenbeenblessure op en is niet inzetbaar tegen Rapid Wien.

Lord Sewel stapt op na video cocaïnegebruik

Lord John Sewel is afgetreden als lid van het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdag. De 69-jarige Schotse politicus raakte afgelopen weekeinde in opspraak nadat tabloid The Sun een filmpje publiceerde waarop hij halfnaakt cocaïne snuift in het gezelschap van twee escorts.

Sewell trad enkele uren na de publicatie al af als vice-voorzitter van het House of Lords. In zijn afscheidsbrief aan het parlement dinsdag maakt hij excuses voor zijn gedrag en het feit dat hij het hogerhuis in verlegenheid heeft gebracht. De gebeurtenis was extra wrang omdat juist Sewell tot taak had de gedragsregels van de lords in de gaten te houden.

De voorzitter van de Eerste Kamer noemde het gedrag van zijn collega schokkend en onaanvaardbaar. De politie stelt nog specifiek een onderzoek in naar het drugsgebruik van Sewell.

Nederlandse boogschutters naar Spelen Rio

De Nederlandse boogschutters Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Jan van Tongeren hebben zich tijdens het WK in Kopenhagen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. In de achtste finale van de landenwedstrijd schoten de recurveschutters Oostenrijk naar huis. Het zal de eerste keer sinds 2004 worden dat er een Nederlands team aan de start verschijnt op de Spelen. Destijds werd in de kwartfinale op één punt verloren van Zuid-Korea.

Nederland won de eerste set gelijk duidelijk met 57-53, waarna ook de tweede set gewonnen werd (57-55). Het trio bleef constant schieten, kwam in de derde set 'slechts' tot 56 punten, maar zag Oostenrijk op 55 stranden. Daardoor was de 6-0 zege binnen - een gewonnen set levert twee punten op - en daarmee een plek bij de beste acht. Dat betekent dat het Nederlandse team definitief geplaatst is voor Rio 2016. Bovendien mogen in de individuele wedstrijd het maximum van drie schutters starten. 

Vanaf 14.00 uur staat Nederland tegenover Taiwan, de nummers dertien van de wereld. Op het vorige WK haalde Nederland nog de finale, waarin het verloor van de VS. Op de wereldranglijst staan de Oranjeschutters zesde.

Dodelijk ongeluk op N209 Bergschenhoek

Bij een aanrijding op de N209 in Bergschenhoek is dinsdagochtend iemand om het leven gekomen. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De weg ten noorden van Rotterdam is voorlopig dicht, aldus de politie.

Een vrachtwagen en een auto botsten tegen elkaar op de N209. Mogelijk zijn er meer voertuigen bij betrokken. De politie weet nog niet in welk voertuig het slachtoffer zat.

De politiehelikopter vliegt boven de locatie om een overzichtsfoto te maken.

Van zoenen krijg je kanker

Slecht nieuws voor iedereen die van speeksel uitwisselen houdt. Volgens de gerenommeerde Australische arts Mahiban Thomas heeft zoenen roken en drinken ingehaald als grootste veroorzaker van hoofd- en halskanker. 

Hoofd- en halskanker kan veroorzaakt worden door het Humaan PapillomaVirus (HPV). U herkent dat wellicht van het type HPV waar enkele jaren terug voor is gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Dat betreft een ander type van hetzelfde virus.

Deze orale versie van het virus, verantwoordelijk voor 70% van de gemelde gevallen van hoofd- en halskanker, verspreidt zich dus door de edele tongzoen. Volgens Thomas is het risico op de kankersoort zo'n 250 keer groter als je het virus hebt. 

Voor de mensen die nu licht in paniek zijn: gisteren meldden we nog op basis van een ander onderzoek dat je van zoenen langer leeft. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Calvin Harris showt nieuwe ondergoedfoto's

Calvin Harris is opnieuw te zien in ondergoed van Armani. De dj deelde maandag alvast een foto uit een nieuwe campagne met zijn fans op Twitter. Daarop staat hij in het zwart-wit afgebeeld met enkel een korte strakke onderbroek aan.

De vriend van Taylor Swift verbond zich eind vorig jaar aan het Italiaanse modehuis. In februari verschenen voor het eerst ondergoedfoto's van hem voor de lente- en zomercampagne. De nieuwste foto's zijn voor de aankomende herfst- en wintercampagne.

Armani deelde een korte video waarin te zien is hoe Calvin poseert voor de ondergoedfoto's. Ook deelde het bedrijf een aantal foto's waarop Calvin meer dan alleen ondergoed aan heeft. Op één foto draagt hij een zwarte leren jas, op een andere een zonnebril en op weer een andere showt hij een horloge.

Eerste Pointless trekt 873.000 kijkers

De eerste aflevering van Pointless heeft 873.000 kijkers getrokken. Daarmee staat de spelshow van Lucille Werner op de twaalfde plek van de 25 best bekeken programma's van maandagavond, blijkt dinsdag uit gegevens van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Pointless is al een paar jaar te zien bij de BBC. Werner mag de Nederlandse versie presenteren, nu haar vorige spelprogramma Lingo is gestopt. Het doel van de quiz is winnen met zo min mogelijk punten.

Het Achtuurjournaal werd maandagavond het best bekeken (1.994.000), gevolgd door vakantieprogramma We zijn er bijna (1.916.000) en het consumentenprogramma Groeten van Max (1.406.000).

Duizenden betogen tegen asielbeleid Beieren

Zo'n 2000 mensen hebben maandag in München gedemonstreerd tegen het Beierse asielbeleid. De CSU-regering van de Duitse deelstaat wil twee speciale centra vlakbij de grens opzetten voor asielzoekers die kansloos geacht worden. Die kunnen dan na een afwijzing sneller het land worden uitgezet.

De betogers droegen spandoeken met teksten als "Mensch sein heißt helfen" (Mens zijn betekent helpen), "Refugees welcome" (Vluchtelingen welkom) en "Mia san ned nur mia"(Wij zijn niet alleen wij). De oppositiepartijen SPD en Groenen hadden de demonstratie ondersteund.

Duizenden betogen tegen asielbeleid Beieren
Duizenden betogen tegen asielbeleid Beieren (Foto: ANP)

Franse boeren blokkeren verkeer noordoosten

Franse boeren zorgen dinsdagmorgen opnieuw voor chaos op wegen in Frankrijk. Ze hebben de snelweg A4 tussen Metz en Straatsburg in beide richtingen geblokkeerd ter hoogte van de plaats Phalsbourg, meldde de ANWB.

Vakantiegangers die vanuit Nederland naar Frankrijk willen reizen, kunnen de route via Luxemburg sowieso beter mijden vanwege de protestacties. Ook op de A31, tussen Luxemburg en Metz, zijn acties aangekondigd. Regionale media in het gebied meldden 's morgens dat een stoet van zo'n 150 tractoren op weg was naar de snelweg, die veel door Nederlandse vakantiegangers wordt gebruikt.

De boeren voeren actie omdat ze van hun overheid verlangen dat die zorgt voor hogere minimumprijzen voor hun producten. Ook keren ze zich tegen import van voedsel uit het buitenland. Tijdens eerdere acties doorzochten boeren buitenlandse vrachtwagens en haalden er spullen uit, tot woede van onder meer Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Geslagen verdachte had afspraak met 12-jarige

De man die vorige week donderdagavond op de A73 bij Roermond werd klemgereden en afgerost, had via social media een afspraak gemaakt met een twaalfjarig meisje. Hij wordt verdacht van ontucht of poging tot ontucht met het kind, bevestigde een woordvoerder van de politie dinsdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De man wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Wat de verdachte precies met het meisje had afgesproken en wanneer, en wat er mogelijk is voorgevallen, wordt nog onderzocht, zei een woordvoerder van de politie. Kind en verdachte worden nog gehoord. Het zou gaan om een Nederlandse man, maar meer wil de politie niet over zijn identiteit kwijt.

Bekenden van het meisje kregen donderdag lucht van de afspraak en achtervolgden de man vanuit de Roermondse wijk de Donderberg. Ze reden hem klem op de afrit Roermond-Oost van de A73 en mishandelden hem. Hij werd door de politie ontzet, naar het ziekenhuis gebracht en later opgesloten.

Australiër die IS wilde bestrijden vervolgd

Justitie in Australië vervolgt een 28-jarige man uit Melbourne omdat hij plannen had om zich in Irak aan te sluiten bij Koerden die tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) vechten. De Australiër wordt officieel beschuldigd van het uitreizen naar het buitenland met "vijandige activiteiten" als doel, meldden de Australische autoriteiten dinsdag.

De man werd eind vorig jaar al tegengehouden op de luchthaven van Melbourne, van waaruit hij naar Qatar had willen vliegen. Daarop volgde een uitgebreid politie-onderzoek, dat maandag uitmondde in de arrestatie van de inwoner van Melbourne. Het hoofd terrorismebestrijding van de Australische politie benadrukte dat het voorbereiden van steun aan wie dan ook in het conflict in Irak en Syrië "verboden en zeer gevaarlijk is".

Op basis van een wet die sinds vorig jaar van kracht is, kan de Australiër in theorie tot levenslang worden veroordeeld.

Defensie blijft patiënten Wadden vliegen

Mensen die ziek worden op de vier Friese Waddeneilanden worden voorlopig nog steeds met helikopters van Defensie naar het vasteland gebracht. Een commercieel bedrijf moest de vluchten vanaf 1 juli overnemen, maar er is geen geschikte partij gevonden. De aanbesteding is gestopt en Defensie blijft tot nader order vliegen van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dat heeft de ambulancedienst in Friesland, de RAV Fryslân, dinsdag bevestigd na een bericht in de Leeuwarder Courant. De Regionale Ambulancevoorziening (RAV) onderzoekt de komende tijd hoe het verder moet.

Defensie had vorig jaar aangekondigd te stoppen met het ziekenvervoer. Vanwege bezuinigingen zouden de helikopters worden afgestoten.

De RAV Fryslân wees het vervoer aanvankelijk toe aan de ANWB, maar die kon nog geen nachtvluchten uitvoeren. Dat was wel een vereiste. De rechtbank in Leeuwarden zette daarom een streep door de toewijzing. De RAV moest alsnog praten met de enige andere kandidaat, het Belgische bedrijf Heliventures. "Zij konden niet voldoen aan onze vraag", zei een woordvoerder van de RAV dinsdag. Hij wilde niet zeggen waarom Heliventures niet voldeed.

Opnieuw verlies voor Chinese beurs

Op de aandelenbeurzen in China werden dinsdag opnieuw verliezen geleden. Beleggers bleven voorzichtig na de scherpe koersval van een dag eerder. Volgens handelaren tracht de Chinese overheid de markten te kalmeren met verdere steunaankopen. Ook pompte de Chinese centrale bank meer geld in de markten en hintte op meer stimuleringsmaatregelen.

De Shanghai Composite Index noteerde desondanks tussentijds 2,6 procent lager. De Chinese hoofdindex raakte maandag 8,5 procent aan beurswaarde kwijt, na drie weken van relatieve stabiliteit op de Chinese financiële markten.

Elders in het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent in de min op 20.328,89 punten. De Kospi in Seoul eindigde vlak en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,9 procent. China Eastern ging echter ruim 5 procent onderuit. De Chinese luchtvaartmaatschappij verkoopt een belang van 3,6 procent aan de Amerikaanse branchegenoot Delta Air Lines.

Volkswagen 's werelds grootste autoverkoper

Volkswagen is Toyota voorbijgestreefd als grootste autoverkoper van de wereld. De Duitsers hebben hun Japanse rivaal ingehaald door in het eerste halfjaar meer auto's te verkopen.

Toyota maakte dinsdag bekend van januari tot en met juni wereldwijd 5,02 miljoen wagens aan de man te hebben gebracht. Volkswagen liet eerder al weten dat de verkopen uitkwamen op 5,04 miljoen auto's.

Bij beide grootmachten kwamen de verkopen wel iets lager uit dan een jaar eerder. Toyota zag deze met 1,5 procent alleen iets sterker terugvallen dan Volkswagen, waar sprake was van min van 0,5 procent.

Het Duitse concern profiteerde vooral van het aantrekken van de vraag in West-Europa. De Japanners hadden juist last van een zwakke thuismarkt. Volkswagen stelde zichzelf in 2007 al tot doel om 's werelds grootste autobedrijf te worden.

Imtech somberder over 2015

Technisch dienstverlener Imtech denkt dat een terugkeer naar winstgevendheid langer zal duren dan voorzien. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht. Het behalen van een positief operationeel resultaat in 2015 zal "erg uitdagend" zijn, aldus de onderneming.

Om op de tegenvaller te anticiperen, is Imtech "constructieve gesprekken" aangegaan met zijn financiers. Daarmee moeten structurele oplossingen voor de lange termijn worden gevonden. Ook wordt er gesproken over een aanpassing van de bestaande financieringsafspraken, om meer ruimte te krijgen.

Een liquiditeitsfaciliteit van 75 miljoen euro, bovenop de al bestaande faciliteit van 700 miljoen euro, is inmiddels al voor een groot deel overeengekomen. Wel moeten kredietcommissies van enkele financiers er nog over oordelen, aldus Imtech.

'Positief begin voor Damrak'

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint dinsdag naar verwachting in de plus. De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens licht hoger openen. Naast de vele kwartaalresultaten van grote Europese bedrijven zullen beleggers ook de ontwikkelingen op de Chinese beurs in de gaten houden.

"De beurzen lijken iets hoger te gaan openen, na de flinke verliezen op maandag", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner ebt de schrikreactie op de koersval in China weer wat weg. ,,Men realiseert zich dat de situatie op de Chinese beurs toch een behoorlijk geïsoleerd geval is en uiteindelijk weinig effect zal hebben op de Europese markten", benadrukte de analist.

Op Beursplein 5 zullen elektronicabedrijf Philips en uitzender Randstad mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Barclays schroefde zijn aanbeveling voor Philips op, terwijl RBC Capital negatiever werd over Randstad.

Imtech
Imtech kwam onverwacht met een tussentijds handelsbericht. De technisch dienstverlener denkt dat een terugkeer naar winstgevendheid langer zal duren dan voorzien. Het behalen van een positief operationeel resultaat in 2015 zal ,,erg uitdagend" zijn, aldus de onderneming.

Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore liet maandag nabeurs weten de financiering van 1,6 miljard dollar voor het schip Cidade de Saquarema rond te hebben gekregen. Het is de grootste projectfinanciering in de geschiedenis van het bedrijf.

Nikkei
In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio noteerde vlak voor sluiting van de markt 0,1 procent hoger. De Chinese beurs kende opnieuw een wild koersverloop. De Shanghai Composite Index stond tussentijds 1,1 procent lager, na een koersval van 4 procent eerder op de dag. Een dag eerder raakte de Chinese hoofdindex 8,5 procent aan waarde kwijt.

De beurzen in New York sloten maandag voor een vijfde dag op rij in het rood, de langste verliesreeks sinds januari. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent in de min op 17.440,59 punten. Daarmee zakte de graadmeter naar het laagste niveau sinds begin februari. De S&P 500 zakte 0,6 procent, naar 2067,64 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor bijna 1 procent tot 5039,78 punten.

AEX
De Europese aandelenbeurzen begonnen de handelsweek met een fors verlies. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,7 procent lager op 481,52 punten. De MidKap daalde 2,4 procent tot 720,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs raakten 2,6 procent kwijt. De FTSE-index in Londen verloor 1,1 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1084 dollar waard, tegen 1,1108 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 47,24 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs en kostte 53,19 dollar per vat.

NAVO praat over geweld Turkije

Op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel is dinsdagmorgen een spoedvergadering over de situatie in Turkije. De uitzonderlijke bijeenkomst vindt plaats op verzoek van de Turkse regering, die steun wil van haar bondgenoten na een reeks aanslagen.

Die steun zal Turkije zeker krijgen voor de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die vorige week hard toesloeg in de Turkse grensstad Suruç. Door een zelfmoordaanslag op een bijeenkomst van jonge Koerden vielen daar 32 doden. Het geweld deed Ankara besluiten zich actief in de strijd tegen IS te storten.

Een veel heikeler punt is de Turkse strijd tegen de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK, die eveneens is opgelaaid na een relatief rustige periode waarin het zelfs tot een wapenstilstand kwam. De Turkse luchtmacht bestookte na de aanslag in Suruç niet alleen stellingen van IS in buurland Syrië, maar ook PKK-kampen in Noord-Irak. Die bombardementen waren weer een reactie op meerdere aanslagen door de PKK op Turkse agenten en militairen.

Europese landen waaronder Nederland en Duitsland zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor het vredesproces tussen Turkije en de Koerden.

NAVO praat over geweld Turkije
NAVO praat over geweld Turkije (Foto: ANP)

Shia LaBeouf wilde vriendin doden in ruzie

Shia LaBeouf en zijn vriendin Mia Goth hadden slaande ruzie in Duitsland vrijdag. Het liep zelfs zo uit de hand, dat Shia haar naar eigen zeggen wel had kunnen vermoorden. Dat blijkt uit een video in handen van Entertainment Tonight.

Te zien is hoe Shia in een auto stapt, terwijl lokale fans aanbieden hem naar het vliegveld te rijden. Mia, die zijn rugtas vasthoudt, probeert met hem te praten, maar Shia zegt: "Ik wil alleen mijn tas." Ook zegt hij: "Ik wil je niet aanraken. Ik wil niet agressief zijn. Dit soort dingen maakt een mens agressief."

Eenmaal in de auto zegt Shia tegen de Duitsers: "Als ik daar was gebleven, dan had ik haar vermoord." Vervolgens probeert hij zijn Transformers-collega Megan Fox tevergeefs te bellen met Facetime. Waar de ruzie over ging is niet duidelijk.

Mia zou in Tubingen zijn voor de opnames van een horrorfilm. Zij en Shia leerden elkaar kennen op de set van de film Nymphomaniac.

Mark Hamill terug als de Joker

Mark Hamill, bij het grote publiek het beste bekend als Star Wars' Luke Skywalker, zal opnieuw de stem van de Joker inspreken voor een animatieversie van Batman: The Killing Joke.

De acteur heeft het personage sinds de jaren 90 al bijna twintig keer gespeeld, sinds zijn debuut in Batman: The Animated Series. Hamill heeft de Joker sindsdien ingesproken in de meeste geanimeerde Batman-films, videogames en parodieën. Volgend jaar verschijnt de direct-to-dvd animatiefilm The Killing Joke, waarin de Joker een grote rol speelt.

De film is een adaptatie van de gelijknamige comic van Alan Moore en Brian Bolland uit 1988. In het verhaal wordt getoond hoe een gefaalde stand-up comedian door het hebben van een slechte dag de identiteit van de Joker ontwikkelt. Jaren later wil hij James Gordon, bondgenoot van Batman bij de politie van Gotham City, ook een slechte dag laten beleven. De comic staat erom bekend een blijvend effect te hebben gehad op de continuïteit van de Batman-comics, omdat de Joker in het verhaal Barbara Gordon verlamt door haar in haar ruggegraat te schieten. Gordon, tot op dat moment actief als Batgirl, neemt daarna de identiteit van Oracle aan, een rolstoelgebonden bondgenoot van Batman. Pas in 2011 trad ze weer aan als Batgirl, nu hersteld van haar letsel.

The Killing Joke is één van de populairste Batman-en-Joker verhalen en fans willen deze al jaren verfilmd zien worden. Sinds 2012 is er een Facebook-groep met de titel 'Petition to get Mark Hamill to play the Joker in animated Killing Joke' die bijna 12.000 likes verzameld heeft. Deze fans krijgen nu hun zin; Hamill heeft zijn rol al ingesproken en het is slechts wachten tot de film volgend jaar, vermoedelijk in de lente of zomer, verschijnt.

The Joker in The Killing Joke

Aanslagpleger Somalië mogelijk Duitser

De man die zondag een bomaanslag pleegde op een hotel in Somalië is mogelijk een Duitser van Somalische komaf. Dat meldde de BBC maandag op basis van een bron bij de Somalische inlichtingendienst.

Door de bomaanslag zondag in de hoofdstad Mogadishu kwamen zeker dertien mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door de islamitische terreurgroep al-Shabaab. De man die zichzelf opblies kwam volgens de bron uit de Duitse stad Bonn. Volgens de BBC zijn Amerikanen en Europeanen in het verleden naar Somalië gegaan om zich daar aan te sluiten bij al-Shabaab.

Aanslagpleger Somalië mogelijk Duitser
Aanslagpleger Somalië mogelijk Duitser (Foto: ANP)

Geen nieuwe MERS-besmettingen in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft in 23 dagen geen nieuwe MERS-besmetting erbij gekregen. Er is een einde gekomen aan de uitbraak van het Middle East Respiratory Syndrome en mensen hoeven zich daarom geen zorgen meer te maken, zei premier Hwang Kyo-ahn van het Aziatische land dinsdag. Daarover bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In Zuid-Korea zijn nog 186 mensen besmet met het longvirus. Het virus uit het Midden-Oosten heeft 36 mensen het leven gekost. De kans dat andere mensen besmet raken lijkt klein.

"Na het afwegen van de verschillende omstandigheden hebben medisch personeel en de regering beoordeeld dat mensen nu vrij van zorgen kunnen zijn", aldus Hwang tijdens een ontmoeting met regeringslieden.

Geen nieuwe MERS-besmettingen in Zuid-Korea
Geen nieuwe MERS-besmettingen in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Onderzoek kankergevallen in Guantánamo Bay

De Amerikaanse marine doet onderzoek naar gevallen van kanker in het detentiekamp Guantánamo Bay op Cuba. De inspectie van het ministerie van Defensie wil dat burger- en militaire advocaten uit delen van het kamp worden geëvacueerd. Zeker zeven mensen die in Guantánamo Bay werken zouden al kanker hebben gekregen.

De inspectie wil dat Amerikanen uit delen van het kamp worden gehaald en onderzocht. Volgens een rapport van de inspectie is er bij ongewoon veel mensen die relatief jong en gezond waren kanker vastgesteld. Dat komt doordat ze mogelijk zijn blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen op hun werkplek of woonverblijf.

"We hebben al jarenlang tegen onze leidinggevenden gezegd dat we ons niet veilig voelen in het werken en wonen in tijdelijke verblijven", zei militair advocaat Michael Schwartz. "Maar het lijkt erop dat ze dit onder het tapijt willen vegen. Net als ze dat doen met de grondwet."Volgens het rapport heeft geen van de gevangenen kanker.

Onderzoek kankergevallen in Guantánamo Bay
Onderzoek kankergevallen in Guantánamo Bay (Foto: ANP)

Padvinders VS heffen verbod op homoleiders op

Volwassenen die openlijk homo zijn mogen tegenwoordig werkzaam zijn bij de padvinderij in de Verenigde Staten. Het belangrijkste orgaan van de Boy Scouts of America heeft maandag (lokale tijd) ingestemd met het opheffen van een verbod op homoseksuele medewerkers.

Drie jaar geleden heeft de organisatie al een verbod op homoseksuele jongeren bij de club opgeheven. Het is volgens de zogenoemde uitvoerende commissie van de club nodig om ook volwassenen die openlijk homo zijn toe te laten, vanwege een "enorme verandering in de wet met respect tot homorechten". Daarmee doelt de commissie op het feit dat het homohuwelijk in alle staten is toegestaan.

Het verbod is per direct opgeheven. Wel geeft de landelijke club lokale verenigingen met een religieuze achtergrond de vrijheid 'eigen keuzes' te maken bij het aannemen of niet aannemen van homoseksuele leiders.

Colombia doorzoekt vermeend massagraf

Forensisch experts in Colombia zijn begonnen met het zoeken naar lichamen in een vermeend massagraf. Onder een vuilnisbelt bij de stad Medellin liggen volgens de autoriteiten mogelijk negentig tot driehonderd lichamen van mensen die tijdens een grote legeroperatie tegen linkse rebellen in 2002 vermist raakten. Daarover schrijft de BBC dinsdag.

Families van mensen die toen vermist raakten waren naar de vuilnisbelt gekomen om daar een ceremonie te houden voordat de opgravingen begonnen. Zo'n 20.000 ton aarde zal de komende vijf maanden worden opgegraven in de zoektocht naar de lichamen.

De operatie tegen rebellen werd gevoerd onder bevel van toenmalig president Alvaro Uribe. Criminele bendes zouden in het gebied ook veel mensen hebben gedood. Nadat de linkse rebellen waren gedood of verdreven namen rechtsextremisten het gebied over.

'Luchtaanval Jemen lijkt op oorlogsmisdaad'

Luchtaanvallen die een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië vrijdag heeft uitgevoerd in Jemen zijn mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag. Zeker 65 burgers, onder wie tien kinderen, kwamen door de aanvallen om het leven.

De organisatie wil dat een commissie van de VN-Mensenrechtenraad onderzoek doet naar de mogelijk onwettige bombardementen, omdat Saudi-Arabië en de andere leden van de coalitie dat zelf niet hebben gedaan. "De coalitie bombardeerde herhaaldelijk woningen, met dodelijke gevolgen", zei Ole Solvang van HRW. "Zonder een duidelijk militair doel lijkt het erop dat het om een oorlogsmisdaad gaat."

De mensenrechtenorganisatie heeft het gebied na de bombardementen bezocht. Zeker zes bommen waren neergekomen op een fabrieksterrein waar zo'n 200 families van werknemers wonen. De fabriek leek niet te worden gebruikt voor militaire doelen. Ook waren er volgens bewoners geen Houthi-rebellen, waar de coalitie tegen bombardeert, in het gebied.

Wisseling van de wacht bij EU-missie Mali

In Mali wordt dinsdag de militaire leiding van de EU-trainingsmissie EUTM overgedragen door Spanje aan Duitsland. Brigadegeneraal Franz Pfrengle krijgt daarmee zeggenschap over de 600 militairen uit 24 verschillende landen in het land. Onder hen is ook een Nederlandse militair.

Bij de ceremonie zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Oostenrijk en Mali aanwezig. Het is voor het eerst dat er een wisseling van de wacht is sinds het begin van de missie in 2013.

De missie is opgezet nadat in 2012 islamisten en Toearegrebellen een opmars maakten naar de Malinese hoofdstad Bamako. Het Franse leger schoot de voormalige kolonie te hulp met een militaire interventie. De Europese Unie wil met de missie het leger van Mali trainen om herhaling te voorkomen.

Behalve de EU-trainingsmissie is er ook een VN-vredesmacht van ruim 10.000 blauwhelmen in het land aanwezig. Zij moeten toezien op de veiligheid. In juni sloten een aantal rebellengroepen en de Malinese regering een vredesakkoord.

Airbnb bereikt mijlpaal met miljoen reizigers

Het online platform voor slaapplaatsen Airbnb heeft in Nederland een mijlpaal bereikt. Sinds de oprichting in 2008 verbleven één miljoen Nederlanders in accommodaties die via deze site te huur zijn. Airbnb maakte dit dinsdag bekend.

Tegelijk kozen ook één miljoen reizigers in dezelfde periode voor een Nederlandse slaapplek via Airbnb. Het aanbod op het online platform varieert van appartementen tot woonhuizen, villa's en kastelen. Volgens Airbnb geven reizigers steeds vaker de voorkeur aan een privé-accommodatie.

Niet alleen voor stedentrips is Airbnb in trek, het platform wordt ook voor langere vakanties in de zomer steeds vaker ingeschakeld. Deze zomer blijkt Italië een populaire bestemming onder Nederlandse Airbnb-reizigers, die gemiddeld 36 jaar oud zijn en een verblijf voor gemiddeld vier nachten boeken, signaleert het platform.

Amsterdam
Nederland is in trek bij reizigers uit de buurlanden, maar het gros van de bezoekers komt volgens het platform uit de Verenigde Staten. "Amsterdam blijft een populaire bestemming, maar andere gebieden vertonen deze zomer grotere groeicijfers. Zo is er een steeds grotere trek naar de provincies Friesland en Zeeland zichtbaar."

Reizigers die een accommodatie vonden op Airbnb maken overigens nog maar een klein deel uit van het totale aantal internationale bezoekers. Volgens cijfers van NBTC Holland Marketing waren dit er over 2014 bijna 14 miljoen.

Airbnb biedt accommodaties in meer dan 34.000 steden en 190 landen. "Met name de laatste jaren is het erg hard gegaan dankzij de trend om te kiezen voor lokale, authentieke reiservaringen", stelt een woordvoerder.

Airbnb bereikt mijlpaal met miljoen reizigers
Airbnb bereikt mijlpaal met miljoen reizigers (Foto: ANP)

Politie urenlang bezig met 'gijzeling' België

De politie in de Belgische hoofdstad Brussel heeft maandag urenlang een huis omsingeld, omdat de bewoner zei dat hij zijn vrouw en kind had gegijzeld. De melding van een gijzeling kwam rond 19.00 uur maandag binnen. Om 00.45 uur viel de politie de woning binnen, waar de man alleen bleek binnen te zijn.

Het incident had plaats in de wijk Elsene in Brussel. De politie was met een speciale eenheid naar het gebouw gegaan. De man bleek drie weken geleden al eens zijn vrouw en dochter gegijzeld te hebben. Toen de politie contact legde met de man, zei hij dat hij een wapen bij zich had. De straat is urenlang afgezet geweest.

Volgens de krant Le Derniere Heure kon de man zonder problemen worden overmeesterd. Hij zou wanhopig zijn, omdat zijn vrouw hem had verlaten en hij was ontslagen.

'Landbouwexport Nederland onder druk'

De landbouwexport van Nederland is voor het eerst sinds jaren gedaald en staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde 2,7 procent lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

De daling komt vooral door de Russische boycot. De landbouwexport vanuit Nederland naar Rusland daalde met bijna 40 procent. Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald. Bij zuivel is de daling 8,5 procent in vergelijking met de eerste periode in 2014, en bij vee en vlees gaat het om een vermindering van 4,5 procent.

Met de export van bloemen en planten gaat het ook minder goed. De eerste vier maanden van 2015 werd in het buitenland voor 108 miljoen euro minder verkocht. Dat is een daling van 2,8 procent als je het met vorig jaar vergelijkt. De export van groenten en fruit daalde met 2,5 procent.

Naast de Russische boycot speelt ook mee dat de prijzen van verschillende landbouwproducten (zoals melk en kaas) momenteel beduidend lager liggen dan een jaar eerder.

Gewapende overval zorginstelling Tilburg

In Tilburg hebben drie mannen een zorginstelling overvallen. Dat meldde de politie in de nacht van maandag op dinsdag.

De drie daders hebben twee medewerkers overvallen in de GGZ-instelling aan de Mendelssohnstraat. Een van de mannen had een wapen. Het is niet bekend wat voor buit ze hebben meegenomen. In de instelling in Tilburg worden mensen met een psychiatrisch probleem behandeld en ondersteund.

Aidsconferentie van start in Amsterdam

In Amsterdam gaat dinsdag een belangrijke internationale conferentie over de psychosociale kanten van hiv en aids van start. In ruim vierhonderd sessies presenteren internationale onderzoekers de laatste stand van zaken over uiteenlopende onderwerpen, van ouder worden met hiv tot het taboe van homoseksualiteit in Afrika.

Het congres richt zich op problemen die te maken hebben met de preventie, behandeling en zorg rond hiv en aids. Er nemen 47 landen aan deel. Het congres duurt vier dagen. De twaalfde editie van de conferentie 'AIDS Impact' wordt georganiseerd door GGD Amsterdam, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

De conferentie is de voorloper van de grote tweejaarlijkse internationale aidsconferentie 'AIDS' in 2018. Vorig jaar werd deze gehouden in het Australische Melbourne. Meerdere deelnemers, onder wie de internationaal vermaarde aidsonderzoeker Joep Lange uit Nederland, kwamen toen om bij de ramp met vlucht MH17.

'Leider Bandidos achter drugstransport'

President Harrie Ramakers van de motorclub Bandidos zou achter drugstransporten naar de Deense hoofdstad Kopenhagen zitten. Hij zou samen met de Belg Geert F. van de Bandidos in Sittard handelen, staat in een vertrouwelijk rapport van de Landelijke Eenheid, dat door De Telegraaf is ingezien.

De krant schrijft dinsdag over de stukken met gevoelige informatie van de Belgische autoriteiten. Die hebben de informatie doorgespeeld aan de politie in Limburg. Volgens De Telegraaf is het niet onlogisch dat er een drugstransport naar Denemarken was, omdat de Deense Brian Sandberg als een belangrijk Europees leider van de Bandidos heeft meegeholpen met het oprichten van de club in Nederland. Ramakers zou tonnen euro's hebben gekregen uit Denemarken voor iedere chapter die hij opende in Nederland.

Ramakers zit sinds 27 mei vast op verdenking van openlijke geweldpleging.

'Leider Bandidos achter drugstransport'
'Daar sta je dan, in je onderbroek.' (Foto: ANP)

Rusland: MH17-tribunaal is 'gevaarlijke confrontatie'

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd, aldus Russische media maandag. Het land dreigt met 'gevolgen' voor de initiatiefnemers.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers "politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen".

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een "gevaarlijke confrontatie"die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

Koenders
De Russische dreigementen ten spijt is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag en woensdag in New York voor gesprekken over de oprichting van het tribunaal. Hij spreekt met onder meer VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, laat zijn ministerie weten.

Koenders liet weten "tot het uiterste te gaan om de daders te vervolgen". In New York spreekt de minister met onder meer Maleisië, Oekraïne, België en Australië. Ook zal er overleg zijn met Nieuw-Zeeland, de voorzitter van de Veiligheidsraad. Naar verwachting stemt die raad woensdag over de oprichting van een tribunaal.

Voor zover bekend betreft het dreigen tot dusver hooguit de Nederlandse bloemenexport naar Rusland. Die is jaarlijks rond de 200 miljoen euro waard.

Rusland zint op veto MH17-tribunaal
Rusland: MH17-tribunaal is 'gevaarlijke confrontatie' (Foto: ANP)

Rusland wil in gesprek over import bloemen

De Russische waakhond Rosselchoznadzor voor 'plantengezondheid' wil het gesprek aangaan met de Europese Unie over de veiligheid van Nederlandse bloemen. De overheidsdienst heeft daartoe formeel een aanvraag ingediend en wacht op antwoord, meldde het Russische persbureau RIA Novosti maandag.

Vorige week kwam naar buiten dat Rusland mogelijk een importstop van alle bloemen uit Nederland wil. Volgens bronnen vanwege de inspanningen die Nederland doet om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen. Volgens Moskou is het vanwege ongedierte in de bloemen dat een gevaar vormt voor de Russische economie en landbouw.

Rusland wil nu met de EU om de tafel om het onderwerp aan te snijden. Pas daarna of als de EU niet ingaat op de aanvraag, kan er een importverbod komen, zei Aleksej Aleksejenko van Rosselchoznadzor.

Rusland wil in gesprek over import bloemen
Rusland wil in gesprek over import bloemen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.