CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel'

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft maandag een omstreden regel van de mondiale atletiekfederatie IAAF ongeldig verklaard. Het gaat om een specifieke sekseregel, waarin is opgenomen dat atletes met teveel testosteron in hun lichaam niet mogen meedoen aan vrouwencompetities. Het CAS is het in principe niet oneens met een dergelijke regel, maar vindt dat de IAAF nader onderzoek moet verrichten naar de voordelen die atletes met een hoger testosterongehalte hebben. Mogelijk wordt een aangepaste wet later wel geaccepteerd.

De IAAF stelde de regel in 2011 in. Aanleiding was destijds de geruchtmakende affaire rond de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. Zij pakte in 2009 goud op de 800 meter bij de WK in Berlijn. Door haar mannelijke voorkomen rees er twijfel rond haar geslacht en werd ze bijna een jaar geschorst. Semenya moest een seksetest ondergaan voor ze weer mocht lopen bij de vrouwen.

De IAAF voerde als argument aan dat het testosterongehalte bepalend is voor het presteren van een sporter. Mannen, die van nature veel meer van het mannelijke hormoon hebben, hebben een groot voordeel. Mede daardoor zijn hun prestaties vrijwel altijd beter dan die van de vrouwelijke sporters in dezelfde discipline.

Het CAS gaat in principe mee met de opvatting van de IAAF, die wetenschappelijk is onderbouwd, maar heeft twijfels over de precieze waarden die worden genoemd in de regel. Zo vindt het tribunaal dat niet goed is onderzocht bij welk buitengewoon testosterongehalte een vrouw echt in het voordeel komt ten opzichte van vrouwen die een normale, of lage, waarde hebben.

CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel'
CAS fluit IAAF terug om 'man-vrouw-regel' (Foto: ANP)