Advocaten blij met toezicht afluisteren

Redactie

De Nederlandse strafrechtadvocaten zijn blij dat de regering nu "inziet" dat een onafhankelijke toetsing voor het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten noodzakelijk is. "Dit is winst voor de rechtsstaat", zegt voorzitter Bart Nooitgedagt van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Het is treurig dat hier een kort geding voor nodig was."

Nooitgedagt reageert hiermee op de aankondiging van het kabinet dat er een onafhankelijke toetsing komt voorafgaand aan het tappen van gesprekken tussen advocaten en verdachten. De advocaten hadden een kort geding aangespannen, omdat ze vinden dat iedereen er in principe van uit moet kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is. Een verdachte moet namelijk vrij en in vertrouwen over zijn zaak kunnen spreken. De rechter gaf ze hierin gelijk.

Toch gaat de overheid in beroep tegen de uitspraak van de rechter in Den Haag. Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt namelijk niet dat er tot nu toe onrechtmatig is gehandeld bij het afluisteren van advocaten. Hij wijst erop dat de huidige wet niet verplicht tot een onafhankelijke toets op het tappen van communicatie met advocaten.

In december maakte het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten "langdurig"zijn afgeluisterd door de geheime dienst AIVD. Het kantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Advocaten blij met toezicht afluisteren
Advocaten blij met toezicht afluisteren (Foto: ANP)