FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 juli 2015

Räikkönen noemt verlies 1-2 pijnlijk

Kimi Räikkönen zei na afloop van de Hongaarse Formule 1-race dat het pijnlijk was om een één-twee voor het team te verliezen. De Fin wist bij de start van de vijfde naar de tweede plek te klimmen en wist de hele race dicht achter zijn teamgenoot Sebastian Vettel te blijven. Maar met nog 28 ronden te gaan begaf de MGU-K van zijn Ferrari het en door verdere problemen moest Räikkönen de race staken.

"We hebben slechte races gehad, dit is er één meer," zei Räikkönen. "Het was veel mooier voor het team geweest om een één-twee te behalen, maar als team hebben we nog steeds met Seb gewonnen. Het was pijnlijk voor ons om niet op één en twee te eindigen omdat we de snelheid en middelen hadden, we moesten enkel opgeven vanwege een probleem met de wagen."

Räikkönen viel in Hongarije voor de derde keer dit seizoen uit en heeft nu een achterstand van 86 punten op zijn Duitse teamgenoot. De Fin blijft, door zijn onzekere toekomst in de koningsklasse, het middelpunt van speculatie.

Kerbs waarschijnlijke oorzaak crash Hülkenberg

Force India gelooft dat de crash van Nico Hülkenberg veroorzaakt is door vibraties van de kerbstones op het Hongaarse Formule 1-circuit. De Duitser crashte aan het einde van het rechte stuk uit de race, toen zijn voorvleugel afbrak en hij zo op hoge snelheid in de bandenstapels belandde.

Het ongeluk wordt nu nog door het team onderzocht, maar hoofd operationele zaken Otmar Szafnauer gelooft dat de voorvleugel afbrak door de kerbs, die uniek zijn op de Formule 1-kalender. "Er is geen ander circuit zoals dit, Ferrari had ook een gebroken voorvleugel en verloor een camerahuls tijdens de race. Dat komt allemaal door de vibraties en hoe de onderdelen bevestigd worden."

Eerder het weekend ondervond Perez een soortgelijk incident. Bij het uitkomen van bocht elf brak de achterwielophanging van zijn Force India, waarna de Mexicaan ondersteboven tot stilstand kwam op het rechte stuk. Ook bij dit ongeluk werden de kerbs als schuldige aangewezen.

Szafnauer vindt dat de kerbs moeten worden veranderd, maar dat Force India ook zijn onderdelen zal verstevigen. "We kunnen het zeker oplossen en zullen betrouwbaarder terugkomen. Het vorkbeen is al verstevigd en we zullen de vleugel verstevigen."

Van Gerwen wint World Matchplay na zege op Wade

Michael van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay gewonnen. Van Gerwen versloeg in de Emperors Ballroom in de Winter Gardens te Blackpool James Wade met 18-12. Mighty Mike is daarmee de opvolger van Phil Taylor, die de vorige zeven edities won.  

Wade mocht de partij beginnen en kreeg één pijl op bullseye. Hij gooide dat niet waardoor Van Gerwen direct de eerste break pakte. Het werd direct 1-1 nadat Van Gerwen dubbel 16 niet kon vinden en Wade 68 uitgooide. De darters hielden vervolgens hun legs waardoor Wade een 3-2 voorsprong had bij de eerste pauze.

Het tweede deel van de partij kenmerkte zich door vele gemiste dubbels. Het stond na tien legs wel 5-5, maar het checkoutpercentage van beide spelers daalden naar 33% (5/15) voor Van Gerwen en 26% (5/19) voor Wade. Na de pauze vergat Van Gerwen om dubbel 16 uit te gooien voor een 146-finish. Wade bleef kalm en gooide 107 wel uit. Mighty Mike gooide een leg later wel 127 uit voor 6-6.

In leg dertien kon Van Gerwen opnieuw breaken en na de openingsleg opnieuw een voorsprong nemen in de wedstrijd. De Brabander sloeg twee legs later normaals toe met een 114-finish om 9-6 voor te komen. De volgende vier legs gingen met de pijlen mee. Op 11-8 miste Wade bullseye voor een 167-finish om een break weg te werken. Van Gerwen kon daarna toch zijn leg behouden waardoor er 12-8 op het scorebord stond.

Het werd 13-9, waarna Van Gerwen opnieuw breakte en een voorsprong van vijf legs nam. Hij hield daarna ook zijn eigen leg en was nog drie legs verwijderd van de overwinning. The Machine kwam nog wel terug tot 15-10 bij het ingaan van de pauze.

Lastig voor Van Gerwen werd het niet meer. Hij trok de wedstrijd met 18-12 naar zich toe. Over de hele partij had Van Gerwen een veel beter gemiddelde dan Wade en ook het checkoutpercentage is hoger. Mighty Mike mag 100.000 Britse pond (141.200 euro) bijschrijven, Wade moet het doen met de helft. De topdarters hebben nu twee weken rust, voordat ze diverse toernooien gaan spelen in Australië en Nieuw-Zeeland.

Aboutaleb wil duidelijkheid van Wilders

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam daagt PVV-leider Geert Wilders uit om zijn plan voor 'minder Marokkanen' te ontvouwen. Aboutaleb deed zijn oproep zondagavond in het tv-programma Zomergasten. Daarin ging hij naar eigen zeggen voor het eerst in op de omstreden uitspraak van Wilders.

'Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op om te weten hoe hij dat gaat doen', aldus Aboutaleb in het VPRO-programma. 'Ik wil van hem weten: wat is je plan? Wanneer ga je dat regelen? De samenleving heeft het recht om dat plan te kennen.'

Aboutaleb zei in de uitzending dat hij lang heeft gezwegen over de oproep van Wilders tot minder Marokkanen. Hij wilde geen aangifte doen, niet als burgemeester en evenmin als privépersoon.

Wilders deed zijn uitspraak van 'minder Marokkanen' op verkiezingscampagne in maart 2014.

Aboutaleb wil duidelijkheid van Wilders
Aboutaleb wil duidelijkheid van Wilders (Foto: ANP)

Nieuwe Supergirl-foto's vanaf de set

Er is al veel gezegd over de televisieserie Supergirl. Kara Zor-El, zoals het nichtje van Superman echt heet, krijgt nu echt haar eigen serie bij CBS en de pilot-aflevering werd gelekt.

En nu is er dus beeld vanaf de echte set, waar momenteel meer aflevering gedraaid worden voor de serie. En dat werd wel eens tijd, want het eerste seizoen is vanaf 26 oktober te zien. Bekijk hieronder Melissa Benoist, die de rol op zich neemt, in actie.

149 ton marihuana gevonden in Mexico

De Mexicaanse politie heeft een grote hennepkwekerij opgerold. Daarbij is 149.000 kilo marihuana in beslag genomen en vernietigd. De plantage was meer dan 15.000 vierkante meter groot, meldden de autoriteiten.

De plantage werd gevonden bij het dorpje Rosa Blanca in het westen van Mexico, ruim 100 kilometer van de stad Guadalajara. Het is niet bekend of er mensen zijn opgepakt. Het is ook niet bekend welke bende de kwekerij runde.

Mexico gaat al jaren gebukt onder een bloedige bendeoorlog. Criminele organisaties vechten tegen elkaar en tegen de regering om controle over de beste route om mensen en drugs naar Amerika te smokkelen.

149 ton marihuana gevonden in Mexico
149 ton marihuana gevonden in Mexico (Foto: ANP)

Zwarte Cross trok bijna 200.000 bezoekers

Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde heeft de afgelopen drie dagen ruim 197.000 bezoekers getrokken. Volgens de organisatie 'wederom een record' omdat vorig jaar iets minder mensen, zo'n 185.000, op het evenement met muziek, theater en motorcross afkwamen.

Nadat het festival zaterdagmiddag enige tijd werd stilgelegd vanwege de storm, waren de optredens zaterdagavond gratis toegankelijk. De negentiende editie van Zwarte Cross in de Achterhoek begon vrijdag, maar donderdag liep de camping al vol.

Optredens waren er onder andere van Anouk, The Kooks en Kenny B. Hoogtepunten waren verder shows met omgebouwde vrachtwagens, kranen en brandweerwagens en een heuse stilettorace voor vrouwen.

Zwarte Cross trok bijna 200.000 bezoekers
Zwarte Cross trok bijna 200.000 bezoekers (Foto: ANP)

Weer Nederlands succes in Ronde van Wallonië

Danny van Poppel heeft zondag op zijn 22e verjaardag de tweede etappe van Ronde van Wallonië gewonnen. De Brabantse wielrenner van Trek was de snelste in de massasprint na een rit van ruim 171 kilometer naar Bassenge. Hij bleef de Zwitser Matti Breschel en de Duitser Marcus Burghardt voor.

Voor Van Poppel is het zijn tweede overwinning dit jaar. Het is al het tweede Nederlandse dagsucces in de Belgische etappekoers. Zaterdag won Niki Terpstra de openingsrit. De Nederlands kampioen blijft de leider in het algemeen klassement en start maandag weer in het geel. De Ronde van Wallonië telt vijf etappes en eindigt op woensdag.

Weer Nederlands succes in Ronde van Wallonië
Weer Nederlands succes in Ronde van Wallonië (Foto: ANP)

Regen verpest cricketfinale tussen Nederland en Schotland

Het Nederlands cricketelftal heeft de winst in het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 op de erelijst bijgeschreven, evenals Schotland. De finale ging zondag niet door wegens het aanhoudende slechte weer in Dublin.

Voordat een bal was gebowld werd 's middags al tot afgelasting besloten, ook omdat de voorspellingen weinig goeds beloofden. De trofee werd dus 'gedeeld' omdat uitwijken naar maandag geen optie was. Het duel om de derde plaats tussen Ierland en Hongkong viel eerder op de dag eveneens in het water.

Van groot belang was de slotwedstrijd al niet meer omdat beide teams zich al hadden verzekerd van deelname aan het WK van 2016 in India. Oranje was in het spectaculaire 20 overs cricket de morele winnaar omdat de ploeg van bondscoach Anton Roux de Schotten in de voorronde in Edinburgh voor eigen publiek al hadden verslagen.

Ben Cooper was van de finalisten de productiefste speler in het toernooi met 241 runs, Roelof van der Merwe en Mudassar Bukhari waren de opmerkelijkste Nederlandse bowlers met ieder elf wickets. De Namibiër Bernard Scholtz werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

'Rihanna en Lewis Hamilton daten'

Formule 1-coureur Lewis Hamilton en zangeres Rihanna zijn aan daten. Bronnen vertellen aan The Sun dat de twee elkaar een aantal keer in het geheim hebben ontmoet.

Zo zouden Hamilton (30) en de 27-jarige Rihanna pas geleden hebben gedineerd in een New Yorks restaurant. Daarna zijn ze volgens de Britse tabloid naar een nachtclub en een feestje bij Rihanna thuis gegaan.

'Ze flirten al jaren met elkaar, maar sinds mei praten ze ook veel', zegt een bron dichtbij Rihanna tegen The Sun. Volgens de bron heeft Rihanna de coureur uitgenodigd om naar het festival Rock in Rio te komen, zodat hij haar kan zien optreden en zodat ze samen tijd kunnen doorbrengen.

Verliefd
Een bron vlakbij Hamilton vertelt: 'Hij is een beetje verliefd op haar en vindt haar niet alleen sexy, maar ook heel erg grappig, hoewel hij weet dat ze een reputatie als hartenbreekster heeft.'

Rihanna zou onlangs nog meerdere malen zijn gezien met voetballer Karim Benzema. Maar volgens The Sun heeft de Franse Real Madrid-aanvaller alweer een nieuwe vriendin. In februari beëindigden Hamilton en zijn toenmalige partner Nicole Scherzinger hun relatie. De twee waren zeven jaar bij elkaar.

'Rihanna date met Lewis Hamilton'
'Rihanna date met Lewis Hamilton' (Foto: BuzzE)

Batman en Super schitteren op cover Empire

Nadat eerder deze maand de eerste echte trailer voor DC's superheldenfilm werd uitgegeven, is het voor de studio tijd om de eerste stap richting hardere marketing te zetten.

Batman en Superman schitteren deze maand op de cover van het entertainmentmagazine Empire. Het wordt "het grootste superhelden gevecht ooit" als het aan het blad ligt.

Dat valt allemaal te bekijken op 24 maart 2016, wanneer de film Batman v Superman: Dawn of Justice uitkomt in de Nederlandse bioscopen.

Snoop Dogg opgepakt in Zweden: 'discriminatie'

Rapper Snoop Dogg is weer eens in aanraking gekomen met de politie. Deze keer was het in Zweden, waar hij zaterdagavond een optreden gaf. Dat meldt de Zweedse krant Expressen.

Tijdens een politiecontrole langs de weg werd de wagen van de Amerikaan eruit gepikt. De agenten vonden dat hij eruitzag alsof hij stoned was. Blowen is verboden in Zweden. Snoop werd opgepakt en voor een urinetest naar een politiebureau gebracht. Na afloop van de test kon de 43-jarige muzikant weer gaan.

Snoop staat bekend om zijn voorliefde voor blowen. Hij komt geregeld in aanraking met justitie vanwege zijn 'hobby'. Zo kreeg hij in 2007 in eigen land een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor bezit van drugs en een wapen. In juli 2012 besloot Noorwegen hem voor twee jaar te weren, omdat hij een beetje marihuana in zijn bagage had.

Update 22:00 uur
De politie van de stad Uppsala meldde zondag aan Zweedse media dat de uitslag van de urinetest nog niet bekend is. De rapper speelt ondertussen de racismekaart en gaat op Instagram tekeer tegen de Zweedse politie. Die beschuldigt hij van 'discriminatie'. 'Aan al mijn Zweedse fans: jullie zien me nooit weer in jullie prachtige land. Geef jullie politie daar maar de schuld van. Er zijn altijd een paar eikels die het voor de rest verneuken. Fuck de politie. En ik rook nog steeds.'

Snoop Dogg opgepakt in Zweden

Snoop Dogg opgepakt in Zweden (Foto: BuzzE)

Turken bombarderen opnieuw PKK-doelen

Turkse straaljagers hebben zondag opnieuw PKK-doelen in Noord-Irak gebombeerd. Vrijdag bestookten de Turken ook al kampen van de extremistische Koerdische strijdgroep.

De aanvallen op de PKK hebben geleid tot protest van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen. Dinsdag komt de NAVO bijeen om te praten over de situatie rond Turkije. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de acties.

De Turkse regering en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen, maar die lijken te zijn stilgevallen.

Turken bombarderen opnieuw PKK-doelen
Turken bombarderen opnieuw PKK-doelen (Foto: ANP)

Zac Efron als DJ in We Are Your Friends-trailer

Zac Efron staat bekend om zijn affiniteit met muziek. Althans, in de personages die hij vertolkt. In Disney's High School Musical was hij al te bewonderen als de dansgrage Troy Bolton en ook in de remake van Hairspray uit 2007 was hij dansend en zingend te zien. We Are Your Friends is wederom een film waarbij muziek centraal staat.

We Are Your Friends draait om de ambitieuze Cole Carter (Zac Efron) die het probeert te maken in de EDM (Electronic Dance Music)-scene. Efron wordt maatjes met een populaire producer (Wes Bentley) maar begint kort nadien aan te pappen met diens vriendin. Vanzelfsprekend kan daar weinig goeds achterweg komen ten aanzien van Carters carrière. 

De film draait vanaf 27 augustus van dit jaar in de Nederlandse bioscopen. Bekijk de trailer hieronder.

Katwijkers bepleiten referendum koopzondag

Het kraakt in het christelijke Katwijk. Een groep mensen is een actie gestart om zondagsopenstelling van winkels mogelijk te maken in de Zuid-Hollandse kustplaats. Met een petitie willen ze een referendum afdwingen, net zoals dat recent in de gemeente Ede is gebeurd.

Op de website zondaginkatwijk.nl schrijven de initatiefnemers wie ze zijn: een bont gezelschap van ondernemers, burgers en consumenten in Katwijk. Ze schrijven dat zondag in Katwijk een saaie bedoening is, terwijl de koopzondag in steeds meer gemeenten aan populariteit wint. 'Toch meent ons gemeentebestuur dat Katwijk helemaal geen koopzondag wenst. Wij denken daar anders over en hopen dat iedereen die daar ook anders over denkt ons meehelpt om onze stem te verenigen door de petitie te tekenen!'

De drie grootste partijen in de Katwijkse gemeenteraad zijn CDA (7), ChristenUnie (6) en SGP (6 zetels). De drie vormen samen een coalitie en hebben 19 van de 33 raadszetels. Veel oppositiepartijen steunen het initatief van Zondag in Katwijk. Op de website spreken de lokale VVD. PvdA en D66 hun steun uit, net als de lokale partijen Hart voor Katwijk en Gemeentebelangen. De SGP heeft zich tegen een referendum uitgesproken. 'De zondagsrust komt duidelijk voelbaar steeds meer onder druk te staan. Het is daarom nodig op te komen voor Gods Naam en Zijn dienst', schrijft de lokale SGP op zijn website. Ook de christenbroeders van het CDA en de ChristenUnie verwerpen het plan.

De petitie van Zondag in Katwijk was zondagavond door 673 mensen ondertekend. De Facebook-pagina telt inmiddels meer dan duizend likes. Er is veel bijval voor de koopzondag, maar er is ook kritiek te lezen. Anderhalve week geleden kwam Katwijk nog negatief in het nieuws omdat het gemeentebestuur ondernemers in de weg zat bij het organiseren van een evenement. Op een Facebook-pagina werd de burgemeester van Katwijk toen als Hitler neergezet.

FOK! sportfoto-onderschrift week 30

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Feyenoord-selectie kamt minutieus het veld af op zoek naar de verdwenen Clasie."

Ulrich van Gobbel sjouwt op de open dag van Feyenoord met een pop, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Jan Kok)
Ulrich van Gobbel sjouwt op de open dag van Feyenoord met een pop, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Jan Kok)

[Tour] Parijs in de regen

Toen ik de vrouwenkoers zag, vroeg ik me af of Froome toch nog de Tour zou gaan verliezen. Het regende namelijk en de vrouwen stuiterden over het asfalt. De stuurmanskunst van Froome kennende zouden er best verrassingen kunnen zijn. Wat zou er gebeuren als hij op bijvoorbeeld twintig kilometer van de finish op de spekgladde steentjes van de Champs-Élysée terecht zou komen en vijf minuten verloor of helemaal niet meer verder zou kunnen.

Brandstichting in Duitse vluchtelingenwoning

Een vluchtelingengezin uit de Duitse stad Brandenburg an der Havel is in de nacht van zaterdag op zondag aan de dood ontsnapt. Hun woning werd door nog onbekende daders in brand gestoken.

De 24-jarige moeder van twee dochters van twee en vijf jaar werd wakker van een brandlucht. Ze wekte haar 27-jarige man, die het vuur zelf wist te blussen. De daders zijn nog niet gepakt.

De brandstichting is niet de eerste aanval op vluchtelingen dit weekend in Duitsland. Vrijdag werden vier Syrische vluchtelingen in Greiz in elkaar geslagen. De politie pakte drie verdachten op.

In Oost-Duitsland is veel verzet tegen de komst van vluchtelingen. Duitsland is een van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. Waarschijnlijk vragen 450.000 mensen dit jaar asiel aan. Vorig jaar waren dat er 200.000. Er worden geregeld vluchtelingenverblijven in brand gestoken. Meestal hebben de daders een extreemrechtse achtergrond.

Brandstichting in Duitse vluchtelingenwoning
Brandstichting in Duitse vluchtelingenwoning (Foto: ANP)

Hoge Britse politicus weg na cocaïnefeest

Een hoge Britse politicus is zondag in opspraak gekomen. Tabloid The Sun publiceerde een filmpje met John Buttifant Sewel, vicevoorzitter van het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Daarop is te zien hoe de getrouwde man halfnaakt cocaïne snuift met twee escorts. Dat zou afgelopen week zijn gebeurd.

Enkele uren na publicatie besloot de 69-jarige Sewel op te stappen. De onthulling was pijnlijk, omdat Sewel als hoge politicus juist moet zorgen dat andere Lords zich netjes gedragen.

De voorzitter van het Hogerhuis noemde het gedrag van Sewel "schokkend en onaanvaardbaar". De politie doet onderzoek naar de zaak. Sewel was een belangrijke bondgenoot van oud-premier Tony Blair.

Politici liggen in Londen altijd onder een vergrootglas, maar dat werd meer na onthullingen over declaraties een paar jaar geleden. Parlementsleden lieten de belastingbetaler opdraaien voor uitgaven als koekjes, hondenvoer, porno, mest en woningonderhoud.

Politie dringt al-Aqsamoskee binnen

Bij botsingen met moslims zijn Israëlische politieagenten zondag in Jeruzalem de al-Aqsamoskee binnengedrongen. Dat gebeurde nadat tientallen relschoppers bakstenen, vuurwerk en andere voorwerpen vanuit het gebedshuis naar de politie hadden gegooid. Een onbekend aantal agenten is gewond geraakt.

Het komt zelden voor dat de politie de al-Aqsamoskee binnengaat. Het is een van de belangrijkste heilige plaatsen voor moslims.

De moslims hadden zich zaterdagnacht opgehouden in de moskee en zich voorbereid op de confrontatie met de politie. Volgens de Israëlische krant Haaretz hadden tientallen Palestijnse jongeren de moskee van binnenuit gebarricadeerd. Daarmee wilden ze niet alleen de politie uitdagen, maar ook bezoek voorkomen. Zondag is Tisja Beav, de traditionele rouwdag van het jodendom. Tienduizenden joden worden verwacht op de voor hen heilige Tempelberg, waar ook de al-Aqsamoskee is gevestigd.

Politie dringt al-Aqsamoskee binnen
Politie dringt al-Aqsamoskee binnen (Foto: ANP)

Froome winnaar Tour de France, Greipel wint slotrit

Chris Froome is de winnaar geworden van de 102e editie van de Tour de France. De gele leiderstrui van de Brit van Sky kwam in de slotetappe naar Parijs niet meer in gevaar, mede doordat de regen ervoor zorgde dat de organisatie besloot de tijdsverschillen op te nemen na de eerste doorkomst op de Champs-Élysées.

De slotrit werd gewonnen André Greipel, die in de sprint de Fransman Bryan Coquard maar net voor wist te blijven. Alexander Kristoff kwam in de sprint te vroeg op kop en werd slechts derde, voor Edvald Boasson Hagen en Arnaud Demare. Voor de Duitser Greipel was het alweer de vierde ritzege in deze Tour de France.

Kenneth Vanbilsen, Florian Vachon en Nelson Oliveira kregen een voorgift van dertig seconden. Rohan Dennis sloot n de voorlaatste ronde aan bij dat groepje, waarna Vanbilsen en de Australiër het in de slotronde probeerde. Zij werden echter op vier kilometer van de streep ingelopen, waarna de massasprint volgde.

Voor de slotrit stonden de winnaars van alle truien, behoudens nog eventuele uitvallers, vast. Buiten de gele trui van Froome werd Peter Sagan winnaar van de groene sprinters trui. Froome werd eveneens de winnaar van de bolletjestrui, het bergklassement van de Tour. De witte trui van het jongerenklassement was voor de Colombiaan Nairo Quintana, die tweede werd in het eindklassement op 1.12 van Froome. De derde plaats ging naar Alejandro Valverde, de ploeggenoot van Quintana bij Movistar.

Robert Gesink werd de beste Nederlander in de Tour. De renner van LottoNL-Jumbo liet na enkele jaren van pech, blessures en persoonlijke tegenslag, zien dat hij ook weer een goed klassement kan rijden in een grote ronde. Hij eindigde op ruim tien minuten van Froome op plaats zes en stond daarmee vlak achter Vincenzo Nibali en Alberto Contador. Bauke Mollema eindigde direct achter Gesink als zevende. Het verschil met Gesink was echter wel aanzienlijk; 4,5 minuut.

Tour 1980: Zoetemelk wint de Tour, Verschuere in Parijs

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

De slotetappe begon in Fontenay-sous-Bois en de finish was uiteraard op de Champs-Élysées in Parijs. Uiteraard regende het, zoals het drie weken bijna elke dag deed.

Diverse renners, waaronder Johan van der Velde, probeerden de massasprint te voorkomen, maar niemand kwam weg. In de sprint was Sean Kelly, die een dag eerder een massasprint won, de favoriet. Hij werd in Parijs echter verrassend geklopt door de Belf Pol Verschuere.
Een paar seconden na Verschuere kwam Joop Zoetemelk, wiens arm omhoog werd gehouden door Gerrie Knetemann, als winnaar van de Tour de France 1980 over de streep. De tweede Nederlandse tourzege was een feit.

Naast de zege van Joop was er een tweede plaats in eindklassement voor Hennie Kuiper en een tiende plaats voor Henk Lubberding, Plus ook nog eens elf Nederlandse etappezeges, waarmee de Tour de France van 1980 zonder twijfel beschouwd kan worden als de meest succesvolle ooit voor Nederland.


Joop Zoetemelk is de winnaar van de 67ste Ronde van Frankrijk (PRO SHOTS/ANP) 

Uitslag 22e etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Pol Verschuere (Bel) Ijsboerke 5:12'27"
2. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 00'00"
3. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'00"
4. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
5. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
6. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'00"
7. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 00'00"
8. Régis Ovion (Fra) Puch - Sem + 00'00"
9. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 00'00"
10. Gerhard Schönbacher (Oos) Marc - Carlos + 00'00"

Eindklassement

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 109u19'14"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'55"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 07'56"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 12'24"
5. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 15'37"
6. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 16'16"
7. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 16'33"
8. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke + 20'41"
9. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 21'03"
10. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 21'10"

Zopo Color E, wat krijg je voor 99 dollar?

In de preview van een tijdje geleden kwam al naar voren dat het best een degelijk telefoontje lijkt te zijn maar dat de prijs van destijds 139,99 dollar gewoon te hoog ligt. Gelukkig heeft ZOPO hier iets aan gedaan en kan je dit model voor 99 dollar aanschaffen. Op welk gebied lever je dan in voor zo'n bedrag en voor welke doelgroep is dit wél een geschikte budgettelefoon?

Honkballers moeten WPT-titel aan Cuba laten

De Nederlandse honkballers zijn er niet in geslaagd het 15e World Port Tournament tot een onberispelijk einde te brengen. Oranje, dat de afgelopen week alle wedstrijden won in Rotterdam, moest zondag in de finale de titel opnieuw aan Cuba laten: 3-5.

De Cubanen, op weg naar de eindstrijd tweemaal bedwongen door Nederland, kwamen al in de eerste inning op voorsprong door uitblinker Lourdes Gurriel jr. In de derde slagbeurt maakte Kevin Moesquit, op de honken gekomen door een vrije loop, gelijk. Gianison Boekhoudt bracht hem thuis.

Daarna ging het mis voor Rob Cordemans op de heuvel. De geroutineerde pitcher, die zes innings gooide voordat hij werd afgelost door Loek van Mil, kon niet voorkomen dat de Cubanen onder meer door een homerun (solo) van Gurriel uitliepen naar 5-1.

Christian Diaz en Dudley Leonora gaven de eindstand, met dank aan Cubaanse fouten, een wat draaglijker aanzien. Verder kwam de ploeg van bondscoach Steve Janssen niet ondanks kansen in achtste inning. Dwayne Kemp was met drie uit vijf de beste Nederlandse slagman in de eindstrijd. Shaldimar Daantjie noteerde .500.

Honkballers moeten WPT-titel aan Cuba laten
Honkballers moeten WPT-titel aan Cuba laten (Foto: ANP)

Duitse steden azen op Tourstart 2017

De Tour de France in 2017 start mogelijk in Duitsland. Dat liet Tourbaas Christian Prudhomme zondag weten. "Een Tourstart in Duitsland zit eraan te komen", liet Prudhomme doorschemeren. "Maar er zijn meerdere aanvragen, ook uit andere landen."

De liefde tussen de Tour en Duitsland was lange tijd behoorlijk bekoeld door de vele dopingschandalen, maar is na de Duitse successen in de recente jaren weer aangewakkerd. Nadat de Duitse renners hebben gezworen dat ze schoon fietsen, besloot de Duitse tv dit jaar voor het eerst sinds jaren weer live uit te zenden.

In navolging van de Duitse tv hebben verschillende Duitse steden de Tour ook weer omarmd. Zo waren vertegenwoordigers van Düsseldorf, Münster en Mannheim in de afgelopen week in de Tour. "Ze waren op verkenning, wilden de ervaring van binnenuit beleven", aldus Prudhomme. "En natuurlijk ook kennis maken met alle logistiek en organisatie achter zo'n Tour. Ze hebben niet alleen interesse in een Grand Départ, maar ook voor het organiseren van etappes."

Duitse steden azen op Tourstart 2017
Duitse steden azen op Tourstart 2017 (Foto: ANP)

Mountainbiker Van Houts naar Rio

Mountainbiker Rudi van Houts (31) heeft zich met een tiende plaats op het Europees kampioenschap in Alpago verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Rio. Het is voor de derde keer dat de Brabander naar de Spelen gaat. 

De wedstrijd zondag in Italië werd gewonnen door de Fransman Julien Absalon. Hij had aan de finish een voorsprong van 34 seconden op de Zwitser Lukas Flückiger (zilver) en vijftig seconden op de Duitser Manuel Fumic (brons).

Van Houts moest bijna drie minuten toegeven op de winnaar. De Nederlanders Hans Becking en Michiel van der Heijden finishten als negentiende en 23e. Frank Beemer werd 49e.

Mountainbiker Van Houts naar Rio
Mountainbiker Van Houts naar Rio (Foto: ANP)

Bikiniprotest in park Reims

Met alleen een bikini of zwembroek aan heeft een groepje mannen en vrouwen zondagmiddag geprotesteerd in een park in de Franse stad Reims. Dat meldt de lokale krant L'Union de Reims.

In het park is afgelopen woensdag een vrouw in elkaar geslagen. Ze werd door een langslopend meisje vermaand omdat ze een bikini droeg; dat wat te onzedelijk en bloot. De vrouw zei terug dat ze weigerde te luisteren naar een religieuze politie. Dit mondde uit in een vechtpartij, waarbij het meisje hulp kreeg van vier vriendinnen.

De vrouw moest door getuigen worden ontzet en moest naar het ziekenhuis. Ze kon vier dagen niet werken.

Volgens justitie in Reims zei een 16-jarig meisje tegen de vrouw: 'Trek je kleren aan, het is geen zomer.' De daders èn het slachtoffer hebben gezegd dat religie geen rol speelde, aldus justitie.

Bikiniprotest in park Reims
Bikiniprotest in park Reims (Foto: ANP)

Nederlandse vrouw (66) omgekomen in Sauerland

Een 66-jarige vrouw uit Hoofddorp is zondagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Duitsland. Ze zat op een motor en botste op een kruising tegen een auto. Die gaf haar geen voorrang. Haar echtgenoot zag het ongeluk gebeuren, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op een kruising van twee provinciale wegen bij Winterberg in het Sauerland. De vrouw reed rechtdoor over de L776, een tegenligger sloeg voor haar langs linksaf. Door de botsing werd de vrouw tegen een andere auto geslingerd.

Het weer was goed en speelde geen rol bij het ongeluk, de politie gaat ervan uit dat de 72-jarige automobilist een fatale fout heeft gemaakt.

Nederlandse vrouw (66) omgekomen in Sauerland
Nederlandse vrouw (66) omgekomen in Sauerland (Foto: ANP)

Geen trilogie Van der Mark in 8 uur Suzuka na zware crash Stoner

Michael van der Mark heeft zondag niet kunnen racen om voor de derde keer op rij de 8 uur van Suzuka te winnen. De Nederlandse Superbike-coureur ging voor de trilogie in de race in Japan, maar doordat zijn teamgenoot Casey Stoner al vroeg ten val kwam, ging dat plan niet door.

De Australiër brak zijn rechterschouder en linkerscheenbeen en zorgde er bovendien voor dat de motor zo in de kreukels lag dat de race gelijk voorbij was voor zijn ploeg Musashi Honda. Van der Mark en Takumi Takahashi kwamen daardoor niet in actie.


De harde crash van Stoner in beeld. (Bron: YouTube)

Bij de 8 uur van Suzuka proberen de ploegen in acht uur tijd zoveel mogelijk kilometers te maken. Daarvoor hebben ze één motor ter beschikking en minimaal twee coureurs, die elkaar afwisselen bij de pitstops.

Geen trilogie Van der Mark in 8 uur Suzuka
Geen trilogie Van der Mark in 8 uur Suzuka (Foto: ANP)

Verstappen blijft gewoon gas geven

Max Verstappen reageerde zondagmiddag nuchter op zijn spectaculaire vierde plaats in de Grote Prijs van Hongarije. "We blijven gewoon gas geven, we gaan gewoon door hoor", lachte hij bij Sport 1.

De pas zeventienjarige Limburger begon slecht aan zijn mooiste race tot nu toe in de Formule 1. "Na twee slechte bochten zakte ik van plaats negen naar plaats dertien", herinnerde hij zich. "Nee, ik had niet kunnen vermoeden dat ik anderhalf uur later vierde zou worden. Maar ik ben gewoon blijven knokken. Na die safetycar gebeurde er plotseling van alles", doelde hij op het uitvallen van Kimi Räikkönen, de kapotte voorvleugel van Lewis Hamilton en lekke band voor Nico Rosberg. "Maar mijn voorvleugel raakte ook beschadigd. Gelukkig heb ik die vierde plaats nog kunnen verdedigen."

Verstappen blijft gewoon gas geven
Verstappen blijft gewoon gas geven (Foto: ANP)

'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk'

Het is onvermijdelijk dat er een nieuw referendum komt over onafhankelijkheid van Schotland. Dat zei de Schotse oud-premier Alex Salmond zondag tegen de BBC. Hij zei niet wanneer dat referendum zou worden gehouden.

Volgens Salmond houdt de Britse regering zich niet aan haar belofte om Schotland meer bevoegdheden te geven. Hij is ook niet te spreken over bezuinigingen en over het EU-referendum dat Londen wil houden. Dat kan volgens Salmond leiden 'tot een situatie waarbij Schotland stemt om in de EU te blijven, maar eruit wordt gedwongen door de stemmen in Engeland'.

Salmond was sinds 2007 premier van Schotland. Hij was het brein achter het onafhankelijkheidsreferendum van vorig jaar. Salmond stapte in het najaar van 2014 op toen de Schotten ervoor kozen bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Een meerderheid van 55 procent stemde tegen onafhankelijkheid.

Salmond is momenteel lid van het Schotse parlement in Edinburgh èn van het Britse parlement in Londen. Bovendien is hij belangrijk binnen de Schotse Nationale Partij (SNP). Die partij regeert Schotland. Bij de Britse Lagerhuisverkiezingen in mei haalde de SNP 56 van de 59 Schotse zetels binnen.

'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk'
'Nieuw referendum Schotland onvermijdelijk' (Foto: ANP)

Bekijk delen van het Warcraft Comic-Con Panel

Er is een video opgedoken van het Comic-Con 2015 Panel voor de Warcraft-film. Bekijk 'm hieronder!

De Warcraft-film, geregisseerd door Duncan Jones, zal in juni volgend jaar uitkomen. Er zijn rollen weggelegd voor onder meer Ben Foster, Toby Kebbell, Travis Fimmel, Dominic Cooper, Paula Patton, Clancy Brown en Daniel Cudmore. Over het verhaal is nog steeds vrij weinig bekendgemaakt. Wel is bekend dat in november de eerst trailer zal verschijnen.

Verhoeven zag Gesink maximaal presteren

Met de zesde plaats in het eindklassement van de 102e Tour de France leverde Robert Gesink een puike prestatie, maar LottoNL-Jumbo's ploegleider Nico Verhoeven wilde er niet de conclusie aan verbinden dat daarmee ook het seizoen is gered.

"Zo zie ik het niet. We sloten een voorjaar af dat qua uitslagen ver bij onze verwachtingen achterbleef. Zo hoopten we bijvoorbeeld met Moreno Hofland meer te scoren. Er werd echter te weinig gepresteerd. Vervolgens is er toegewerkt naar de race die met voorsprong de belangrijkste van het jaar is. Als we afgaan op de reacties in Nederland, en hoe de Tour is gaan leven, kunnen we over de voorbije drie weken niet ontevreden zijn", zei de Brabander op de slotdag van de ronde.

Verhoeven vindt dat Gesink op het maximaal haalbare is uitgekomen. "Voor hem staan er vijf coureurs die allemaal een of meer grote ronden hebben gewonnen. Dus kun je stellen dat hij op de plek zit waar hij hoort. Hij is weer helemaal terug op zijn oude niveau", oordeelde Verhoeven. "Nu wordt hij zesde, omdat alle toppers tot het einde konden meedoen. Had hij in 2014 aan het vertrek gestaan, dan had er met deze vorm misschien ook wel een podiumplaats ingezeten."

Onvoldoende ondersteuning

"Doordat Robert in de bergen onvoldoende ondersteuning had, konden we nooit op een andere manier de koers benaderen", ging de teambaas verder. "Wilco Kelderman en Laurens ten Dam waren na hun vroege valpartijen geen moment meer fit. Alleen Steven Kruijswijk heeft als vierde klimmer zijn werk kunnen verrichten. Maar het was eigenlijk de bedoeling geweest dat onze mannen die goed bergop kunnen, om beurten wat hadden moeten proberen. Dan had je op het tactische vlak wat kunnen uitspelen."

Het Tourdebuut van Kelderman was desastreus, na een drietal crashes in de eerste dagen waaraan hij zelf voor een belangrijk deel schuldig was. "Toch geloof ik niet dat die tegenvallers een negatieve invloed zullen hebben op zijn carrière. Net zomin het feit dat hij ondanks de blessures die hij opliep de koers heeft uitgereden. Geen renner wil de Tour zomaar verlaten. Dat gold ook voor hem. Wilco weet waardoor het tijdverlies is ontstaan, hij heeft nu de Tour leren kennen en kan daar profijt van hebben in volgende deelnames."

Verhoeven zag Gesink maximaal presteren
Verhoeven zag Gesink maximaal presteren (Foto: ANP)

Van der Breggen wint La Course op Champs-Élysées

Anna van der Breggen heeft zondag La Course gewonnen, de vrouwenwedstrijd op de Champs-Élysées. De wielrenster van Rabo-Liv werd de opvolgster van haar ploeg- en landgenote Marianne Vos, die vorig jaar de eerste editie van La Course won. Vos staat dit jaar wegens aanhoudend blessureleed aan de kant.

Van der Breggen reed in de laatste kilometers van de koers in Parijs weg uit het peloton en bleef de groep in de stromende regen net voor. De Belgische Jolien D'Hoore sprintte naar de tweede plaats, de Nederlandse Amy Pieters werd derde. Ook Lucinda Brand (achtste) en Kirsten Wild (negende) eindigden bij de eerste tien in een door vele valpartijen ontsierde koers. De Nederlandse Ellen van Dijk en wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot behoorden tot de slachtoffers.

Van der Breggen, 25 jaar en afkomstig uit het Overijsselse Hasselt, is bezig aan een sterk seizoen. Zo won ze dit jaar al de Omloop het Nieuwsblad, de Waalse Pijl, het Nederlands kampioenschap tijdrijden en de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen.

Van der Breggen wint La Course
Van der Breggen wint La Course (Foto: ANP)

Lisa (13) uit Spijkenisse vermist: politie schaalt onderzoek op

Sinds woensdagnacht is de 13-jarige Lisa Tuk uit Spijkenisse vermist. Het meisje is uit haar tent gekropen, zonder dat haar vader daar iets van merkte. Ze stonden op de camping Rabbit Hill in Nieuw-Milligen (Gelderland). Met haar vader, stiefmoeder en zusje was ze daar op vakantie.

Het vermoeden bestaat dat Lisa onderweg was naar ene Daan, die in Leiden zou wonen. Het zou hierbij mogelijk gaan om iemand die zich als hem voordoet, omdat foto's van hem op verschillende websites staan.

Aangezien Lisa zelf op pad is gegaan werd de vermissing in eerste instantie als 'niet urgent' geregistreerd. De politie heeft het onderzoek inmiddels opgeschaald. Hierdoor worden er meer "opsporingsmogelijkheden" ingezet, en zal onder meer worden gekeken naar de telefoongegevens van het meisje. Ook worden camerabeelden bestudeerd.

Van een specifiek gebied waarin wordt gezocht, is nog geen sprake. "We hebben op dit moment echt geen idee waar ze kan zijn", aldus de woordvoerder. Er zijn ook geen aanwijzingen dat sprake zou kunnen zijn van een misdrijf.

De familie is op verschillende social-media een campagne gestart om het meisje terug te vinden. Zo is er op Twitter een account geopend en op Facebook is er een speciale groep aangemaakt. Ook op waarislisa.nl staat alle informatie omtrent de vermissing.

Marco Tuk, de vader van Lisa, staat niet stil en heeft naar eigen zeggen een privédetective ingezet. Ook zoekt hij zelf ook naar zijn dochter. "Wij hopen dat ze snel de weg naar huis weer vind", aldus Marco.

Signalement
Lisa droeg een grijze joggingbroek, een wit shirt en een licht grijze hoody. Zij heeft een donkerpaarse 'Eastpack'-rugzak bij haar. Verder draagt ze een bril met een zwart/gouden montuur.

 

VERMIST: LISA TUKNooit gedacht en met pijn in mijn hart dit te moeten schrijven, gisteren nacht (23-07) is mijn/onze...

Posted by Marco Tuk on vrijdag 24 juli 2015

Bazen verslaan met je charisma in Deus Ex: Mankind Divided

In de aankomende Deus Ex-game Mankind Divided kun je gesprekken voeren met de vijand gedurende de bossfights en eventuele confrontaties zodoende uit de weg gaan. Dat maakte narrative director Mary DeMarle bekend in de laatste uitgave van XBM, het officiële tijdschrift van Xbox.

Hoewel Deus Ex: Human Revolution ontzettend goed ontvangen werd, was er nog wel aardig wat kritiek op de bossfights, vanwege de geforceerde actie. Eidos had eerder al aangegeven 'te hebben geleerd' van de oppervlakkige eindbaasgevechten, maar nu hebben we dus de bevestiging dat je geheel in eigen stijl de confrontatie aan (of juist uit de weg) kunt gaan.

DeMarle: "Je kunt [boss]situaties benaderen met stealth, in gevecht of je kunt de dialoog aangaan om de situatie op geheel andere wijze te tackelen. Je kunt ook beslissen of je het op dodelijke of niet-dodelijke wijze volbrengt. In Human Revolution stierven de eindbazen altijd, vanwege de cutscenes. Dat was een designkeuze. Dat gaan we nu anders aanpakken en wat je keuze ook is, je zal de gevolgen van je keuze moeten dragen voor de resterende verhaallijn!".

Deus Ex: Mankind Divided komt in de tweede helft van 2016 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Uitslag Grand Prix van Hongarije

Sebastian Vettel heeft de Hongaarse Grand Prix gewonnen. Hij leidde de hele grand prix en leek samen met teamgenoot Kimi Raikkonen op weg naar een 1-2, totdat laatstgenoemde uitviel. Achter Vettel werden Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo tweede en derde voor Red Bull. Max Verstappen haalde ook een prachtig resultaat, doordat de Nederlander minder problemen kende dan andere coureurs in snellere auto's wist hij knap vierde te worden. Lewis Hamilton liep vier punten uit in het kampioenschap op Nico Rosberg, zij werden zesde en achtste.

Bij de start gebeurden er meteen vreemde dingen. Vettel en Raikkonen kwamen van de tweede en derde rij naar plaats 1 en 2 terwijl Rosberg slechts tevreden moest zijn met de derde plaats. Hamilton kwam op de vierde plaats terecht, maar hij verloor deze plaats toen hij door de grindbak moest. Hij zakte terug naar de tiende plaats.

Achter de top 3 wist Valtteri Bottas op te klimmen naar de vierde plaats, voor een goed gestarte Nico Hulkenberg en de Red Bulls. Verstappen viel terug naar de dertiende plaats. Felipe Massa lag negende, maar omdat hij ervoor zorgde dat er een extra opwarmronde nodig was kreeg hij een straftijd van vijf seconden.

Ricciardo kwam voorbij aan Nico Hulkenberg en Bottas en Hamilton zowel aan Massa als Sergio Perez. Hierna kwamen de pitstops, waarbij Massa flink verloor door zijn tijdstraf en op de 17e plaats terecht kwam. Verstappen kwam zijn teamgenoot voorbij door de stop. Pastor Maldonado liet ook wat van zich horen door Perez van de weg af te duwen. Hamilton kwam door de pitstops terecht op de vijfde plaats, net voor Bottas. Romain Grosjean kreeg nog een straf van vijf seconden voor een unsafe release bij zijn pitstop. Voor Lotus was het sowieso een slechte dag, want Maldonado kreeg een drive through voor zijn aandeel in het incident met Perez

Het spannendste gevecht op de baan na de stops was dat tussen Ricciardo en Hamilton op plaatsen vier en vijf.  Het duurde een rondje of vijf voordat Hamilton er voorbij wist te komen. Verstappen was intussen naar plaats 9 geklommen en zat net achter Kvyat. Hamilton kwam ook dichterbij aan Rosberg, terwijl Kvyat weer een stuk sneller bleek dan Verstappen rondom de tweede pitstop. De toppers stopten allemaal wat later. Raikkonen had op dat moment een probleem met de MGU-K unit in zijn auto, terwijl Hulkenberg zijn voorvleugel verloor en hard crashde in de eerste bocht. Hierdoor stopten alle resterende toppers, aangezien de Virtual Safety Car situatie van kracht werd. Uiteindelijk kwam er toch de 'echte' safety car naar buiten.

Achter de safety car waren de beide Ferraris nog altijd de leiders voor de twee Mercedessen. Daarachter lagen Ricciardo, Bottas, Verstappen op een zevende plaats, Kvyat, Sainz en de beide McLarens. Bij de herstart maakte Hamilton een grote fout toen Ricciardo hem probeerde in te halen. Daarna ging hij wijd en kon ook Kvyat hem inhalen, terwijl Bottas zijn band werd gesneden door Verstappen in het hele gevecht. Hierdoor moest Bottas met een lekke band de pits in. Raikkonen bleek nog steeds problemen te hebben terwijl hij ingehaald werd door Rosberg en Ricciardo. Verstappen kwam uiteindelijk ook voor Hamilton, toen de Brit de pits in ging voor een nieuwe neus. Kimi Raikkonen viel even later ook weg na een pitstop om zijn motor te resetten. Hamilton kreeg vanwege de botsing ook nog een drive through.

Na al dit was de top 10 bestaand uit Vettel, Rosberg, Ricciardo, Kvyat, Verstappen, Sainz, Alonso, Button, Massa en Grosjean. Verstappen bleek achteraf toch een foutje te hebben gemaakt: Hij had te hard gereden achter de safety car in de pitstraat. Hij moest hiervoor een drive through nemen. Hij bleef wel voor op de nummer 6, inmiddels Alonso, die net als Grosjean en Button Sainz hadden ingehaald. Ook Maldonado en Ericsson leken hem in te gaan halen. Maldonado moest echter nog twee drivethroughs inlossen nadat hij te snel reed en inhaalde achter de safety car. De twee Saubers stegen daardoor naar plaats 9 en 10, maar Hamilton lag er net achter en haalde Felipe Nasr in voor een punt. Ook Ericsson en Button werden snel slachtoffer van dejacht naar punten van de kampioenschapsleider.

Het grote drama was echter nog niet voorbij. Ricciardo probeerde Rosberg in te halen en dat ging uiteindelijk mis. Ricciardo verloor zijn voorvleugel terwijl Rosberg zijn band lek reed. Ricciardo kon net op de derde plaats terug komen terwijl Rosberg op plaats 10 terecht kwam. Ook Kvyat kreeg nog een straf van tien seconden.

Hamilton probeerde op dat moment naar plaats zes te komen door Grosjean in te halen terwijl Rosberg op plaats 9 terecht kwam door Ericsson in te halen. De Duitser haalde ook Button nog in voor plaats 8. In deze volgorde reden ze naar de finish. Sebastian Vettel kon uiteindelijk onbedreigd naar de finish en won zijn tweede grand prix voor Ferrari. Kvyat en Ricciardo behaalden een mooi resultaat voor Red Bull door 2e en 3e te worden. Daarachter werd Verstappen vierde, voor Alonso, Hamilton, Grosjean, Rosberg, Button en Ericsson. Door dit resultaat staat Hamilton 21 punten voor op Rosberg in het wereldkampioenschap.

Uitslag

Plaats Coureur Constructeur Verschil
1. S. Vettel Ferrari 1:46:09.985
2. D. Kvyat Red Bull +5.748
3. D. Ricciardo Red Bull +25.084
4. M. Verstappen Toro Rosso +44.251
5. F. Alonso McLaren +49.079
6. L. Hamilton Mercedes +52.025
7. R. Grosjean Lotus +58.578
8. N. Rosberg Mercedes +58.876
9. J. Button McLaren +1:07.028
10. M. Ericsson Sauber +1:09.130
11. F. Nasr Sauber +1:13.458
12. F. Massa Williams +1:14.278
13. P. Maldonado Lotus +1:15.142
14. V. Bottas Williams +1:20.228
15. R. Merhi Manor +2 ronden
16. W. Stevens Manor +3 ronden
17. C. Sainz Jr. Toro Rosso +9 ronden
18. K. Raikkonen Ferrari +12 ronden
19. S. Perez Force India +15 ronden
20. N. Hulkenberg Force India +26 ronden

Immigratiedienst bekogeld in Londen

In het oosten van Londen was het van de week weer enorm gezellig. Busjes van de immigratiedienst zijn moedwillig beschadigd en medewerkers werden bekogeld met eieren.

Terwijl beambten van de immigratiedienst een inval deden in een winkel om drie illegale mensen uit Bangladesh op te pakken, werden buiten de banden van hun busjes lek gestoken. Ook vonden de jonge daders - waarschijnlijk afkomstig uit de moslimgemeenschap - het nodig om de carrosserie te beschadigen en de kleppen uit de busjes te stelen.

Toen de medewerkers buiten kwamen werden ze op de koop toe ook nog eens bekogeld met eieren, die vanuit diverse appartementen werden gesmeten. De lokale garage weigerde de ambtenaren te helpen en dus moest er een sleepdienst besteld worden om de auto's weer terug in de beschaafde wereld te krijgen.

De zogenaamde leiders van de gemeenschap (de helft van de bewoners van Shadwell is moslim) hebben officieel hun afkeuring uitgesproken, maar de sociale media laat een heel ander geluid horen: men vindt het geweldig.

Ene Jenny Hussain: ”lol! Ik heb ervan gehoord. Ze hebben diverse mensen hier om banden gevraagd, maar niemand wilde ze helpen.”

”De politie (blijkbaar ziet men niet het verschil tussen de immigratiedienst en de politiemacht) verdient dit”, vertelt een winkelier. ”Ze vallen ons altijd lastig.”

Er is nog niemand gearresteerd en de kwestie wordt onderzocht door Scotland Yard. Afgelopen week riep premier Cameron overigens de moslimgemeenschap op om radicale ideeën actief te bestrijden.

Indonesische moslims intoleranter (ANP)

Vrouw schiet seriemoordenaar dood

Een Amerikaanse vrouw heeft vorige week een man die haar huis binnendrong en haar aanviel, doodgeschoten. Na onderzoek lijkt het erop dat de man een seriemoordenaar was. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

De vrouw had een advertentie op een escortsite gezet. Daarop ging de man naar haar huis in de stad Charleston (West Virginia). Volgens de vrouw werd hij meteen gewelddadig en begon hij haar te wurgen. Tijdens de worsteling wist ze zijn geweer in handen te krijgen. Ze schoot hem neer en rende vervolgens weg.

De politie ontdekte dat de man minstens vier handboeien bij zich had. Zijn auto zat vol wapens, een schop, messen, een kogelwerend vest, bleekmiddel, vuilniszakken, hamers, bijlen en een machete. In een broekzak vond de politie een lijstje met namen van andere vrouwen. Zij hadden ook geadverteerd op dezelfde site. Mogelijk wilde hij ze later vermoorden.

Op ongeveer twee uur rijden van Charleston ligt een plaatsje in de staat Ohio. Daar zijn de laatste jaren zeker vier vrouwen vermoord. Ook zij waren mogelijk het slachtoffer van de man. Hij wordt ook in verband gebracht met minstens drie moorden op vrouwen in Nevada aan de andere kant van het land.

Vrouw schiet seriemoordenaar dood
Vrouw schiet seriemoordenaar dood (Foto: ANP)

Ernstig ongeluk met Spaanse schoolbus naar Amsterdam

Een bus met Spaanse scholieren heeft zondag een ongeluk gehad bij Lille in Noord-Frankrijk. De bus wilde door een tunnel rijden, maar bleek te hoog en verloor het dak. Minstens vier inzittenden zijn zwaargewond geraakt, 24 mensen zijn lichtgewond. De bus was onderweg naar Amsterdam.

Dat meldde de lokale krant La Voix du Nord. De bus was met 56 leerlingen vertrokken uit Bilbao in Spaans Baskenland. Het ongeluk gebeurde zondagochtend rond 05.00 uur. De zwaargewonden zijn naar een ziekenhuis in Lille gebracht. De andere passagiers zijn opgevangen in een sporthal. Daar wachten ze op vervoer terug naar Spanje.

De inzittenden waren studenten van achttien tot twintig jaar. Op het moment van het ongeluk sliepen ze. "We zijn bruut wakker geworden", verklaarden twee meisjes. Om daaraan toe te voegen: "We hebben zo veel geluk gehad." Zelf zaten ze aan de voorkant van de bus en daar waren de schade en gevolgen minimaal. "Degenen die ernstig gewond zijn geraakt, zaten achterin de bus", aldus de meisjes.

Tsjechië
Ook in Tsjechië is een ongeluk gebeurd met een touringcar. Drie inzittenden van de Duitse bus raakten zaterdag lichtgewond en liepen onder meer kneuzingen op. De chauffeur moest uitwijken voor een ree, kwam vervolgens in een greppel terecht en daarna weer terug op straat. Hij was een van de gewonden. De bus was op weg van Praag naar Neurenberg.

Twee gewonden werden voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De overige passagiers konden hun reis met een vervangende bus vervolgen.

Ongeluk met Spaanse schoolbus naar Amsterdam
Ongeluk met Spaanse schoolbus naar Amsterdam (Foto: ANP)

Waterpolosters beginnen WK met monsterzege

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn uitstekend begonnen aan het WK waterpolo in het Russische Kazan. De ploeg, onder leiding van Arno Havenga, versloeg Zuid-Afrika met 22-1.

Nederland begon de wedstrijd uitstekend door na een kwart al op een 6-1 voorsprong te komen. De Zuid-Afrikaanse dames hadden in het tweede kwart ook niks tegen de Nederlandse vrouwen in te brengen waardoor de ruststand 11-1 was. In het derde kwart begon Nederland aanvallend wat slordiger te spelen: Verschillende kansen werden voor het doel verprutst. Nederland liep echter wel uit naar een voorsprong van 14-1. In het laatste kwart pakte Nederland de draad van de eerste helft weer op en liep makkelijk uit naar 22-1. Lieke Klaassen was de topscorer van de wedstrijd door zes goals te maken, Ruby Versfeld was de enige scoorder aan de kant van de Zuid-Afrikaansen.

Dinsdagochtend staat voor de oranjedames om 8:30 de wedstrijd tegen Griekenland te wachten, donderdag spelen ze tegen Australië. De winnaar van de poule plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie staat een play-off wedstrijd te wachten.

 Waterpolosters beginnen WK met monsterzege

Waterpolosters beginnen WK met monsterzege (Foto: ANP)

Brandweer Amsterdam 300 keer op pad

De brandweer in Amsterdam heeft de handen vol gehad aan de storm die zaterdag over Nederland raasde. Ongeveer 1500 mensen belden naar de meldkamer van Amsterdam-Amstelland, en de brandweer rukte ongeveer driehonderd keer uit voor stormschade.

Twee mensen raakten gewond toen een omgewaaide boom op een auto terechtkwam. Dat gebeurde op het Zoutkeetsplein. De bestuurder en een omstander werden allebei naar het ziekenhuis gebracht.

Vanaf zaterdagmiddag tot en met zondagochtend was de brandweer druk met het opruimen van bomen en takken, maar ook loszittende gevelplaten, steigerdelen en verkeersborden.

Brandweer Amsterdam 300 keer op pad
Brandweer Amsterdam 300 keer op pad (Foto: ANP)

Inspiratiebron Mad Men wil eigen serie

De reclamegoeroe op wie de serie Mad Men is geïnspireerd, wil zelf een tv-serie maken. Die moet gaan over de wilde reclamewereld in de jaren zeventig. De reeks moet 'Mad Men zo braaf laten lijken als een kinderboek'. Dat zegt de legendarische reclameman Jerry Della Femina tegen NY Post.

Matthew Weiner, de bedenker van Mad Men, heeft altijd gezegd zijn succesvolle serie te hebben bedacht na het lezen van Della Femina's boek over de reclamewereld From The Wonderful People Who Gave You Pearl Harbor. De titel verwijst naar een nepslogan voor het Japanse merk Panasonic.

De reclamemaker ziet het helemaal voor zich: "Mad Men ging over de jaren vijftig en zestig. Mijn serie gaat over de waanzinnige jaren zeventig, toen reclame maken nog leuk was." Hij vertelt over de gekke dingen die er toen gebeurden in zijn bedrijf. Zo was er een sekswedstrijd, waarbij alle medewerkers stemden op collega's met wie ze wel eens seks wilden hebben. Ze konden stemmen op de categorieën man, vrouw, homo en triootje. De winnaars werden elk jaar bekendgemaakt tijdens een etentje in een Mexicaans restaurant 'waar het er altijd nogal wild aan toeging'.

Op kantoor werd ook soepel omgesprongen met de omgangsvormen. Zo had een medewerkster een briefje opgehangen op de mannen-wc's: "Ik ben net als het warenhuis Bloomingdale's. Elke avond na negen uur open!" Een cliënt die het bedrijf bezocht, keek daar vreemd van op. Maar er werd volgens Della Femina ook hard gewerkt: "Het was niet alleen gekkigheid. Iedereen bedacht geweldige campagnes. Het was niet zo dat Jon Hamm binnen kwam lopen en zei dat hij een openbaring had gehad."

Inspiratiebron Mad Men wil eigen serie
Inspiratiebron Mad Men wil eigen serie (Foto: BuzzE)

Haase niet naar finale in Scheveningen

Tennisser Robin Haase is er zondag niet in geslaagd om de finale van het Sport1 Open te bereiken. In de halve eindstrijd van het challengertoernooi in Scheveningen werd Haase in drie sets verslagen door de Rus Andrey Kuznetsov: 6-2, 4-6 en 6-2.

De partij werd zaterdagavond onderbroken omdat het te donker werd. De wedstrijd was pas laat begonnen door het noodweer dat Nederland teisterde.

Kuznetsov speelt in de finale zondagmiddag tegen de als zesde geplaatste Georgiër Nikoloz Basilashvili die zaterdag Thiemo de Bakker uitschakelde.

Haase niet naar finale in Scheveningen
Haase niet naar finale in Scheveningen (Foto: ANP)

Dodelijk slachtoffer storm man uit Strijen

De man die zaterdag in Wolfheze overleed toen een boom op zijn auto viel, kwam uit de plaats Strijen uit Zuid-Holland. De man was 59 jaar, zo meldt de politie zondag.

Het slachtoffer wilde zijn auto parkeren bij een hotel in Wolfheze. Door de storm waaide een boom om. De boom kwam terecht op de auto. De man uit Strijen was op slag dood.

Dodelijk slachtoffer storm man uit Strijen
Dodelijk slachtoffer storm man uit Strijen (Foto: ANP)

Bosbrand door poepende wielrenner

Een wielrenner heeft een bosbrand in de Amerikaanse staat Idaho veroorzaakt. Tijdens een ritje deed hij zijn behoefte langs de kant van de weg. Vervolgens wilde hij het wc-papier verbranden, om vervuiling van het milieu te voorkomen. Dat liep verkeerd af. De vlammen sloegen over naar het droge gras en uiteindelijk ging 30 hectare natuur, ongeveer zestig voetbalvelden, in vlammen op.

Volgens Amerikaanse media was de man afgelopen week aan het fietsen in een heuvelachtig natuurgebied bij Boise, de hoofdstad van de staat Idaho in het westen van de Verenigde Staten. Hij voelde aandrang en kon het niet langer ophouden. Na ongeveer zeven uur blussen was het vuur onder controle. De poepende fietser meldde zich later bij de autoriteiten. Volgens een woordvoerder kwam zijn verhaal overeen met "bewijsmateriaal"op de plek zelf.

Bosbrand door poepende wielrenner
Bosbrand door poepende wielrenner (Foto: ANP)

Bestelbusje met 42 vluchtelingen onderschept

Een mensensmokkelaar heeft meer dan veertig mensen uit Afghanistan en Syrië achterin een klein bestelbusje vervoerd. De vluchtelingen zaten op elkaar gepropt op 6,5 vierkante meter, bij temperaturen van 30 graden.Het busje werd tegengehouden in de buurt van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De chauffeur is opgepakt, meldde de Oostenrijkse politie zondag.

Acht uur eerder was het busje vertrokken uit het zuiden van Hongarije. De hele rit konden de verstekelingen niets eten en drinken. Er was geen frisse lucht of tussenstop en de mensen moesten hun behoefte op de vloer van het laadruim doen. De mannen, vrouwen en kinderen konden alleen zitten, staan en hurken. De jongste was zes jaar oud. Toen de deur openging, hadden meerdere mensen medische hulp nodig, omdat ze uitgedroogd waren.

Bestelbusje met 42 vluchtelingen onderschept
Bestelbusje met 42 vluchtelingen onderschept (Foto: ANP)

Nederlander gered tijdens storm Duitsland

Een Nederlandse visser is zaterdag in de problemen gekomen toen de zomerstorm over Duitsland trok. Ondanks alle waarschuwingen was hij gaan varen op de Auesee, een meer bij Wesel, ongeveer vijftig kilometer van Nijmegen. Door de harde wind kon hij niet meer terug naar de kant. Politie en brandweer hebben hem met meerdere boten en een jetski in veiligheid gebracht.

De 57-jarige Nederlander was al sinds donderdag bij het meer, dat vlak bij de Rijn ligt. Hij had niets meegekregen van het naderende noodweer en alle waarschuwingen.

Nederlander gered tijdens storm Duitsland
Nederlander gered tijdens storm Duitsland (Foto: ANP)

Weer bomaanslag in noorden Nigeria

Zeker elf mensen zijn zondag om het leven gekomen door een bomaanslag in het noorden van Nigeria. Tientallen mensen raakten gewond. De explosie trof een drukke markt in de stad Damaturu.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de extremistische groep Boko Haram is actief in het gebied.

Afgelopen maandag werd een zelfmoordaanslag gepleegd op een controlepost van de politie bij Damaturu. Drie agenten en vijf daders kwamen om het leven. Vorige week kwamen ongeveer tien mensen om het leven bij een gebedshuis in Damaturu. Een oude vrouw en een tienjarig meisje hadden zichzelf samen opgeblazen. De slachtoffers vierden het Suikerfeest.

Weer bomaanslag in noorden Nigeria
Weer bomaanslag in noorden Nigeria (Foto: ANP)

Mannen springen in leeg zwembad en overlijden

Twee mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag in het Zuid-Duitse Kulmbach (in de deelstaat Beieren) op uiterst tragische wijze aan hun einde gekomen. De slachtoffers sprongen van de springtoren bij het plaatselijke openluchtzwembad. Wat ze blijkbaar niet wisten, was dat het bassin leeg was. Dat heeft de politie laten weten.

De politie zegt ervan uit te gaan dat de mannen "illegaal het zwembad hebben betreden" en spreekt van een "tragisch ongeval". Het zwembad en de springtoren waren in staat van verval en om die reden al het hele seizoen gesloten, aldus de politie.

Een wandelaar sloeg zondagmorgen vroeg alarm. Toen hulpdiensten ter plaatse kwamen, was een van de mannen reeds overleden. Het tweede slachtoffer werd nog gereanimeerd, maar die poging mislukte.

Mannen springen in leeg zwembad en overlijden
Mannen springen in leeg zwembad en overlijden (Foto: ANP)

Deutsche Börse koopt valutahandelaar 360T

Deutsche Börse, de uitbater van de effectenbeurs in Frankfurt, neemt het platform voor de handel in valuta 360T over voor een bedrag van 725 miljoen euro. Dat maakte het Duitse beursbedrijf zondag bekend.

De grootste aandeelhouder van het in 2000 opgerichte 360T is de Amerikaanse investeerder Summit Partners. Volgens ingewijden waren ook de beursbedrijven CME en Nasdaq OMX geïnteresseerd in een overname van 360T. Deutsche Börse wil de acquisitie financieren via schulden en eigen kapitaal.

Het in Frankfurt gevestigde 360T zou vorig jaar dagelijks voor 90 miljard euro aan valutatransacties hebben verwerkt. Het handelsplatform wordt onder meer gebruikt door fondsbeheerders, bedrijven en hedgefondsen. Op de internationale valutamarkt wordt dagelijks 5,3 biljoen dollar verhandeld.

Deutsche Börse koopt valutahandelaar 360T
Deutsche Börse koopt valutahandelaar 360T (Foto: ANP)

'Grote deal tussen Teva en Allergan'

Het Israëlische farmacieconcern Teva is in vergevorderde onderhandelingen verwikkeld met Botox-producent Allergan over een overname van diens divisie voor generieke medicijnen. Dat meldden ingewijden rond de gesprekken.

Met de deal zou 40 tot 45 miljard dollar gemoeid zijn. Mogelijk kan maandag al een overeenkomst naar buiten worden gebracht. Generieke medicijnen zijn geneesmiddelen waarvan de patenten zijn verlopen. Teva is 's werelds grootste producent van dat soort medicijnen. Allergan werd eerder dit jaar overgenomen door branchegenoot Actavis.

Teva werkt momenteel ook aan een overname van rivaal Mylan. Mylan verzet zich daartegen.

'Grote deal tussen Teva en Allergan'
'Grote deal tussen Teva en Allergan' (Foto: ANP)

Politie beschiet auto bij dranghek Tour

De politie heeft in het centrum van Parijs het vuur geopend op een auto die door de wegversperring van de Tour de France heen wilde rijden. Dat meldden Franse media zondag.

Een donkerkleurig voertuig botste volgens televisiezender RTL bij het Place de la Concorde rond 8.00 uur eerst op een ander voertuig. Toen agenten de bestuurder wilden controleren, botste hij tegen een dranghek. De politie beschoot de auto, maar deze ging er desondanks op hoge snelheid vandoor en is nog altijd spoorloos. Over het aantal inzittenden is onduidelijkheid.

De Tour de France eindigt zondagmiddag traditiegetrouw op de Champs-Elysées in Parijs.

Politie beschiet auto bij dranghek Tour
Politie beschiet auto bij dranghek Tour (Foto: ANP)

Panama na penalty's derde in Gold Cup

Met drie reddingen in de beslissende strafschoppenreeks heeft keeper Luis Mejia zijn land Panama zaterdag (lokale tijd) de derde plaats bezorgd in de Gold Cup. De penalty's waren nodig omdat het duel in de troostfinale tegen titelverdediger Verenigde Staten na extra tijd nog onbeslist was (1-1).

In de reguliere speeltijd nam het gemotiveerde Panama in de tweede helft de leiding door een doelpunt van Roberto Nurse. Clint Dempsey maakte gelijk waarna de ploeg van de Duitse trainer Jürgen Klinsmann een constante stroom aanvallen van de Panamezen moest weerstaan. In de verlenging werd niet gescoord.

Beide teams benutten hun eerste twee strafschoppen waarna Mejia de pogingen van achtereenvolgens Fabian Johnson, Michael Bradley en oud-PSV'er DaMarcus Beasley stopte en de serie besliste met 3-2.

Panama na penalty's derde in Gold Cup
Panama na penalty's derde in Gold Cup (Foto: ANP)

Obama drijft de spot met critici

De Amerikaanse president Barack Obama kon tijdens zijn bezoek aan Kenia de verleiding niet weerstaan te verwijzen naar een complottheorie over zijn afkomst. "Ik vermoed dat sommige critici thuis vermoeden dat ik hier ben om te zoeken naar mijn geboortecertificaat", grapte de president volgens CNN tijdens een diner.

Het geboortecertificaat van de president speelde in de aanloop naar de verkiezingen van 2012 de hoofdrol in een politieke rel. Sommige Republikeinen suggereerden toen dat Obama, die een Keniaanse vader heeft, niet geboren zou zijn in de Verenigde Staten. Om de geruchten tegen te gaan maakte Obama uiteindelijk zijn geboorteakte openbaar.

Obama had zaterdag slecht nieuws voor aanhangers van de complottheorie over zijn afkomst: hij is niet in Kenia om zijn geboorteakte op te halen. De president liet al eerder blijken dat hij wel kan lachen om de geruchten over zijn afkomst. "Als ik niet van Amerika hield, zou ik niet vanuit Kenia hiernaartoe zijn verhuisd", grapte hij eerder dit jaar.

Obama drijft de spot met critici
Obama drijft de spot met critici (Foto: ANP)

Brandstichter Chinees vliegtuig tegengehouden

Een passagier van een Chinees vliegtuig met aan boord meer dan honderd mensen heeft zaterdagnacht (plaatselijke tijd) geprobeerd brand te stichten. Hij deed zijn poging met benzine en aansteker op een vlucht van Taizhou naar Kanton (Guangzhou) nabij Hongkong. De brandstichter werd echter tegengehouden door passagiers en en bemanning van het toestel van Shenzhen Airlines. Daarover berichtten Chinese media.

Door zijn poging om brand te veroorzaken moest het toestel een noodlanding maken. Het vliegtuig was al met de landing op het Zuid-Chinese Kanton bezig. Twee passagiers raakten lichtgewond en moesten naar het ziekenhuis, aldus staatspersbureau Xinhua.

Hoe de man de aansteker en benzine mee kon krijgen in het vliegtuig is nog onduidelijk. China verbiedt het meenemen van sigarettenaanstekers en ontvlambare (vloei)stoffen aan boord van alle vluchten. Ook over het motief van de brandstichter is nog niets bekend. Hij is opgepakt.

Brandstichter Chinees vliegtuig tegengehouden
Brandstichter Chinees vliegtuig tegengehouden (Foto: ANP)

Froome naar criterium Etten-Leur

Wielrenner Chris Froome doet op zondag 16 augustus mee aan de profronde in Etten-Leur. Volgens de organisatie gaat het om het enige criterium dat de aanstaande winnaar van de Tour de France in Nederland rijdt.

Froome stond twee jaar geleden ook al aan de start in Etten-Leur na zijn eerste Tourzege. In Etten-Leur verschijnt ook Alberto Contador aan de start.

Froome naar Etten-Leur
Froome naar Etten-Leur (Foto: ANP)

School verbreekt banden met Cosby

Het Amerikaanse Spelman College heeft de banden met Bill Cosby verbroken. Samen met zijn vrouw Camille financierde de komiek een leerstoel, het zogeheten William and Camille Olivia Hanks Cosby Endowed Professorship. De opleiding laat weten dat de leerstoel is beëindigd, meldt CNN.

Het Spelman College is een opleiding voor Afro-Amerikaanse vrouwen. Twee dochters van Cosby volgden er een opleiding en er werden ook opnamen gemaakt voor de komedies van Cosby. In de jaren tachtig schonk het echtpaar 20 miljoen dollar aan Spelman via een stichting die door Cosby's vrouw is opgericht. Destijds was dat de grootste gift aan een zwarte school ooit. Vanuit die schenking werd de leerstoel betaald.

De hogeschool heeft volgens CNN geen duidelijke reden gegeven voor de beslissing. Vorig week onthulde de zender dat Cosby jaren geleden heeft bekend drugs te hebben gegeven aan vrouwen met wie hij seks wilde hebben. De 78-jarige Amerikaan wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik, maar hij ontkent de beschuldigingen.

School verbreekt banden met Cosby
School verbreekt banden met Cosby (Foto: BuzzE)

Seizoen voorbij voor motorcrosser Herlings

Het seizoen van motorcrosser en WK-leider Jeffrey Herlings is voorbij nadat hij zaterdag op het circuit van Loket in Tsjechië ten val kwam en zich wederom blesseerde. De WK-leider in de MX2-klasse landde na een sprong op een andere coureur. Hij viel en moest met de ambulance worden afgevoerd, vermoedelijk met een ernstige heupblessure.

Het is voor het tweede jaar op rij dat Herlings het wereldkampioenschap kan vergeten door blessureleed. Hij reageerde dan ook bijzonder teleurgesteld en cynisch. "Hoeveel pech kan iemand hebben? Het seizoen is voorbij en ik ben er ook nog blij mee. Ik wil de komende maanden niks meer met motorcross te maken hebben. Maar, volgend jaar kom ik terug. Sorry dat ik iedereen moet teleurstellen. Ik heb er geen woorden voor."

Seizoen voorbij voor motorcrosser Herlings
Seizoen voorbij voor motorcrosser Herlings (Foto: ANP)

The Dark Brotherhood en Thieves Guild naar The Elder Scrolls Online

“Sweet Mother, sweet Mother, send your child unto me, for the sins of the unworthy must be baptized in blood and fear.” Voor fans van The Elder Scrolls zal deze zin geen onbekende zijn. Spelers van The Elder Scrolls Online zullen hem ongetwijfeld volgend jaar tegenkomen, aangezien The Dark Brotherhood naar de game komt.

Ook The Thieves Guild komt naar The Elder Scrolls Online. Dit blijkt uit uitspraken die gedaan zijn tijdens een QuakeCon panel van ZeniMex Online. De facties worden begin 2016 via twee uitbreidingen naar de game gebracht. Welke is jouw favoriet?

The Dark Brotherhood

Een gorilla als vriendje

In Japan zijn de vrouwen verblind door een nieuwe man. Het gaat hier echter niet om een beroemde popster, maar om een gorilla. Gorilla Shabani, om precies te zijn. De gorilla zou gespierder zijn dan normale gorilla's en ook 'de intensieve staar' onder controle hebben. Reden genoeg om een game te maken waarin je, je verwacht het niet, date met een gorilla.

Het doel van de game is om twee weken (in-game) de relatie met de gorilla aan te houden, zodat deze kan veranderen in een normaal mens. Hiervoor moet je onder andere mensen wegjagen door als gorilla op de borst te slaan en spieren te tonen. De game is te downloaden voor iOS en Android, wel volledig in Japans uiteraard.

Gorilla Boyfriend 

Tien jaar Ik Vertrek bewijst nut talenkennis

Na 150 afleveringen viert het televisieprogramma Ik Vertrek zijn tienjarig bestaan. Het afgelopen decennium volgde de camera 130 families die huis en haard achter zich lieten om hun geluk in het buitenland te beproeven. De Vreede stelt zichzelf geregeld de vraag of kijkers niet eens uitgekeken raken op de formule. Ze komt tegenwoordig minder kandidaten tegen die emigreren zonder vooraf goed de taal te leren.

"Het is fiftyfifty, de helft gaat braaf op les, anderen springen in het diepe. Tien jaar Ik Vertrek heeft hun wel aangetoond dat talenkennis handig is om beter beslagen ten ijs te komen. Toch is elk verhaal achter een afscheidsfeest of een verhuiswagen weer anders. Voor velen blijft het een droom te emigreren en wij bieden een kijkje in de keuken van de weg ernaar toe. Ik Vertrek heeft al heel veel mensen geïnspireerd de stap te nemen."

In 10 Jaar Ik Vertrek vertellen bekende kijkers vanaf 1 augustus over hun meest memorabele uitzending. Paul de Leeuw onthult dat hij graag kijkt tijdens het rennen op de loopband. "Ik heb enorm veel bewondering en respect voor iedereen die de stap zet, want ik heb het nog nooit gedurfd", zegt De Leeuw.

De avonturen van landgenoten in verre contreien trekken grofweg 1,3 miljoen kijkers en vormen een populair gespreksonderwerp op sociale media. "Kijkers in Nederland en het buitenland en mensen die al eens hebben meegedaan twitteren met BN'ers mee", merkt eindredacteur Floor de Vreede op.

"Het is een programma om even bij weg te dromen. Iedereen kan zich wel voorstellen wat het betekent om die baan met kantoortijden op te zeggen en te vertrekken naar een land waar de zon vaker schijnt. Aan de andere kant prijzen kijkers thuis op de bank zich gelukkig met een vast salaris als ze zien dat het niet altijd van een leien dakje gaat."

Leedvermaak vindt De Vreede een nare omschrijving om het succes van het AVROTROS-programma te verklaren. ,,In negen van de tien gevallen loopt het goed af, slechts een enkele keer blijft het kommer en kwel. Interessant is de worsteling van de kandidaten en het proces om een camping of bed en breakfast in het buitenland te realiseren. Als makers streven we ernaar ook de positieve dingen te laten zien."

Tijdens de crisisjaren was het werven van kandidaten moeilijk. Minder Nederlanders emigreerden. Of ze kregen hun huis niet verkocht. "We stellen als voorwaarde dat ze in het buitenland een eigen bedrijf opbouwen, want daar komt meer spanning en ontwikkeling bij kijken. En we vinden het leuk als we een verbouwing kunnen volgen."

"Eerlijk gezegd doen veel mensen mee om hun camping of bed en breakfast te promoten, want met zoveel tv-kijkers zit die volgend seizoen geheid vol. Maar we leggen de kandidaten altijd uit dat het geen reclamefilm is. Mensen moeten bereid zijn hun privéleven met de rest van Nederland te willen delen", legt de eindredacteur uit.

Duitsland hekelt Turkse aanvallen op PKK

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) heeft kritiek geuit op de Turkse aanvallen op de Koerdische PKK-beweging. De bewindsvrouw zei in Bild am Sonntag dat het belangrijk is dat het "ingeslagen pad van verzoening niet wordt verlaten".

Turkse gevechtsvliegtuigen bestookten vrijdag PKK-kampen in het noorden van Irak. De Koerdische beweging zei daarop dat de wapenstilstand met Turkije "betekenisloos" is. De Turkse regering en de PKK houden sinds 2012 vredesonderhandelingen, maar die lijken te zijn stilgevallen.

Von der Leyen benadrukte verder dat Turkije het recht heeft zich tegen terreurorganisatie Islamitische Staat te verdedigen. Het land opende vrijdag ook de aanval op stellingen van IS in Syrië. Dat gebeurde na een bloedige aanslag in de plaats Suruç.

Vijf aanhoudingen na mishandeling Heesch

Agenten hebben vijf verdachten opgepakt nadat in de nacht van zaterdag op zondag een nog onbekend persoon was mishandeld in Heesch. Dat meldde de politie.

De verdachten zouden hun slachtoffer eerder in de nacht flink hebben toegetakeld op hoogte van de McDonalds in de Brabantse plaats. Een van de daders zou een knuppel bij zich hebben gehad. Na de mishandeling reden de daders weg in een voertuig. Het slachtoffer liep een hoofdwond op en werd geholpen door omstanders.

Een getuige gaf de politie een signalement van de wagen van de verdachten. Toen agenten later in Oss een voertuig controleerden dat de omschrijving voldeed, vonden ze een knuppel. Daarop werden de vijf inzittenden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging.

Touretappe van vandaag: naar de Champs-Élysées

De laatste dag van de Tour de France alweer. Voor veel renners een bevrijding, voor de volgers de laatste dag voor het welbekende zwarte gat.. Na een paar zware dagen door de Alpen zal de laatste rit er één voor de sprinters zijn. Er wordt dan ook een koninklijke sprint verwacht op de Champs-Élysées.

De etappezege is ook echt het enige dat vandaag nog van belang is. Voor de verschillende truien is alles al beslist. Chris Froome zal voor de tweede keer als overwinnaar van de Tour de France gehuldigd gaan worden. 

Sèvres
Sèvres is een gemeente van ruim 22.000 inwoners onder de rook van Parijs. In het stadje staat het Internationaal Bureau voor Maten en Gewichten. In dat bureau wordt de standaardkilogram bewaard. Dus mocht je niet zeker weten of je precies een kilo van iets heb, dan kan je altijd daarheen om het op de milligram af te vergelijken. Tot 1960 werd ook de standaardmeter er bewaard, maar die is inmiddels verplaatst.

In 1920 werd in Sèvres het Verdrag van Sèvres getekend. Dit was een vredesverdrag dat werd getekend tussen de geallieerden en het Ottomaanse Rijk, na de Turkse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog. Het verdrag werd nooit van kracht omdat Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, het niet erkende. Drie jaar later werd het vervangen door de voor de Turken veel voordeligere Vrede van Lausanne.

De Tour was nog nooit eerder in Sèvres geweest.

Parijs Champs-Élysées 
De finish van de Tour de France ligt natuurlijk in de Franse hoofstad Parijs, en wel op de Champs-Elysées. De finish lag hier niet altijd al, de eerste Tour in 1903 eindigde nog in Ville-d'Avray. Tot en met 1967 lag de finish op de wielerbaan van het Parc des Princes, waarna de laatste streep van de Tour enkele jaren op het Vélodrome de Vincennes lag. Opvallend is dat Eddy Merckx daar al zijn tourzeges pakte.

In 1975 kwamen de renners dan voor het eerst aan op de Champs-Elysées. In 1989 werd de Tour hier beslist in een tijdrit, doordat Greg LeMond de Fransman Laurent Fignon versloeg en met acht seconden verschil de Tour won. Tien jaar eerder probeerde onze eigen Joop Zoetemelk de eindzege met een aanval op Bernard Hinault te pakken. Hinault pakte Zoetemelk echter terug en won de etappe.

Ook in 2005 werd er hier nog gevochten om een plek in het eindklassement. Alexandre Vinokourov zorgde voor een stunt door een massasprint te voorkomen en de etappe te winnen, waardoor hij van de zesde naar de vijfde plek steeg. Meestal zijn het echter de sprinters die 'gewoon' de dienst uitmaken op de brede Champs. Vorig jaar won Marcel Kittel voor het tweede jaar op rij, nadat Mark Cavendish vier keer op rij de beste was. Zijn meest indrukwekkende zege was misschien wel de eerste. De Brit werd toen door Mark Renshaw geweldig afgezet en won met tweehonderd lengtes voorsprong op de rest van de sprinters. 


De sprint van Mark Cavendish in 2009 (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
De eerste veertig kilometer zal aan een slakkentempo worden afgewerkt met de gebruikelijke grappen en grollen in het peloton. Daarna wordt de Champs-Élysées bereikt en zal het tempo worden opgevoerd door het peloton. In totaal worden er tien complete ronden gereden op het circuit van net iets meer dan 6,5 kilometer. Voor de sprint is het van belang om goed gepositioneerd te zitten in de laatste bocht, want vanaf daar is het nog maar een paar honderd meter naar de meet.

Profiel van de 21e en laatste etappe (Bron: LeTour)Profiel van de 21e en laatste etappe (Bron: LeTour)

Algemeen klassement na de twintigste etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Chris Froome GB Sky 81h 56' 33"
2 Nairo Quintana Col Movistar + 01' 12''
3 Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 25''
4 Vincenzo Nibali Ita Astana + 08' 36''
5 Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 09' 48''
6 Robert Gesink NED Lotto NL-Jumbo + 10' 47''
7 Bauke Mollema NED Trek + 15' 14''
8 Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 15' 39''
9 Romain Bardet Fra AG2r + 16' 00''
10 Pierre Rolland Fra Europcar + 17' 30''
11 Andrew Talansky VS Cannondale + 22' 06''
12 Samuel Sánchez Spa BMC + 22' 50''
13 Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 31' 03''
14 Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 31' 15''
15 Geraint Thomas GB Sky + 31' 39''
16 Thibaut Pinot Fra FDJ + 38' 52''
17 Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01h 02' 51''
18 Mikaël Chérel Fra AG2R + 01h 05' 00''
19 Jarlinson Pantano Gomez Col Iam Cycling + 01h 09' 08''
20 Jan Bakelants Bel AG2R + 01h 16' 36''
21 Steven Kruiswijk NED Lotto NL-Jumbo + 01h 21' 27''
44 Wout Poels NED Sky + 02h 12' 44''
55 Bram Tankink NED Lotto NL-Jumbo + 02h 30' 12''
59 Stef Clement NED Iam Cycling + 02h 33' 42''
73 Koen de Kort NED Giant-Alpecin + 02h 57' 05''
77 Lieuwe Westra NED Astana + 03h 03' 09''
79 Wilco Kelderman NED Lotto NL-Jumbo + 03h 04' 07''
92 Laurens ten Dam NED Lotto NL-Jumbo + 03h 18' 43''
106 Roy Curvers NED Giant-Alpecin + 03h 35' 40''
121 Jos van Emden NED Lotto NL-Jumbo + 03h 54' 19''
139 Albert Timmer NED Giant-Alpecin + 04h 05' 30''
144 Pieter Weening NED Orica-Greenedge + 04h 14' 59''
147 Dylan van Baarle NED Cannondale + 04h 18' 40''
153 Tom Leezer NED Lotto NL-Jumbo + 04h 26' 47''
160 Sebastien Chavanel Fra FDJ + 04h 56' 59''

FOK!sport favorieten voor de etappe
De laatste etappe eindigt traditioneel in een massasprint. Dit is in ieder geval sinds 2006 al het geval. De laatste winnaar die dat wist te voorkomen was Alexandre Vinokourov in 2005. Aangezien de sprinters alweer een week geleden voor het laatst aan de bak mochten, zou het nu ook gewoon een sprintersbal worden. Grote favoriet is dan André Greipel, die al drie etappes wist te winnen. Grootste kanshebber op plaats twee is dan Peter Sagan, die al in vijf etappes tweede werd.

***** André Greipel
**** Mark Cavendish, Peter Sagan
*** Alexander Kristoff, John Degenkolb
** Bryan Coquard, Arnaud Demare
* Tyler Farrar

Nepalees jongetje 'geofferd' om boze geesten

In het zuidwesten van Nepal is een 10-jarige jongetje vermoord aangetroffen. Vermoedelijk is hij als offer gebruikt om boze geesten te verjagen. Vijf mensen zijn opgepakt, heeft de politie zondag gemeld.

Het ontzielde lichaam werd volgens de politie ontdekt in struikgewas in het dorp Kudiya, vlakbij de grens met India. Zijn keel bleek doorgesneden. Hij was al drie dagen vermist.

De Kathmandu Post schrijft dat de vader van een zieke man de moord heeft bekend. Hij wilde daarmee de boze geesten weg jagen rond zijn noodlijdende zoon. Vóór zijn daad had hij advies gevraagd aan de plaatselijke sjamaan, een soort spirituele priester.

De dader had het slachtoffertje met hulp van buren naar een afgelegen plaats gelokt door koekjes aan te bieden en hem 50 dollarcent in het vooruitzicht te stellen. Wat volgde was een religieuze ceremonie waarbij het jongetje werd gedood en in de struiken gedumpt.

Het overgrote deel van de bevolking in Nepal behoort tot de hindoe-gemeenschap. Veelvuldig worden dieren, zoals geiten en buffels, geofferd om de goden te verzoenen.

'Blijf zondag weg uit het bos'

Mensen die er zondag op uittrekken, kunnen beter niet naar het bos gaan. Na de storm van zaterdag hangen veel takken van bomen los, waardoor het gevaarlijk kan zijn. "Het is zondag beter om in een open gebied te recreëren", zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Boswachters hebben zondagochtend hun werkzaamheden op veel plekken hervat. Ze inspecteren bossen en bomen, vooral in de gebieden waar de storm het zwaarst was. Naar verwachting zijn die werkzaamheden zondagavond overal afgerond.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is de schade in de natuur het grootst. In het zuiden van Nederland valt het mee. "Maar ook daar is het voor mensen beter het bos een dagje te mijden", aldus de woordvoerster van Staatsbosbeheer.

'Blijf zondag weg uit het bos'
'Blijf zondag weg uit het bos' (Foto: ANP)

Van Gerwen verslaat Wright, Wade maakt einde aan zegereeks Taylor

Michael van Gerwen en James Wade spelen zondag de finale van de World Matchplay in Blackpool. Van Gerwen won in de halve finale van Peter Wright en Wade maakte een einde aan de 8-jarige zegereeks van Phil Taylor. 

Taylor en Wade openden de avond met drie breaks, voordat The Power voor het eerst zijn leg kon houden. Wade bleef bij door 120 uit te gooien en bij de eerste pauze was het 3-2. Op 5-4 werd de break hersteld nadat Taylor tops miste voor een 106-finish. Wade stond ook op 120 en gooide dat wel uit. 

Taylor kwam echter weer een break voor, maar Wade zette dat direct weer recht. Op 7-7 kon Taylor opnieuw breaken, maar verzuimde op dubbel vijf. The Machine gooide 68 wel uit en kwam voor het eerst in de partij voor. Het werd 10-10, waarna Wade kon uitlopen naar 13-10. De kampioen van 2007 kwam 16-13 voor en kreeg acht pijlen om het toen af te maken, maar dat lukte hem niet. 

Taylor pakte nog één leg voordat Wade het in een twaaldarter wel afmaakte. Ondanks dat Taylor een veel hoger gemiddelde had liep het op zijn dubbels niet goed. Wade had een constant hoog niveau en sloeg toe op de momenten dat het moest. Met deze zege kwam er een eind aan de 38-tellende zegereeks van The Power. De vijftienvoudig kampioen won de edities van 2008 tot en met 2014 en ook drie partijen in deze editie van de World Matchplay. Wade won dit toernooi in 2007 en verloor in 2006, 2008, 2011 en 2012 de finale van Taylor. Dit jaar staat hij opnieuw in de finale tegen Van Gerwen. 

De eerste vijf legs gaan met de darts mee, waarna Van Gerwen vijf legs op een rij pakte (7-3). In het derde bedrijf vielen geen breaks, maar gooide Wright wel 161 en keek tegen een 9-6 achterstand aan. De vierde sessie bestond juist uit breaks en na twintig legs stond het 12-8 voor Mighty Mike.

In het slot van de partij zakte het niveau van beide spelers iets, maar trok de partij wel met 17-12 naar zich toe. De Brabander stond vorig jaar voor het eerst in de finale van de World Matchplay en verloor toen met 18-9 van Taylor. Hij zal in de herkansing wel willen winnen. De finale zondag begint om 20.00 uur.  

'Cameron wil EU-referendum in juni 2016'

De Britse bevolking mag mogelijk al in 2016 naar de stembus voor het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. De Britse krant The Independent berichtte zondag op gezag van bronnen rond de regering dat premier David Cameron de volksraadpleging in juni volgend jaar wil houden.

De premier zou de definitieve datum in oktober willen aankondigen. De regering beloofde eerder al dat de Britten voor het einde van 2017 mogen aangeven of ze willen dat hun land in de Europese Unie blijft. Cameron heeft beloofd in de aanloop naar het referendum opnieuw over de positie van zijn land binnen de EU te onderhandelen.

Binnen de regering zou worden gevreesd dat de onderhandelingspositie van de Britten verzwakt als de volksraadpleging pas eind 2017 wordt gehouden. Dan kunnen de Britse eisen bijvoorbeeld een onderwerp van discussie worden in Franse en Duitse verkiezingen die in dat jaar worden gehouden.

Het houden van een referendum over het EU-lidmaatschap was een speerpunt in de verkiezingscampagne van de Conservative Party. De Tories van David Cameron wonnen de Lagerhuisverkiezingen in mei overtuigend.

'Cameron wil EU-referendum in juni 2016'
'Cameron wil EU-referendum in juni 2016' (Foto: ANP)

'Merkel valt flauw bij opera'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is flauwgevallen tijdens het Wagner-festival in de Beierse stad Bayreuth. Dat meldt de NOS, op basis van berichtgeving in de Duitse krant Bild.

'Frau Merkel' was samen met haar man Joachim Sauer aanwezig op de eerste avond van het Wagner-festival. Ze bekeken de uitvoering van de opera Tristan & Isolda. In de pauze zou de bondskanselier van haar stoel zijn gegleden en twee minuten buiten westen zijn geweest. Een regeringswoordvoerder ontkent het bericht.

Merkel keerde na de pauze gewoon terug naar haar plek. Na de voorstelling zei ze dat ze had genoten. Ze sprak met geen woord over gebeurtenissen in de pauze. Het echtpaar is jaarlijks bij het festival aanwezig.

Clinton ontkent fouten bij gebruik privémail

Hillary Clinton heeft als minister van Buitenlandse Zaken geen geheime informatie verstuurd via haar privé-e-mailadres. Dat zei de Amerikaanse politica zaterdag tegen verslaggevers.

'Ik heb niets ontvangen of verzonden wat op dat moment geheim was', aldus Clinton, die goede kaarten heeft om namens de Democratische Partij te mogen deelnemen aan de volgende presidentsverkiezingen.

Clinton krijgt al geruime tijd kritiek omdat ze als minister mails verstuurde met een privéadres, in plaats van een e-mailadres van de overheid. Daardoor bleven veel van haar mails buiten het zicht van het Congres en haar collega's.

De politica lijkt niet te hoeven vrezen voor strafvervolging. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet vrijdag weten dat er geen sprake is van een strafrechtelijke kwestie.

Clinton ontkent fouten bij gebruik privémail
Clinton ontkent fouten bij gebruik privémail (Foto: ANP)

Obama komt op voor homo's in Afrika

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het zaterdag opgenomen voor de rechten van homoseksuelen in Afrika. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zei hij dat het discrimineren van homo's hetzelfde is als racisme. 'Als Afro-Amerikaan in de Verenigde Staten ben ik me er pijnlijk van bewust wat er gebeurt als mensen anders worden behandeld.'

Obama is drie dagen op bezoek in Kenia, het geboorteland van zijn vader. In veel conservatieve Afrikaanse landen, waaronder Kenia, is homoseksualiteit nog verboden. De Amerikaanse president zei tegen zijn ambtsgenoot Uhuru Kenyatta dat het niet rechtvaardig is om mensen te straffen vanwege de persoon van wie ze houden. 'Wanneer een regering de gewoonte heeft mensen anders te behandelen, dan kunnen dat soort gewoontes worden overgenomen', aldus Obama. 'Dat is het moment waarop vrijheid wordt aangetast en er slechte dingen gebeuren.'

Obama's toespraak werd live uitgezonden op televisie en werd door miljoenen Kenianen bekeken. Het is voor het eerst dat zo'n machtige buitenlandse leider als Obama Afrikanen direct heeft aangesproken op hun intolerantie jegens homo's terwijl hij op Afrikaans grondgebied is.

Kenyatta sprak Obama publiekelijk tegen. 'Er zijn dingen waarvan we moeten erkennen dat we er niet hetzelfde over denken', zei de Keniaanse president, die stelde dat homorechten niet echt prioriteit hebben voor de meeste Kenianen. Zijn reactie werd met applaus beloond.

Obama komt op voor homo's in Afrika
Obama komt op voor homo's in Afrika (Foto: ANP)

Vakantie? Nee, werken

Iemand die geregeld bijles geeft heeft in de vakantieperiode niks te doen. Raar eigenlijk, je zou verwachten dat iemand die zwak is in een bepaald vak, een deel van de vakantie zou kunnen gebruiken om de boel bij te spijkeren. Maar nee hoor, de volle zes weken zijn nodig om weer enigszins op krachten te komen. Tegelijkertijd heb je dan buitenlandse studenten die graag een deel van hun reces opofferen om aan een Nederlandse universiteit een summer course te volgen.

Rechter: spermaspeer masserende collega filmen is terecht ontslag

Een marechaussee leek het een goed idee om zijn collega te filmen die liefdevol zijn eigen spermaspeer masseerde. De hobbypornograaf filmde de zelfverwennerij van de collega, met wie hij een kamer op Schiphol deelde, vanaf 2011 tot 2012 met een verborgen camera. Helaas werden de Ralph Inbar-praktijken van de grensbewaker niet gewaardeerd en volgde er ontslag zonder WW voor de stiekeme filmer. Dat hij al twaalf jaar smetvrij voor de marechaussee werkte was nauwelijks een argument, schrijft 1Limburg.

Ook het verweer van de Don & Ad-marechaussee, dat hij de cams had geïnstalleerd omdat hij vermoedde dat de rukker hem bestolen had, maakte weinig indruk op de rechter en de minister van Defensie. Deze stelden het niet logisch te vinden om met camera's de rukker te filmen als die naakt onder de douche vandaan kwam en op bed ging liggen handkarren in plaats van deze cams op je eigen spulletjes te richten om zo het jatten aan te tonen.

Toch was op een filmopname, die wél op de spulletjes was gericht, te zien dat de rukker zijn handjes niet alleen voor sjorren gebruikte maar ook voor het onrechtmatig toe-eigenen van spulletjes. Dit feit was echter niet van belang in deze zaak. De nu werkloze marechaussee had moeten weten dat rukfilmpjes maken met een verborgen camera in de Schipholse slaapruimte absoluut uit den boze is. Daarmee heeft de ex-marechaussee geen recht op WW.

China heft ban op consoles op

Chinese gamers kunnen vandaag de vlag uithangen. Na 15 jaar drooglegging is het eindelijk weer toegestaan om overal in het land consoles te maken en te verkopen. Bedrijven zoals Nintendo, Sony en Microsoft hebben vandaag groen licht gekregen van het Chinese ministerie van cultuur.

De landelijke opheffing volgt op een versoepeling van de regels die China vorig jaar had ingevoerd. Toen werd er in Shanghai in een gebied met een straal van 28 vierkante kilometer geëxperimenteerd met het verkopen en maken van gameconsoles. Consoles waren vanaf 2000 overal in China verboden, uit angst dat de apparaten en de 3D-werelden die op je televisiescherm geprojecteerd werden schadelijk zouden zijn voor de fysieke en de mentale ontwikkeling van kinderen. 

Het is voor bedrijven erg aantrekkelijk een graantje mee te pikken van de opengegooide consolemarkt, gezien de videogame-industrie erg groot is in China. Vorig jaar was de pc-sector zes miljard dollar waard, de hoogste waarde wereldwijd.

Consoles
China heft ban op consoles op

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.