Kim Jong Un naar Overwinningsfeest Moskou

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is een van de buitenlandse leiders die hebben toegezegd in mei naar Moskou te komen voor de viering van de zeventigste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd.

In Noord-Korea is officieel nog niets over de reis van Kim meegedeeld. Het zou zijn eerste buitenlandse reis worden sinds hij drie jaar geleden aan de macht kwam.

Het hoogtepunt van de feestelijkheden op 9 mei wordt een militaire parade op het Rode Plein, afgenomen door president Vladimir Poetin. De parade vindt elk jaar plaats, maar wordt deze keer uitgebreid met vijftienduizend militairen, cadetten en Kozakken.

Verschillende westerse leiders hebben vanwege de Russische rol in het conflict in Oekraïne uitnodigingen om de militaire parade bij te wonen afgeslagen. Onder hen is de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar om de pijn te verzachten komt zij een dag later naar Moskou voor een afzonderlijke ceremonie met Poetin. Het besluit van Merkel om toch te komen heeft volgens Lavrov de 'campagne tegen Rusland' getorpedeerd.

Volgens Lavrov hebben ook de leiders van China, Cuba, India, Mongolië, Zuid-Afrika en Vietnam hun komst bevestigd.