Israël vandaag naar stembus

Israël gaat dinsdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De partij van premier Benjamin Netanyahu staat in de peilingen enkele zetels achter op de Zionistische Unie, een centrumlinks verbond van twee oppositiepartijen. Het is echter nog maar de vraag wie er na de stembusgang in zal slagen een coalitie te vormen. Geen van beide partijen komt in de buurt van een meerderheid.

De economie was het belangrijkste onderwerp tijdens de campagne, maar de afgelopen dagen maakte Netanyahu een ruk naar rechts en legde hij vooral de nadruk op veiligheidskwesties. In een interview dat maandag werd uitgezonden sloot Netanyahu de vorming van een Palestijnse staat uit.

De premier zei dat elke concessie aan de Palestijnen de weg zal vrijmaken voor aanvallen op Israël door islamitische extremisten. "Iedereen die dat negeert heeft zijn kop in het zand. Links doet dat, ze steken keer op keer hun kop in het zand."

Toen Netanyahu werd gevraagd of dat dan betekent dat er geen Palestijnse staat komt als hij opnieuw premier wordt antwoordde hij: "Inderdaad." Nadat hij dinsdag zijn stem had uitgebracht herhaalde Netanyahu deze boodschap. Ook sloot hij een coalitie met de Zionistische Unie van Isaac Herzog uit.