Speciaal team Europol aanpak mensensmokkel

De Europese politieorganisatie Europol heeft dinsdag een speciaal team opgericht dat de sterk toegenomen stroom vluchtelingen vanuit het Middellandse Zeegebied moet bestrijden. Ook Nederland maakt hier deel van uit.

Dit zogenoemde Joint Operational Team (JOT) Mare gaat zich speciaal richten op criminele organisaties die vluchtelingen naar Europa smokkelen. Deze groepen worden gelinkt aan mensensmokkel, drugshandel, vuurwapenhandel en terrorisme.

Het nieuwe team verzamelt en combineert alle Europese inlichtingenbronnen en gaat vervolgens gecoördineerde acties tegen de mensensmokkelaars op touw zetten. Ook gaat de geanalyseerde informatie gedeeld worden met de Europese grenscontroleorganisatie Frontex en is er nauwe samenwerking met Interpol en experts van de Europese landen.

Volgens Europol zijn er vorig jaar meer dan 3000 vluchtelingen verdronken toen ze via de Middellandse Zee probeerden te vluchten naar Europa. Dit jaar zijn er al 1000 doden te betreuren, motiveert de Europese politieorganisatie de noodzaak van het nieuwe team.