AZ trekt Moneyball-legende aan

Voetbalclub AZ heeft adviseur Billy Beane aan zich gebonden. De Alkmaarders hebben hiermee een legende binnengehaald, want Beane wist bijna twintig jaar geleden in de Major League Baseball met het kleine Oakland Athletics regelmatig topploeggen te verslaan. Zijn werkwijze is verfilmd in de film Moneyball.

Beane beoordeelde via zijn systeem spelers die bij andere clubs niet aan de slag konden komen. Bij Oakland wisten ze echter als team zeer goed te presteren. Dit viel op in de sportwereld en sinds die tijd werken veel teams volgens het principe van Beane.

Dat AZ bij de legende zelf terecht is gekomen is geen verrassing, want algemeen directeur Robert Eenhoorn was jarenlang in het honkbal actief als bondscoach van de Nederlandse ploeg. "Voor mijn komst naar AZ waren ze hier in Alkmaar al langer geïnteresseerd in het Moneyball-principe."

"Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs. We kijken uit naar de samenwerking. Hij gaat ons vanuit Amerika van advies voorzien, maar zal ook naar Alkmaar komen."

Beane blijft actief als manager van Oakland Athletics, maar zal AZ regelmatig van dienst zijn om de club vooruit te helpen. "Ik zie ook veel paralellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan. Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan."