Advocaat van arts die CIA hielp vermoord

Een advocaat die een Pakistaanse arts bijstond die de CIA hielp Osama bin Laden op te sporen, is dinsdag door gewapende mannen in Peshawar doodgeschoten. De met de Taliban verbonden groep Jamaat-ul-Ahrar heeft de verantwoordelijkheid telefonisch opgeëist.

Advocaat Samiullah Khan Afridi liet enkele maanden geleden weten dat hij niet langer optrad namen de arts Shakil Afridi Afridi. Hij vertrok in november uit Pakistan nadat hij door extremisten was bedreigd, maar volgens de politie was hij onlangs uit het buitenland teruggekeerd.

Afridi werd in mei 2012 wegens 'samenzwering tegen de staat' veroordeeld; niet omdat hij de CIA had geholpen Bin Laden op te sporen, maar omdat hij geld en medische zorg had geboden aan extremisten.

Afridi zette in de noordwestelijke stad Abbottabad een inentingscampagne op poten om aan dna-materiaal te komen van bewoners van het huis waarin de leider van Al-Qaida zich vermoedelijk schuil hield. In mei 2011 voerden Amerikaanse Navy SEALs een raid uit op het huis waarbij Bin Laden werd gedood.