Boeddha beledigd; 2,5 jaar celstraf

Het christendom en de islam blijken geen monopolie op lange tenen te hebben. Vergelijkbare incidenten binnen het boeddhisme moet je met een lampje zoeken, maar we hebben er een gevonden. Drie mannen in Myanmar (een ander woord voor Birma) gaan namelijk voor 2,5 jaar achter slot en grendel, wegens het beledigen van Boeddha.

De Nieuw-Zeelandse manager van een bar in Rangoon en twee Myanmarezen (een ander woord voor Birmezen) hadden de verlichte Gautuma namelijk afgebeeld met een koptelefoon op zijn kop. Dit om via Facebook reclame te maken voor een drank-evenement. Maar helaas: mag niet. Het beledigen van religie is not done in het Zuidoost-Aziatische land. Hoewel je jezelf natuurlijk kan afvragen in hoeverre zuiver boeddhisme een religie te noemen is. Jammer genoeg was dat een vraag die de rechter zichzelf niet stelde.

De drie hebben al in een eerder stadium laten weten dat het niet hun bedoeling was om Siddharta, zijn leer en zijn aanhangers te beledigen. Tevens hebben ze meerdere malen excuses aangeboden. Maar dat hielp allemaal niet.

Human Rights Watch is van mening dat de drie mannen op cultureel vlak ongevoelig bezig waren, maar dat ze daarvoor niet moeten worden opgesloten.

"Door op deze manier de wet op godslastering toe te passen, worden deze drie mensen gecriminaliseerd. Beter was het om de verontschuldiging te aanvaarden en het op een andere manier op te lossen. Op deze manier lijkt de regering een precedent te scheppen dat het opsluiten van personen die de boeddhisten niet aanstaan rechtvaardigt", klinkt het vanuit laatstgenoemde organisatie.

De bar is voorlopig gesloten.