Twee doden bij crash Nederlandse Apache in Mali

In Mali is een Nederlandse Apache neergestort, meldt persbureau Reuters. De helikopter zou zijn neergestort in de noordelijke provincie Gao. Het ministerie van Defensie heeft dat inmiddels bevestigd.

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Nederland levert zo’n 450 man, 4 Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters. Halverwege 2015 besluit de regering of ze de missie verlengt.

Bij het ongeluk dat rond 14:00 Nederlandse tijd plaatsvond zijn de 30-jarige kapitein René Zeetsen en 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger omgekomen. Luitenant Mollinger is naar het Franse veldhospitaal overgebracht in Gao en daar overleden aan zijn verwondingen. 

Defensie heeft eerst de families ingelicht over dit tragische ongeluk alvorens het nieuws naar buiten werd gebracht. 

Update 19.44 uur

Volgens het Franse persbureau AFP zijn twee mensen om het leven gekomen. Het zou gaan om een ongeluk. 

Het ongeluk zou zich hebben voorgedaan tijdens de landing, op zo'n 20 kilometer van de stad. Volgens bronnen op het vliegveld van de Noord-Malinese stad zouden "de twee inzittenden gewond zijn geraakt en vervolgens zijn overleden''.

"Een van onze toestellen is gecrasht'', bevestigden bronnen binnen de internationale vredesmacht Minusma tegen AFP. Het zou volgens de bron gaan om Nederlanders.

Update 20.03 uur

Op de persconferentie heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp bevestigt dat er twee Nederlanders zijn omgekomen bij een ongeluk met een apache gevechtshelikopter in Mali. Het ongeluk vond plaats tijdens de landing. Wat er precies is voorgevallen is nog niet bekend. 

Rond 14:00 Nederlandse tijd is de helikopter neergestort. De twee omgekomen Nederlandsers zijn van het 301 Squadron uit Gilze-Rijen. De crash gebeurde bij een landing op 47 kilometer van kamp Castor waar ze bezig waren met schietoefeningen. 

De persconferentie is hier terug te zien.