Buma: kabinet naïef

Het kabinet is naïef over spanningen in de samenleving. CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdag in het verkiezingsdebat bij de NOS. Het kabinet geeft alleen maar rechten, maar vergeet dat burgers ook plichten hebben, aldus Buma in een debatje met PvdA-leider Diederik Samsom.

Buma verweet het kabinet dat jihadisten en IS-aanhangers in Den Haag mochten demonstreren. Die demonstranten verheerlijken geweld en dat zou verboden moeten zijn, vindt Buma. Ook zou het kabinet partijen moeten verbieden die de democratie omver willen werpen.

Samsom toonde zich huiverig voor het inperken van de burgerlijke vrijheden. De strijd tegen radicalisering wordt niet gewonnen met kogels en beveiligers, maar moet gevoerd worden in de klaslokalen en de huiskamers, aldus Samsom.

Hij reageerde wel positief op een voorstel van Buma om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor jongeren van zeventien of achttien. Samsom zei dat hij daar over wil nadenken, maar volgens hem is nog het nóg belangrijker om je te richten op kinderen tussen de tien en de twaalf jaar.