Rusland stuurt raketten naar Baltische exclave

Rusland gaat hypermoderne raketten stationeren in de Baltische exclave Kaliningrad. Ook worden er bommenwerpers gestationeerd op de Krim die in staat zijn om kernwapens te vervoeren. De verplaatsingen zijn onderdeel van een enorme militaire oefening die aan de rest van de wereld de militaire macht van het land moet tonen. Aanleiding zijn de spanningen tussen het Westen en Rusland die het gevolg zijn van de annexatie van het schiereiland de Krim.

Als onderdeel van de oefeningen worden er Iskander-raketten naar de regio Kaliningrad gestuurd, aldus een bron bij het Russische ministerie van defensie. Op de Krim worden Tu-22M3-bommenwerpers gestationeerd, die een groot bereik hebben. De oefening, die maandag van start ging, bestrijkt het gebied van de Noordelijke IJszee tot aan de Grote Oceaan en er zijn tienduizenden militairen bij betrokken.

De plaatsing van de raketten in Kaliningrad, dat grenst aan de NAVO-lidstaten Polen en Litouwen, laat zien dat Rusland bereid is de inzet te verhogen in de machtsstrijd met de NAVO, die zijn troepen steeds dichter bij Rusland stationeert. De Poolse premier Ewa Kopacz meent dat Rusland met de raketten probeert de Europese landen onder druk te zitten, omdat die nieuwe sancties overwegen in verband met de crisis in het oosten van Oekraïne. "Rusland probeert invloed uit te oefenen op beslissingen van de Europese Raad aangaande het uitbreiden van de sancties", aldus Kopacz.

De hoogste bevelhebber van de NAVO in Europa, Philip Breedlove, noemde de 'dreigementen om Iskander-raketten in te zetten in Kaliningrad' een van de voorbeelden van het gedrag van het Kremlin 'om buurlanden in Centraal- en Oost-Europa onder druk te zetten'.