Hardenberg beslist over opvang asielzoekers

De gemeenteraad van Hardenberg beslist dinsdag of ongeveer duizend asielzoekers vanaf midden dit jaar worden gehuisvest in noodgebouwen op een industrieterrein in de gemeente. Als de raad akkoord gaat, wordt het terrein in de zomer gereedgemaakt.

Het college van Hardenberg besloot tot deze opvanglocatie na een spoedverzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De opvang is bedoeld voor een periode van vijf jaar. Het gaat om een terrein van 40.000 vierkante meter dat in bezit is van de gemeente.

"Vanwege het belang van een goede verhouding tussen het aantal asielzoekers en het aantal inwoners, heeft een opvanglocatie nabij Hardenberg, als grootste kern binnen de gemeente met bijna 19.000 inwoners, onze voorkeur", zo staat in het collegevoorstel dat eerder werd gedaan.

De gemeente heeft nog geen opvanglocatie voor asielzoekers. Het COA heeft gezocht naar bestaande gebouwen maar vond niets dat geschikt is, meldde de organisatie in een brief aan de gemeente. Het terrein waar de noodgebouwen komen, is onderdeel van bedrijvenpark Heemserpoort en is nu nog onbebouwd.