Sterke zeebeving voor kust Japan

Redactie

Voor de noordoostkust van Japan is dinsdagochtend (lokale tijd) een zware zeebeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter gemeten. Er is een waarschuwing uitgevaardigd voor een vloedgolf. Volgens de Japanse zender NHK is er een golf van een meter hoog te verwachten in de provincie Iwate.

Bewoners van het kustgebied van de provincie worden geadviseerd zich in veiligheid te brengen. Plaatsen dicht bij de kustlijn worden naar verluidt geëvacueerd. De beving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer en was op zo'n 77 kilometer ten oosten van de stad Miyako. Er zijn nog geen meldingen van schade.

Het gebied werd in maart 2011 getroffen door een zware beving van 9,0 op de schaal van Richter en kreeg te maken met een hevige tsunami. Dat leidde tot een kernramp bij de kerncentrale van de nabijgelegen regio Fukushima. Door de tsunami kwamen zeker 19.000 mensen om het leven.

Een woordvoerder van Tokyo Electric Power Co, eigenaar van de kerncentrales in Fukushima, heeft laten weten dat er geen onregelmatigheden zijn gemeld bij de centrales. De beving was slechts licht te voelen in het gebied.

Sterke zeebeving voor kust Japan
Sterke zeebeving voor kust Japan (Foto: ANP)