Kans op slechte afloop Grieks drama groeit

Griekenland en de andere eurolanden zijn ook maandag niet dichterbij een akkoord over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem gekomen. Daardoor neemt de onzekerheid over de toekomst van Griekenland toe en kan de kans op een negatieve afloop zeker niet worden uitgesloten, concludeerden economen en bankiers dinsdag.

ING-econoom Carsten Brzeski vergeleek beide partijen dinsdag met ruziënde kinderen in de zandbak 'die niet bereid zijn ook maar een millimeter toe te geven'. Volgens Brzeski moet het normaal gesproken mogelijk zijn om tot een compromis te komen. Bijvoorbeeld door de tekortdoelen voor Griekenland te versoepelen, terwijl de Grieken met duidelijke plannen komen om de corruptie en belastingontduiking in eigen land aan te pakken.

"Maar de ratio is ver te zoeken", aldus de econoom. "Het gaat nu om de morele overwinning op de tegenstander." Daarmee dringt de kans op een vertrek van de Grieken uit de eurozone (ook wel aangeduid als Grexit) zich ook weer naar de voorgrond. Zo'n situatie is 'compleet onnodig' volgens Brzeski, maar kan 'per ongeluk' ontstaan als er op geen enkele manier een compromis valt te vinden.

Economen van Commerzbank gaven dinsdag aan dat de kans op een Grexit volgens hun is verdubbeld, tot 50 procent. De Britse bank Barclays waarschuwde dat Griekse banken mogelijk volgende week al van hun noodsteun worden afgesloten. Zo'n besluit kan een doemscenario voor de Grieken snel dichterbij brengen, concludeerde Deutsche Bank.