Rechter blokkeert immigratieplannen Obama

Redactie

Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag een stokje gestoken voor de immigratieplannen van president Barack Obama, die hij in november aankondigde. Als de plannen zouden worden doorgevoerd zouden miljoenen illegalen niet langer bang hoeven te zijn voor deportatie. Obama haalde met de plannen de woede van de Republikeinen op de hals en 26 overwegend conservatieve staten spanden een rechtszaak aan. Door het vonnis van de rechter hebben die staten nu de tijd de rechtszaak tegen de regering te voeren.

Steun onder de Republikeinen voor de regering is tegenwoordig ver te zoeken, op haast elk beleidsterrein. Obama wilde het immigratiebeleid daarom aanpassen met een zogenoemde 'executive order', een soort decreet waarmee de regering het Congres kan omzeilen. Het Witte Huis wilde vanaf deze week jonge immigranten die als kind illegaal het land binnenkwamen niet meer uitzetten. Het andere deel van het plan bestaat eruit om de ouders van Amerikaanse staatsburgers - kinderen die in de VS worden geboren zijn automatisch staatsburgers, ook als hun ouders illegaal zijn - niet langer uit te zetten. Dat deel zou in mei ingaan.

De 26 staten, aangevoerd door het oerconservatieve Texas, menen dat Obama met de plannen zijn bevoegdheden overschrijdt. Daarnaast zeggen de staten dat de plannen de politie, het onderwijssysteem en de gezondheidszorg extra geld zullen kosten. "Rechter Hanens besluit stopt de plannen van de president terecht", aldus de gouverneur van Texas Greg Abbott.

De Republikeinen in het Congres hebben gezworen Obama's plannen te zullen tegenhouden door de financiering ervoor te schrappen in de begroting van het ministerie van binnenlandse veiligheid. Eerder dit jaar nam het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aan om het ministerie tot het eind van het jaar te financieren, maar dan zonder de 'executive orders' van Obama. Het wetsvoorstel moet echter nog door de Senaat, waar de Republikeinen zonder steun van de Democraten niet over genoeg stemmen beschikken.

Het Witte Huis vindt dat Obama wel degelijk bevoegd is om te bepalen waar de nadruk wordt gelegd in het immigratiebeleid en zegt dat het Hooggerechtshof die bevoegdheid in het verleden meermaals heeft bevestigd. De regering gaat dan ook in beroep tegen het vonnis.