CD: Lord Dying - Poisoned Altars

dekatophetspek

Het is alweer twee jaar geleden dat liefhebbers van de betere gruizige sludgemetal aangenaam werden verrast door het explosieve debuutalbum van de uit Portland, Oregon afkomstige band Lord Dying. Waar we op de eerste plaat nog goed de invloed van bands als Crowbar en High On Fire konden terughoren heeft de groep in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een eigen geluid, dat we dan ook duidelijk terug kunnen horen op hun tweede album Poisoned Altars, dat sinds kort bij de betere platenboeren in de schappen te vinden is.

Lord Dying - Poisoned Altars

And now the sky itself is falling.
It can no longer hold the sun.
Without the light we were creating.
Our future life may never come.
(uit 'An Open Sore')

Toen Lord Dying begin 2014 op het punt stond om de studio in te gaan liet drummer Jonathan Reid weten dat hij ermee op zou houden. Lord Dying moest op zoek naar een vervangende drummer en vond deze in de persoon van Rob Shaffer, die we ook kennen als de drummer van Dark Castle en Monarch. In mei van het jaar dook de groep de Audio Siege Studios in Portland in om aldaar met producer Joel Grind (Toxic Holocaust) een achttal brute metaltracks op te nemen. Poisoned Altars knalt er meteen in met het titelnummer, waarbij de groep ons met smerige zware doomriffs om de oren slaat. Zanger en gitarist Erik Olson beschikt over een strot die wel wat doet denken aan een combinatie van Tom Araya (Slayer) en Lemmy (Motörhead).

Darkness Remains Complete.
In sight of day sinking.
A willing hand pushing.
Darkness obtains, fucking.
We will keep this right here.
One more time out for fear.
I’ll watch and you’ll forget.
Once more and that’s this shit.
(uit 'Darkness Remains')

Lord Dying
Lord Dying

Met hun heerlijke midtempo tracks knalt de band er op Poisoned Altars in net geen 37 minuten een achttal brute tracks doorheen, waarbij de progressie van de groep ten opzichte van hun vorige album goed te horen is. Lord Dying klinkt wellicht minder melodieus dan op hun vorige plaat, op Poisoned Altars horen we wel een album dat in totaal meer een zwaar geheel vormt. Hoogtepunt is evenwel het nummer 'An Open Sore' waarop we vriend van de band en Red Fang-zanger Aaron Beam mee horen zingen. Liefhebbers van bands als Clutch, The Shrine en de hierboven al genoemde artiesten mogen dit pure brok stomende sludgemetal zeker niet in hun collectie laten ontbreken.