Road to the Oscars - FOK! voorspelt: Beste Acteur

De aanloop richting de Oscars nadert langzaam zijn hoogtepunt. Binnen een week worden alle prijzen uitgereikt in het Dolby Theatre in het mekka van de filmindustrie. Vandaag bespreken we een van de spannendste categorieën, namelijk die van Beste Acteur.

De genomineerden zijn:

Steve Carell, Foxcatcher
Bradley Cooper, American Sniper
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Michael Keaton, Birdman
Eddie Redmayne, The Theory of Everything

We trappen af met daan1601, die het deze keer moeilijk vond om een voorspelling te doen.

Voorspelling: Michael Keaton (Birdman)
Zou moeten winnen: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Keaton Birdman

Deze categorie is waarschijnlijk wel een van de moeilijkste dit awardseizoen, simpelweg omdat er zoveel talent in dit rijtje staat. Stuk voor stuk zijn het tevens topfilms waarin deze acteurs de hoofdrol hebben mogen spelen. Mijn geld zet ik ditmaal toch weer op Birdman, aangezien Keaton door de Amerikaanse pers (niet geheel onterecht) de hemel in werd geprezen voor zijn rol als gepensioneerde superheld. Ik zou alleen graag zien dat Eddie Redmayne de waardering die hij voor zijn rol als Stephen Hawking verdient, ook zal krijgen. Hij is namelijk voor deze rol flink door het stof gegaan en wist mij direct te overtuigen. De BAFTA mocht hij al mee naar huis nemen en ik zou graag zien dat Redmayne ook het gouden beeldje in handen krijgt.

Redactielid dekatophetspek gooit het echter over een hele andere boeg.

Voorspelling: Bradley Cooper (American Sniper)
Zou moeten winnen: Bradley Cooper (American Sniper)

Bradley Cooper American Sniper

American Sniper is een patriottische film die is geregisseerd door de door velen geliefde Clint Eastwood, waarin Bradley Cooper een man speelt die alles gaf om zijn land te kunnen beschermen. Als je op zo'n overtuigende wijze de hoofdrol kunt spelen zoals Bradley Cooper dat doet in American Sniper, dan heb je naar mijn mening deze begeerde filmprijs dubbel en dwars verdiend. Daarnaast zou het ook een prachtige symbolisch opgestoken middelvinger zijn naar zielige mensen zoals Michael Moore, die zelf als cineast nooit verder kwam dan wat middelmatige pseudodocumentaires, en acteur Seth Rogen, die zich beter bezig kan houden met humoristische films in plaats van dit soort zaken.

Roberto_BOZ grijpt echter toch weer terug naar Birdman.

Voorspelling: Michael Keaton (Birdman)
Zou moeten winnen: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Redmayne Theory of Everything

Elke acteur in deze categorie zou mogelijk in een ander jaar wel kunnen winnen, maar concurrentie is dit jaar uitzonderlijk moordend. Steve Carell is er vol voor gegaan met een complete metamorfose, altijd erg geliefd bij de Academy. Hij zal het echter moeten doen met een nominatie. Nee, er zijn er maar twee die op dit moment nog kans maken. Het wordt een race tussen Keaton en Redmayne, waarbij ik verwacht dat de Academy in het voordeel van Keaton zal stemmen. Dit omdat de film een blik op de filmindustrie is. Tevens lijkt Keaton zich erg kwetsbaar op te stellen in een rol die bijna over hemzelf lijkt te gaan. Niets is echter minder waar, daar Keaton zelf heeft toegegeven dat hij nog nooit een rol heeft gespeeld die verder van hem af ligt dan deze. Toch gaat hij zondag de waardering krijgen. Redmayne moet echter niet vergeten worden. Persoonlijk vind ik dat het beeldje aan hem toegewezen moet worden door zijn ontzettend sterke vertolking van Stephen Hawking waarbij hij een moeilijk te bespreken ziekte treffend in beeld brengt. 

Zondagnacht zal deze prijs tegen het eind van de avond worden uitgedeeld en alle ogen in de filmwereld zullen gericht zijn op deze mannen. Wie zal de concurrentiestrijd winnen? Komend weekend sluiten we de aanloop naar de Oscarnacht af met een vooruitblik op de categorie Beste Film. Zondagnacht doen we live verslag van de Oscarshow.