Turkse ex-presentatrice vast om tweet

Een voormalige presentatrice in Turkije is aangehouden vanwege een bericht dat ze op Twitter plaatste, waarin ze suggereerde dat corruptie binnen de overheid in de doofpot wordt gestopt. Dat meldden Turkse media dinsdag. Het schandaal waar Sedef Kabas naar verwees kwam vorig jaar aan het licht. Een aantal vertrouwelingen van president Recep Tayyip Erdogan kwamen erdoor in problemen en vier ministers traden af.

Kabas had haar volgers op Twitter opgeroepen niet de naam te vergeten van een rechter die eerder dit jaar een onderzoek naar het corruptieschandaal liet vallen. Volgens Kabas heeft de politie haar laptop, tablet en telefoon in beslag genomen. De regering heeft de arrestatie van Kabas niet bevestigd.

Volgens Erdogan en de zijnen zitten aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de beschuldigingen van corruptie en is het louter een poging om de regering ten val te brengen. Honderden agenten, openbaar aanklagers en rechters die volgens Erdogan op de hand van Gülen zijn, zijn ontslagen of overgeplaatst.

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat de Turkse autoriteiten hun pijlen richten op de media. Eerder deze maand werden invallen gedaan bij een krant en een tv-zender die banden hebben met Gülens beweging. Daarbij werden journalisten, producenten en een aantal scriptschrijvers gearresteerd.