Russisch oppositielid negeert huisarrest

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich dinsdag niets aangetrokken van zijn huisarrest en is gewoon naar de winkel gegaan om melk te kopen. Hij werd al snel onderschept door drie mannen - vermoedelijk agenten - die hem naar eigen zeggen weer terug naar huis brachten.

De aartsvijand van president Vladimir Poetin werd vorige week dinsdag schuldig bevonden aan fraude en kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd. Hij kreeg huisarrest opgelegd hangende de beroepszitting. Volgens Navalny is het echter in strijd met de wet om hem nu huisarrest op te leggen. Hij sneed daarom naar eigen zeggen zijn enkelband door met een keukenmes.

Het Kremlin lijkt niet geneigd te zijn om Navalny achter de tralies te zetten, omdat hij daarmee een martelaar zou kunnen worden. Desalniettemin wil het Kremlin hem maar weinig speelruimte geven. Navalny werd vooral bekend met zijn onderzoek naar corruptie binnen de Russische overheid. Hij speelde bovendien een belangrijke rol bij de organisatie van de grote antiregeringsdemonstraties in Moskou in 2011 en 2012.