Raketlancering SpaceX afgelast

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft dinsdag in Florida de lancering van een onbemande Dragon-capsule met 2200 kilo voorraden en wetenschappelijke experimenten aan boord voor het internationale ruimtestation ISS afgelast vanwege motorproblemen. Met nog iets meer dan een minuut op de teller werd besloten de lancering af te blazen. De eerstvolgende mogelijkheid is vrijdag.

Een van de twee motoren van de raket werkte niet naar behoren, aldus SpaceX. Als in de controlekamer het besluit tot afgelasting niet was genomen had de computer dat waarschijnlijk seconden later gedaan.

Niet de bevoorradingsmissie zou deze keer het interessantste aspect zijn, maar de terugkeer van de stuwraket Falcon 9. Normaal gesproken stortten stuwraketten opgebruikt en onbruikbaar geworden neer voor een zeemansgraf. Deze keer echter zou geprobeerd worden de raket te laten landen op een speciaal ontworpen platform voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan. Het gaat om een ongekende manoeuvre die moet resulteren in het hergebruik van de raket. Dat zou de kosten van de ruimtevaart verder terugdringen en lanceringen bovendien kunnen versnellen.

Oprichter van SpaceX Elon Musk schatte de kans op het slagen van de terugkeer vooraf op vijftig procent.