Boyhood wint ook bij filmcritici LA

Het tienerepos Boyhood is zondagavond de grote winnaar geworden bij de toekenning van de jaarprijzen van de Newyorkse filmjournalisten. De film van regisseur Richard Linklater won de award voor beste film, Linklater zelf werd bekroond én hoofdrolspeelster Patricia Arquette kreeg het beeldje voor beste actrice. Ook de montage kreeg een prijs.

Dat meldt vakblad Variety. Eerder won Boyhood ook de belangrijkste jaarprijzen bij de filmcritici in New York. De twee ceremonies worden gezien als serieuze graadmeters voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Regisseur Linklater toont het opgroeien van de jongen Mason van zijn zesde tot achttiende levensjaar. Linklater draaide twaalf jaar lang een paar weken een aantal scenes, zodat hoofdrolspeler Ellar Coltrane tijdens de film zichtbaar ouder wordt. Datzelfde geldt voor acteurs Arquette en Ethan Hawke, die zijn ouders spelen.

Het beeldje voor beste acteur ging naar Tom Hardy voor de film Locke. Hij speelt een man die tijdens een autorit van anderhalf uur per telefoon moet proberen te voorkomen dat zijn leven in elkaar stort. Deze bekroning was opvallend: de grote favoriet was acteur Michael Keaton, die in Birdman een Hollywood-ster speelt die op zijn oude dag graag nog eenmaal een goede, memorabele toneelrol wil neerzetten. Birdman won wel de award voor beste camerawerk.

De prijs voor beste bijrolacteur ging naar J.K. Simmons, die torenhoog favoriet was voor zijn rol als sadistische muziekdocent in het muzikale coming of age-drama Whiplash. Andere prijzen in Los Angeles gingen naar The Grand Budapest Hotel (voor scenario en production design).