Waterbedrijf: elders knapt gasleiding nooit

Redactie

Waterbedrijf Vitens wil weten of er iets mis is met de ondergrond van de Apeldoornse nieuwbouwwijk Zevenhuizen. Zondag knapte daar voor de tweede keer dit jaar de waterleiding tegelijk met de gasleiding. Daardoor stroomden modder en zand in de gasleiding. Reparatie van de storing gaat net als in juni dagenlang duren.

Vitens verzorgt het drinkwater voor 5,4 miljoen huishoudens in vijf provincies. Volgens een woordvoerder heeft Vitens jaarlijks met honderden leidingbreuken te maken, maar het komt elders nooit voor dat dan meteen ook de gasleiding knapt. Op heel veel plekken liggen de gas- en de waterleiding pal naast elkaar, aldus het bedrijf.

Volgens Vitens is het mogelijk dat de gasleiding van netbeheerder Liander in Apeldoorn erg kwetsbaar is. De leidingen zijn in het verleden door de Veluwse Nutsbedrijven aangelegd. Maar het kan ook dat de grond in de wijk te zwaar wordt belast, bijvoorbeeld door busverkeer. Ook zou de bodem in beweging kunnen zijn.

Het waterbedrijf wil een nader onderzoek, waaruit onder andere moet blijken of de gas- dan wel de waterleiding het eerst is geknapt.