Filmprijs voor Radiohead-gitarist Greenwood

Radiohead-gitarist Jonny Greenwood heeft de Los Angeles Film Critics Award gekregen voor zijn muziek in de speelfilm Inherent Vice. Het was al de derde derde keer dat Greenwood genomineerd was voor deze in filmkringen prestigieuze onderscheiding.

Inherent Vice is een misdaadkomedie van Paul Thomas Anderson met een hoofdrol voor Jaoquin Phoenix. Greenwood moet de prijs overigens delen met de eveneens Engelse Mica Levi die de muziek schreef voor Under the Skin.

Greenwood heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als filmcomponist. Behalve de muziek voor Inherent Vice maakte hij ook al de muziek voor There Will Be Blood (2007), Norwegian Wood (2010), We Need to Talk About Kevin (2011) en The Master (2012), waarvoor hij reeds een dozijn onderscheidingen kreeg op internationale filmfestivals. Daarnaast schrijft hij concertmuziek voor orkesten en kleinere ensembles en maakte hij in 2012 samen met de befaamde Poolse componist Krzysztof Penderecki een album met hedendaags klassieke muziek voor het vermaarde Nonesuch-label.

Op dit moment werkt Greenwood weer met de andere muzikanten van Radiohead aan een nieuw album van de groep, liet hij eind november in een interview met de BBC weten. De opnamen verkeren echter nog in een beginstadium. Het vorige Radiohead-album, King of Limbs, dateert van 2011.