FOK!toen: In Memoriam: Dimebag Darrell (1966 - 2004)

dekatophetspek

8 december is een dag die bij vele muziekliefhebbers als een zwarte dag van het jaar wordt gezien. Zo werd in 1980 de ex-Beatle John Lennon voor zijn huis in New York doodgeschoten, terwijl de muzikant net een comeback had gemaakt. Vandaag precies tien jaar geleden werd die dag zo mogelijk nog donkerder. Het was namelijk op 10 december 2004 dat de Amerikaanse gitarist Dimebag Darrell tijdens een optreden van zijn band Damageplan in Columbus, Ohio door een idioot met een vuurwapen werd doodgeschoten. In deze FOK!toen aandacht voor deze jonge muzikant, die vooral beroemd werd als oprichter van de zwaar groovende metalband Pantera.

Dimebag Darrell

De jonge jaren
Darrell Lance Abbott, zoals Dimebag Darrell in het dagelijkse leven heette, wordt op 20 augustus 1966 geboren in het plaatsje Ennis in Tecas, als zoon van countryzanger en producer Jerry Abbott en moeder Carolyn. Het was dan ook niet vreemd dat de jonge Darrell al vroeg interesse kreeg voor het muziekvak. Na een blauwe maandag te hebben gedrumd besluit Darrell dat het drumstel niet zijn instrument is en maakt een belangrijke beslissing voor zijn latere loopbaan. Als hij 12 jaar oud is leert de jongen gitaar spelen op een Hondo Les Paul. Darrell zit in die tijd ook vaak bij zijn vader in de studio naar opnames van countryartiesten te luisteren, een muziekgenre dat ook later in zijn eigen muziek terug te horen was. Nadat de jonge gitarist een aantal lokale competities had gewonnen was Darrell in het bezit van een echt goede gitaar van het merk Dean.

Pantera - Metal Magic
Pantera - Metal Magic

Pantera
In 1981 richt Darrell samen met zijn broer Vinnie de band Pantera's Metal Magic op. In het begin speelt de band nog werk van onder meer Deep Purple en Boston, maar al snel schrijven de mannen hun eigen werk en wordt ook de naam van de groep ingekort tot Pantera. Naast Darrell en Vinnie bestond de band uit zanger Terry Glaze en bassist Tommy Bradford. Laatstgenoemde zou al binnen een jaar uit de groep gaan en werd opgevolgd door Rex Brown, die vanaf dat moment aan de bassnaren mocht plukken. Met deze bezetting brengt de groep de albums Metal Magic (1983), Projects In The Jungle (1984) en I Am the Night (1985) uit en is als voorprogramma te zien bij concerten van bands zoals Stryper, Dokken en Quiet Riot. De glamrock-achtige muziek van Pantera weet echter nog maar weinig indruk te maken en de mannen besluiten om een andere muzikale koers te gaan varen.

Pantera - Power metal
Pantera - Power metal

Vanaf 1986 was de thrashmetal aan haar opmars begonnen en ook de jongens van Pantera werden daardoor beïnvloed. Nadat Terry Glaze in 1987 de groep had verlaten om verder te gaan met zijn eigen band Lord Tracy, werd in eerste instantie een opvolger gevonden in de persoon van Rick Mythiasin. Zijn plaats wordt echter al weer snel overgenomen door Dave Peacock, gevolgd door Matt L’Amour en het zou tot begin 1988 duren voordat er een vaste zanger werd gevonden met de uit New Orleans afkomstige Phil Anselmo, de voormalige zanger van onder meer Razor White. Er is meteen een klik tussen de mannen en in 1988 is Anselmo voor het eerst te horen op het album Power Metal.

Pantera - Cowboys From Hell
Pantera - Cowboys From Hell

Cowboys From Hell
Vlak nadat Power Metal was verschenen deed Dimebag Darrell een auditie bij de band Megadeth. Darrell werd voor de groep gevraagd maar weigerde beleefd toen bleek dat Megadeth frontman Dave Mustaine al een drummer had ingehuurd en zodoende broer Vinnie niet mee kon doen in deze band. De mannen besloten vervolgens om al hun energie in hun eigen band te steken en vinden in 1989 een goede manager in Walter O'Brien, die tot 2003 in dienst van de groep zou blijven. Op 24 juni 1990 verschijnt het album Cowboys from Hell, waarop we duidelijk een nieuw geluid van de groep horen. Pantera had afstand genomen van de glammetal en richtte zich nu meer op een brute combinatie van jaren tachtig hardrock en de op dat moment zo populaire Thrashmetal.

Cowboys From Hell sloeg in als een bom en veel van de fans zien dit album dan ook als het officiële debuutalbum van Pantera. Pantera ging op tournee met Exodus en Suicidal Tendencies en bezocht Europa als voorprogramma van Judas Priest. In september 1991 speelt de groep samen met Metallica en AC/DC in Moskou voor een uitzinnig publiek van 500.000 mensen. Beelden van het optreden in de toenmalige Sovjet-Unie zouden in 2006 worden uitgebracht op de dvd 3 Vulgar Videos from Hell.

Pantera - Vular Display of Power
Pantera - Vular Display of Power

Vulgar Display of Power
De grote doorbraak van Pantera zou volgen in februari 1992 toen het album Vulgar Display of Power werd uitgebracht. Het geluid van de band was zo mogelijk nog zwaarder en agressiever geworden en ook de hoge uithalen van Anselmo waren verleden tijd en waren ingeruild voor een meer hardcore punk-achtige benadering. Singles van het album, zoals 'Hollow', 'Walk' en 'This Love' waren regelmatig te zien op MTV en het album, dat was vernoemd naar een uitspraak in de film The Exorcist, was een enorm succes in vele landen. Hetzelfde jaar is Darrell ook te horen op een album van Ace Frehley van de band KISS, een muzikant waar de twee broers diep respect voor hadden, wat ook in 1997 bleek toen de Abbotts te horen waren op Return Of The Comet: A Tribute to Ace Frehley.

Pantera - far Beyond Driven
Pantera - Far Beyond Driven

Nadat op 22 maart 1994 de millionseller Far Beyond Driven was verschenen had Pantera haar eerste nummer één positie in zowel de Amerikaanse als Australische albumcharts te pakken. Vanaf het daaropvolgende jaar ontstonden de eerste spanningen in de band. Het was vooral het vreemde gedrag van zanger Phil Anselmo die de aandacht van de andere muzikanten trok. Later bleek dat hij al jaren leed aan chronische rugpijn en heroïne gebruikte om de pijn te verdoven. Ook zou hij de groep tijdelijk verlaten om bezig te gaan met het project Down. Nadat hun debuutalbum Nola was verschenen gingen de individuele bandleden weer snel terug naar hun oorspronkelijke bands (Crowbar en Eyehategod) en zou het jaren duren alvorens we weer wat te horen kregen van Down.

Pantera - The Great Southern Trendkill
Pantera - The Great Southern Trendkill

The Great Southern Trendkill
Als in 1996 het album The Great Southern Trendkill verschijnt blijkt dat de spanningen tussen Anselmo en de rest van de band nog niet voorbij zijn. Zo werd de zang voor de plaat opgenomen in de studio van Trent Reznor in New Orleans, terwijl de rest van de plaat in Dallas op de gevoelige band werd vastgelegd. Nadat Anselmo na een concert in Texas bijna overlijdt aan een overdosis was het duidelijk dat er iets moest veranderen. Anselmo kickte af van de heroïne en de groep was in 1997 onder meer op Ozzfest te zien.

Rebel Meets Rebel - Rebel Meets Rebel
Rebel Meets Rebel - Rebel Meets Rebel

Darrell, Vinnie en Rex zaten vanaf 1996 ook al in het project Rebel Meets rebel, samen met countryzanger David Allan Coe. Van Rebel Meets rebel zou in 2006 een album worden uitgebracht met oude opnames van de groep.

Pantera - Reinventing the Steel
Pantera - Reinventing the Steel

In maart 2000 zou de laatste plaat van Pantera uit worden gebracht. Reinventing the Steel was wederom een succes en Pantera was weer op diverse grote festivals te zien. Op 28 augustus 2001 was Pantera voor het allerlaatst live in actie te zien op het Beast Feast in Tokio. Anselmo ging verder met zijn nieuwe band Superjoint Ritual en de gebroeders Abbott mochten op zoek naar een nieuwe band.

Damageplan - New Found Power
Damageplan - New Found Power

Damageplan
Nadat het avontuur met Pantera was afgelopen gingen Darrell en Vinnie, samen met zanger Pat lachman (ex-Halford) en bassist Bob Zila, verder met de band Damageplan. In februari 2004 verschijnt hun eerste album New Found Power, waarvan binnen een week zo'n 44.000 exemplaren over de toonbank gingen. Op 8 december 2004 sloeg echter het noodlot toe. Damageplan was die avond in de Alrosa Villa in Columbus, Ohio om daar hun nieuwe album te presenteren.

De groep was net begonnen toen er iets knapte in het hoofd van de 25-jarige ex-Marinier Nathan Gale. Gale stapte het podium op, trok zijn 9 mm Beretta 92FS en schoot meerdere keren op Darrell, die driemaal werd geraakt. De doorgedraaide gek bleef daarna doorschieten en schoot nog eens twaalf keer, waarbij nog eens drie mensen om het leven kwamen en een zevental anderen werden verwond. Daar kwam pas een einde aan toen politieagent James Niggemeyer de idioot een lading lood door zijn kop joeg. Gale had op dat moment nog zo'n 35 kogels in zijn bezit.

Dimebag Darrell zou worden begraven in een speciale grafkist die hij van Kiss bassist Gene Simmons kreeg, nadat deze te horen kreeg dat Darrell hem als een grote inspiratiebron voor zijn muziek had gezien. Ook kreeg Darrell van Eddie van Halen zijn beroemde Bumblebee-gitaar mee in zijn graf. Dimebag Darell werd slechts 38 jaar maar zal door velen altijd worden herinnerd als één van de grondleggers van de power groovemetal. Darrell, die vanaf 1995 ook op diverse albums van Anthrax te horen zou zijn, was een artiest die tot de dag van vandaag van grote invloed is gebleven voor vele jongere artiesten.