'Eneco duurzaamste energiereus'

Van de grote energiebedrijven is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beide een onvoldoende. Deze conclusie trekt een maandag gepubliceerd onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu.

De koplopers die een tien scoren in het onderzoek op duurzaamheid, zijn vier kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent. De organisaties beoordeelden 32 stroomleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom.

Daaruit blijkt dat sommige bedrijven verduurzamen. Vier van de vijf energiereuzen scoren echter een onvoldoende. "Juist deze vijf reuzen hebben de meeste impact op het klimaat. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van 85 procent in Nederland. Als deze bedrijven tot de duurzame koplopers willen behoren, doen ze er slim aan om te kiezen voor energie uit zon, wind en pure biomassa."

Veel leveranciers hebben hun beleid inmiddels aangepast, zeggen de organisaties. Meer bedrijven scoren dan ook een voldoende. "E.On doet flinke duurzame investeringen. Ook maakte E.On op 1 december bekend dat zij haar kolen- en kerncentrales verkoopt. Dit telt echter nog niet mee voor deze ranking."

Maar er zijn ook flinke dalers. "Nuon is de bekendste en opvallendste. Dit komt omdat Nuon/Vattenfall vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom. Ook GDF Suez kiest nog steeds vooral voor kolen." Beide bedrijven hebben volgens het onderzoek wel plannen voor verduurzaming.

Het onderzoek wil Nederlandse consumenten en bedrijven duidelijkheid geven over de duurzaamheid van groene stroom en van stroomleveranciers. "Zij kunnen hierdoor een weloverwogen keuze maken voor een energieleverancier."