Poetin: wapenstilstand Oekraïne niet gerespecteerd

Vrede in Oekraïne is mogelijk, maar de strijdende partijen in het land houden zich niet aan de wapenstilstand die in september werd gesloten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd.

In een interview met de Duitse televisie zei Poetin dat hij ervan overtuigd is dat de impasse in het oosten van Oekraïne kan worden doorbroken. Al sinds maart wordt gevochten in het oosten van het land en de strijd heeft al aan 3500 mensen het leven gekost. In september werd een staakt-het-vuren overeengekomen.

Poetin merkte echter op dat beide partijen zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Zo heeft Kiev regeringsmilitairen nog niet altijd teruggetrokken van enkele belangrijke plekken. Daardoor kan er geen bufferzone worden ingesteld. Poetin erkende dat ook de rebellen schuld hebben. "Het is inderdaad zo dat er enkele nederzettingen zijn die gewapende rebellengroepen moeten verlaten, wat ze niet hebben gedaan", aldus Poetin. Maar volgens de president komt dit doordat Kiev geen goed voorbeeld heeft gegeven.

Hoewel Moskou de nieuwe regering in Kiev geregeld heeft afgeschilderd als een op het Westen gerichte junta die na een staatsgreep aan de macht is gekomen, was Poetin zondag diplomatieker. Volgens hem is Oekraïne 'een groot Europees land, met een Europese cultuur'. Wel haalde hij uit naar extreemrechtse elementen in het land en wat Moskou de onderdrukking van Russischtaligen noemt. "Ik zeg het maar gewoon: we maken onze grote zorgen dat er een verlangen komt naar een etnische zuivering. We zijn bang voor een ruk richting het neonazisme."

Gevraagd naar het bewapenen van de rebellen door Rusland, zoals het Westen en Kiev beweren, zei Poetin slechts dat 'iedereen die meedoet aan een gevecht daar wapens voor kan vinden'. Zonder dergelijke wapens zouden de rebellen bovendien kansloos zijn tegen de regeringstroepen, aldus Poetin.