'David Bowie verdient een jubileumconcert'

Als iemand het verdient om in het zonnetje te worden gezet, dan is het wel David Bowie. Dat vinden althans Anneke van Giersbergen en Roosbeef-zangeres Roos Rebergen, die maandagavond optreden in Paradiso ter ere van het vijftigjarig jubileum van de 67-jarige zanger. "Hij is zo ontzettend belangrijk voor de muziek geweest", zegt Van Giersbergen tegen Novum Nieuws.

Ook Rebergen kan zich daarin vinden. "Ik ben nooit zo bezig met wat mensen hebben betekend, maar ik weet wel zeker dat hij vooruitstrevend is en dat er door hem op muzikaal vlak dingen zijn veranderd." Volgens Van Giersbergen is vooral de manier waarop Bowie schrijft een inspiratie. "Ik houd van de eclectische manier waarop hij dat doet. De teksten hebben diepere lagen. Het is niet gewoon een abc-manier, maar juist heel vrij."

Ook de verschillende kleding die Bowie droeg als alter ego's als Ziggy Stardust, The Thin White Duke en Major Tom, waren volgens Van Giersbergen uniek. "Het was haast theater te noemen. Hij is een van de weinige artiesten die kunst, mode en muziek zo met elkaar wist te mixen."

Van Giersbergen brengt maandag twee nummers van de zanger ten gehore. "Ik zing Starman en This Is Not America, heel gaaf want die laatste is echt mijn favoriete nummer." De zangeres vindt dan ook de platen die, net als dat nummer, in de jaren tachtig zijn uitgebracht het beste. "Ik ben echt een jaren tachtig-kind. Dus met die muziek heb ik automatisch meer."

Rebergen heeft juist minder met de meer dansbare liedjes van Bowie. "Ik ken niet zo heel erg veel van David Bowie maar de plaat The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars is mijn favoriet", zegt de Roosbeef-zangeres over het album dat in 1972 verscheen. Rebergen zingt maandag dan ook een nummer van dat schijfje. "Ik zing Five Years, maar dan vertaald naar Vijf Jaar. Ik zing niet graag in het Engels."

Hoewel Rebergen Vijf Jaar een prachtig liedje vindt geworden, is het nummer niet te vinden op het nieuwe album Kalf, dat in februari verschijnt. "Dat is gewoon een los liedje voor deze gelegenheid. Ik ben heel benieuwd wat mensen er van gaan vinden."

Bowie bracht in 1964 zijn allereerste single Liza Jane uit, onder de naam Davie Jones with the King Bees. Zijn debuutalbum David Bowie verscheen drie jaar later. In 1969 brak de zanger door met de hit Space Oddity. In totaal bracht Bowie 24 studioplaten uit. Zijn laatste, The Next Day, verscheen vorig jaar.