Britten en Fransman onder IS-beulen hulpverlener VS

Bij de onthoofding van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig en een aantal Syrische militairen waren waarschijnlijk Franse en Britse strijders van Islamitische Staat (IS) betrokken. In de IS-filmpjes die afgelopen weekeinde opdoken zouden de Franse jihadist Maxime Hauchard en de Britten Jihadi John en Nasser Muthana te zien zijn.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve heeft 'het sterke vermoeden' dat Hauchard in de video figureert. Volgens het Franse openbaar ministerie wijst alles erop dat het om Hauchard gaat, maar is het sluitend bewijs nog niet geleverd, melden Franse media.

De 22-jarige jongeman, die afkomstig is uit een westelijk stadsdeel van Parijs, bekeerde zich enige tijd geleden tot de islam. Hij zou zich in 2013 bij IS hebben aangesloten. In juli beweerde hij tegenover de Franse nieuwszender BFM dat hij had deelgenomen aan de verovering van de Iraakse stad Mosul en sprak hij de hoop uit een martelaarsdood te sterven.

De minister riep Franse jongeren maandag op hun 'ogen te openen voor de verschrikkelijke werkelijkheid van de daden' van de terreurbeweging. "Dit zijn misdadigers die een stelsel van barbarij opbouwen."

Frankrijk is Europees hofleverancier van IS. Volgens het OM houdt het elfhonderd Fransen in de gaten die banden zouden onderhouden met de extremistische groep.

In het jongste IS-filmpje figureerden naast Hauchard vermoedelijk ook twee Britse strijders. Een van hen lijkt, stemvervorming ten spijt, een Britse tongval te hebben. Volgens het Britse persbureau PA gaat het om een Brit die in de media de bijnaam Jihadi John heeft gekregen. Deze jihadist zou ook de onthoofding van vier andere westerlingen hebben uitgevoerd. Onlangs ging het gerucht dat Jihadi John gewond zou zijn geraakt bij een luchtaanval op IS-commandanten in West-Irak.

De vader van de Britse jihadist Nasser Muthana liet maandag weten dat zijn zoon waarschijnlijk op de videobeelden is te zien. Ahmed Muthana herkende Nasser op een still van het filmpje die hij onder ogen kreeg. "Ik kan het niet met zekerheid bevestigen, maar ik denk dat hij het is", zei Muthana senior.