Rijk trekt ruim half miljard uit voor Rijnlandroute

Redactie

Zuid-Holland krijgt 550 miljoen euro subsidie van de rijksoverheid om de Rijnlandroute aan te leggen. Het gaat om een provinciale weg van veertien kilometer onder Leiden door die de snelwegen A44 en A4 moet verbinden. De aanleg kost ruim achthonderd miljoen euro en is een van de grootste infrastructurele werken voor de komende jaren in Nederland.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) liet maandag weten dat ze nieuwe afspraken met de regio's heeft gemaakt over verkeer en vervoer. Met de eerder gemaakte afspraken erbij steekt het rijk tot en met 2028 in totaal 82 miljard euro in wegen, spoorwegen en vaarwegen.

Vijf bruggen in Twente worden opgeknapt, zodat ze bestand zijn tegen zwaarder vrachtverkeer. Schultz trekt ook geld uit om tussen Zwolle en Enschede elektrische treinen te kunnen laten rijden. De noordelijke randweg van Utrecht, tussen de A2 en de A27, wordt misschien eerder dan gepland opgeknapt. Het kabinet wil het geld ervoor vijf jaar eerder beschikbaar stellen.