Mobiel internet anno 2014

Toen ik mijn eerste iPhone (3G) kocht, ging er een wereld voor mij open. Internet, altijd en overal. Niet dat 'babyinternet' zoals I-mode of WAP, maar écht internet, echte webpagina's en echt e-mail. Mijn iPhone kwam destijds met een abonnement voor onbeperkt internet. Naarmate het aantal mobiele internetgebruikers steeg, werden steeds meer (beperkte) internetbundels geïntroduceerd, iets dat thuis ondenkbaar is.

Ook met mijn jongste aankoop, een blauwe iPhone 5c, heb ik inmiddels zo'n beperkt abonnement. Van Tele2 mag ik elke maand een gigabyte aan data verbruiken. Dat lijkt voor sommigen misschien wat weinig, maar als je bedenkt dat ik met mijn iPhone 3G gemiddeld tweehonderd megabyte per maand verbruikte en met mijn iPhone 4 zo'n vijfhonderd megabyte, dacht ik aardig goed te zitten. Bovendien hebben we tegenwoordig op tal van plaatsen wifi: thuis, op stations, in de trein, in de bus, in de V&D, in de AH, er zijn zelfs steden die volledige wifidekking bieden.

Zo'n iPhone 5c heeft natuurlijk wel een groter scherm. En een snellere verbinding. En hij maakt grotere foto's, die je natuurlijk onderweg op Facebook plaatst. Het komt dus met enige regelmaat voor dat ik na een week al een melding van Tele2 ontvang dat ik op de helft van mijn bundel zit. Daar word ik dan een beetje zenuwachtig van, zeg maar.

Heb ik dan spijt van mijn in maart afgesloten bundel met een megabyte aan data? Had ik niet liever een onbeperkte bundel gehad en wat minder belminuten? Ach, het was een uitstekende deal. En ik gebruik wifi waar het kan. Ik hoor sommigen van jullie nu denken: maar die eerder genoemde openbare wifiverbindingen zijn toch zeer onveilig? Ja, dat zijn ze, maar daar kun je zelf iets tegen doen.

Na het lezen van de zojuist gelinkte artikelen van De Correspondent, gebruik ik een (betaalde) VPN-verbinding, die mijn data versleuteld verstuurt. Echter, werkt die verbinding niet altijd even goed samen met internet in de trein. Of het internet in de trein werkt überhaupt niet, waardoor ik toch weer kostbare data verbruik op mijn telefoon. Zouden die rakkers van T-mobile, dat het internet in de trein verzorgt én Tele2 van mobiel internet voorziet, dat wellicht expres doen? Of denk ik dan te veel in samenzweringen?

Ja, dat doe ik. Want tijdens het schrijven van deze column was ik in de veronderstelling dat Tele2 mijn dataverbruik naar boven af zou ronden. Dus om zeker te zijn (en jullie geen onzin te verkopen), belde ik vanochtend met Tele2, ene mevrouw Jansen. Volgens haar rondt Tele2 de data niet af naar boven, zolang de iPhone verbinding houdt (ook op de achtergrond). Op de site wordt dit bevestigd. Ik lees daar bovendien dat je bij Tele2 níét extra betaalt voor dataverbruik buiten je bundel, indien die is afgesloten na 12 februari van dit jaar. Hé, maar dat heb ik toch ook?! "Maar u heeft nog een oud (type) abonnement", weet mevrouw Jansen mij te vertellen. Dus vraag ik haar of ik niet over kan stappen naar zo'n nieuw abonnement. Dat kan. Vanaf vandaag hoef ik mij geen zorgen meer te maken wanneer ik meer data verbruik dan mijn bundel. De snelheid gaat na die eerste gigabyte wel omlaag. Om de prijs van mijn abonnement gelijk te houden, ga ik van vijfhonderd naar driehonderd belminuten.

Maar goed, wie belt er tegenwoordig nog met een smartphone?