Tsjechen herdenken Fluwelen Revolutie

Redactie

De Tsjechische bevolking viert feest: het is maandag precies 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan het communisme in het land. Er worden optochten gehouden, concerten, tentoonstellingen en theateruitvoeringen.

De Tsjechische president Milos Zeman ontvangt regeringsleiders uit Duitsland, Hongarije, Polen en Slowakije. Hij onthult bovendien een plaquette en hij gaat in gesprek met studenten.

De Fluwelen Revolutie, zoals het instorten van het communistische regime wordt genoemd, had iets meer dan een week na de val van de Berlijnse Muur plaats. Op de universiteit van Praag werd op 17 november 1989 een vlammende toespraak gehouden, waarna duizenden studenten het centrum van de stad introkken voor een betoging. De politie greep hard in en er vielen honderden gewonden, maar de geest was uit de fles. Steeds meer mensen gingen de straat op.

Uiteindelijk trad de regering af en op 29 december 1989 werd oppositieleider en dissident Vaclav Havel benoemd tot de nieuwe president van toen nog Tsjechoslowakije.