Duizenden protesteren tegen regering Hongarije

Meer dan tienduizend Hongaren zijn maandag in Boedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie binnen de regering. Ze eisen het aftreden van het hoofd van de belastingdienst. Ook zou de regering van premier Viktor Orban meer rekenschap moeten afleggen.

Ildiko Vida, het hoofd van de belastingdienst, werd onlangs toegang tot de Verenigde Staten geweigerd vanwege verdenkingen van corruptie. Orban weigerde naar aanleiding hiervan Vida de laan uit te sturen, wat de aanleiding was voor het protest van maandag.

Nadat het protest officieel was beëindigd bleven duizenden mensen staan bij het parlement, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de politie om te vertrekken. "De regering vertelt ons de ene leugen na de ander, politici worden rijker en rijker in deze democratie. Zij zijn de enigen die winnen", zei studente Anna Der. "We moeten ervoor zorgen dat Orban onze boodschap hoort."

De antiregeringsdemonstratie in Boedapest is de vierde in de afgelopen maand. Ook elders in Hongarije en in Europese steden als Londen en Berlijn gingen mensen de straat op. Een van de organisatoren zei dat de gehele politiek schuld heeft aan de problemen in het land. "We zijn hier niet om een regering, maar een heel systeem te begraven."

De grootste betoging was eind oktober, toen tienduizenden mensen samenkwamen voor een protest tegen een belasting op internetgebruik. Drie dagen later trok de regering het plan voor de belasting in.