Ouders van door IS onthoofde Kassig 'kapot'

De ouders van de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig zijn kapot van het nieuws dat hun zoon door strijders van de extremistische organisatie Islamitische Staat is omgebracht. Tegelijkertijd zijn ze trots op zijn compassie en zijn werk als hulpverlener.

Ed en Paula Kassig zeiden in een verklaring dat hun 26-jarige zoon 'zijn leven verloor als gevolg van zijn liefde voor het Syrische volk en zijn verlangen hun lijden te verlichten'. "We gaan elke dag alles doen om zijn nagedachtenis levend te houden."

Kassig werd vorig jaar in het oosten van Syrië ontvoerd. Hij was bezig hulpgoederen af te leveren bij vluchtelingen. In gevangenschap zou Kassig zich - al dan niet vrijwillig - tot de islam hebben bekeerd en de naam Abdul-Rahman hebben aangenomen.

Het Witte Huis bevestigde de dood van Kassig zondag nadat IS een video op het internet had gezet waaruit bleek dat Kassig, tezamen met zo'n 20 anderen, was onthoofd in een massa-onthoofding. De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de moord en zei dat IS 'zwelgt in het afslachten van onschuldigen, ook moslims, en er alleen maar op uit is om dood en verderf te zaaien'.

De ouders van Kassig waren al snel op de hoogte van hun zoons ontvoering, maar maakten dit niet bekend om in het geheim te proberen hem vrij te krijgen. Pas toen Kassig in een video verscheen waarin werd gedreigd hem om te brengen riepen zijn ouders in het openbaar op tot zijn vrijlating.