Opgegraven Atari-games brengen 30.000 euro op

Zo'n dertig jaar geleden werden honderdduizenden cartridges van Atari-games zoals E.T.: The Extra-Terrestrial begraven in de woestijn bij de stad Alamogordo in New Mexico. Eerder dit jaar werd een deel hiervan weer opgegraven. De eerste honderd cartridges zijn vorige maand geveild en hebben omgerekend 30.000 euro opgeleverd.

Er zitten allerlei verschillende Atari-games tussen, maar de meest gewilde cartridges zijn toch die van E.T. Een cartridge van E.T. bracht ook het meeste op: maar liefst 1537 dollar, of 1235 euro. Op het eBay-account staan een paar positieve reacties, waaronder eentje van iemand die 1400 dollar uitgaf aan E.T.: "Ik betaalde een 'hojillion' dollar voor rotzooi, het is precies zoals het werd beschreven. A+, zou het nog een keer kopen!". Een ander schrijft: "Beste stukje troep dat ik ooit heb gekocht, A++".

Elke cartridge die verkocht wordt heeft een uniek 'city property'-nummer van de stad Alamogordo. Kopers krijgen er ook een authenticiteitscertificaat bij en een verzameling foto's van de dagen dat de cartridges werden gestort en opgegraven. 

De kosten van het opgraven, ongeveer 50.000 dollar, worden betaald met het geld dat met de veilingen wordt opgehaald. Er worden nog 700 opgegraven games verkocht. 500 games worden naar musea gestuurd over de hele wereld.