[Tour] De statistieken

Zaterdag gaat in Leeds de 101e Tour de France van start. Op FOK!sport blikken we daarom aan de hand van verschillende statistieken vooruit op drie weken Tour, zoals we dat al zes jaar lang doen. We beginnen dit jaar met de herkomst van de 198 renners die aan de start zullen verschijnen.

Dit jaar komen de deelnemers uit maar liefst 34 verschillende landen, waarmee het vorig jaar gevestigde record geëvenaard wordt. Niet geheel verrassend is Frankrijk hofleverancier met 44 renners. Met twintig renners staat Spanje op de tweede plek, terwijl 'wij' de derde plaats delen met Italië: Zeventien renners verdedigen de Nederlandse eer. Er zijn natuurlijk ook landen met slechts één deelnemer. Ji Cheng zal namens Giant-Shimano de geschiedenis in gaan als eerste Chinees in de Tour de France.

Ji Cheng op kop van het Giropeloton in 2013. Hij wordt de eerste Chinees in de Tour (PRO SHOTS/Citypress24)
Ji Cheng op kop van het Giropeloton in 2013. Hij wordt dit jaar de eerste Chinees in de Tour (PRO SHOTS/Citypress24)

Opvallend is dat meer dan de helft van de Fransen geleverd wordt door slechts drie ploegen. FDJ.fr en wildcardteam Bretagne hebben louter Fransen geselecteerd - ze zijn de enige ploegen die uit één nationaliteit bestaan - terwijl Europcar alleen Japanner Yukiya Arashiro als vreemde eend in de Franse bijt heeft.

De meest internationale ploeg is overigens BMC met acht nationaliteiten. De ploeg rondom Tejay van Garderen bestaat uit twee Amerikanen en verder één rijder uit Colombia, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, België en Slowakije. De zeventien Nederlanders zijn verdeeld over zes ploegen: De Nederlandse teams Belkin (7) en Giant-Shimano (5) zijn hofleverancier, maar ook bij Garmin-Sharp (2), Astana, Omega-Pharma - Quick-Step en Trek (ieder 1) rijden Nederlanders.

Met acht nationaliteiten is BMC, de ploeg rondom Tejay van Garderen, de meest internationale van deze Tour (PRO SHOTS/Dppi)
Met acht nationaliteiten is BMC, de ploeg rondom Tejay van Garderen, de meest internationale van deze Tour (PRO SHOTS/Dppi)

Zes renners hebben de Tour de France al tien of meer keer gereden: Jens Voigt, Sylvain Chavanel, Haimar Zubeldia, Jérome Pineau, Thomas Voeckler en Samuel Dumoulin. Bernhard Eisel, Michael Rogers en Matteo Tosatto zullen zich dit jaar bij die club voegen. De oude Voigt, erkend hardrijder, zal zich overigens in de top van een andere lijst nestelen. De Duitse vader van zes kinderen start aan Tour nummer zeventien en komt daarmee op gelijke hoogte met recordhouders George Hincapie en Stuart O'Grady.

Dit jaar maken 48 renners hun debuut in la Grande Boucle, met Tom-Jelte Slagter als enige Nederlander. De 151 overige renners zijn samen al 540 keer van start gegaan in de Tour. Dertig van deze renners hebben al minstens één dagzege op hun naam staan. Bij elkaar wonnen zij liefst 98 touretappes. Opvallend is dat slechts één van deze renners meer dan zeven etappes won: Mark Cavendish was zelfs 25 keer de beste. Hij staat daarmee met André Leducq gedeeld derde aller tijden, terwijl Bernard Hinault (28) en Eddy Merckx (34) nog voor de Brit staan. 

Erkend hardrijder Jens Voigt tijdens de Tour van 2013. Zoals Herbert ons jaar na jaar verteld is hij vader van zes kinderen (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Erkend hardrijder Jens Voigt tijdens de Tour van vorig jaar. Zoals Herbert ons jaar na jaar vertelt is 'Jensie' de vader van zes kinderen (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Alessandro Petacchi is de renner met de meeste dagzeges in grote rondes. De Italiaan won slechts zes keer in de Tour, maar met de Giro en Vuelta erbij haalde hij 53 overwinningen, tien meer dan Cavendish, voor wie hij tegenwoordig de sprints aantrekt. Met Alejandro Valverde, Chris Froome, Alberto Contador, Chris Horner, Vincenzo Nibali, Andy Schleck en Michele Scarponi doen er zeven renners mee die al een grote ronde hebben gewonnen, totaal twaalf keer.

De oudste renners in het peloton zijn Voigt en Horner, die allebei 42 jaar oud zijn - de Duitser is een ruime maand ouder. Ook Petacchi en Tosatto zijn de veertig al gepasseerd. Evenals vorig jaar is Danny van Poppel de jongste van het stel. Als hij zover komt zal hij tijdens de twintigste etappe zijn 21e verjaardag vieren. Opvallend is dat zijn ploeggenoot Voigt dus meer dan twee keer zo oud is.

De gemiddelde leeftijd in het peloton is 29 jaar en ongeveer 300 dagen. Trek, de ploeg van de jongste én oudste renner, is met bijna 33 jaar gemiddeld het oudste team. De jongste equipe is Garmin-Sharp: de ploeg van Sebastian Langeveld en Slagter is gemiddeld 27 jaar en ruim 260 dagen jong. 

Danny van Poppel is met zijn twintig jaar amper droog achter de oren, maar heeft al een knappe sprint in de benen (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Danny van Poppel is met zijn twintig jaar amper droog achter de oren, maar heeft al een bijzonder rappe sprint in de benen (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Voor ervaren volgers van het wielrennen en de Tour in het bijzonder zal het niet als een verrassing komen dat Samuel Dumoulin de kleinste van het stel is. Regelmatig horen we ons aller Herbert het hebben over 'de kleine Dumoulin' en dat is niet zonder reden: Met zijn 1,59 meter is de renner van Ag2r liefst acht centimeter kleiner dan nummer twee Darwin Atapuma. Met zijn 1,69 meter scoort ook onze eigen Slagter hoge, of lage, ogen in deze lijst.

Naast de kleine Dumoulin gaat het minstens net zo vaak over 'de lange Vansummeren'. De Belg is echter niet de langste van het stel, want met 1,98 meter zijn de Duitser Marcel Sieberg en de Zwitser Michael Schär, beiden erkend hardrijders, één centimeter langer dan onze Belgische vriend. 

De lange Vansummeren zal weer vaak genoemd worden, ook al is hij niet de allerlangste (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)
De lange Vansummeren zal weer veelvuldig genoemd worden, ook al is hij niet de allerlangste (PRO SHOTS/Wouter Roosenboom)

Met 86 kilogram is Marcel Kittel de zwaarste rijder in het peloton. De renner van Giant-Shimano zal dat gewicht de bergen op moeten slepen, maar hij kan zijn spieren als geen ander in de strijd gooien in de massasprints. Zijn locomotief Tom Veelers is met 82 kilogram eveneens een echte zwaargewicht. De Kroaat Kristijan Durasek (56 kilogram) en de één kilo zwaardere Dumoulin zijn de lichtgewichten van dit jaar.

Van alle 198 renners hebben er slechts veertien al eens het geel gedragen. Fabian Cancellara is absoluut recordhouder in het huidige startveld: De Zwitser droeg 28 dagen de leiderstrui. Om het record van Eddy Merckx af te pakken moet hij nog even doorrijden. De 111 dagen van de Belgische legende betekenen dat Cancellara zo'n vier keer de Tour van start tot finish in het geel moet rijden om het record te pakken.

Fabian 'Spartacus' Cancellara na één van zijn 28 etappes in de gele trui (PRO SHOTS/Gepa)
Fabian 'Spartacus' Cancellara na één van zijn 28 etappes in de gele trui (PRO SHOTS/Gepa)

Er zullen in Leeds drie renners aan de start verschijnen die al meer dan negenduizend wedstrijdkilometers in de benen hebben in 2014. Matteo Montaguti gaat met 9172 kilometer voorop, gevolgd door Luca Paolini en Perrig Quémeneur. Aan de andere kant hebben alleen Horner (3017) en Giovanni Visconti (3088) minder dan 3500 kilometers gemaakt.