'Chinese inspecties fabrieken maken melk duur'

De strengere eisen voor de import van melk die sinds mei in China gelden, zorgen voor problemen voor fabrikanten. De inspecties die het land oplegt zorgen voor een hogere melkprijs, waardoor de producten minder aantrekkelijk worden in China. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag na gesprekken met melkimporteurs.

China kondigde eerder dit jaar aan dat de regels voor melkproducten, zoals babyvoeding, worden aangescherpt. Alleen producten op een lijst van de Chinese autoriteiten mogen het land in. Volgens het land is de maatregel bedoeld om de voedselveiligheid te verbeteren. China maakt echter tegelijkertijd plannen om de binnenlandse zuivelindustrie een impuls te geven.

Wereldwijd hebben 51 zuivelfabrieken een exportcertificaat ontvangen. Volgens topman van Ausnutria Hyproca Bart van der Meer is hierdoor het aantal bedrijven dat melk mag invoeren gehalveerd. Twee of drie Nederlandse bedrijven zouden ook de deksel op de neus hebben gekregen. Van der Meer wil in het FD geen namen noemen.

De zuivelbedrijven noemen de eisen van China 'stringent'. Ze hebben flink wat investeringen moeten doen om te kunnen voldoen. Zo moeten importeurs van flesvoeding zes keer meer laboratoriumtesten doen dan voorheen, zegt FrieslandCampina. "Anders dan in Europa kijkt China veel meer naar de bedrijfsprocessen dan naar het einddoel, het waarbogen van kwaliteit."

Volgens FrieslandCampina is het ook een probleem voor China dat de eigen inspecties in Nederland worden uitgevoerd door private partijen. "In China kijkt over elke boerenschouder een ambtenaar neer", zegt Werner Buck van de marktleider. Onbegrip hierover leverde vanuit Rusland ook een melkban op. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) besloot daarop de inspecties voor de naar Rusland importerende bedrijven onder te brengen bij de Voedsel- en Warenautoriteit.