Hennis: introductie JSF niet in gevaar

Nederland kan in 2019 gewoon beschikken over de Joint Strike Fighter. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad. Alle Amerikaanse en Nederlandse teststraaljagers staan momenteel uit voorzorg aan de grond.

"De JSF's staan aan de grond omdat er een inspectie wordt uitgevoerd. Er is een brand geweest bij de staart van een toestel," aldus Hennis. "Better safe than sorry. Men heeft nog niet de precieze oorzaak kunnen achterhalen, dat wordt nu onderzocht."

De bewindsvrouw kan wel met zekerheid zeggen dat de inspectie niet zal leiden tot vertraging bij de introductie in 2019. "We zitten in een testfase. Een auto moet ook weleens naar de garage."

Het Amerikaanse leger maakte vrijdag bekend alle F-35 Joint Strike Fighters voorlopig aan de grond te houden naar aanleiding van een brand in een toestel in Florida. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het incident. Uit voorzorg worden ook de twee Nederlandse testtoestellen aan een inspectie onderworpen.

Vorig jaar werd de hele vloot ook al aan de grond gehouden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd.