Gasten Zomergasten bekend

Freek de Jonge en Saskia Noort schuiven dit jaar aan in Zomergasten. Naast de cabaretier en de schrijfster behoren regisseur Jim Taihuttu, dirigent Reinbert de Leeuw, wetenschapsjournalist Ionica Smeets en schrijver David Van Reybrouck tot de genodigden, heeft de VPRO vrijdag laten weten.

De 69-jarige De Jonge presenteerde het programma ook eens. Hij deed dat één seizoen, in de zomer van 1996. Alleen Adriaan van Dis was ook zowel als presentator als gast.

De 47-jarige Noort schreef bestsellers als De Eetclub en Terug naar de Kust. Taihuttu tekende voor de regie van de films Rabat en Wolf. Voor laatstgenoemde film werd hij onderscheiden met een Goude Kalf. Hij is bovendien actief als dj. De 32-jarige Taihuttu maakt deel uit van het collectief Yellow Claw, onder zijn artiestennaam Jim Aasgier.

Reinbert de Leeuw is een Nederlandse dirigent en pianist. De 75-jarige Amsterdammer is bekend van ensembles als het Rondom Kwartet en het Schönberg Ensemble dat hij met studenten van het conservatorium in Den Haag oprichtte. Zijn 75-jarige verjaardag werd vorig jaar in Den Haag en Amsterdam gevierd met een driedaags festival.

De 34-jarige Smeets vormt samen met Jeanine Daems de wiskundemeisjes. De twee leerden elkaar kennen als promovendi wiskunde aan de Universiteit Leiden. Ze schrijven columns voor de Volkskrant en houden een blog bij over wiskundeweetjes.

Schrijver en archeoloog David Van Reybrouck promoveerde in 2000 in Leiden. Een jaar later schreef hij het boek De Plaag, Het Stille Knagen van Schrijvers, Termieten en Zuid-Afrika, waarvoor hij werd genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs. De 42-jarige Vlaming kreeg in Nederland grote bekendheid door zijn omvangrijke boek Congo uit 2010, waarmee hij de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs won.

Zomergasten is van 20 juli tot en met 24 augustus op de buis. De Jonge bijt het spits af. De presentatie is dit seizoen, net als vorig jaar, in handen van Wilfried de Jong.