FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 maart 2014

FOK!toen: De Vierde Man (1983)

Het is vandaag alweer 31 jaar geleden dat de film De Vierde Man voor het eerst in de Nederlandse bioscopen te zien was. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerard Reve, zou eveneens de laatste film zijn die regisseur Paul Verhoeven in Nederland zou maken voor zijn vertrek naar Hollywood. In FOK!toen vandaag aandacht voor deze psychologische thriller, die vooral in Amerika verrassend succesvol zou zijn voor een Nederlandse rolprent.

De Vierde Man

Gerard Reve
In 1981 had Gerard Reve het verhaal De Vierde Man geschreven. Het zou worden uitgebracht als boekenweekgeschenk maar het controversiële verhaal werd door de uitgeverij afgewezen vanwege het expliciet biseksuele karakter. Verhoeven, een regisseur die altijd wel te porren was voor het verfilmen van een controversieel verhaal, had uiteraard wel interesse om een film van het boek van Reve te maken.

Het boek van Reve
Het boek van Reve

De Vierde Man was gebaseerd op een korte relatie die de schrijver twintig jaar eerder had gehad met een weduwe en werd zodoende door Reve omschreven als een 'historisch drama'. In het verhaal heeft Gerard (Jeroen Krabbé), de ietwat verlopen schrijver, een lezing gegeven in Vlissingen als hij de laatste trein naar Amsterdam mist. Bij de lezing was de schrijver de rijke weduwe Christine Halsslag (Renee Soutendijk) tegengekomen bij wie hij diezelfde avond nog mag blijven slapen. Dan ontdekt Gerard dat de vrouw een knappe vriend heeft en is op slag verliefd. Gerard heeft ook last van steeds heftiger wordende hallucinaties waarin hij wordt gewaarschuwd voor Christine. Dan komt hij tot ontdekking dat de vorige echtgenoten van Christine op nogal mysterieuze wijze om het leven kwamen. Wordt hij de vierde man?

De Vierde Man 1
Thom Hoffman

Paul Verhoeven
Verhoeven had in de zeventiger jaren naam gemaakt als filmregisseur met succesvolle films zoals Turks Fruit (1973), Keetje Tippel (1975) en Soldaat van Oranje (1977). Nadat Verhoeven in 1980 op zijn film Spetters nogal wat kritiek te verduren had gehad van de pers wilde hij met zijn volgende film aantonen dat hij ook in staat was om een serieuze film te maken.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juli 1982
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juli 1982

Voor het scenario van De Vierde Man mocht verhoevens vaste scriptschrijver Gerard Soeteman aantreden. Verhoeven moest echter wel op zoek naar een nieuwe producer. Joop van de Ende, die eerder nog Spetters had geproduceerd, wou geen films meer maken met Jeroen Krabbé en Verhoeven verdomde het om een andere hoofdrolspeler te gaan zoeken.


Een interview met Verhoeven uit 1983

Uiteindelijk kwamen Verhoeven en Soeteman uit bij Rob Houwer, een producent bij wie ze vier jaar eerder met een knallende ruzie waren vertrokken. De ruzie werd bijgelegd en Houwer regelde een budget van 1,4 miljoen gulden voor De Vierde Man.

De Vierde Man 2

Tijdens de opnames van De Vierde Man ontstonden er weer onoverkomelijke spanningen tussen de eigenwijze filmmaker Verhoeven en geldschieter Houwer. De mannen zouden na deze film dan ook nimmer meer samenwerken. De opnames voor De Vierde Man begonnen in juni 1982 en werden gemaakt op lokatie in Vlissingen en Amersfoort. Ook achter de camera troffen we bij de opnames van de 'occulte erotische thriller met christelijke symboliek' weer een oude bekende aan: Jan de Bont. Het was ook vooral het fraaie camerawerk van De Bont dat werd geprezen bij het verschijnen van deze occulte thriller.

Uit de Leeuwarder Courant van 24 maart 1983
Uit de Leeuwarder Courant van 24 maart 1983

De inspiratiebronnen van Verhoeven
Voor de regie van De Vierde Man liet Paul Verhoeven zich inspireren door films van Hitchcock (de suspense), Luis Bunuel (het surrealisme) en Ingmar Bergman (de psychologische en religieuze elementen in de dromen van de schrijver). Vooral in de droomscènes kon de filmmaker op expliciete wijze zijn fantasie de vrije loop laten gaan. Dit leverde voor Nederlandse begrippen een aantal voor die tijd ongekend gruwelijke scènes op.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juli 1982 HEADER
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 2 juli 1982

De ontvangst van De Vierde Man
In Nederland wist de film in 1983 274.699 kijkers te trekken, een nogal tegenvallend aantal vergeleken met de miljoenen die naar de voorgaande films gingen. In Amerika was The Fourth Man, zoals de film daar heette, ontzettend succesvol.Vooral de Amerikaanse pers is laaiend enthousiast, zoals je hieronder kunt zien.

Uit de Milwaukee Journal van 7 december 1984
Uit de Milwaukee Journal van 7 december 1984
Uit de Boca Raton News van 27 februari 1985
Uit de Boca Raton News van 27 februari 1985
Uit de Miami News van 17 mei 1985
Uit de Miami News van 17 mei 1985
Uit de The Evening Independent van 14 juni 1985
Uit de The Evening Independent van 14 juni 1985

Ook heeft de film op de toonaangevende website Rotten Tomatoes een 'fresh rating' van 100% en is daarmee de meest succesvolle speelfilm van Nederlandse bodem. Tot de dag van vandaag wordt de film van Verhoeven nog steeds door Amerikaanse fans van de eigenzinnige cineast als een cultklassieker gezien.

De Vierde Man op dvd
De Vierde Man op dvd

De verschillende uitgaves van De Vierde Man
De Vierde Man zou in 1983 in Nederland op VHS worden uitgebracht. In Amerika verscheen de film een jaar later op zowel op VHS als Betamax videoband. In 1988 verschijnt de film in Nederland ook op videodisk.

In 2001 wordt De Vierde Man in Amerika uitgebracht op dvd in de Paul Verhoeven collection, samen met de films Turks Fruit, Keetje Tippel, Wat Zien Ik? en Soldaat van Oranje.

Fractie PVV Almere blijft bijeen

De PVV-fractie in Almere heeft unaniem besloten de nieuwe raadsperiode met negen man in te gaan. Dat heeft de fractie maandagavond laten weten. "De linkse media en politiek correcte kliek hebben ons niet uit elkaar weten te spelen" aldus de Almeerse fractievoorzitter Toon van Dijk.

Afgelopen weekeinde distantieerden acht van de negen raadsleden zich van de uitspraken van Geert Wilders over "minder Marokkanen". Alleen de nummer 2 op de kieslijst, Chris Jansen die tevens fractievoorzitter is van de PVV in de Provinciale Staten van Flevoland, bleef achter Wilders staan.

Jansen werd zaterdag uit de fractie gezet omdat hij volgens Van Dijk "een eigen koers zou varen". Maandagavond heeft de PVV in Almere de gelederen weer gesloten, blijkt uit een verklaring van de fractie.

Fractie PVV Almere blijft bijeen
Fractie PVV Almere blijft bijeen (Foto: ANP)

Gemeente Heerlen gaat stemmen hertellen

De uitgebrachte stemmen vorige week bij de gemeenteraadsverkiezingen in Heerlen worden dinsdag allemaal opnieuw geteld. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond in een extra raadsvergadering besloten.

Negen raadsleden hadden gevraagd om de extra vergadering omdat zowel de nummers twee en drie van de lijst van de VVD precies evenveel voorkeurstemmen kregen. Omdat de partij maar twee zetels behaalde, bepaalt het lot dan welke kandidaat in de raad komt. Om dat te voorkomen is het beter de stemmen eerst nog opnieuw te tellen, vindt de gemeente.

[upd] Bejaarde (87) in elkaar geslagen bij graf vrouw

Zo nu en dan lees je berichten die het kleine beetje hoop voor de mensheid weer een stuk naar beneden trappen. Zo ook dit bericht over Jo Vlemmix uit Eindhoven. De 87-jarige wilde het graf van zijn vrouw bezoeken, maar werd op de begraafplaats achter de Petruskerk in Eindhoven in elkaar geslagen en beroofd.

Op zondagochtend 16 maart was Vlemmix op weg naar het graf van zijn vrouw toen hij op het kerkhof door een laffe lamlul opeens op zijn achterhoofd werd geslagen. Jo voelde hoe hij tegen de grond werd geduwd en bij zijn haar werd beetgepakt. Vervolgens werd de oude man meerdere malen met zijn gezicht tegen de betontegels geslagen. Al bloedende zag Vlemmix een ongeveer 25-jarig minderwaardig stuk nageboorte er vandoor gaan met zijn portemonnee. De totale buit van deze lafhartige beroving: 120 euro.

Vlemmix is erg geschrokken door de beroving en gaat alleen nog maar met zijn dochter Marian naar de begraafplaats. De oude man was meer dan 50 jaar getrouwd toen zes jaar geleden vrouw Fien overleed. "Ik had het beloofd en beloftes moet je nakomen" zegt Jo, terwijl er een traan langs zijn gehavende gezicht biggelt. Maar elke dag dat hij bij het graf langs wil gaan moet hij ook weer langs de plek waar hij werd neergeslagen, mishandeld en beroofd.

De politie heeft nog geen idee wie de dader is en is op zoek naar getuigen. De dader is een man van ongeveer 25 jaar. Hij is 1,85 meter lang en heeft een getinte huidskleur. Hij droeg een donkere muts met wit merkteken, een donkere heupjas, een donkere broek en donkere schoenen met witte details.

Update 23.15 uur
Het slachtoffer van deze zeer laffe overval blijkt een oom te zijn van Johan Vlemmix. Deze heeft op zijn Facebook-pagine een oproep geplaatst, zoals je hieronder kunt zien.

Oproep Johan Vlemmix
Laten we hopen dat het stuk uitschot snel in de kraag wordt gevat

Johansson blijft werken naast moederschap

Scarlett Johansson vindt het belangrijk om naast het moederschap ook hard te blijven werken. "Er moet een wereld bestaan waarin ik die dingen met elkaar kan combineren", zegt de actrice, die eerder deze maand onthulde zwanger te zijn, in het Amerikaanse tijdschrift WSJ.

"Ik wil kinderen opvoeden, elk jaar een film maken, zelf dingen ontwikkelen en optreden in het theater. Ik wil egoïstisch alles tegelijk", vervolgt Johansson, die zich zes maanden geleden verloofde met Romain Dauriac. Wel weet de actrice dat ze bepaalde dingen moet laten liggen. "Ik weet dat je dingen moet opofferen. Ik weet dat dat het moeilijke is aan moeders met succesvolle carrières."

De 29-jarige Johansson vindt het lastig dat van mannen niet wordt verwacht dat ze minder gaan werken als ze vader worden. "Met mannen gaat dat niet zo", zegt ze. "Je kunt de droomman van iedere vrouw zijn en niemand die erover nadenkt dat je acht kinderen hebt."

Wereldleiders spelen crisissituatie na

De tientallen staatshoofden, regeringsleiders en ministers die deelnemen aan de nucleaire top in Den Haag hebben maandag een crisissituatie nagespeeld. Dat heeft de Nederlandse onderhandelaar Piet de Klerk gezegd op een persbriefing na afloop van de eerste dag van de top.

Volgens De Klerk ging het om een 'fictief, maar realistisch scenario' van wat er mis kan gaan als nucleair materiaal in de verkeerde handen valt. "Zoiets is niet eerder gedaan, maar het ging goed. Het leidde tot een levendige discussie." De Klerk, die geen vragen beantwoordde, trad niet in detail over de aard van het nagespeelde incident.

De Klerk zei dat hij tevreden is over de voortgang van de gesprekken. "Het was een zeer goede start. Ik heb niets gehoord dat een slotverklaring in de weg staat." Na de opening door premier Mark Rutte (VVD) kwamen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Barack Obama als eersten aan het woord, zei De Klerk verder.

De Klerk benadrukte dat de crisis in Oekraïne de gesprekken over nucleaire veiligheid niet in de weg staat. "Die andere vergadering aan de overkant van de straat is niet onze zaak", zei De Klerk, doelend op de vergadering van de G7, die plaatsvindt in het Catshuis. "Het onderwerp heeft onze beraadslagingen niet overschaduwd. Die waren gefocust op de preventie van nucleair terrorisme."

'PSV wil Gerbrands als algemeen directeur'

PSV hoopt op Toon Gerbrands als de nieuwe algemeen directeur bij de club uit Eindhoven. Hij is naar veluidt de perfecte kandidaat om Tiny Sanders op te volgen. Dit meldt Voetbal International. De huidige directeur voetbalzaken van AZ zou open staan voor een nieuwe uitdaging. 

Het proces om Gerbrands naar Eindhoven te halen staat nog in de kinderschoenen. Binnen de Eindhovense gelederen is men positief om Gerbands aan te trekken. Toen Sanders in 2010 aantrad bij PSV trof hij een club in een dramatische financiële situatie. Sanders heeft een uitgebeide financiële herstructurering moeten doorvoeren om de club weer toekomstbestendig te maken. Sanders vertrekt op 1 juli bij PSV. 

[vid] Na 23 jaar nieuw album Pixies

De Pixies komen na 23 jaar met een nieuwe plaat. De Amerikaanse band brengt op 28 april Indie Cindy uit. Dat hebben de Pixies laten weten aan verschillende Amerikaanse media. De vorige plaat, het vierde studioalbum Trompe le Monde, verscheen in 1991.

"We hadden het vier jaar geleden voor het eerst serieus over het opnemen van nieuwe muziek", zegt drummer David Lovering in een verklaring. "We wilden per se nieuwe muziek maken, we konden niet doorgaan en op tournee zonder iets nieuws."

De band, bekend van nummers als 'Motorway to Roswell' en 'Velouria', nam het album in oktober 2012 op. "We zijn allemaal heel erg blij met het eindresultaat." De Pixies zijn momenteel aan het toeren en doet ook Nederland aan. De band staat op 20 juni op het festival Best Kept Secret in Hilvarenbeek.

Hiddink voor twee jaar bondscoach Oranje

Guus Hiddink heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract bij de KNVB. De nieuwe bondscoach krijgt assistentie van Danny Blind en Ruud van Nistelrooy. Volgens Voetbal International wordt de nieuwe trainersstaf van het Nederlands elftal later deze week officieel gepresenteerd door de KNVB.

Hiddink wilde ook Jaap Stam aan zijn technische staf toevoegen, maar de oud-verdediger ging daar niet op in. Hij staat namelijk ook in de belangstelling van AC Milan. Hiddink heeft bewust gekozen voor een tweejarig contract, dat dus afloopt na het EK van 2016 in Frankrijk. Afspraken over een eventueel vervolg als technisch directeur bij de KNVB zijn nog niet gemaakt. Het is de bedoeling dat Danny Blind de ervaren trainer opvolgt.

Momenteel zijn de KNVB en Hiddink nog bezig om de technische staf verder compleet te maken. Zo is Frans Hoek in beeld als keeperstrainer, beide partijen zijn nog met elkaar in gesprek. Hoek kan eventueel ook als keeperstrainer van Louis van Gaal mee naar diens nieuwe club.

Ook aan de benoeming van de overige stafleden wordt nog gewerkt. Er moet nog een nieuwe perschef worden aangetrokken, omdat Kees Jansma na het WK in Brazilië afscheid neemt.

Guus Hiddink wederom bondscoach van Oranje (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

[upd] 'Mogelijk ook ebola in Liberia'

FOK.nl meldde zondag nog dat het ebolavirus al 29 levens heeft gekost in het west-Afrikaanse Guinee. Dat aantal is opgelopen tot minstens 59, een ruime verdubbeling. 

Het is de grootste ebola-uitbraak in Afrika in ruim zeven jaar en inmiddels zijn er minstens 80 mensen geïnfecteerd, melden cijfers die later op zondag naar buiten werden gebracht. Hoewel de hoofdstad Conakry nog niet is besmet, wordt gevreesd dat de ziekte zich zal verspreiden naar de straatarme buurlanden Sierra Leone en Liberia. 

Ebola-uitbraken in Afrika vanaf 1979
Ebola-uitbraken in Afrika sinds 1979. Copyright Wiki-user Zorecchi.

Vijfduizend kilo aan hulpgoederen is inmiddels door Unicef naar de ergst getroffen gebieden gestuurd. Eenmaal geïnfecteerd is de kans dat een slachtoffer ebola overleeft slechts tien procent.

Mogelijk heeft de uitbraak reeds meer dan 59 levens gekost. De Guineese autoriteiten komen later vandaag met een persconferentie over de verspreiding van ebola in hun land.Update 14.45 uur: uitgebreidere informatie

Vooralsnog bevatten de bij zieken in de Guineese hoofdstad Conakry werden afgenomen monsters geen ebola. Dat blijkt uit onderzoek in Europese labs.

Wel zijn er in de hoofdstad (waar bijna twee miljoen mensen wonen) en buurlanden Sierra Leone en Liberia verdachte gevallen geconstateerd. Of dat loos alarm is of niet, zal moeten blijken.

In het weekend werd in een lab in Lyon daarentegen wel vastgesteld dat drie zuidelijke prefecturen in Guinee geïnfecteerd zijn met het ebolavirus.

Volgens dokter Esther Sterk van Artsen Zonder Grenzen is het de tweede keer dat er in west-Afrika ebola wordt aangetroffen. Het enige andere geval was een wetenschapper die in 1994 in Ivoorkust onderzoek deed naar een ebola-uitbraak onder chimpansees.

De wetenschapper overleefde de besmetting uiteindelijk. Esther Sterk, die eerder ook op de Filipijnen actief was, stelt: "We zien een heleboel sterfgevallen die allemaal aan elkaar gelinkt waren. Ze hebben allemaal contact met [andere slachtoffers] gehad."

"Dat is voor een ebola-uitbraak heel typisch. We zien dat er besmettingsketens ontstaan in families." Het is nog onduidelijk bij wie en waar het ebolavirus als eerste opdook.

Geïnfecteerde dieren als vleermuizen en apen kunnen het virus overdragen. Daarna verspreidt het virus zich via lichaamssappen als bloed en speeksel.

Het is tevens nog onduidelijk welke soort ebola in west-Afrika om zich heen grijpt. De sterftecijfers variëren per ebolasoort van 25 tot 90 procent.

Guinee op de kaart van Afrika. (Kaartje: Wikipedia)Guinee op de kaart van Afrika. (Kaartje: Wikipedia)  

Update 15.01 uur: 'Ga niet naar begrafenissen'
Unicef dringt er bij nabestaanden op aan dat ze vooral niet naar begrafenissen moeten gaan. Dit om mogelijke besmetting te voorkomen.

De eerste foto's van Artsen Zonder Grenzen-personeel ter plaatse zijn op Twitter te vinden:

Frankie Taggert, een correspondent voor de regio west-Afrika van het Franse persbureau Agence France-Presse, twittert een uitleg over het ebolavirus:

Update 22.07: 'Mogelijk ook ebola in Liberia' 
Bij monde van persbureau Novum: de uitbraak van het dodelijke ebolavirus in Guinee heeft zich mogelijk al verspreid naar buurland Liberia. Dat hebben de Guinese autoriteiten maandag gezegd.  

Vijf mensen die mogelijk besmet waren met ebola staken onlangs de grens met Liberia over in de hoop daar medische hulp te vinden. In Liberia overleden ze echter. "Het team is de situatie al aan het onderzoeken, bloedmonsters aan het verzamelen en lokale autoriteiten aan het inlichten over de ziekte", zei de Liberiaanse minister van volksgezondheid Walter Gwenigale.

Het ebolavirus veroorzaakt koorts en hevige interne bloedingen. Het virus dook in 1976 voor het eerst op in Congo en Sudan, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  

Engelse bond staat kunstgras toe in FA Cup

Clubs uit Engeland hebben toestemming gekregen om komend seizoen ook na de eerste ronde van de FA Cup op kunstgras te spelen. De Football Association (FA) bracht dat maandag naar buiten.

Tot nu toe moesten clubs uitwijken naar een ander stadion als ze na de eerste ronde op kunstgras wilden voetballen. In 1995 werd het spelen op een synthetische ondergrond verboden, toen clubs als Queens Park Rangers en Luton Town een kunstmat aanlegden.

Volgens de bond was het thuisvoordeel voor zulke clubs destijds te groot. Kunstgrasvelden zijn tegenwoordig echter van zulke hoge kwaliteit, dat ze een goede oplossing vormen voor normaal gras. Met name bij clubs uit de lagere divisies worden bij slecht weer regelmatig duels afgelast, omdat het veld onder water staat.

In Engeland speelt slechts een enkele van de 92 profclubs op kunstgras, maar in Nederland begint het steeds gebruikelijker te worden. In de Eredivisie spelen SC Cambuur, PEC Zwolle, Heracles Almelo en ADO Den Haag momenteel niet op een echte grasmat. ADO begon dit seizoen nog wel met een normaal veld, maar vanwege het slechte weer moest die worden vervangen voor kunstgras.

Het toernooi om de FA Cup wordt overigens volgende maand vervolgd met de halve finales op Wembley. Op zaterdag 12 april speelt titelverdediger Wigan Athletic tegen Arsenal, terwijl een dag later Hull City en Sheffield United elkaar ontmoeten. De eindstrijd is op zaterdag 17 mei.

Geen G8 Sochi maar G7 Brussel

De wereldleiders van zeven van de grootste industriële natiën der aarde hebben maandagavond in Den Haag besloten dat er geen G8-top meer komt in Sochi. 

In plaats daarvan zullen ze als G7 in juni gaan overleggen in Brussel. Dat betekent dat Rusland voor het eerst sinds 1998 niet meer met de club mee mag praten.

De leiders spraken in het Catshuis over de Krimcrisis. De NAVO vreest dat Rusland Moldavië en Zuid-Oekraïne ook nog wel eens zou kunnen gaan binnenvallen.

De beslissing werd -héél Koude Oorlog 2.0- officieel bekendgemaakt via Twitter door EU-president Herman van Rompuy. 

Persbureau Novum komt met wat meer informatie en stelt dat de leden van de G7 'niet meer in G8-verband met Rusland praten zolang het Kremlin zich niet anders opstelt inzake Oekraïne en de Krim'. 

"Amerikaanse media meldden op basis van een bron bij het Witte Huis dat in het Catshuis ook over sancties tegen de Russische banken- en energiesector en de wapenindustrie is gesproken. Deze zouden in werking treden als Rusland verder optrekt naar het oosten en zuiden van Oekraïne. Het Westen stelde eerder al sancties tegen personen in Rusland in."

FOK.nl schreef de afgelopen week al over de mogelijkheid van het opnieuw 'koloniseren' van de oude Russische kolonie Nieuw Rusland, oftewel het hele (door die al 250 jaar durende kolonisatie zeer Russisch georiënteerde) zuidoosten van Oekraïne. 

Novum vervolgt: "De G8 zou in juni bijeen komen in het Russische Sotsji, maar de voorbereidingen voor die top werden door de G7 in de ijskast gezet. Eerder maandag zeiden de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel al dat de top in Sotsji niet doorging."

Fiorentina is Mario Gómez opnieuw kwijt

Mario Gómez heeft met een nieuwe tegenslag te maken gekregen. De Duitser raakte zondag geblesseerd in het duel met Napoli. Fiorentina bracht maandag naar buiten dat Gómez tijdens de competitiewedstrijd, die met 0-1 werd gewonnen, een band in de linkerknie heeft verrekt.

Joaquín maakte in de slotfase de enige treffer. Gómez stond toen echter al niet meer op het veld. De 28-jarige aanvaller moet nu een week rust houden. Daarna wordt het gewricht opnieuw onderzocht. La Viola vreest Gómez een aantal weken kwijt te zijn.

Het wegvallen van de topschutter is een flinke tegenvaller voor Fiorentina, dat Giuseppe Rossi ook al moet missen. Hij staat al sinds eind september buitenspel met een zware knieblessure.

Ook voor Gómez is een ernstige kwetsuur dit seizoen niet vreemd. De aanvaller stond eerder al vijf maanden buitenspel door klachten aan zijn andere knie. Fiorentina hoopt dat beide spitsen kunnen spelen in de finale van de Coppa Italia, op 3 mei tegen Napoli.

Shifter - Korte film

Los Angeles 2023 - James Striker is belast met het terugdringen van de onderdrukkende regering die alle vrijheid in de United States heeft verpletterd. Maar eerst moet Striker langs een moorddadige drone en een elite squad van EFT soldaten. Zijn enige voordeel is de SHIFT, een proces waarmee Striker zijn geest kan overzetten in een identieke kloon lichaam. Nieuw lichaam, zelfde missie: Werp het systeem omver.

Serena Williams simpel naar kwartfinale Miami

Serena Williams heeft zich maandag eenvoudig naar de kwartfinale van het WTA-toernooi in Miami geslagen. De Amerikaanse tennisster, de nummer één van de wereld, was in de vierde ronde veel te sterk voor haar landgenote Coco Vandeweghe: 6-3 en 6-1. De wedstrijd lag in de eerste set enige tijd stil vanwege regen.

Williams neemt het bij de laatste acht op tegen de als vijfde geplaatste Duitse Angelique Kerber. Zij was met 6-4, 1-6 en 6-3 te sterk voor Jekaterina Makarova (23) uit Rusland.

Maria Sharapova (4) reikte ook tot de kwartfinale. Tegen Kirsten Flipkens (19) had de Russin het allesbehalve makkelijk. De Belgische won de eerste set, maar nadat Sjarapova de stand gelijk had getrokken was haar verzet gebroken: 3-6, 6-4 en 6-1.

[vid] 12 celebs voordat ze beroemd waren

Dat celebs als normale mensen geboren worden (in de meeste gevallen) is algemeen bekend. Dat ze vóór hun grote doorbraak vaak goedkope schnabbels in het reclamecircuit hadden zullen de meesten ook wel weten. Maar veel mensen zullen de bewuste ads nooit gezien hebben. Zeker in Nederland niet.

Hier zijn twaalf celebs die klein begonnen. We zien mensen verkleed als stinkdier, acteurs waarvan we niet wisten dat ze konden zingen, Burger King couriers, Aambeiencrême en nog veel meer.

Klik hier of op de foto hieronder voor een compleet overzicht, met video's!

Engelaar: "Goal om nooit te vergeten"

Orlando Engelaar wordt sinds afgelopen weekend in één adem genoemd met David Beckham en Wayne Rooney. De routinier scoorde een wereldgoal in Australië. Engelaar (34) speelt sinds vorig jaar augustus voor Melbourne Heart in de Australische competitie.

De 14-voudig international stond lange tijd aan de kant met een beenbreuk, maar is inmiddels een trefzekere speler voor de ploeg van trainer John van 't Schip. Engelaar vond na zijn rentree vier keer het net in negen optredens.

Zijn vierde goal van dit seizoen is de hele wereld over gegaan. Tegen Central Coast Mariners (1-2 nederlaag) scoorde Engelaar met een schot vanaf eigen helft. De oud-speler van onder meer FC Twente, Schalke 04 en PSV trad daarmee in de voetsporen van onder meer Beckham en Rooney. De spits van Manchester United scoorde op vergelijkbare wijze afgelopen weekend tegen West Ham United.

"Op dat moment realiseerde ik me natuurlijk dat dit speciaal was. Een doelpunt om nooit te vergeten", zegt Engelaar op de clubsite van Melbourne Heart. "Ik dacht er over na tijdens de wedstrijd. Ik keek naar de keeper, want ik wilde al langer zo'n goal maken. Ik sprak erover met mijn neef en hij zei dat ik het gewoon moest doen."

"Het zat dus al even in mijn hoofd. Ik moest alleen wachten op het juiste moment. Dat was in deze wedstrijd. Ik heb ooit ook een mooie goal gemaakt voor FC Twente, maar deze is denk ik nog mooier. Het is niet iets wat je oefent. Soms moet je het gewoon eens proberen en kijken hoe het afloopt", aldus de ervaren middenvelder.

Engelaar ontpopt zich Down Under snel tot een doelpuntenmaker. De laatste vijf jaar kwam hij niet verder dan één of twee goal(s) per seizoen. "Toen ik in het verleden als aanvallende middenvelder speelde, scoorde ik geregeld, maar dat veranderde toen ik een controlerende rol kreeg. Bij Melbourne heb ik weer een aanvallende rol en het scoren komt weer terug.”

Rekik: "Mooi om nog bij PSV te blijven"

Karim Rekik ziet een langer verblijf bij PSV wel zitten. De jonge centrale verdediger wordt dit seizoen door de Eindhovenaren gehuurd van Manchester City. Rekik (19) maakte in januari 2012 de overstap vanuit de jeugdopleiding van Feyenoord naar Manchester City.

Bij de Engelse topclub kwam de Rotterdammer niet voor in de plannen bij de hoofdmacht. City verhuurde Rekik aan Portsmouth en Blackburn Rovers om ervaring op te doen. Dit seizoen komt hij op huurbasis uit voor PSV.

Dit seizoen kwam hij vooralsnog tot 21 competitiewedstrijden, waarin hij één keer scoorde. Rekik dwong met zijn spel bij PSV ook een plaats af in het Nederlands elftal. Begin deze maand maakte de centrale verdediger zijn debuut in de oefeninterland tegen Frankrijk (2-0 nederlaag).

Het is nog niet bekend of City Rekik komende zomer terug wil halen. Bij de steenrijke Engelse club heeft de jongeling met de veel concurrentie te maken voor een plek in de verdediging. "Ik denk wel dat Lescott weggaat. Maar als ze komende zomer dan weer een verdediger halen, zie ik geen reden om na dit seizoen terug naar City te gaan", aldus Rekik tegen NU.nl.

"Het zou hartstikke mooi zijn als ik nog een jaar bij PSV mag blijven. Ik heb het erg naar mijn zin bij PSV. Het is ook goed voor mijn ontwikkeling dat ik hier speel. Doordat ik dit seizoen al zoveel wedstrijden gespeeld heb, ben ik een betere voetballer geworden", vertelt de jonge mandekker.

PSV en City gaan binnenkort in gesprek over de nabije toekomst van Rekik. "Ik denk dat dat in april of mei gaat gebeuren. Het hangt natuurlijk ook af van de defensieve plannen van City voor volgend jaar", besluit Rekik, die eind 2012 tegen Reading zijn debuut maakte in de Premier League. Daarna kwam hij nog in twee League Cup-duels in actie.

Foetussen in kachel opgestookt

Volgens de Britse minister van Volksgezondheid is het 'volslagen onaanvaardbaar' dat er mogelijk duizenden foetussen en miskraambaby's zijn opgestookt om ziekenhuizen te verwarmen.

Alleen al sinds 2012 zou het gaan om 15.500 foetussen. Die feiten kwamen aan het licht door onderzoek van het programma 'Dispatches', dat wordt uitgezonden op het Britse Channel 4.

De foetussen en baby's zouden door 27 ziekenhuizen als 'klinisch afval' zijn verwerkt. Een deel van dit afval wordt verbrand in verbrandingsovens waarmee energie voor de ziekenhuizen wordt opgewekt.

Het goed bekend staande Addenbrooke's-ziekenhuis in Cambridge heeft zo'n verbrandingsoven en blijkt 797 minder dan 13 weken oude mensjes te hebben gecremeerd. Met de opgewekte energie werden (en worden) ziekenhuiskamers verwarmd.

De moeders werd wel verteld dat de foetus gecremeerd was, maar niet dat de kachel er daadwerkelijk mee werd gestookt. De directeur van de National Health Service, Sir Bruce Keogh, stuurde alle Britse ziekenhuizen inmiddels een brief om nogmaals te verduidelijken dat het verboden is om foetussen als klinisch afval te behandelen.

Geen schorsing voor Oxlade-Chamberlain en Gibbs

Arsenal-spelers Alex Oxlade-Chamberlain en Kieran Gibbs worden niet geschorst na Chelsea - Arsenal. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA maandag besloten. Oxlade-Chamberlain maakte zaterdag in de Londense derby hands, maar scheidsrechter Andre Marriner gaf per abuis de rode kaart aan Gibbs.

Eerder maandag schoof de FA de rode kaart van Gibbs door naar Oxlade-Chamberlain. Arsenal beargumenteerde vervolgens dat ook die geen rood had moeten krijgen voor zijn handsbal na een snoekduik. Het schot van Eden Hazard dat hij wegtikte met zijn hand ging volgens de Gunners toch al naast en dus ontnam Oxlade-Chamberlain Chelsea geen duidelijke scoringskans.

Omdat de FA die redenering accepteerde zijn beide spelers dinsdag gewoon beschikbaar. Dan speelt Arsenal tegen Swansea City.

Tourbaas Christian Prudhomme krijgt lintje

Tour de France-directeur Christian Prudhomme is maandag benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de versierselen in Parijs omgehangen door de Nederlandse ambassadeur Ed Kronenburg. Vertegenwoordigers van Rotterdam en Utrecht, de steden waar de Tour in 2010 startte en in 2015 vertrekt, waren daarbij aanwezig.

Prudhomme werd geridderd voor 'zijn uitzonderlijke persoonlijke bijdrage aan de relaties tussen Nederland en Frankrijk' meldt de ambassade. Ook deed de Fransman veel voor 'de uitstraling van Nederland in Europa en de wereld als een wielersportland, en aan het bevorderen van sport en sportiviteit, in het bijzonder onder jongeren en aankomende talenten'.

Duitse politie jaagt op doder flamingo's

De Duitse politie is op zoek naar een of meerdere moordenaars, van flamingo's welteverstaan. Vijftien flamingo's in de dierentuin van Frankfurt werden vorige week gedood. Sommige van de roze vogels werden onthoofd in hun slaap. Het is nog niet zeker of de vogels door mensen om het leven zijn gebracht.

De flamingo's kwamen vrijdag- en zaterdagnacht aan hun eind. Directeur van de Frankfurt Zoo Manfred Niekisch zei dat de daders mensen kunnen zijn, maar sloot niet uit dat de dieren ten prooi zijn gevallen aan een vos. Afdrukken van beten op de karkassen wijzen hier mogelijk op. Het kan echter ook dat vossen zich tegoed hebben gedaan aan de flamingo's toen ze al dood waren.

Na de dood van enkele flamingo's vrijdagnacht schroefde de dierentuin de beveiliging op. Dit mocht echter niet baten.

[pic] 39 enorme Photoshop blunders

Elke foto die je in bladen ziet is door Photoshop gehaald en uitgebreid bewerkt. Dit om te zorgen dat de afbeelding er zo goed en appetijtelijk mogelijk uit ziet, oneffenheden zijn weggewerkt en modellen op hun best worden gepresenteerd. Soms zetten ze echter een eerste-dags-stagiair die tot dan toe alleen in paint had gewerkt op zo'n cover of reclameafbeelding en sturen het kennelijk zonder nacontrole naar de drukker. Hier een berg voorbeelden waar je je toch echt afvraagt hoe men deze fouten in godsnaam over het hoofd heeft kunnen zien.

 

Koningspaar dineert met regeringsleiders

De regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders die voor de Nuclear Security Summit (NSS) in Nederland zijn, worden maandagavond ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Op Paleis Huis ten Bosch wordt de eerste dag van de top afgesloten met een diner.

Bij het diner zijn behalve het koningspaar ook premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans aanwezig. De delegatieleiders worden allen vergezeld door een delegatielid.

Het begin van het diner stond oorspronkelijk voor 20.30 uur gepland maar dat loopt waarschijnlijk iets uit door het overleg tussen de G7-landen in het Catshuis. Even voor 20.30 uur druppelden onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande binnen.

Voorafgaand aan het diner spreekt koning Willem-Alexander de regeringsleiders kort toe.

De Graaff Europese lijsttrekker voor PVV

Eerste Kamer-fractievoorzitter Marcel de Graaff is bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement lijsttrekker voor de PVV. Dat heeft de partij maandagavond bekendgemaakt.

Op de lijst met tien namen staan naast De Graaff onder meer huidig Europarlementariër Auke Zijlstra en als lijstduwer PVV-leider Geert Wilders. Wilders spreekt in een verklaring van 'een geweldige lijst' met 'voortreffelijke kandidaten'. "Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen", aldus Wilders.

Tot vorige week was Laurence Stassen de beoogd lijsttrekker maar zij stapte vrijdag uit de partij omdat ze zich niet kon vinden in de uitlatingen van Wilders over 'minder Marokkanen'. Ook Lucas Hartong, na het opstappen van Stassen de fractieleider van de PVV in Brussel, werd het niet. Hij zei maandag niet de 'drive' te hebben zich in te zetten voor de partij.

Wilders had tot 8 april de tijd om zijn kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 22 mei rond te krijgen.

Overleg Rusland en Oekraïne op NSS

Rusland en Oekraïne hebben maandag voor het eerst sinds het begin van de Krim-crisis overleg gevoerd. De ministers van buitenlandse zaken van beide landen spraken elkaar op de top over nucleaire beveiliging (NSS) in Den Haag.

De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andri Desjtsjitsja zei eerder maandag dat hij graag met zijn Russische evenknie om de tafel wilde om het conflict tussen de beide buren op te lossen. Desjtsjitsja zag zelfs 'een wodkaatje' met Lavrov wel zitten.

Meer gezelligheid zou van Oekraïne niet te verwachten zijn, aldus de minister. "Ik kom met eisen, niet met aanbiedingen. We zijn bereid te onderhandelen, dat is ons aanbod."

Kiev ziet het Boedapest Memorandum als de beste basis voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, zei Desjtsjitsja. Bij dat Memorandum uit de jaren negentig waren Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne betrokken. De drie grootmachten beloofden in dat akkoord de grenzen van Oekraïne te respecteren. In ruil daarvoor gaf Oekraïne al zijn kernwapens op. Desjtsjitsja zei dat Oekraïne zich zorgen blijft maken over de Russische troepen die in de buurt van de grens met Oekraïne zijn gestationeerd.

"De mogelijkheid van een militaire invasie blijft groot", aldus Desjtsjitsja. "We zijn erg bezorgd over deze troepenconcentratie aan onze oostelijke grens." Lavrov herhaalde het Russische standpunt dat Oekraïne zijn grondwet moet hervormen zodat de verschillende regio's in het land meer autonomie krijgen. De VS prezen Rusland maandag voor het gesprek van Lavrov met zijn Oekraïense collega. Maar op woorden moeten daden volgen, vindt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

In lijkzak ontwaakte man overleden

In Holmes County, Mississippi, is de 78-jarige Walter Williams overleden. Enkele weken terug werd de man nog wakker in een mortuarium. Hij was toen per ongeluk doodverklaard. FOK.nl berichtte daar toen ook over.

'Nadat ze hem doodverklaard hadden, ritsten ze de bodybag dicht, stopten hem in een lijkwagen en vertrokken,' aldus een neef. In het mortuarium aangekomen wilden de medewerkers van Porter & Sons Funeral Home net beginnen met het balsemen, toen er leven in het lijk leek te zitten.

'Een medewerker van het mortuarium dacht dat er iets niet klopte,' vertelde Williams dochter aan de pers. "Vaders been begon te bewegen."

De oude heer werd in allerlijl naar het ziekenhuis gereden en was een paar dagen later weer hersteld. Artsen vermoeden dat het door een cocktail van medicijnen alleen maar leek alsof zijn vitale functies het begeven hadden. Familieleden melden ook dat Williams pacemaker waarschijnlijk gestopt is en opnieuw startte toen ze hem op de behandeltafel legden.

Maar nu heeft Williams dan toch echt het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Een doodsoorzaak werd niet medegedeeld.

Imca Marina heeft hartaanval gehad

Imca Marina is zaterdag getroffen door een hartaanval. De 72-jarige zangeres herstelt nu in een ziekenhuis in het Turkse Antalya van een zware bypassoperatie. Dat heeft haar management maandag laten weten aan RTL Boulevard. Marina was in Turkije voor optredens.

"Ze was aan het zwemmen en ze voelde zich niet helemaal lekker. Toen ze 's avonds bij het eten zich nog steeds niet helemaal lekker voelde, ging ze toch maar naar het ziekenhuis", legt de manager van Imca Marine uit. Toen ze op de behandeltafel lag, kreeg ze een hartaanval. "Ze wilden haar dotteren, maar dat kon niet. Haar aders waren voor negentig procent dichtgeslibd. Ze heeft een meervoudige bypassoperatie ondergaan."

De zangeres ligt op de intensive care en hoort dinsdag of ze daar weg mag. Volgens haar manager is Imca Marina in goede handen en beseft ze dat ze geluk heeft gehad. "Als ze niet in het ziekenhuis had gelegen, dan was het wellicht anders afgelopen. Ze is door het oog van de naald gekropen."

Acties in de transportsector moeten verrassing worden

De acties van vrachtwagenchauffeurs voor een betere cao zijn ingepland, maar de vakbonden in de transportsector maken nog niet bekend wanneer ze plaatsvinden. Dat heeft bestuurder van FNV Bondgenoten Egon Groen maandag gezegd.

De acties werden maandag tijdens een overleg vastgesteld. Dat de bonden de plaats en tijd niet bekendmaken, moet ervoor zorgen dat het effect van de acties groter is. Vorige week zei de onderhandelaar van CNV, Tjitze van Rijssel, dat mogelijk distributiecentra van supermarkten het doelwit van de acties worden.

Vorige week donderdag verliep een ultimatum aan de werkgevers in de transportsector. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten al weken muurvast. De bonden willen drie procent loonsverhoging, terwijl de werkgevers een nullijn willen aanhouden.

Server-schema Elder Scrolls Online

Aanstaande zondag zullen de eerste servers live gaan voor de MMORPG Elder Scrolls Online en daarom heeft Bethesda een schema gemaakt van wanneer de servers live gaan in welke regio. Hieronder dat schema.

Early Acces: vijf dagen

 • North America (East): 7:00 AM EDT, Sunday 30 March 2014
 • UK/IE: 12:00 PM WEST, Sunday 30 March 2014
 • Central Europe: 1:00 PM CEST, Sunday 30 March 2014
 • Sydney, Australia: 10:00 PM AEDT, Sunday March 30th
 • Singapore: 7:00 PM SGT, Sunday 30 March 2014

Early Acces: drie dagen

 • North America (East): 7:00 AM EDT, Tuesday 1 April 2014
 • UK/IE: 12:00 PM WEST, Tuesday 1 April 2014
 • Central Europe: 1:00 PM CEST, Tuesday 1 April 2014
 • Sydney, Australia: 10:00 PM AEDT, Tuesday 1 April 2014
 • Singapore: 7:00 PM SGT, Tuesday 1 April 2014

Officiële release

 • North America (East): 7:00 PM EDT, Thursday, 3 April 2014
 • UK/IE: 12:00 AM WEST, Thursday, 4 April 2014
 • Central Europe: 1:00 AM CEST, Thursday, 4 April 2014
 • Sydney, Australia: 10:00 AM AEDT, Thursday, 4 April 2014
 • Singapore: 7:00 AM SGT, Thursday, 4 April 2014

Ook Rotterdamse PvdA-leider Karakus stapt op

De Rotterdamse fractievoorzitter van de PvdA Hamit Karakus is maandagavond opgestapt. Dat heeft de partij bekendgemaakt. Hij is na de Amsterdamse Pieter Hilhorst de tweede PvdA-leider die na de voor de sociaal-democraten teleurstellend verlopen gemeenteraadsverkiezingen vertrekt.

Karakus zegt in een verklaring bewust gekozen te hebben niet direct terug te treden. "Ik ben er kapot van maar het werk gaat door. De afgelopen dagen heb ik mijn tijd en energie gestoken in de nieuwe fractieleden", aldus Karakus. "Ik wilde hun hoop en vertrouwen geven in de toekomst. Na een paar bijeenkomsten heb ik alle vertrouwen"

Karakus treedt niet alleen terug als partijleider maar legt ook zijn taken als wethouder van wonen neer. Hij kijkt naar eigen zeggen terug op 'mooie jaren'. "Ik heb de afgelopen jaren met ziel en zaligheid gewerkt aan een betere stad. Dat heb ik altijd samen met de Rotterdammers gedaan. Ik wil dan ook iedereen bedanken."

De PvdA verloor in Rotterdam zes zetels en ging van veertien naar acht stuks. Daardoor is nu Leefbaar Rotterdam met veertien zetels de grootste partij in de Maasstad. Hilhorst, lijsttrekker in Amsterdam, trok donderdag al zijn conclusies nadat duidelijk was geworden dat de PvdA ook daar flink had verloren.

Rob de Werd, voorzitter van de PvdA in Rotterdam, respecteert het besluit van Karakus. Hij was volgens De Werd een bevlogen bestuurder. "De PvdA past bescheidenheid na deze uitslag. We zullen steen voor steen moeten bouwen aan een herstel van vertrouwen", aldus De Werd.

inFamous kan Assassin's Creed-kant op

Nate Fox, director voor inFamous: Second Son, heeft aangegeven dat de serie goed richting de serie van Assassin's Creed op kan gaan. Dit houdt in dat er nieuwe personages en andere locaties in de inFamous-serie geïntroduceerd kunnen worden.

Het hoofdpersonage krijgt namelijk bepaalde krachten en de game draait er om hoe die persoon er mee om gaat. Dit kan dus elk personage zijn, elke leeftijd en elke tijd waar dit personage in leeft. Dat dit als gevolg kan hebben dat Suckerpunch, de ontwikkelaar, een inFamous-studio kan worden is dan geen heel slechte keuze volgens Fox.

Volwassen vent bijt ouders

Een 26-jarige man uit Daly City in Californië, is onder toezicht gesteld nadat hij zijn beide ouders gebeten had. De reden van deze bijzondere daad van agressie was dat hij van hen de familiekat niet mocht zien.

De San Francisco Chronicle bericht dat Yevgeniy Bolshakov nog bij zijn ouwelui woonde. Na een avondje stappen vroeg hij hen of hij de kat even mocht zien. Toen zijn vader hem vertelde dat dit niet kon omdat de kat net herstellende was van een operatie, sloeg hij de 64-jarige man in pardoes het gezicht en beet hem vervolgens een stuk uit de arm.

Zijn moeder wilde ingrijpen maar onderging hetzelfde lot. Yevgeniy sloeg haar ook en beet de vrouw bovendien in haar hand, aldus de krant.

Bolshakov heeft drie jaar voorwaardelijk gekregen en mag zich elke maandag melden bij de reclasseringsambtenaar. Hij draait alsnog de bak in als hij nog eens beet heeft.

White & Wild Japan

Kijk hoe Japanse Makaken genieten van dampende warmwaterbronnen en spelen in de diepe sneeuw, prachtig gefilmd door Marcel van Oosten in het Jigokudani Monkey Park in de buurt van Nagano. Hierna vliegen we naar Hokkaido en hier zie je Japanse kraanvogels hun sierlijke dans presenteren, en adelaars drijvend op het pakijs en wilde zwanen op een bevroren meer bij de stomende warmwaterbronnen.

Prandelli blijft ook na WK bondscoach Italië

Cesare Prandelli blijft ook na het WK in Brazilië bondscoach van het nationale voetbalteam van Italië. De 56-jarige trainer heeft met de Italiaanse bond overeenstemming bereikt over contractverlenging. Zijn nieuwe verbintenis loopt tot en met het EK van 2016 in Frankrijk.

Prandelli verruilde in 2010 zijn functie als clubtrainer van Fiorentina voor die van bondscoach en was direct succesvol. Op het EK van 2012 schopte de Squadra Azzurra het tot de finale, waarin werd verloren van Spanje. Vervolgens plaatste Italië zich onder Prandelli eenvoudig voor het WK in Brazilië.

"Ik ben trots dat me een contractverlenging is aangeboden, zonder te wachten op de prestaties komende zomer in Brazilië", reageerde Prandelli. "Daarom heb ik ook geen moment getwijfeld."

[vid] Lady Gaga is gevallen engel

Ze noemt haar muziek 'artpop' en zet zichzelf voortdurend in de spotlights met bizarre, 'kunstige' optredens en clipjes. Zo ontstond er recentelijk nog controverse omdat Gaga een kunstenares verschillende kleuren verf over haar heen liet kotsen.

Gaga is kortom een aardige graadmeter voor de staat der hedendaagse popcultuur. Dit weekeinde voegde ze een nieuw clipje aan haar oeuvre toe: een dubbele clip om precies te zijn, voor de singles 'Venus' en 'G.U.Y.'.

Schaarsgekleed verschijnt Gaga dit keer als een gevallen engel. Na ruim twee minuten intro begint het nummer 'Venus', waar het woord Venus zo wordt herhaald dat je er uiteindelijk 'penis' in verstaat.

In het clipje weet ze uiteindelijk als satansgebroed Jezus, Michael Jackson en Mahatma Gandhi uit de dood te laten herrijzen, al had eerstgenoemde daar naar verluidt verder weinig hulp bij nodig.


Er zit zelfs Minecraft in het clipje verstopt.

Na vier minuten begint het andere nummer. Gaga zingt daarin: "I wanna be the Girl Under You, I wanna be your G.U.Y."  De videoclip is na 'Applause' en 'Do What U Want' de derde waarin liederen van het album ARTPOP voorkomen. 

De zangeres heeft middels een aantal teasers en interviews geprobeerd de clip(s) zo veel mogelijk op te hypen. Dat lijkt aardig gelukt: niet alleen lees je er nu over op FOK.nl, ook is de video sinds zaterdag bijna 9 miljoen keer bekeken.

Voetbalclubs Krim welkom in Russische competities

De Russische voetbalbond wil met de UEFA en de FIFA in gesprek om voetbalclubs uit de Krim op te nemen. Die clubs vallen nu nog onder de Oekraïense bond. De Russen willen en kunnen niet zelf beslissen. "Het is een voetbalwereld en we kunnen niet zelfstandig dingen beslissen", verklaarde woordvoerder Igor Vladimirov maandag.

De clubs uit de Krim maken het seizoen 'zeker af in de Oekraïense competitie'. "Hoe het proces werkt is verre van duidelijk." Zo zijn er zaken als sponsordeals waarvoor een beslissing moet worden gevonden.

Er spelen twee clubs van de Krim in de Oekraïense Premier League, Tavria Simferopol en FC Sebastopol. Op het tweede niveau speelt ook Titan Armjansk nog.

De Krim werd vorige week geannexeerd door Rusland. De provincie, die in Oekraïne een verregaande autonomie had, hield een dubieus referendum over afscheiding.

[upd] Dode bij schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam is zondagnacht een man om het leven gekomen. Een andere man raakte gewond. Hij ligt in het ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar, laat de politie maandagochtend weten.

De schietpartij vond rond 03.45 uur plaats op het Nieuwlandhof in Amsterdam-Zuidoost. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. De politie onderzoekt de aanleiding van het incident.

Update 18.46 uur
Naar aanleiding van de schietpartij zijn drie personen door de politie aangehouden. Dat meldt AT5. Een van hen is de 21-jarige man die gewond raakte, de andere twee zijn een man van 19 en een vrouw van 32 jaar. De leeftijd van de overleden man was overigens 30. Het is nog onbekend wat voor rol de gearresteerde personen bij het incident hebben gespeeld, of wat hun relatie tot het slachtoffer was.

'Kabinet sloopt Rotterdamse haven'

Het kabinet heeft opnieuw een maatregel bedacht om de Nederlandse economie nog verder in het slop te prakken. Vrachtschepen die voedsel vervoeren en de haven van Rotterdam aandoen, gaan namelijk meer, veel meer betalen voor verplichte voedselcontroles.

De regering reageert hiermee behoorlijk overspannen op het gedoe rond de voedselfraude. Zoals gewoonlijk wordt er een standaard PvdA-oplossing in stelling gebracht en smijt men met geld en extra ambtenaren om uit te pluizen wat de bootjes zoal vervoeren. Alles om te voorkomen dat de brave burger niet opnieuw geconfronteerd wordt met paardenvlees, waar hij rundvlees in het pannetje dacht te hebben.

Als we Jaco Geurts van het CDA mogen geloven, maakt het huidige kabinet onze goede handelspositie en de Rotterdamse haven kapot. "Scheepsbevoorraders gaan 80 procent meer betalen. Internationale schepen zullen uitwijken naar andere havens om bevoorraad te worden," stelt het kamerlid.

Vooral Antwerpen zou nog wel eens spekkoper kunnen zijn van de verzwakte concurrentiepositie van de naburige haven.

Afgesloten snelwegen NSS weer even open

De snelwegen die zondag dichtgingen vanwege de nucleaire top in Den Haag worden maandag vanaf 16.00 uur weer vrijgegeven. Het gaat om wegen in de buurt van Schiphol en op het traject tussen de luchthaven en Den Haag. De wegen zijn overigens minder dan een etmaal weer volledig open. Dinsdagmiddag gaan ze weer geheel of gedeeltelijk dicht.

De wegen die weer worden vrijgegeven zijn delen van de A4 en A5 en de A44 en N44. Op dinsdag worden ze vanaf 13.00 uur weer afgesloten als de regeringsleiders weer naar Schiphol gaan. De afsluiting duurt tot de volgende ochtend om 05.00 uur. Alleen de N14, die in Den Haag de N44 en de A4 verbindt, blijft tot woensdagochtend permanent gesloten.

De A4 werd overigens iets later dan gepland helemaal vrijgegeven door een defect voertuig. Rijkswaterstaat kon daardoor pas later beginnen met het verplaatsen van de afzetting. De verkeershinder bleef echter beperkt, aldus Rijkswaterstaat. De verdere maandagavondspits verloopt rustig.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers ook dinsdag in het westelijk deel van de Randstad de auto te laten staan en te kiezen voor alternatieven, zoals thuiswerken of buiten de spits reizen. Maandag bleef het rustig in de spits omdat de adviezen massaal werden opgevolgd, zegt Rijkswaterstaat. Als dat dinsdag weer gebeurt, blijven problemen uit.

G7 om 18.30 uur bijeen in Den Haag

De zeven landen die de G7 vormen komen maandag om 18.30 uur bijeen om te praten over economische hulp aan de Oekraïense regering. Ook wordt er gesproken over de betrekkingen met Rusland. De bijeenkomst vind plaats in de marge van de NSS, de top over nucleaire veiligheid waarvoor tientallen regeringsleiders naar Nederland zijn gekomen.

De bijeenkomst is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. De G7-leden besloten naar aanleiding van het Russische optreden in Oekraïne om voorlopig niet met Moskou om de tafel te gaan. Een bijeenkomst van de G8 in het Russische Sochi, die gepland stond voor later dit jaar, werd geschrapt.

Obama stelde het spoedoverleg voor naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim. Hoewel de betrekkingen tussen Rusland en het Westen de laatste weken ernstig zijn bekoeld, zei een adviseur van Obama dat de G7 Rusland vooralsnog niet uit de G8 willen zetten. "De deur staat nog open voor Rusland, als ze bereid zijn tot de-escalatie", aldus veiligheidsadviseur Ben Rhodes.

Het gesprek van de G7 vindt plaats in het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). Rutte heet de deelnemers welkom. Daarna vertrekt hij, omdat Nederland geen lid is van de G7. Na de vergadering schuiven de deelnemers aan bij een diner met koning Willem-Alexander, samen met de overige delegatiehoofden van de nucleaire top.

Sri Lanka slaat cricketers Oranje van roze wolk

De Nederlandse cricketers staan na een wedstrijd in de tweede ronde van het WK twenty20 weer met beide benen op de grond. Na het geweldige optreden tegen Ierland vrijdag in de eerste ronde bleek Sri Lanka maandag meer dan een maat te groot. Nederland kwam tot 39 all out, Sri Lanka had precies vijf overs nodig om dat totaal te verbeteren: 40/1.

De Nederlandse openers, Stephan Myburgh en Michael Swart, werden beiden zonder een run gescoord te hebben uitgevangen. Wesley Barresi, de nummer drie van de batting order, scoorde een run.

Tom Cooper was vervolgens de eerste die zich enigszins met de Sri Lankaanse bowlers kon meten. Zijn zestien runs waren de beste score van Nederland, maar zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Ben Cooper kwam tot acht runs. Na 10.3 overs was het echter over aan Nederlandse zijde.

Ajantha Mendis en Angelo Mathews waren aan Sri Lankaanse kant beiden goed voor drie wickets. Nuwan Kulasekara was echter de beste bowler. Hij bowlde slechts twee overs, maar kreeg daarin geen enkele run tegen en pakte ook nog een wicket.

Sri Lanka werd vervolgens niet nerveus van de taak die hen met het bat in de hand wachtte. Kusal Perera werd nog wel uitgevangen door Swart, maar had toen al veertien runs gescoord. Tillakaratne Dilshan en Mahela Jayawardene gingen vervolgens onverstoorbaar verder en stelden op een kwart van de beschikbare overs de zege al veilig.

Net als tegen Ierland stelde Nederland ook nu weer een record in het internationale twenty20-cricket. Deze keer was het echter weinig positief: nog nooit scoorde een ploeg minder runs. Sri Lanka had nog de meeste ballen over terwijl de zege al binnen was: negentig.

Nederland speelt later in de tweede ronde nog tegen Engeland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Sloveen Mezgec wint eerste rit in Catalonië

Luka Mezgec heeft de eerste etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Sloveense renner van het Nederlandse Giant-Shimano was maandag in de straten van Calella de snelste in een massasprint. Hij liet de Australiër Leigh Howard (Orica) en de Fransman Julian Alaphilippe (Omega Pharma) achter zich.

Wilco Kelderman deed met een aanval in de slotfase een gooi naar de ritzege. De Nederlandse renner van Belkin kreeg in eerste instantie de Franse renners Mikaël Cherel en Romain Hardy met zich mee, ging wat later solo verder, maar hield uiteindelijk geen stand tegen het jagende peloton.

De Ronde van Catalonië maakt deel uit van de World Tour, de hoogste divisie in de wielersport. De rittenkoers eindigt zondag met een etappe naar Barcelona.

Zatlap klaagt casino aan

Een casino in Las Vegas werd aangeklaagd door de zakenman Mark Johnston, die een half miljoen dollar verloor met gokken. Johnston weigert het geld te betalen omdat hij zo lam als een toeter was tijdens het spelen. De autoriteiten onderzoeken de kwestie.

Las Vegas ligt in de staat Nevada en de wet verbiedt het daar om mensen te laten gokken 'die zichtbaar onder invloed zijn van alcohol of drugs', brengt de gekke gokker in herinnering. Zelf herinnert hij zich van de avond overigens niet veel meer. Hij begon al te drinken voor hij in Los Angeles richting Las Vegas vertrok en van alles wat na het eten gebeurde is hij de film kwijt.

Hij moet echter 17 uur blackjack en pai gow gespeeld hebben, terwijl het personeel hem drankjes bleef serveren en geld bleef lenen. De 52-jarige man was volledig van het padje en besefte pas bij het ontwaken de dag nadien hoeveel hij kwijt was.

De Los Angeles Times citeert uit de klacht dat Johnston aan de speeltafels zeker twintig glazen gedronken heeft. Hij zou zo bezopen zijn geweest dat hij de kaarten in zijn hand niet meer herkende, aldus de krant. Het Downtown Grand Casino bleef hem ondertussen krediet verlenen, zodat de schuldenberg tot ongehoorde hoogten opliep.

Koffiemerk David Lynch primeur in Nederland

De Amerikaanse regisseur David Lynch lanceert zijn biologische koffiemerk ook in Europa, om te beginnen in Nederland. Vanaf 8 april is de koffie verkrijgbaar bij de museumwinkel van Filmmuseum Eye in Amsterdam. In het werk van Lynch speelt koffie altijd een belangrijke rol. Zo zegt special agent Dale Cooper in de serie Twin Peaks geregeld 'Damn good coffee'.

De 68-jarige Lynch staat bekend om zijn thrillers waarin hij surrealistische objecten combineert met seks, gewelddadigheid en zwarte humor. Spiritualiteit en een organische levensstijl zijn belangrijke speerpunten in zijn leven. Sinds een aantal jaren beoefent hij transcendente meditatie, waarbij hij zijn inspiratie voor zijn projecten haalt uit de 'rush' die hij krijgt van het drinken van koffie, inclusief zeven klontjes suiker.

In Nederland zijn twee van Lynch' koffiesoorten verkrijgbaar, de Organic House Coffee en de Organic Espresso. De bonen zijn geoogst in de ecologische regio Sierra Madres in Oaxaca in Mexico, en in Indonesië.

Leto bijna als vrouw naar Oscars

Jared Leto heeft lang getwijfeld of hij niet als zijn personage Rayon uit de film Dallas Buyers Club naar de Oscaruitreiking moest. "Ik overwoog me als Rayon te verkleden omdat zij dat feest vast geweldig had gevonden", zegt Leto tegen de Britse krant London Evening Standard.

De rol, van een man die bezig is vrouw te worden, leverde Leto de Oscar voor beste mannelijke bijrol op. Uiteindelijk besloot de 42-jarige acteur toch als zichzelf naar de uitreiking te gaan.

"Vrouwen hebben altijd zo veel werk om zich gereed te maken", zegt Leto over een avond als een Oscaruitreiking. "Ik ben opgevoed door mijn moeder, dus ik had altijd al respect voor vrouwen, maar door deze rol ben ik het me nog beter gaan realiseren."

Tijdens zijn speech nam Leto uitgebreid de moeite zijn moeder te bedanken. "Ik had net zo goed een guitige speech kunnen houden, maar dat wilde ik niet. Ik heb me terdege voorbereid. Ik wilde het wel chic houden." Dallas Buyers Club, waarvoor ook hoofdrolspeler Matthew McConaughey een Oscar won, draait nog volop in de Nederlandse bioscopen.

Dallas Buyers Club: Jared Leto

[vid] 'Kunis zwanger van Kutcher'

Verschillende entertainmentsites melden dat de 30-jarige Mila Kunis in verwachting is van haar eerste kind. Ashton Kutcher (36) is de gelukkige vader. Dat melden bronnen aan het blad US Weekly.

De acteurs zijn onder meer bekend van hun rollen als Jackie en Kelso in That '70s Show en hadden in die show ook een relatie. Kunis werd door een aantal mannenbladen meermaals uitgeroepen tot knapste vrouw van de entertainmentindustrie.

Hoewel het management van de twee nog niet heeft gereageerd, bevestigen anonieme bronnen rond het paar dat Kunis toch echt een nazaat van Kelso zal gaan baren.

Novum meldt verder nog dat Kutcher 'eerder getrouwd was met Demi Moore, maar geen kinderen met haar kreeg.'


Het 'kisscam'-moment.

Van Dijk terug als trainer Helmond Sport

Jan van Dijk is aangesteld als nieuwe trainer van Helmond Sport. De 57-jarige oud-voetballer neemt het stokje over van Mario Verlijsdonk, die sinds het ontslag van Eric Meijers in september als interim-trainer voor de groep stond. Van Dijk werkte ook tussen 2002 en 2004 al bij de huidige nummer twaalf van de Jupiler League.

Het contract van Van Dijk gaat officieel pas 1 juli in, maar dinsdag staat de trainer al voor het eerst voor de groep. "De doelstellingen zijn in eerste instantie het leren kennen van de spelersgroep en het behalen van de play-offs", zegt algemeen directeur Mario Captein. "Daarnaast willen we zo een voorsprong behalen voor volgend seizoen."

Van Dijk loodste Helmond in zijn eerste periode in Brabant naar een derde en vijfde plaats in de Eerste Divisie. In Nederland stond hij ook als trainer voor de groep bij FC Groningen, Roda JC, RBC, FC Emmen en VVV. Na zijn ontslag eind 2010 in Venlo verdween hij tijdelijk uit het profvoetbal.

[upd] 'Bom' Amsterdam: Egyptische tabak

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanochtend de Lijnbaansgracht in Amsterdam af laten sluiten, nadat er bij een verkeerscontrole 'een verdachte situatie was ontstaan waarbij een auto was betrokken', meldt een woordvoerder van de politie. Een aantal appartementen in de straat wordt ontruimd.

Het is niet bekend hoeveel woningen er zijn ontruimd. Ook is er nog niets bekendgemaakt over de auto in kwestie.

Later vandaag zal de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek brengen aan de koffieshop de walletjes Amsterdam. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen het bezoek van potus en de situatie aan de Lijnbaansgracht.

Update 05.45 uur
Volgens een politiewoordvoerder zijn twee inzittenden van een auto aangehouden. In verband met het nog lopende onderzoek zijn acht woningen ontruimd. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen, aldus de sterke arm der wet.

De verkeerscontrole waarbij de verdachte auto werd gestopt heeft volgens de politie niets te maken met het bezoek van het Amerikaanse staatshoofd aan de stad. 'Het is puur toeval', stelt de politiewoordvoerder.

Het is nog niet duidelijk wat voor een voorwerp in de auto is aangetroffen.

Update 07.52 uur
De verdachte auto die maandag op de Lijnbaansgracht in Amsterdam werd gecontroleerd, bevatte geen explosieven of gevaarlijke stoffen. Dat meldde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was uitgerukt om een verdacht voorwerp te controleren dat bij een normale verkeerscontrole in de auto werd gevonden. Twee personen die in de auto zaten, zijn aangehouden en worden verhoord.

De Lijnbaansgracht was een paar uur afgezet en er werden acht appartementen ontruimd. Rond kwart over zeven werd alles weer vrijgegeven.

Bij de verkeerscontrole vlakbij het politiebureau op de Lijnbaansgracht ontstond maandagochtend vroeg een verdachte situatie waarbij een auto is betrokken, aldus de politiewoordvoerder.

Het is nog steeds onduidelijk wat het verdachte voorwerp was. De politie onderzoekt de auto, het voorwerp en de verdachten verder.

Update 16.40 uur
In de auto bleken dozen Egyptische tabak te zitten, schrijft AT5. De verdenking ontstond vanwege de Arabische teksten die erop stonden. De verdachten werden aangehouden omdat ze aanvankelijk niet mee wilden werken. De politie meende nog dat een in de wagen aangetroffen laptop mogelijk was gestolen, maar ook dat bleek niet het geval. De mannen zijn met excuses van de sterke arm vrijgelaten.

VS 'bespioneren Russen te weinig'

Je zou na een jaar heisa omtrent het wereldwijd afluisteren van praktisch alles en iedereen, verwachten dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hun zaakjes goed op orde hebben. Dat blijkt niet het geval.

Volgens een anonieme official werden de inlichtingendiensten namelijk compleet verrast door de Russische inval op de Krim. Er was geen communicatie onderschept die duidde op Russische troepenbewegingen of concrete plannen voor een invasie. 

Dit terwijl de troepenbewegingen wél middels foto's van satellieten van het Amerikaanse leger waren opgepikt. De official meldt: "Hoewel er een waarschuwing van kracht was hadden we niet de informatie om te kunnen zeggen wat er zou gaan gebeuren."

Vermoedelijk hebben de Russen hun best gedaan om het Westen een stap voor te zijn door hun communicatie goed te versleutelen. Experts in de VS spreken ondertussen van een 'information gap', die snel gedicht zal moeten worden. Naar verluidt ergerde men zich bij de veiligheidsdiensten groen en geel aan het gebrek aan kennis. 

Sinds de jaren negentig is de aanwezigheid van veiligheidsdiensten en spionnen in Rusland geleidelijk afgebouwd omdat de dreiging van de Koude Oorlog en een communistische Sovjet-Unie was weggevallen. De Amerikanen stellen er nu alles aan te doen om de aanwezigheid zo snel mogelijk weer op te schroeven.

Of de Russen ook bij eventuele verdere militaire stappen hun plannen opnieuw voor NSA, CIA en andere diensten verborgen kunnen houden 'is een vraag die we onszelf allemaal stellen', geeft de bron aan.

[upd] Nieuwe fractieleider PVV in Europa

Lucas Hartong wordt tot aan de Europese verkiezingen in mei de nieuwe fractieleider van de Europese delegatie van de PVV. Dat meldt zijn woordvoerder maandag.

Hartong stond als tweede op de PVV-lijst en volgt voormalig fractievoorzitter Laurence Stassen op, die vanwege de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' besloot de partij te verlaten.

De 50-jarige Hartong zit sinds juni 2010 in het Europees Parlement namens de PVV. Hij is onder meer lid van de begrotingscommissie en plaatsvervangend lid van de Commissie budgetcontrole.

De Europese PVV-fractie bestaat verder uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen heeft al aangegeven te stoppen na de Europese verkiezingen in mei.

In 2006 was Hartong kandidaat voor de Tweede Kamer namens de PVV maar hij stond te laag om verkozen te worden.

Update 16.23 uur
Hartong heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat hij bij de Europese verkiezingen op 22 mei niet verkiesbaar zal zijn. De kersverse fravtievoorzitter zal na die datum zijn taken als Europarlementariër neerleggen. Het is nog onduidelijk wie er bovenaan de lijst zal prijken. Wilders moet uiterlijk 8 april de definitieve kieslijst inleveren.

Verdediger Dante langer bij Bayern München

Bayern München heeft het contract met verdediger Dante opengebroken en met een jaar verlengd. De Braziliaan ligt nu tot medio 2017 vast bij de Duitse kampioen. De 30-jarige Dante speelde sinds zijn komst in 2012 tot nu toe 51 competitieduels voor Bayern en scoorde daarin drie keer.

Dante werd twee jaar geleden voor een kleine vijf miljoen euro overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Eerder voetbalde hij voor Standard Luik, Charleroi en Lille. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge noemde Dante maandag 'een van de beste transfers van de afgelopen jaren.'

Statenlid PVV-Gelderland weg

Daniël ter Haar, lid van de Provinciale Staten in Gelderland voor de PVV, verlaat zijn partij per direct. Hij is daarmee alweer het tweede Statenlid dat Wilders maandag vaarwel zei.

Ter Haar: "De partijkoers van de Partij voor de Vrijheid bevindt zich naar mijn mening op een glijdende schaal. Ik kan niet meegaan in deze ingeslagen weg."

Net als het in Utrecht opgestapte Statenlid Henk Scherer zal Ter Haar zijn zetel ter beschikking stellen aan de PVV en niet alleen doorgaan.

Rol Walker voltooid met computeranimatie

De rol van wijlen Paul Walker in Fast and Furious 7 wordt voltooid met invalacteurs en computeranimaties. In totaal zijn nu vier acteurs in de weer met scènes waarin Walkers personage Brian O'Connor te zien is. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Daily News.

"Ze hebben vier acteurs uitgezocht die fysiek erg op Paul lijken", zegt een bron. "Die worden gebruikt voor de lichaamsbewegingen. Daarna wordt Pauls gezicht er digitaal op geplakt." Hij is ervan overtuigd dat het publiek tevreden zal zijn met het resultaat.

De opnames van de actiefilm met zinderende autostunts kwamen in november stil te liggen nadat Walker om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Californië. Het incident had niets met de film te maken en Walker was slechts bijrijder. Vorige week werden de opnames hervat.

Fast and Furious 7 verschijnt volgend jaar april in de Nederlandse bioscopen. Uiteraard is hoofdrolspeler Vin Diesel weer van de partij, evenals Dwayne Johnson en Michelle Rodriguez. Deze film kent ook enkele nieuwe grote namen als Jason Statham, Kurt Russell en Djimon Hounsou.


Rol Walker voltooid met computeranimatie (Foto: Novum)

Nieuwe Oddworld-titel bij half miljoen verkopen New 'n' Tasty

Oddworld: New 'n' Tasty, de HD-remake van Oddworld: Abe's Oddysee, hoeft maar 250.000 keer te verkopen om vervolgens een HD-remake van Abe's Exodus mogelijk te maken. Dat heeft Lorne Lanning vandaag op de GDC gezegd. Mocht het spel een half miljoen keer verkopen dan is een volledig nieuwe titel zelfs een optie.

"Als we een nieuwe Oddworld-game gaan ontwikkelen, dan besteden we daar minstens twee miljoen dollar aan", vertelt Lanning. "Maar liever meer, eerder zo'n vijf of zes miljoen. Als we zo'n bedrag via bijvoorbeeld Kickstarter bij elkaar moeten krijgen kan ik niet beloven dat we dat bedrag ophalen. Maar als we New 'n' Tasty ruim 500.000 keer verkopen moet dat geen probleem meer zijn."

Lanning heeft er vertrouwen in dat zijn doel makkelijk bereikt wordt. De digitale release van Abe's Oddysee en Exodus gingen op Steam al meer dan een miljoen keer over de digitale toonbank, terwijl alle games in de serie in totaal goed zijn geweest voor zo'n zeven miljoen digitale verkopen.

Hoewel het spel voor ongeveer dertig dollar te koop zal zijn, is Lanning er van overtuigd dat het de prijs meer dan waard zal zijn. Zo legt hij uit dat er ruim twee miljoen dollar in het spel geïnvesteerd is, bovenop de ruim drie miljoen dollar aan oude game-assets die voor de remake zijn opgepoetst. Ter vergelijking heeft een gemiddelde indiegame een budget van ongeveer 100.000 dollar.

"Dit spel ziet er geweldig uit, speelt geweldig en je zult er meer plezier van hebben dan van een spel dat zestig dollar kost. Als we een uitgever zouden hebben zou de prijs hoger zijn en zou je dit een AAA-titel noemen." Oddworld: New 'n' Tasty zal in de lente van 2014 beschikbaar zijn voor PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, pc, Mac en Linux.

Baasje (13) bezwangert 23-jarige

Een 13-jarige jongen uit Glendale heeft de tijd van zijn leven beleefd met een aantrekkelijke dame van 23, die zich voordeed als 15-jarig meisje. De baas ging misschien wel zes maanden tekeer met zijn oudere vriendin, blijkt uit documenten van de rechtbank. Hij zou haar zelfs met jong hebben geschopt

De 23-jarige wulpse deerne is gevangen gezet. Het wordt haar kwalijk genomen dat ze een relatie onderhield met de 13-jarige eindbaas. Volgens de politie deed ze zich voor als 15-jarig meisje. Dat vinden tienerjochies natuurlijk geweldig interessant, dus grepen ze de kans volop aan.

De hitsige affaire kwam aan het licht nadat de moeder van de 13-jarige knul aan de bel trok bij de politie. Die hield daarna de social media en apps van Anna Areola-Hernandez extra scherp in de gaten. Politiemannen zijn immers ook niet vies van vrouwelijk schoon.

Uit de gerechtelijke stukken blijkt onomstotelijk dat de bronstige puber herhaaldelijk zijn paarsgepunte lans bij zijn scharrel naar binnen duwde. Mogelijk hebben nog meer tienerjongers hetzelfde genoegen mogen ervaren. De 13-jarige geluksvogel liep zijn bedpartner in september tegen het lijf in een winkelcentrum. Op de Facebook-pagina van Anna verschenen ook hitsige plaatjes van het liefdespaar.

Hoewel de knul er misschien een soa aan over heeft gehouden, is er nog meer goed nieuws: de hitsige tiener mag zich binnenkort misschien vader noemen, want zijn verovering is zwanger van hem. De dame heeft dan ook geen spijt. Desondanks is ze aangeklaagd voor seks met een minderjarige en mishandeling. De politie onderzoekt nu of de hete chick nog meer 'slachtoffers' heeft gemaakt.

FOX 10 News | myfoxphoenix.com

Gwar-frontman Dave Brockie (50) dood

Dave Brockie, de frontman van de Amerikaanse thrashmetalband Gwar, is zondag op 50-jarige leeftijd overleden. De politie bevestigt tegenover het Amerikaanse tijdschrift Style Weekly dat Brockies huisgenoot zijn lichaam maandag tussen 3.00 en 7.00 uur heeft gevonden in zijn huis in Richmond, in Virginia. Naar de doodsoorzaak wordt nog gezocht, maar de politie vermoedt geen misdrijf.

Brockie richtte Gwar op in Richmond in 1984 en nam de artiestennaam Oderus Urungus aan, een wezen van zo'n 43 miljard jaar oud afkomstig van de planeet Scumdogia. De band maakte al snel naam vanwege de controversiële acts met obscene teksten, en de opzienbarende kostuums, gebaseerd op sciencefiction en horrorthema's.

"Dave was een van de grappigste, slimste, creatiefste en energiekste mensen die ik ooit heb gekend", zegt voormalig Gwar-bassist Michael Bishop. "Hij was soms onbezonnen, altijd grof, en in elke zin hilarisch. Maar hij was ook zeer intelligent en geïnteresseerd in het leven, in geschiedenis, politiek en kunst."

Volgens Bishop, die in 1993 de band verliet, verhulde Brockies simpele humor een bijzonder scherpe geest. "Hij werd systematisch ondergewaardeerd als tekstschrijver en hardrockzanger. En hij was ook een geweldige bassist. Ik hield van hem."

Gwar werd tweemaal genomineerd voor een Grammy Award. De laatste cd, de dertiende, verscheen in november. Het is nog onduidelijk of de band verder gaat.

Plannen voor Sin City 3

Robert Rodriguez heeft al plannen voor Sin City 3. De tweede film in de reeks, Sin City: A Dame to Kill For, moet nog verschijnen, maar de regisseur en coscenarist kan niet wachten om met het derde deel te beginnen. Hij heeft al zitten brainstormen met Frank Miller, op wiens strips de films zijn gebaseerd.

"We hebben al besproken welke verhalen we zouden willen vertellen", zegt Rodriguez tegen het Britse tijdschrift Total Film. "We hebben nog niets uitgeschreven, maar we weten welke verhelen uit de strips zouden komen en welke we speciaal voor de film zouden schrijven."

De eerste Sin City was in 2004 een onverwacht succes en betekende de doorbraak van Miller als filmmaker. Zijn volgende project The Spirit, ook gebaseerd op eigen werk, was echter een regelrechte flop. Mede daardoor heeft een tweede Sin City lang op zich laten wachten.

In A Dame to Kill For is een groot deel van de oude cast weer van de partij, onder wie Bruce Willis, Mickey Rourke en Jessica Alba. Josh Brolin neemt de rol van Dwight McCarthy over van Clive Owen. Daarnaast worden enkele nieuwe personages vertolkt door grote namen als Joseph Gordon-Levitt en de recent nog ondergekotste Lady Gaga.

A Dame to Kill For komt in de Verenigde Staten uit in augustus. Een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.


Robert Rodriguez kijkt uit naar Sin City 3 (Foto: Novum)

EOD onderzoekt granaten in woning in Smilde

Explosievenexperts van het leger zijn in het Drentse Smilde nog steeds bezig met het onderzoek in een woning waar twee granaten zijn gevonden. Aan het begin van de middag werden omliggende woningen ontruimd vanwege explosiegevaar. Het gaat volgens een woordvoerder van de politie niet om oude bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

De politie was naar de woning in de Prins Bernhardstraat gekomen voor een wietkwekerijtje. De honderd tot tweehonderd planten worden geruimd zodra de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de woning heeft vrijgegeven.

De eigenaar van de woning is nog niet aangehouden. Hij was niet thuis, maar de politie heeft hem gesproken. Hij meldt zich maandagavond bij de politie om als verdachte te worden gehoord.

Getuige: Turkije chanteerde Demmink

Voormalig hoofdinspecteur van de politie Klaas Langendoen is ervan overtuigd dat Joris Demmink is gechanteerd vanuit Turkije. Dat vertelde Langendoen maandag onder ede tijdens een getuigenverhoor in de rechtbank in Utrecht. Langendoen is opgeroepen door de Stichting de Roestige Spijker die een film wil verspreiden over seksueel misbruik door de voormalig topambtenaar van Justitie Demmink.

Langendoen onderzocht de zaak vijf jaar geleden. Toen hoorde hij van een journalist dat de Turkse overheid beschikte over bewijzen dat Demmink in Turkije met minderjarige jongens de fout in was gegaan.

Turkije zou Nederland hebben gechanteerd met deze bewijzen en de veroordeling van een Turkse zakenman in Nederland hebben afgedwongen. Langendoen die inmiddels voor zichzelf was begonnen als een privédetective, vond het verhaal eerst compleet ongeloofwaardig. Maar hij kon het niet ontkrachten.

Langendoen sprak in Turkije de twee mannen die als minderjarigen slachtoffer zouden zijn geworden van verkrachting door Demmink. Een van de vermeende slachtoffers herkende Demmink van een foto die Langendoen had meegenomen. Demmink houdt zelf vol dat hij sinds 1990 niet meer in Turkije is geweest.

Het verhoor van Langendoen gaat maandagmiddag verder.

Geer verbijsterd over ophef grap NSS-optreden

Gerard Joling had van tevoren niet verwacht dat zijn grap over een optreden tijdens de nucleaire top in Den Haag voor zo veel commotie zou zorgen. "We willen geen nucleaire bom, maar de grap die ik gisteren maakte dat ik mocht optreden voor de wereldleiders sloeg wel in als een bom", zegt de zanger maandagmiddag tegen De Telegraaf.

Joling zei zondag dat hij 'zeer vereerd' was dat hij maandag drie nummers mag zingen. De organisatie achter de Nuclear Security Summit ontkende later dat de zanger een optreden verzorgt. Op de grap van de zanger kwamen veel reacties op Twitter. "Ik heb het geweten; ben door alles en iedereen gebeld tot en met het Journaal aan toe. Zelfs mijn moeder hing vanmorgen vroeg aan de lijn om te vragen hoe de vork in de steel zat."

De 53-jarige Joling kan wel lachen om alle ophef. "Ik houd best van een beetje herrie om me heen, maar zelfs ik had niet kunnen bedenken dat er zo'n ophef zou ontstaan." De zanger heeft geen spijt van zijn grap. "Het was gewoon een vervroegde 1 aprilgrap."

Hugh Jackman tekent toch voor Wolverine 3

Hugh Jackman heeft toch getekend voor de titelrol in Wolverine 3. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Australische acteur was er tot voor kort nog niet uit of hij de rol van de gespierde mutant met messen uit zijn handen voor een achtste keer op zich wilde nemen.

De inmiddels 45-jarige Jackman liet al vaker vallen dat de loodzware fysieke voorbereidingen voor de rol hem elk jaar moeilijker afgaat. "Wolverine wordt niet ouder, maar ik wel", zei hij daarover.

De eerstvolgende film waarin Jackman weer de mutant Wolverine speelt, is in X-Men: Days of Future Past. Dat superheldenensemble, waarin personages als Charles Xavier, Magneto en Wolverine door middel van tijdreizen jongere versies van zichzelf tegenkomen, gaat op 22 mei in première. De officieel nog titelloze Wolverine 3 verschijnt ergens in 2017.


Hugh Jackman tekent toch voor Wolverine 3 (Foto: Novum)

Japan draagt nucleair materiaal over aan VS

Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de Verenigde Staten. Dat hebben de Amerikaanse minster van energie Ernest Moniz en speciaal adviseur van de Japanse premier Shinzo Abe, Yosuki Isosaki, maandag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Daar vindt maandag en dinsdag de NSS plaats.

Japan bezit grote hoeveelheden plutonium, dat gebruikt kan worden voor een kernwapen, terwijl het altijd heeft beloofd geen grote voorraden aan te houden. De hoeveelheid materiaal die wordt overgedragen aan de VS is slechts een fractie van de totale voorraad. Over de overdracht van het materiaal werd al langer overleg gevoerd door Tokyo en Washington.

Moniz noemde het akkoord met Japan van groot belang. "Het materiaal wordt overgebracht naar de VS om te worden omgevormd tot een vorm die proliferatie moeilijk maakt." Isozaki zei dat Japan met de overdracht van het plutonium en het hoogverrijkt uranium een bijdrage levert aan het voorkomen van proliferatie en mogelijk misbruik van nucleair materiaal door terroristen. "Japan deelt de visie van een wereld zonder kernwapens", liet hij via een tolk weten.

Ondertussen houdt Japan een voorraad van 9,3 ton plutonium aan. Voor een land met het technisch vermogen van Japan moet het volgens deskundigen een peulenschil zijn om dit geschikt te maken voor kernwapens. Dat materiaal kan een aantrekkelijk doelwit zijn voor terroristen.

De Amerikaanse president Barack Obama pleit al jaren voor het terugdringen van de voorraad nucleair materiaal of het beter beveiligen ervan. Hoewel een groot deel van de Japanse bevolking achter plannen staat om niet langer gebruik te maken van kernenergie, heeft de Japanse regering kortgeleden toch besloten om kernenergie te handhaven als belangrijkste energiebron. Wel beloofde ze om meer werk te maken van het hergebruiken van het materiaal.

Yolanthe diep geraakt door kinderprostitutie

Het meewerken aan een documentaire over kinderprostitutie in Brazilië is Yolanthe Sneijder-Cabau niet in de koude kleren gaan zitten. "Het was heel heftig en confronterend", zegt ze tegen Novum Nieuws. "Ik voelde me op dat moment een van die meisjes."

De actrice en presentatrice werkte mee aan de documentaire Sex voor 5 Euro, over jonge meisjes uit de Braziliaanse krottenwijken die zich prostitueren. "Ik heb 's nachts tussen ze in gestaan op de strip. Dan zie je hoe ze, soms pas 11 of 12 jaar oud, worden opgepikt door taxichauffeurs. Die gingen ook naar mij seinen en roepen."

"Dit had ook mijn leven kunnen zijn", beseft de voetbalvrouw. "Ik heb gewoon het geluk gehad dat ik in een ander land ben opgegroeid. Het contrast is enorm met de fotoreportages vol glitter en glamour. Maar daardoor heb ik wel de mogelijkheid om die meisjes te helpen." De 29-jarige Sneijder-Cabau richtte de stichting Free A Girl op, juist om dit soort problemen aan te pakken.

Het was voor regisseuse Margit Balogh een onverwacht genoegen om met haar samen te werken. "Ik had hetzelfde beeld als veel mensen, denk ik, dat ze een modepopje was", begint Balogh. "Maar ze heeft me enorm verrast. Ze was heel puur en betrokken, en heeft echt een missie. Ze wil werkelijk projecten opzetten die werkelijk prostitutie helpen voorkomen."

De documentairemaakster is meegevaren op alle aandacht die er momenteel voor Brazilië is vanwege het WK voetbal de zomer en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "Als je een beetje naar links of naar rechts kijkt, zie je ongelooflijk veel kinderprostitutie", zegt Balogh. "Dit was een uitgelezen kans om dat te belichten."

Toch is Balogh bang dat het probleem de komende tijd alleen maar erger wordt. "Tijden het WK en de Olympische Spelen komen er natuurlijk honderdduizenden mensen bij in Brazilië. De kinderprostitutie neemt gedurende die maanden waarschijnlijk alleen maar toe."

Seks voor 5 Euro ging afgelopen week in première op het filmfestival Movies That Matter in Amsterdam, dat nog tot en met woensdag loopt. De film is deze zomer ook op tv te zien bij de EO.

Bundesliga ziet af van doellijntechnologie

Bij wedstrijden in de Bundesliga wordt voorlopig geen gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Slechts een klein deel van de 36 profclubs stemde maandag tijdens een vergadering in Frankfurt voor de plannen. Er was een tweederdemeerderheid nodig geweest om tot invoering over te gaan.

De meeste clubs vonden de hoge kosten niet opwegen tegen de voordelen. "Ik ben er tegen omdat het nog niet om een volwaardig systeem gaat en veel te veel kost", verwoordde sportief directeur Horst Heldt van Schalke 04 in een reactie tegenover sportblad Kicker de algemene gevoelens. "Te veel vragen zijn nog onbeantwoord."

Bayern München, Werder Bremen en VfB Stuttgart lieten in aanloop naar de vergadering weten voorstander te zijn van het technische hulpmiddel, maar oogstten weinig bijval. Slechts de helft van de achttien clubs op het hoogste niveau toonden zich voorstander van de plannen. In de Tweede Bundesliga waren dat er maar drie van de achttien.

Door de afwijzing van de Bundesliga blijft de Premier League de enige competitie waar structureel gebruikt wordt gemaakt van doellijntechnologie. De Engelse clubs maken sinds dit seizoen gebruik van hawkeye, dat ook bekend is uit het tennis. De FIFA maakt bij het komende WK in Brazilië gebruik van het systeem Goal Control.

In de Nederlandse Eredivisie is dit seizoen gestart met een proef met doellijntechnologie. De wedstrijd tussen FC Utrecht en Roda JC beleefde eind september de primeur.

Egeria zet NRC te koop voor 118 miljoen

Egeria wil NRC Media verkopen. De investeringsmaatschappij zet de uitgever van NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl in de etalage. Dat meldt NRC Handelsblad maandag.

Egeria zoekt 'een koper die de huidige strategie van de hoofdredactie en de directie van NRC onderschrijft en verder wil helpen uitbouwen', zo heeft de investeerder in een verklaring laten weten.

NRC Media is sinds 2010 in handen van Egeria, dat het bedrijf in dat jaar van de Persgroep kocht. Ondernemer Derk Sauer is mede-eigenaar.

Vrijdag meldde vakblad Adformatie al dat NRC Media mogelijk in de uitverkoop ging. Egeria zou vruchteloze gesprekken hebben gevoerd met TMG, de eigenaar van De Telegraaf. Egeria zou volgens bronnen van Adformatie 118 miljoen euro willen voor NRC Media.

Fantasia laat weer wat van zich horen

Het was al weer bijna een jaar geleden dat we voor het laatst iets over Fantasia: Music Evolved hadden gehoord. Vandaag heeft Harmonix een nieuwe video, genaamd The Hollow, online gezet waarin we een goed beeld kunnen krijgen van deze game.

Fantasia: Music Evolved zal naast de bekende Disney muziek ook soundtracks bevatten van onder andere AVICII, Bruno Mars, Kimbra, Fun. en Queen. De game komt dit jaar uit voor Xbox 360 (met Kinect) en Xbox One. 

OlliOlli ook naar PS3 en PS4

Het skateboardspel OlliOlli maakt de overstap van PlayStation Vita naar grote broers PlayStation 3 en PlayStation 4. De geruchten gingen al langer, maar deze zijn nu eindelijk bevestigd door ontwikkelaar Roll7.

Voor de mensen die hun portemonnee al voelen huilen, geen nood. OlliOlli komt namelijk naar de consoles met een crossbuy-feature. Skaters die het spel al op hun Vita hebben staan kunnen het dus zonder extra kosten downloaden op hun PlayStation 3 of PlayStation 4, of allebei natuurlijk.

Schaatser Skobrev gaat door

Ivan Skobrev zal doorgaan met schaatsen, zo heeft zijn coach Kosta Poltavets laten weten. De 31-jarige Rus twijfelde openlijk over het voortzetten van zijn carrière, maar heeft nu besloten om er nog enige tijd aan vast te knopen.

De prestaties van Skobrev tijdens de Olympische Spelen in Sochi vielen tegen. De Rus lijkt zich onvoldoende voorbereid te hebben op het evenement dat in zijn eigen land gehouden werd, al zei hij hier op 21 februari nog niets over. "Ik heb niet mijn beste prestaties laten zien, zoals ik normaal doe. Ik moet even laten bezinken wat er is gebeurd en daarna besluit ik of ik blijf schaatsen of dat het beter is om te stoppen."

Vier jaar eerder in Vancouver was Skobrev heel wat succesvoller met brons op de 5000 en zilver op de 10.000 meter. In 2011 werd hij Europees kampioen allround. Poltavets: "Ivan is nu op vakantie en hij wil zich vanaf komend seizoen met nadruk gaan richten op de 5000 en 10.000 meter."

Ivan Skobrev gaat door met schaatsen (Pro Shots/Erik Pasman)

Vermiste Boeing in zee gestort

Vlucht MH370 is gecrasht in het midden van de Indische Oceaan. Er zijn geen overlevenden. De maleisische Premier Najib Razak heeft dit bekendgemaakt in een persconferentie.

Familieleden van inzittenden van de sinds 8 maart vermiste Maleisische Boeing 777 zijn inmiddels door de autoriteiten in Kuala Lumpur ingelicht, zo heeft de Maleisische regering laten weten.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween toen het op weg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking. Sindsdien werd intensief naar wrakstukken gezocht in de zuidelijke Indische Oceaan.

'Rijdende tijdbom' op snelweg

De verkeerspolitie in Duitsland heeft een Nederlander net over de grens bij Winschoten van de weg gehaald. De man was met een gammele camper en dito aanhanger onderweg naar Zweden.

De emigrant had in de camper een tank met 200 liter diesel gemonteerd, die via een tuinslang de motor van brandstof voorzag. De politie sprak van een 'rijdende tijdbom.'

Volgens de politie was de camper volledig doorgeroest en de aanhanger bleek overbeladen met onder meer een tractor. Boven de dieseltank had de 36-jarige Groninger een slaapplaats ingericht.

De man wilde naar Zweden emigreren. Omdat de politie het voertuig in beslag heeft genomen, is niet bekend of dat nog gaat gebeuren.

India staakt zoektocht naar gevaarlijke tijgerin

India heeft de zoektocht naar een gevaarlijke tijgerin stopgezet. Dat hebben de Indiase autoriteiten maandag gezegd. Het roofdier trok door dorpen in de deelstaat Uttar Pradesh, in het noorden van het land, en doodde ten minste negen mensen. Er wordt niet langer naar het dier gezocht, omdat er de afgelopen zes weken geen meldingen zijn geweest van nieuwe slachtoffers.

Sinds eind december was de tijgerin op rooftocht. Ze wist keer op keer te ontsnappen aan de mensen die jacht op haar maakten. "De jagers zijn naar huis gestuurd", aldus Rupak De van de natuurbescherming. "We gaan ervan uit dat de tijgerin teruggekeerd is naar het bos."

Aangenomen wordt dat het dier afkomstig is uit een nationaal park in de deelstaat Uttarakhand. Vanuit het natuurgebied zou ze door suikerrietvelden, door rivieren en over snelwegen naar Uttar Pradesh zijn getrokken. Over het dier is verder weinig bekend. Velen denken dat de tijgerin gewond is en daarom over haar natuurlijke angst voor mensen is heengestapt.

Hoewel in India tijgers vaker mensen aanvallen, is het de eerste keer in tientallen jaren dat een tijger zoveel slachtoffers heeft gemaakt.

Vier arrestaties om corruptie bij Finmeccanica

De Italiaanse politie heeft maandag vier personen aangehouden in verband met een corruptiezaak bij Finmeccanica, het moederbedrijf van Fyra-bouwer AnsaldoBreda. De vier worden ervan verdacht geheime rekeningen voor topmannen bij Finmeccanica te hebben opgezet om steekpenningen op te stallen.

De arrestanten zijn onder huisarrest geplaatst. Een van de verdachten is de voormalig directeur externe relaties van het industriebedrijf. De andere arrestanten zijn een topman van een van de dochterbedrijven en twee zakenlieden uit Rome.

Volgens de aanklager werd bij een van de incidenten met steekpenningen een sporttas met vier miljoen euro aan contanten op de Finmeccanica-burelen bezorgd.

Twee bestuurders van Finmeccanica staan in Italië in een losstaande zaak terecht op verdenking van het betalen van steekpenningen om een Indiase order voor helikopters binnen te halen. Finmeccanica is voor dertig procent in handen is van de staat.

[Darts] Taylor heerst op PC in Crawley

De PDC Pro Tour werd dit weekend in Crawley voortgezet met de Players Championships 3 en 4. Phil Taylor liet weer als vanouds van zich spreken door zondag er met de winst vandoor te gaan. In de finale liet hij geen spaan heel van stadsgenoot Ian White: 6-0.

De meest indrukwekkende prestatie van The Power kwam in het treffen met Vincent van der Voort waarin Taylor een verbluffend puntengemiddelde van 118.42 neerzette. Hoewel de Purmerender een verdiendelijk toernooi draaide, hij kwam in het stuk niet voor: 99.39.

Ook op de zaterdag wist Taylor de finale te bereiken. Echter, die titel zag de grootmeester met een nipte nederlaag naar Gary Anderson gaan. Afgelopen donderdagavond tijdens de Premier League liet The Power, na een mindere periode, al zien 'terug te zijn'.

Phil Taylor lijkt weer helemaal terug op zijn oude niveau (foto: ProShots)
Phil Taylor weer terug op zijn oude niveau (foto: ProShots)

Trein ontspoord bij vliegveld Chicago

Een forenzentrein is maandagochtend op het station bij de internationale luchthaven O'Hare bij Chicago door een stootblok gereden. Het gevaarte schoot over het perron en kwam op de roltrap tot stilstand. Bij het ongeluk zijn 32 mensen gewond geraakt, geen van hen levensgevaarlijk, zei de politie.

De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Duidelijk is wel dat de trein met te hoge snelheid het ondergrondse kopstation is binnengereden. De bestuurder en andere spoormedewerkers worden ondervraagd en camerabeelden worden bestudeerd.

Kat gijzelt familie

Een gezin uit het Amerikaanse Portland werd gegijzeld door hun vierjarige kater Lux. De tien kilo zware kadet viel de zeven maanden oude baby van het gezin aan, toen die hem wat te hard aan de staart trok. Vader gaf het beest een schop maar de kat werd alleen maar razender.

De familie werd wereldnieuws omdat ze zich vervolgens met baby en hond opsloten in de slaapkamer en van daaruit de hulpdiensten moesten bellen. Volgens een woordvoerder van de politie kon de telefonist van het noodnummer op de achtergrond de kat tekeer horen gaan.

Het was al eerder de bedoeling dat het dier in therapie zou gaan bij een dierenpsycholoog, maar door deze ontwikkelingen is daarvan geen sprake meer.

Het gezin belde afgelopen maandag naar een asiel in de buurt en liet de kater ophalen. Animal Planets bekende 'kattenfluisteraar' Jackson Galazy liet al weten dat hij het gezin gaat opzoeken en een sessie wil organiseren voor een nieuw seizoen van 'Mijn helse kat'.

De show draait pas vanaf april en tot die tijd is het lot van Lux onbekend. "We zijn nog niet van plan Lux op te geven. Hij maakt al heel lang deel uit van deze familie", liet de vader van het gezin eerder nog weten.

[vid] Ruim 50 NSS-betogers opgepakt

Bij een demonstratie tegen de nucleaire top NSS in Den Haag zijn maandag vijftig tot zeventig betogers aangehouden. Ze hielden zich volgens een woordvoerder van de Haagse politie niet aan de afspraken over waar ze mochten demonstreren. De aanhouding verliep rustig.

De betogers wilden vanaf Den Haag Centraal richting de Herengracht lopen. Vooraf was aan alle demonstranten te kennen gegeven dat ze op vaste locatie kunnen demonstreren, waaronder het Malieveld. De politiezegsvrouw vermoedt dat ze de verkeerde kant op liepen om met hun aanhouding aandacht te vragen voor hun zaak.

SP-Kamerlid Harry van Bommel was ook naar demonstratie gekomen. Hij sprak de aanwezigen toe, maar is voor zover bekend niet aangehouden.

Eerder op de dag werden al vier betogers gepakt die een spandoek hadden uitgerold in de Hofvijver.

Fans Bayern bestraft voor beledigen Arsenal

Bayern München kan in de kwartfinale van de Champions League thuis tegen Manchester United niet spelen in een volgepakte Allianz Arena. Een deel van het stadion moet gesloten blijven als straf voor een kwetsend spandoek dat door fans van de Duitse club werd getoond in de vorige ronde tegen Arsenal. Dat heeft de UEFA maandag bepaald.

Fans van Bayern onthulden twee weken geleden tijdens de wedstrijd tegen Arsenal een spandoek met de tekst 'Gay Gunners', daarmee verwijzend naar de bijnaam van de Engelse club. Bovendien was er een cartoon te zien van een half ontklede Arsenal-speler Mesut Özil. Het vak waar het spandoek werd vertoond, moet nu op last van de UEFA gesloten blijven.

Bayern moet van de Europese voetbalbond ook een boete van tienduizend euro betalen. Dit is het gevolg van een spandoek met de tekst 'Zeg nee tegen racisme, zeg ja tegen Kosovo'. De UEFA staat in stadions geen politiek getinte teksten toe.

F-16's onderscheppen vrachtvliegtuig

Twee F-16's hebben maandagmiddag een vrachtvliegtuig onderschept dat geen toestemming had om in het Nederlands luchtruim te vliegen. De piloten waren vergeten toestemming te vragen, laat een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten.

Vanwege de nucleaire top hebben buitenlandse vliegtuigen maandag en dinsdag toestemming nodig om in het Nederlandse luchtruim te vliegen. De gezagvoerder was daar volgens de zegsman niet van op de hoogte.

Het toestel was afkomstig uit Miami en is inmiddels niet meer in het Nederlandse luchtruim, maar vliegt richting Frankfurt. De F-16's hebben het vrachtvliegtuig begeleid tot het toestel het Nederlands luchtruim uit was.

De F-16's waren opgestegen van vliegbasis Volkel, waar ze paraat staan om het Nederlandse luchtruim te verdedigen.

Airbus krijgt order voor 50 vliegtuigen

Airbus gaat tot vijftig A320-toestellen leveren aan Tigerair uit Singapore. Het luchtvaartbedrijf wil zijn vloot vernieuwen, meldt Airbus maandag. Met de deal zou 3,8 miljard euro gemoeid zijn.

Het Europese vliegtuigbedrijf zal 37 toestellen afleveren tussen 2018 en 2025. Van de vijftig toestellen houdt Tigerair er dertien in optie.

Tigerair bestaat sinds 2004 en heeft drie dochtermaatschappijen: Tigerair Singapore, Tigerair Mandala en Tigerair Australië. Tigerair vliegt voornamelijk in Azië.

Ook PVV-commissielid stapt op

Opnieuw keert een PVV-politicus de partij van Geert Wilders de rug toe. Commissielid Jos van der Helm in de Provinciale Staten van Utrecht is ook opgestapt vanwege de uitlatingen van Wilders over 'minder Marokkanen'. Dat bevestigt een fractiemedewerker van de PVV Utrecht.

Het commissielid is de vader van Chris van der Helm, het Haagse raadslid dat afgelopen vrijdag al opstapte.

Ook PVV-Statenlid Henk Scherer gaf er maandag de brui aan vanwege de opmerkingen van Wilders. De fractiemedewerker verwacht niet dat meer Utrechtse PVV-politici de partij verlaten. "Daar gaan we vooralsnog niet van uit."

Leraren schakelen mobieltjes uit

Veel leraren kunnen er van meespreken: hele volksstammen leerlingen zijn tijdens de lessen met hun mobiel in de weer. In Zuid-Korea vond men een oplossing. Via een app kunnen de leerkrachten alle mobieltjes op het schoolterrein op afstand vergrendelen.

De toepassing werd 'iSmartkeeper' gedoopt en kreeg verschillende functies en keuzemogelijkheden mee. Zo kan de applicatie telefoons helemaal vergrendelen, alleen noodoproepen toestaan of alle apps met een simpele druk op de knop afsluiten. Via de GPS krijgt de dienst een overzicht van alle gsm's in en rond het schoolgebouw.

Zuid-Korea is een van de meest vooruitstrevende landen op IT-gebied, maar betaalt daarvoor ook de prijs. Jongeren verbinden zich massaal via ontelbare apps en door verbeteringen als 4G werkt alles nog sneller ook. Alleen wordt de relatie met het apparaat bijna ongezond.

Onderzoeksresultaten laten zien dat achttien procent van de jeugd verslaafd is aan de smartphone. Dat staat gelijk aan een gebruik van meer dan zeven uur per dag. Ook vertonen ze tekenen van angst en depressie als ze hun mobiel niet binnen handbereik hebben. De Zuid-Koreaanse autoriteiten wil de iSmartkeeper inzetten als hulpmiddel om het toenemend aantal verslavingen in te dammen of zelfs terug te dringen.

De eerste testen zijn bemoedigend, al zijn er nog wat kinderziekten. Zo bleven sommige devices lang na het deblokkeren toch geblokkeerd en is er op dit moment alleen een Android-versie voorhanden. Verder vonden de leerlingen natuurlijk in no time manieren waarop ze de app konden omzeilen.

De regering adviseert niettemin aan 677 scholen in de provincie Gangwon-do om de app nu snel in te voeren.

Speciale 3DS alleen voor de allerbeste

Altijd al de beste of zelfs 'The very best' Pokémon-trainer willen worden? Of misschien was je al de beste, maar heb je dat nooit kunnen bewijzen. Er is nu de mogelijkheid om het in iedergeval te bewijzen aan de hand van een unieke Nintendo 3DS XL.

Momenteel is in Japan het jaarlijkse Pokémon Toernooi aan de gang met als hoofdprijs niet alleen de eer, maar ook onderstaande unieke Nintendo 3DS XL. Op de voorkant van de 3DS staat een afbeelding van Mega-Charizard en op de achterkant word de naam van de winnaar gegraveerd.

Pokemon 3ds

Pokemon 3ds

Microsoft rondt overname Nokia in april af

Microsoft en Nokia hopen de overname van een groot deel van de Finse telefoonproducent in april af te ronden. Dat maakte Nokia maandag bekend in een verklaring. Eigenlijk had de deal al begin dit jaar moeten zijn.

De overname liep vertraging op doordat toezichthouders in Azië de overname nog moeten goedkeuren. In september werd bekend dat Microsoft Nokia grotendeels wil inlijven. De Amerikaanse softwaregigant betaalt 3,79 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. Voor de patenten legt Microsoft nog eens 1,65 miljard euro neer.

Door de vertraging heeft Nokia uitstel gevraagd van publicatie van de jaarcijfers tot na de afronding. Dat uitstel is toegekend.

Swings wil Sven Kramer in zijn team

De Belgische schaatser Bart Swings wil Sven Kramer graag in zijn team opnemen. "Sven Kramer is de gedroomde kandidaat. Maar voor zijn komst is wel een enorm budget noodzakelijk", beseft Swings zich.

Swings en zijn manager Bart Veldkamp willen met het oog op verdere progressie van de schaatser het team uitbreiden. Volgens Swings heeft hij schaatsers nodig die op een technisch hoger niveau staan. Tijdens de Olympische Spelen in Sochi heeft hij een paar trainingssessies samen met Kramer gedaan. Kramer heeft na het stoppen van TVM nog geen nieuwe sponsor gevonden. "Maar ook andere geldschieters houden er mee op, zodat er veel goede schaatsers vrijkomen", weet Swings.

De Belg eindigde zondag als vijfde bij de WK allround.

Swings wil Sven Kramer in zijn team
Swings wil Sven Kramer in zijn team (Foto: ANP)

Velthuizen: "Niet gewend aan druk"

Vitesse leek in de winterstop nog kandidaat voor de titel, maar door de vormcrisis van de laatste weken zijn de Arnhemmers flink achterop geraakt. Van de elf wedstrijden na de winterstop won de ploeg van trainer Peter Bosz er slechts vier. Hierdoor is niet alleen het kampioenschap ver weg, maar wordt ook de tweede plaats een lastig verhaal.

Doelman Piet Velthuizen (27) baalt van de slechte resultaten van de afgelopen weken. Zaterdagavond werd met 3-1 verloren bij FC Groningen.
“Er komt andere druk bij. Kennelijk zijn we daar nog niet aan gewend”, verklaart de sluitpost aan De Telegraaf. "Wanneer we moeten winnen, verliezen we. Of het mentaal is, valt nu moeilijk te zeggen. Daar moeten we maar eens goed over nadenken."

Afgelopen seizoen maakte Vitesse ongeveer hetzelfde mee. Lange tijd deden de Arnhemmers mee om het kampioenschap, maar in de beslissende fase van het seizoen gaf de ploeg niet thuis.

"Het is wel vervelend om in de tijd dat de prijzen worden verdeeld zo veel punten te laten liggen”, zegt Velthuizen daarover.
Op dit moment staat Vitesse op de vierde plaats met 52 punten. Feyenoord heeft een punt minder, maar mag ook nog een wedstrijd inhalen. Directe plaatsing voor Europees voetbal wordt voor de Arnhemmers dus nog een heel karwei.

'Pc-versie RollerCoaster Tycoon 4 compleet anders'

Anthony Chien, senior director marketing van Atari, zegt in een interview met Digital Spy dat de pc-versie van RollerCoaster Tycoon 4 compleet anders zal zijn dan de mobiele-versie. 

''Er zijn een hoop die-hard fans van RollerCoaster Tycoon die een pc-ervaring willen, ze willen allemaal verschillende dingen. We proberen zo veel mogelijk te doen. Ik denk dat er een hoop mensen erg uitgesproken zijn dat ze de pc-versie eerder willen dan de mobiele-versie, maar onze strategie is om eerst de mobiele-versie uit te brengen.'' Aldus Anthony chien.

RollerCoaster Tycoon 4 op iOS zal vergelijkbaar zijn met free-to-play titels waarbij je ingame-currency kunt uitgeven om attracties sneller te bouwen. Ondanks dit zul je het spel echter moeten kopen voordat je het kan spelen, Anthony Chien zegt wel dat de rest van het spel speelbaar zal zijn zonder extra geld te betalen. ''Het spel zal met vijf dollar aan ingame-currency komen, waabij de waarde van de ingame-currency meer waard zult zijn dan wat je ervoor hebt betaald.'' 

Wat exact verschilt of vergelijkbaar zult zijn tussen de mobiele-versie en de pc-versie is niet bekend.

RollerCoaster Tycoon 4 komt uit op iOS rond eind april, gevolgd door Android in de zomer en de pc-versie aan het eind van het jaar. 

Seedorf krijgt steun van directie na gelijkspel

Clarence Seedorf lijkt zijn baan als trainer van AC Milan voorlopig te hebben gered. De coach en het team hebben na het 1-1 gelijkspel van zondag uit bij Lazio een compliment gekregen van algemeen directeur Adriano Galliani. "Het is een zeer, zeer belangrijk punt, waarvoor het team hard heeft gevochten", zegt hij op de clubsite. "Dit is een goed teken."

Door de remise in Rome kwam er voor Milan een einde aan een reeks van drie opeenvolgende nederlagen. "Dat is belangrijk, maar het is vooral fijn om te zien dat het team heeft geknokt", vindt Galliani. "Dit is het signaal dat ik wilde zien. Er is maar een uitweg uit deze situatie en daarvoor moeten de club, trainer, spelers en fans een eenheid blijven vormen."

Ook Seedorf liet weten tevreden te zijn met het vertoonde spel. "Dit was een mooie reactie van de spelers, ze hebben laten zien karakter te hebben." Ondanks het gelijkspel duikelde Milan in de stand van de Serie A van de elfde naar de twaalfde plaats.

De Gazzetta dello Sport meldde vorige week dat Seedorf een goed resultaat moest boeken in de wedstrijden tegen Lazio en Fiorentina om ontslag te voorkomen. Ook pakte de Italiaanse sportkrant uit met een lijst van tien punten waarop de trainer in de ogen van de spelers tekort zou schieten. Seedorf zelf ontkende dat hem een ultimatum was gesteld.

Oekraïne trekt troepen Krim terug

In een poging om verdere escalatie van het conflict om de Krim, Transnistrië en zuidoost-Oekraïne te voorkomen, zijn maandag de Oekraïense troepen die nog op de Krim waren officieel teruggeroepen.

Dat meldt CNN op basis van de Oekraïense interimpresident Oleksandr Toertsjinov. Zondag vielen de Russen nog een Oekraïense legerbasis op de Krim binnen en maandag kreeg ook de Oekraïense marinebasis bij Feodosia gewapend Russisch bezoek.

De Oekraïeners stelden als enige eis aan de Russen dat hun terugtrekkende troepen hun wapens mee mochten nemen.

Volgens Toertsjinov werd de beslissing om de Krim te ontruimen mede genomen omdat de Russen doodsbedreigingen zouden hebben geuit aan het adres van Oekraïense militaire stafleden en hun families.

[vid] VS jaagt op Joseph Kony

De Verenigde Staten intensiveren de jacht op Joseph Kony. De Amerikanen sturen speciale eenheden met 'een beperkt aantal' militaire vliegtuigen naar Oeganda om troepen van de Afrikaanse Unie te helpen in de strijd tegen het legertje van de beruchte krijgsheer. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zondagnacht meegedeeld.

Volgens de Washington Post gaat het om 150 militairen en vier CV-22 Osprey-vliegtuigen, die vrijwel verticaal kunnen opstijgen en landen. Om hun actieradius uit te breiden worden ze ondersteund door tankvliegtuigen. De toestellen worden Oeganda gestationeerd, maar zullen ook worden ingezet boven delen van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo en Zuid-Soedan waar het Verzetsleger van de Heer (LRA) van Kony actief is.

President Barack Obama stuurde in 2011 al honderd Amerikaanse militairen naar de regio om troepen van de Afrikaanse Unie te ondersteunen. Het LRA wordt door mensenrechtengroepen en de Verenigde Naties beschuldigd van wreedheden tegen burgers en ontvoering van duizenden kinderen, die als soldaten of seksslaven worden misbruikt.


Korte versie van de bekende Kony 2012-video

Cuccos met rust laten in Smash Bros.

Wie kent ze niet, cuccos. De kippen uit The Legend of Zelda zijn op het eerste gezicht lief en onschuldig, maar jagen je vervolgens het graf in. Sakurai bevestigt dat cuccos aanwezig zullen zijn in de nieuwe Smash Bros.

''Pic of the day. Never bully Cuccos. Seriously, attacking them is out of the question! This has always been a cardinal rule of The Legend of Zelda series.'' Zo luidt het wijze advies van Sakurai. Het is niet duidelijk of het hier gaat om een item, assist trophy of een aanval van Toon Link. 

Super Smash Bros. voor Wii U en 3DS verschijnt ergens in 2014.

Zeldasmashcucco

Reuzensprong Kristoff op ranglijst World Tour

Alexander Kristoff heeft dankzij zijn overwinning van zondag in Milaan-San Remo een enorme sprong gemaakt op de ranglijst van de UCI World Tour. De Noorse sprinter van Katjoesja stijgt van de 63e naar de vierde plaats.

De top drie van het klassement blijft ongewijzigd. De Colombiaan Carlos Betancur, winnaar van de rittenkoers Parijs-Nice, behoudt een kleine voorsprong op de Australiër Simon Gerrans en de Spanjaard Alberto Contador.

Robert Gesink is de hoogst geklasseerde Nederlander, al levert hij wel vijf plaatsen in van 16 naar 21. Tom-Jelte Slagter en Moreno Hofland bezetten respectievelijk de 35e en veertigste plaats.

Het landenklassement wordt aangevoerd door Australië. Nederland staat elfde. Het Spaanse Movistar bezet de eerste plaats in het ploegenklassement.

Succes Ali B bevestigt punt Wilders over terugsturen

Ali B die Geert Wilders van repliek diende door in een van zijn shows om minder, minder, minder Geert Wilders te vragen, dreigde zelf in zijn jonge jaren te ontsporen. Zijn moeder besloot de onhandelbare Ali naar familie in Marokko te sturen. Daar kwam hij tot Allah, rust en inzicht, staat te lezen in een interview met Readers Digest.

Ali Bouali, zoals zijn volledige naam luidt, verviel als jongen in crimineel gedrag als inbraak en diefstal. Ali blowde, was gokverslaafde en dealde drugs als wiet, speed, LSD en cocaïne. Hij hing op straat rond met vrienden en wilde hun respect afdwingen door zijn criminele daden en mooie verhalen.

De gokverslaving zorgde er voor dat hij eens 500 gulden, die hij van zijn hardwerkende moeder van Almere naar een familielid in Amsterdam moest brengen, onderweg vergokte bij een paar Albanezen die 'balletje balletje' speelden. Ali moest uiteindelijk opbiechten waar het geld gebleven was. Ali's moeder vond het mooi geweest met Ali's gokverslaving en criminele carrière en stuurde hem naar familie in Marokko.

Daar kwam Ali tot rust. Dankzij zijn geloof in Allah en de omgeving kickte hij af van de drugs en gokverslaving en werd hij de succesvolle voorbeeld Nederlandse Marokkaan zoals wij hem nu kennen. Daarmee lijkt Ali te bevestigen dat het idee van Wilders om criminele Marokkaanse jeugd naar Marokko terugsturen een effectieve oplossing is.


Ali B vertelt (Bron: Youtube - VEVOCasanova.)

Dominee ziek door hand van God

De dominee die eerder deze maand in opspraak raakte vanwege uitlatingen over oud-minister Els Borst is met ziekteverlof. Dat bevestigt de preses van de synode van de Hervormd Herstelde Kerk, dominee Len Ruijgrok, maandag.

Predikant Albert van Andel uit Montfoort schreef in een overdenking in het blad van de kerk onder meer dat Borst om het leven is gebracht door de hand van God. Hij vindt dat door Borsts inbreng 'de meest goddeloze wetten' zijn aangenomen, waaronder de euthanasiewet. "God laat niet met zich spotten", aldus Van Andel.

Op de uitlatingen over de 'engel des doods' werd met veel verontwaardiging gereageerd door onder anderen Tweede Kamerleden. De Hersteld Hervormde Kerk distantieerde zich van de uitlatingen van de dominee. Oud-minister van Volksgezondheid Borst (D66) werd op 10 februari dood gevonden in haar garage in Bilthoven. Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang.

Van Andel is in ieder geval zes weken met verlof, zo is zondag in de kerk bekendgemaakt. Of dat het gevolg is van de commotie over zijn uitspraken wilde Ruijgrok niet zeggen. "Hij had al langer problemen met zijn gezondheid", aldus de preses. Uiteraard ook door de hand van God.

'Yu Suzuki wil Shenmue 3 kickstarten'

Het is algemeen bekend dat Yu Suzuki graag het derde deel in de Shenmue-serie wilt maken. Tijdens de afgelopen Game Developers Conference 2014 kreeg hij daarom de vraag of hij Crowdfunding en Kicktstarter ooit overwogen heeft?

Bij elk publieke optreden van Yu Suzuki wordt de vraag: of er ooit een Shenmue 3 komt? altijd minimaal één keer gesteld. Zo ook tijdens een interview met Eurogamer, met deze keer de toevoeging of hij, nu SEGA de rechten kwijt is, overweegt om een Crowdfunding in de vorm van bijvoorbeeld Kickstarter te starten.

Yu Suzuki antwoordde daar op met "Yes, I am researching it." Hij wilde hier echter niet verder op ingaan en voegde hier aan toe dat er nog niets concreet is. Hij gaf wel aan dat hij aan iets werkt, maar ook hier liet hij niet veel over los. "Just now, I don't have anything I can say yet. I can't announce right now... but I'm making something," aldus Suzuki.

Shenmue

Manchester City wil Vertonghen aantrekken

Manchester City wil zich komende zomer versterken met een centrale verdediger en heeft de pijlen gericht op Jan Vertonhgen, weet Goal. Vertonghen is bezig aan zijn tweede seizoen bij Tottenham Hotspur en heeft zich ontwikkeld tot een van de sterkhouders in de ploeg. Voorzitter Daniel Levy zal hem dan ook niet zo maar laten gaan.

De Spurs zijn echter wel bereid om te onderhandelen wanneer de club zich niet weet te plaatsen voor de Champions League.  Bij Manchester City kan Vertonghen samen komen te spelen met zijn landgenoot Vincent Kompany, door wie hij is aanbevolen bij de clubleiding van The Citizens. Het tweetal heeft een goede relatie en City ziet in Kompany en Vertonghen het perfecte centrale duo. Manager manuel Pellegrini is dit seizoen nog niet overtuigd door de samenwerking tussen Kompany en afwisselend Matija Nastasic, Martin Demichelis en Joleon Lescott.

Vertonghen maakte in 2012 de overstap van Ajax naar Tottenham Hotspur en heeft in twee jaar tijd kunnen wennen aan het niveau van de Premier League. Tottenham wil de 26-jarige verdediger graag behouden, maar verwacht dat hij zal aandringen op een transfer aan het einde van het seizoen.

In zijn eerste seizoen op White Hart Lane werd Vertonghen gekozen in het PFA Team of the Season. Dit jaar kent de Belgische international een minder goed seizoen. Mede door blessureleed heeft hij zijn niveau van vorig seizoen nog niet kunnen halen. Ook werd hij vaker op de linksbackpositie geposteerd dan hem lief was.

Vertonghen werd eerder ook al gelinkt aan Barcelona. Daar zou hij gezien worden als opvolger van Carles Puyol. Zelf wilde Vertonghen nog niet veel kwijt over zijn toekomst. "Ik wil het liefste in de Champions League spelen met Tottenham", zei hij in februari. "Over mijn toekomst kan ik nog niet veel zeggen. Laten we het WK afwachten."

Wanneer Vertonghen niet haalbaar blijkt dan zal Manchester City de aandacht verleggen naar Porto-verdediger Eliaquim Mangala.

FIA staat open voor luidere F1-motoren

De internationale autosportbond FIA is bereid te luisteren naar de voorstellen en ideeën rondom de nieuwe Formule 1-motoren. Het geluid van de huidige V6 turbo's en de voorschriften voor het brandstofverbruik veroorzaakt veel oproer bij de fans. FIA-president Jean Todt staat open voor eventuele suggesties.

"Het is belangrijk om niet overhaast te reageren. Maar ik ben ook geen voorstander van coureurs die in de Formule 1 op hun brandstofverbruik moeten letten. De maximale hoeveelheid brandstof van 100 kilo voor een race is afkomstig van de teams zelf. Ik heb er geen problemen mee als ze die limiet willen verhogen", aldus Todt.

"Het geluid is anders. Als het een probleem is en de teams zijn het ermee eens, dan kunnen we kijken naar mogelijkheden om het luider te maken. Persoonlijk vind ik het fascinerend klinken. En wat betreft de inhaalacties, dat ligt ook aan de aerodynamica en het circuit. Albert Park is nooit een baan geweest waar passeren makkelijk was. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel mooie duels gaan zien. Laten we nog even wachten voordat we een oordeel vellen."

Statenlid PVV-Utrecht stapt op

Het Utrechtse Statenlid dat dit weekend al aangaf twijfels te hebben, is maandag uiteindelijk uit de PVV gestapt.

Hij verlaat de politiek en retourneert zijn zetel in de Provinciale Staten aan de PVV. Dat doet hij 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid'.

Het lid, Henk Scherer, sluit niet uit dat ook andere PVV-Statenleden in Utrecht op zullen stappen. In totaal zijn het er vijf.

Inmiddels zijn vijf leden van de Provinciale Staten door heel 't land opgestapt naar aanleiding van Wilders' controversiële uitspraken.

[vid] Obama naar Den Haag

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend aangekomen in Nederland. De Air Force One landde rond 08.50 uur op Schiphol. Uit veiligheidsoverwegingen werden vooraf geen mededelingen gedaan over het tijdstip waarop Obama zou landen.

Vanwege de komst van het Amerikaanse regeringstoestel werd het overige vliegverkeer zoals gebruikelijk stilgelegd. Dat gebeurde rond 08.30 uur, waardoor duidelijk werd dat Obama in aantocht was.

Obama brengt later op de ochtend met premier Mark Rutte een bezoek aan het Rijksmuseum in de Amsterdam. Hij vliegt er per helikopter naartoe. Daarna vertrekt hij ook weer per helikopter naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.

Update 9.43 uur:
Obama is inmiddels geland op het Museumplein. Daarop is hij in zijn auto bijgenaamd 'The Beast' naar de ingang van het Rijksmuseum vervoerd. In de vanochtend fietsloze onderdoorgang werd Obama verwelkomd door premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. De president sprak daar kort met enkele scholieren en is zojuist het museum binnengegaan.


Obama bekijkt Nachtwacht.

Update 10.50 uur: 
Met de Nachtwacht achter hen zijn op dit moment Rutte en Obama aan het speechen. Rutte benadrukt daarbij onze gedeelde geschiedenis en noemt Obama bij zijn voornaam. Ook Obama noemt Rutte gewoon Mark. Over de twee speeches later meer. Obama sloot zijn toespraak af met dankwoorden aan Rutte en Nederland en gebruikte daarbij de Nederlandse term 'dank u wel'.


Toespraak Rutte


Einde toespraak Obama: 'Dank u wel.'

Update 11.16 uur:
De Marine One is zojuist opgestegen waarmee het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan de hoofdstad ten einde is. Obama zet nu koers naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.

[NBA] Cleveland maakt einde aan mooie serie Knicks

New York Knicks is na acht opeenvolgende overwinningen in de NBA weer eens tegen een nederlaag opgelopen. Cleveland Cavaliers riep de tweevoudig kampioen een halt toe door in Madison Square Garden met 106-100 te winnen.

Carmelo Anthony was met 32 punten topscorer bij de Knicks, maar zag zijn vijf schotkansen in de laatste periode allemaal mislukken. Jarrett Jack scoorde 31 punten voor de Cavaliers, zijn hoogste aantal van dit seizoen.

De nederlaag is voor New York een lelijke streep door de rekening. De ploeg was door de knappe serie plotseling weer kansrijk geworden voor een plaats in de play-offs, maar lijkt nu toch achter het net te vissen.

Overige uitslagen
Toronto - Atlanta 96-86
Minnesota - Phoenix 120-127
Denver - Washington 105-102
Sacramento - Milwaukee 124-107
Dallas - Brooklyn 104-107 (n.v.)
LA Lakers - Orlando 103-94

Piqué: "Ronaldo moet niet klagen"

Niemand bij Real Madrid had zondagavond een goed woord over voor scheidsrechter Undiano Mallenco. Gerard Piqué vindt dat onterecht.  "Undiano Mallenco is niet geschikt voor dit soort wedstrijden. We speelden tegen twaalf man. Het is altijd hetzelfde verhaal. Het is alsof ze niet willen dat wij winnen", zei Ronaldo na El Clásico tegenover diverse media.

Real Madrid eindigde de wedstrijd met tien man. Sergio Ramos kreeg rood nadat hij de doorgebroken Neymar vloerde. De strafschop die volgde werd benut door Lionel Messi. De Argentijn benutte in de slotfase nog een strafschop, waardoor de drie punten mee gingen naar Camp Nou.

"Het is heel jammer dat Ronaldo zo veel klaagt over de scheidsrechter na zo'n geweldige wedstrijd", zei Piqué tegenover de aanwezige media in Estadio Santiago Bernabeu. "Maar als hij over iedere beslissing van de scheidsrechter wil discussiëren, de strafschop die Real Madrid kreeg was onterecht", vervolgt Piqué. De Spaanse verdediger doelt op de penalty die Real Madrid tien minuten na rust kreeg toegekend. Ronaldo werd daar vlak buiten het strafschopgebied geraakt en kreeg toch een strafschop.

"Het is niet eerlijk om over de scheidsrechter te praten", besluit Piqué. "Hij heeft geen invloed gehad op het uiteindelijke resultaat." Door de overwinning kruipt Barcelona weer dichter naar Real Madrid toe. De achterstand op de koploper Atlético en Real Madrid bedraagt nog maar een punt.

Mute in prijzen op Holland Animation Film Festival

Animatiefilm Mute heeft zondag twee prijzen gewonnen op het zeventiende Holland Animation Film Festival. Zowel de Grote Prijs voor Nederlandse animatie als de HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie waren voor makers Job, Joris & Marieke. Ze ontvingen de awards op de slotdag van het festival in Utrecht.

Mute gaat over een wereld die bevolkt wordt door mensen zonder mond. Een bloederig ongeluk leidt tot een verrassende ontdekking. "Een verhaal dat alleen via animatie verteld kan worden, een geweldige combinatie van beeld en muziek", vindt de jury.

De Grand Prix short narratief ging naar het Zuid-Koreaanse Love Games, een zwart-witfilm over een verliefd stel tijdens een picknick. In de categorie short non-narratief was de winnaar het Belgische Le Labyrinthe, over het dagelijkse gevecht van een gevangene.

The Fake was de beste lange animatiefilm. De Zuid-Koreaaanse productie over georganiseerde religie kreeg de Grand Prix featurefilm omdat het onder meer een 'gelaagde film met veel aandacht voor storytelling en graphics' is. Het Duitse Wind, over mensen in een winderig gebied, was de beste Europese studentenfilm.

Zwitserse curlsters pakken wereldtitel

De Zwitserse vrouwen zijn voor de vierde keer in de historie wereldkampioen curling geworden. In de finale in het Canadese Saint John werd het gastland met 9-5 verslagen. Zwitserland won de wereldtitel eerder in 1979, 1983 en 2012.

Met de winst op het WK spoelden de Zwitserse curlsters de kater die werd overgehouden aan de Olympische Spelen grotendeels weg. Het team eindigde in Sochi op de ondankbare vierde plaats. Canada pakte daar olympisch goud door in de finale Zweden te verslaan.

Rusland eindigde als derde op het WK. In de strijd om het brons werd met 7-6 gewonnen van Zuid-Korea.

[upd] 529 doodvonnissen in proces aanhangers Morsi

Een rechtbank in Caïro heeft maandag in een proces tegen aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi tegen alle 528 verdachten een doodvonnis uitgesproken. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie.

Update 10.20 uur:
Volgens de BBC waren het 529 verdachten. De aanklachten hielden onder meer het vermoorden van een agent in, alsmede het gebruiken van geweld tegen politie.

De 529 ter dood veroordeelden horen bij een groep van in totaal ruim 1200 Morsi-aanhangers die worden vervolgd.

De Egyptische autoriteiten zijn zeer hard met Morsi-aanhangers en de islamisten van de Moslim Broederschap omgegaan sinds Morsi in juli werd afgezet.

Er zijn tot op heden ettelijke duizenden arrestaties geweest en honderden Morsi-aanhangers gedood.

Ellen Page speelt vrouw John Belushi

Ellen Page is waarschijnlijk te zien in de film over het leven van komiek John Belushi. De 27-jarige actrice, die een Oscarnominatie ontving voor haar rol in Juno, is met de makers in gesprek over de rol van Belushi's vrouw Judith Jacklin. Emile Hirsch is al gecast als de komiek, die in 1982 overleed aan een overdosis drugs.

De film is gebaseerd op het boek Belushi: A Biography, dat mede werd geschreven door Jacklin, schrijft de Amerikaanse film en tv-website The Wrap. Ze is bovendien één van de producenten van de film, evenals Dan Aykroyd. De acteur was één van Belushi's beste vrienden en speelde samen met hem in de tv-show Saturday Night Live en in de muzikale komedie The Blues Brothers.

Page was onlangs nog groot in het nieuws omdat ze uit de kast kwam. De Canadese actrice, die ook was te zien in Hard Candy en Inception, onthulde op Valentijnsdag dat ze op vrouwen valt.


Ellen Page speelt vrouw John Belushi (Foto: Novum)

Hotline Miami wordt Cross-buy

Het was al bekend dat Hotline Miami naar de PlayStation 4 zou komen, maar Nigel Lowrie van Devolver Digital heeft nu aangekondigd dat de titel een Cross-buy titel gaat worden. Dat scheelt toch weer centjes.

Helaas geldt dit alleen voor de Vita, de PlayStation 3 en de PlayStation 4-versie. Dit komt doordat de pc-versie anders in elkaar zit. De port van Hotline Miami wordt door de Nederlandse studio Abstraction Games gemaakt.

Ferrer simpel naar vierde ronde Miami

David Ferrer heeft bij het masterstoernooi van Miami zonder al te veel moeite de vierde ronde bereikt. De Spanjaard, als vierde geplaatst, had iets meer dan een uur nodig om de Italiaan Andreas Seppi (31) met 6-3 en 6-2 te verslaan. Ferrer bereikte vorig jaar op het hardcourt in Florida de finale en verloor daarin van Andy Murray.

In de volgende ronde neemt Ferrer het op tegen Kei Nishikori. De Japanner (20) won met 7-6 (1) en 7-5 van Grigor Dimitrov (15). Roger Federer (5) - Richard Gasquet (9), Murray (6) - Jo-Wilfried Tsonga (11) en Tommy Robredo (16) - Novak Djokovic (2) zijn de andere achtste finales die inmiddels bekend zijn.

In het vrouwentoernooi drong Caroline Wozniacki opvallend eenvoudig door tot de laatste zestien. De Deense (11) gunde Sloane Stephens maar één game: 6-1 en 6-0. Na Li en Agnieszka Radwanska verzekerden zich eerder al van een plaats in de achtste finales. De Chinese (2) won met 7-6 (3) en 6-3 van Madison Keys. De Poolse (3) versloeg Elena Vesnina met 7-5 en 6-3.

Noodlanding Malaysian Airlines in Hong Kong

Een vliegtuig van Malaysian Airlines op weg van Kuala Lumpur naar Seoul heeft zondagnacht een noodlanding gemaakt in Hong Kong. De Airbus A330-300 kampte volgens de maatschappij met een defecte elektriciteitsgenerator en moest landen met een noodstroomvoorziening.

De brandweer stond paraat, maar de Airbus maakte een vlekkeloze landing. De 271 passagiers werden omgeboekt op vluchten van andere maatschappijen om hun reis naar Seoul te vervolgen.

Eerder deze maand verdween een vliegtuig van Malaysian Airlines op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. De Boeing 777 met 239 inzittenden is nog altijd niet gevonden.

'Supermankostuum zit te strak'

De politie van Maarssen liep afgelopen weekend een man tegen het lijf in een strak Superman-pakje.

De politie Maarssen twitterde dat het kostuum 'veel te strak' zat. Superman verklaarde dat het om een fetisj ging. Hij raakte naar eigen zeggen seksueel opgewonden van het rondlopen in het strakke pak, hetgeen volgens de politie duidelijk zichtbaar was.

De politie ziet het kennelijk allemaal liever een maatje groter, want men verzocht de man naar huis te gaan en zich niet meer in het openbaar te vertonen in deze uitvoering van de superheld.

Demonstratie tegen nucleaire industrie in Amsterdam

Bij de Beurs van Berlage in Amsterdam demonstreren maandagochtend tientallen mensen tegen de Nuclear Industry Summit (NIS). De top, die om 08.30 uur is geopend door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is onderdeel van de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag.

Op de NIS maakt de nucleaire industrie afspraken over de beveiliging van nucleaire installaties en materialen. Het doel is, net als bij de NSS, nucleair terrorisme wereldwijd te voorkomen.

Het Landelijk Platform Tegen Kernenergie vindt dat de industrie 'haar straatje probeert schoon te vegen' op de bijeenkomst. "Maar dit zijn juist de bedrijven die de verdere verspreiding van nucleaire technologie en materialen actief promoten", aldus de actievoerders op hun website.

De demonstranten willen de deelnemers en bezoekers aan de NIS in de Beurs van Berlage duidelijk maken dat de bedrijven het probleem vergroten en niet werken aan de oplossing ervan.

Nieuwe versie Mocro Flavour na uitspraken Wilders

Ali B heeft zijn hit Leipe Mocro Flavour in een nieuw jasje gestoken. De rapper paste zijn nummer uit 2005 aan na de Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. "Ik heb een linkje met de actualiteit gemaakt", zei Ali B maandagochtend op 3FM.

'Waarom doe je nou zo boos, doe eens normaal', rapt hij onder meer in de nieuwe versie. Ook de stem van Wilders is te horen, zo komt het 'doe eens normaal man' voorbij, de uitspraak van Wilders tegen premier Mark Rutte. Of Ali B het nummer echt gaat uitbrengen, weet hij nog niet.

De 32-jarige Ali B stak vorige week bij zijn theatershow ook al de draak met Wilders. "Willen jullie hier in Valkenswaard en in de rest van Nederland meer of minder Wilders", vroeg hij zijn publiek, dat met 'minder, minder, minder' reageerde. "Dan ga ik dat effe regelen."


Jakhalzen ft Leipe mocro Flavour voor Geert Wilders  (Bron: YouTube- Umania)

Regels inkopen AOW-jaren bijgesteld

Mensen die ontbrekende AOW-jaren willen inkopen, krijgen binnenkort te maken met strengere regels om verkeerd gebruik van de mogelijkheden te voorkomen. Aanvragers moeten verplicht vijf jaar verzekerd zijn. Ook moet de aanvrager minstens vijf jaar in Nederland werken. Dat stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag in een wetsvoorstel.

De regels worden aangescherpt omdat de oude voorwaarden niet meer van deze tijd zouden zijn. Het ministerie wil de regels, die uit de jaren vijftig stammen, wijzigen omdat 'migratiestromen sindsdien zijn veranderd'. In het huidige stelsel kunnen mensen die niet hun hele leven in Nederland gewerkt hebben, de ontbrekende jaren inkopen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), om zo toch een volledige oudedagsvoorziening te ontvangen.

Met het wetsvoorstel wil staatssecretaris Jetta Kleinsma (PvdA) voorkomen dat er misbruik van het stelsel wordt gemaakt. "De mogelijkheid om gedurende een kort verblijf in Nederland alle onverzekerde opbouwjaren tegen een minimumpremie in te kopen en vervolgens terug te keren naar het land van herkomst met een recht op een vrijwel volledige AOW-uitkering, is niet conform de oorspronkelijke bedoeling van de wet", stelt Kleinsma.

Naast de aanscherping van de voorwaarden moet de minimumpremie worden verhoogd. Kleinsma wil voorkomen dat de AOW-kosten de komende jaren nog verder stijgen. Volgens het ministerie komt misbruik van het stelsel nog weinig voor, maar kan dat door de aanhoudend groeiende migratie in de toekomst veranderen.

'Afrika snelst groeiende biermarkt'

Afrika gaat de komende jaren veel meer bier importeren. De groei van de bierconsumptie stijgt tot 2018 uit boven die in Azië en wordt geschat op zes procent. Oorzaken voor de stijging zijn de groeiende bevolkingsaantallen en de toegenomen welvaart op delen van het continent. Dat stelt Rabobank in een rapport dat maandag uitkomt, schrijft Het Financieele Dagblad.

De Aziatische biermarkt breidt eveneens uit, maar stokt op een jaarlijkse groei van 3,6 procent. Voorheen was Azië de snelst groeiende biermarkt. In Zuid-Amerika is de groei 2,9 procent. Volgens de onderzoekers compenseren de groeimarkten de stagnerende afzetmarkten in bijvoorbeeld Europa. In Duitsland is momenteel sprake van een overschot aan bierbrouwerijen van 36 procent.

In absolute aantallen blijft Afrika echter een relatief kleine markt. Een arbeider in Tanzania moet gemiddeld vijf uur werken om zich een biertje te kunnen veroorloven. Een arbeider in de Verenigde Staten heeft aan een kwartier genoeg.

Aantal doden na modderstroom VS gestegen tot acht

Het aantal doden als gevolg van een grote modderstroom in de staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten is zondagnacht opgelopen tot acht. Nog zeker veertien mensen worden vermist.

Verscheidene mensen raakten gewond. Van twee gewonden, een baby van zes maanden en een man van 81, is de toestand kritiek.

De modderstroom ontstond na enkele dagen van zware regenval. Reddingswerkers hebben vanuit het getroffen gebied mensen horen roepen om hulp, maar de hulpdiensten konden hen niet bereiken omdat zij wegzakten in de modder, die op sommige plaatsen achttien meter diep is.

Door de modderstroom zijn ongeveer dertig huizen in Snohomish County weggevaagd. Door de modder is een tak van een rivier geblokkeerd. De autoriteiten vrezen dat door het water dat zich hierachter verzamelt overstromingen kunnen ontstaan. Ook bestaat de vrees dat de dam van modder op een gegeven moment bezwijkt.

Industriële groei China blijft opnieuw achter

De industrie in China presteert in maart opnieuw zwak en krimpt sneller dan in februari. De inkoopmanagersindex (PMI) daalde in maart van 48,5 naar 48,1. De index stond al acht maanden niet zo laag. Dat meldt HSBC maandag in een eerste schatting van Markit.

In januari dook de index onder de grens van vijftig, de grens tussen groei en krimp. De problemen zijn wijdverbreid door een lage vraag naar industriële producten, blijkt uit de cijfers. In maart nam de productie af, evenals het aantal nieuwe orders en het aantal banen in de industriële sector.

De Chinese overheid zal waarschijnlijk maatregelen nemen om het tij te keren, zeggen de onderzoekers. Het zal dan gaan om investeringen in de huizenmarkt, openbaar vervoer en het wegnemen van investeringsobstakels.

Toren C-actrices: mama doet soms raar

Maike Meijer en Margôt Ros, die samen in de absurdistische en komische serie Toren C spelen, hebben thuis regelmatig wat uit te leggen. "Je moet het als kind maar accepteren dat mama zo nu en dan een beetje raar doet", zegt Ros maandag in het AD.

"En dan maar hopen dat het de kinderen geen schade berokkent als mama voor de zoveelste keer over een bureau kronkelt of in een hoek staat te spugen", gaat de actrice verder. "Mijn oudste zoon Thor van 14 vindt het leuk om van tevoren scènes te zien en te kijken hoe de montage in z'n werk gaat", vult Meijer, die net als Ros twee kinderen heeft, aan. "Tegelijkertijd houdt hij z'n hart vast voor wat ik dit seizoen weer allemaal ga uitvreten."

Meijer en Ros waren blij verrast dat na Humberto Tan ook Ronald de Boer een gastrol wilde spelen in de VPRO-serie, waarvan het vijfde seizoen vorige week van start ging. "Ronald de Boer zei tot onze verbazing dat hij Toren C een hartstikke leuk programma vond."

Weinig files ondanks afsluitingen om NSS

De wegafsluitingen vanwege de nucleaire top hebben maandagochtend niet voor veel oponthoud op de wegen rond de Randstad gezorgd. Volgens de ANWB valt het aantal files erg mee. "Het lijkt erop dat veel mensen eieren voor hun geld hebben gekozen", zei een woordvoerder.

In de Randstad stonden nauwelijks files. Rond 08.00 uur stond het in het hele land in totaal over tachtig kilometer vast. In een normale maandagochtendspits staat er rond dat tijdstip zo'n 170 kilometer file.

Vanwege de Nuclear Security Summit in Den Haag zijn onder meer delen van de A44, de N44 en de A5 dicht. Weggebruikers wordt daarom aangeraden de trein te nemen, thuis te werken of buiten de spits te reizen.

Rijkswaterstaat concludeert maandagochtend vanwege de rustige spits dat de oproep aan weggebruikers effect heeft gehad. "Ook voor de rest van de dag en morgen blijft het dringende advies goed voorbereid op weg te gaan en rekening te houden met langere reistijden", benadrukt Rijkswaterstaat verder.

C. Ronaldo woedend: "We speelden tegen twaalf man"

Cristiano Ronaldo voelt zich bestolen door scheidsrechter Undiano Mallenco. De sterspeler van Real Madrid vindt dat de arbiter zondagavond in het voordeel van Barcelona floot.

Tien minuten na rust kreeg Real Madrid een strafschop. Later in de wedstrijd kende scheidsrechter Mallenco Barcelona twee strafschoppen toe, terwijl Sergio Ramos ook nog met rood van het veld werd gestuurd. Ronaldo had na afloop van de wedstrijd geen goed woord over voor de Spaanse scheidsrechter.

"Undiano Mallenco is niet geschikt voor dit soort wedstrijden", zei Ronaldo tegenover diverse media. "We speelden tegen twaalf man. Het is altijd hetzelfde verhaal. Het is alsof ze niet willen dat wij winnen. Alsof ze willen dat Barcelona weer mee gaat doen in de titelstrijd."

"Ik ben niet op zoek naar excuses, maar ik kan hier mijn mond niet over houden", vervolgt een woeste Ronaldo. "De scheidsrechter was duidelijk niet van het juiste niveau. Ik ben hier nu vijf jaar en weet inmiddels precies hoe het werkt. Als Barcelona had verloren, waren ze uitgeschakeld in de strijd om de titel. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat de scheidsrechter in het voordeel van Real Madrid was."

Door de overwinning staat Barcelona nog maar één punt achter koploper Atlético en Real Madrid. Ronaldo blijft vertrouwen houden in een goede afloop. "Wat er ook is gebeurd, Madrid wint La Liga", besluit Ronaldo.

World of Tanks met verbeterde graphics

Ontwikkelaar Wargaming.net heeft een grote update op de planning staan voor World of Tanks. Met de update worden onder andere de graphics verbeterd. Deze graphics worden getoond in een developer diary.

De eerste verbetering is het aantal polygons. Deze zal stijgen van de huidige achtduizend polygons naar vijftig- tot honderdduizend polygons, afhankelijk van de tank. Ook zullen er nieuwe effecten in de speelwereld worden toegevoegd en zullen oude effecten worden aangepast. Dit moet de speelwereld een stuk aantrekkelijker maken voor gamers.

De update moet ergens in 2014 uitkomen. 

Obama: belangrijke rol voor Nederland

Nederland heeft een leidende rol in de wereld als het gaat om nucleaire veiligheid. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama. "Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid", zegt hij maandag in een schriftelijk interview met de Volkskrant.

Als voorbeeld van de Nederlandse inzet om de nucleaire veiligheid te bevorderen noemt Obama de "belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren". Ook prijst hij de "prima voorbereidingen" voor de nucleaire top, die maandag in Den Haag begint. Het was een uitstekende keuze om de top hier te houden, vindt de Amerikaanse president.

Obama gaat in het interview ook in op de Russische annexatie van de Krim. "Als Rusland voortgaat op deze weg, zullen de strafmaatregelen, de druk op de Russische economie en Ruslands diplomatieke isolement alleen maar toenemen." Wat Obama betreft moet het conflict in Oekraïne niet worden gezien als een 'alles-of-nietsspel'. "Het Oekraïense volk hoeft niet te kiezen tussen Oost en West. Integendeel, het is belangrijk dat Oekraïne goede betrekkingen onderhoudt met de VS, Rusland en Europa."

Europa blijft belangrijk voor de VS. Hoewel Obama de focus meer naar Azië heeft verplaatst, heeft Amerika net al de overige NAVO-leden nog altijd 'een heilige plicht’ om bondgenoten te verdedigen. "De NAVO blijft de krachtigste en effectiefste alliantie in de geschiedenis van de mensheid’’, aldus Obama.

Europese landen moeten overigens wel ,,hun verplichtingen nakomen als het gaat om defensie-uitgaven", herhaalt Obama het Amerikaanse standpunt daarover. "Gedeelde veiligheid en voorspoed betekent ook gedeelde verantwoordelijkheid."

Obama: belangrijke rol voor Nederland
Obama: belangrijke rol voor Nederland (Foto: ANP)

Nieuwe sponsor voor ploeg Timmer

Het schaatsteam van de coaches Marianne Timmer en Gianni Romme heeft een nieuwe sponsor gevonden. Continu, een intermediair in de bouw en industrie, volgt Liga op. Het bedrijf was al als subsponsor aan de ploeg verbonden en zal nu de komende 4 jaar het team als hoofdsponsor steunen.

"We zijn lang op zoek geweest naar een middel of sport om onze naamsbekendheid te vergroten", zegt algemeen directeur Jeroen de Bruijn maandag in De Telegraaf. "Al een aantal jaren zitten we tussen servet en tafellaken in, maar we willen nu door dat tafellaken heen. Als subsponsor hebben we dit seizoen kunnen aftasten wat de mogelijkheden zijn, als hoofdsponsor kunnen we dat de komende jaren verder uitbouwen."

Bij de ploeg rijden onder anderen Margot Boer, winnares van twee bronzen medailles bij de Spelen in Sochi, en Yvonne Nauta, die brons won bij de WK allround.

Chinees vliegtuig vindt wrakstukken in oceaan

China heeft maandag een schip naar een gebied in het zuiden van de Indische Oceaan gestuurd waar een Chinees verkenningsvliegtuig drijvende voorwerpen heeft waargenomen. Mogelijk gaat het om wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die sinds 8 maart wordt vermist.

De voorwerpen, twee grote en verschillende kleinere, werden gezien in een gebied waar ook door een Franse satelliet een drijvend voorwerp was waargenomen. De bemanning van het de Chinese vliegtuig heeft de coördinaten doorgegeven aan het Australische commandocentrum dat de zoekactie naar het verdwenen lijnvliegtuig leidt en aan een Chinese ijsbreker die naar het gebied onderweg is.

In het zoekgebied, zo'n 2500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth, wordt regen verwacht, wat het zicht beperkt. Vliegtuigen doen er vier uur over om het gebied te bereiken, zodat er niet veel tijd over is om daadwerkelijk naar sporen van de verdwenen Boeing te kunnen zoeken.

De Amerikaanse marine stuurt ondertussen een apparaat naar het gebied waarmee zwarte dozen van vliegtuigen kunnen worden gelokaliseerd. Het apparaat kan signalen van zwarte dozen opvangen tot een diepte van 6100 meter. De zwarte dozen kunnen deze signalen maar een beperkte tijd doorgeven omdat de batterijen op een gegeven moment uitgeput zijn.

Russische bank: sancties werken averechts

De Russische bank Rossiya heeft veel nieuwe klanten overgehouden aan de Amerikaanse strafmaatregelen. Dat beweerde althans de voorzitter van de bank, Joeri Kovalchuk, in een interview met de Russische televisie.

Volgens Kovalchuk loopt het ondanks de sancties juist storm bij zijn bank. Dat zou vooral komen omdat president Vladimir Poetin bezwoer er zijn salaris te laten storten. "In de middag van die aankondiging werd de bank overspoeld door mensen", pochte de voorzitter. "Ze kwamen om rekeningen te openen."

De bank belandde na de Russische annexatie van de Krim op de Amerikaanse zwarte lijst. De Verenigde Staten zien Kovalchuk als de persoonlijke bankier van veel hooggeplaatste Russen.

Het is onduidelijk of de situatie bij Rossiya echt zo rooskleurig is als Kovalchuk beweerde. De bankier, een bondgenoot van Poetin, onderbouwde zijn verhaal niet met cijfers.

Russische bank: sancties werken averechts
Russische bank: sancties werken averechts (Foto: ANP)

'Oud-premier Noorwegen nieuwe NAVO-baas'

Oud-premier Jens Stoltenberg van Noorwegen wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat zeggen goed ingelichte bronnen rond de procedure zondag in de Noorse krant Aftenposten.

Hoewel het officieel nog niet helemaal zeker is dat Stoltenberg de baan krijgt, achten de betrokkenen het nagenoeg onmogelijk dat de Noor alsnog afvalt. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zouden hun steun voor de oud-premier hebben uitgesproken.

Volgens de bronnen laat het besluit over de benoeming van Stoltenberg vermoedelijk niet lang meer op zich wachten. De NAVO-bijeenkomst die begin april wordt gehouden in Brussel wordt gezien als de meest logische plek om de knoop door te hakken.

Stoltenberg zou het stokje overnemen van de Deense oud-premier Anders Fogh Rasmussen, die al sinds 2009 topman is van de verdragsorganisatie. Daarvoor deed de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer dienst als secretaris-generaal.

[pic] 39 Photoshop Fails

Elke foto die je in bladen ziet is door Photoshop gehaald en uitgebreid bewerkt. Dit om te zorgen dat de afbeelding er zo goed en appetijtelijk mogelijk uit ziet, oneffenheden zijn weggewerkt en modellen op hun best worden gepresenteerd. Soms zetten ze echter een eerste-dags-stagiair die tot dan toe alleen in paint had gewerkt op zo'n cover of reclameafbeelding en sturen het kennelijk zonder nacontrole naar de drukker. Hier een berg voorbeelden waar je je toch echt afvraagt hoe men deze fouten in godsnaam over het hoofd heeft kunnen zien.

Homeland-acteur James Rebhorn overleden

De Amerikaanse acteur James Rebhorn is afgelopen vrijdag op 65-jarige leeftijd overleden. De acteur, die vooral bekend werd door zijn rollen in films als My Cousin Vinny en Scent of a Woman en de tv-serie Homeland, overleed in zijn woning in South Orange (New Jersey) na een lange strijd met huidkanker.

In 1992 werd er bij de acteur een maligne melanoom aangetroffen. Desondanks zou de acteur tot vorige maand nog voor de camera staan. In de afgelopen vijf decennia was Rebhorn in meer dan 100 rollen te zien. Zo zagen we de boomlange acteur voorbijkomen in films zoals Carlito's Way (1993), Independence Day (1996), The Game (1997) en Meet the Parents (2000).

In Homeland was Rebhorn te zien als de vader van CIA-agente Carrie Mathison (Claire Danes). De acteur had daarnaast ook een terugkerende rol in de serie White Collar. James Rebhorn wordt overleefd door zijn vrouw Rebecca Linn en twee dochters.


R.I.P.

Ouders bestolen jongen sporen fietsendief op

Een Rotterdamse fietsendief (19) is tegen de lamp gelopen nadat hij een gestolen rijwiel aanbood op internet. De ouders van het slachtoffer herkenden de fiets en maakten een afspraak met de 'verkoper', meldde de politie zondag.

De vader van bestolen jongen sprak vervolgens agenten aan op de Loderstraat in Rotterdam. "Hij vertelde dat een jongen in de straat de fiets van zijn zoon had gestolen en nu via Marktplaats probeerde te verkopen", liet de politie weten.

Politiemensen ontdekten al snel dat de vermeende fietsendief mogelijk een stuk meer op zijn kerfstok heeft. "Ook de drie mobiele telefoons die hij op zak had werden in beslag genomen. Evenals een OV-chipkaart die niet op zijn naam stond."

Ouders bestolen jongen sporen fietsendief op
Marktplaats screenshot (Foto: ANP)

Neef van Assad gedood bij gevechten

Bij gevechten tussen islamitische rebellen en Syrische milities die gelieerd zijn aan de regering van president Bashar al-Assad is zondag een neef van de regeringsleider om het leven gekomen. Dat melden activisten en plaatselijke media. Hilal al-Assad werd samen met zeven van zijn metgezellen gedood in de stad Latakia.

Hilal al-Assad was in de regio van Latakia hoofd een brigade die het Syrische leger steunt in de strijd tegen de tegenstanders van Bashar al-Assad. Vanuit de havenstad in Latakia worden de chemische wapens weggevoerd die door de Verenigde Staten en Rusland worden vernietigd. Oorspronkelijk komt de familie al-Assad uit Latakia

Disney werkt aan The Incredibles 2

Goed nieuws voor de liefhebbers van leuke animatiefilms. Disney heeft namelijk aangekondigd dat er na tien jaar een vervolg komt op The Incredibles. Ook maakte de filmmaatschappij bekend dat er een derde deel komt in de reeks Cars.

De eerste The Incredibles-film was wereldwijd een groot succes, zou twee Oscars opleveren en bracht zo'n 631 miljoen dollar in het kassalaatje. Josh Hollander van Pixar maakte ook bekend dat er momenteel hard wordt gewerkt aan 3D-bewerkingen van The Incredibles en Ratatouille. Eerder verschenen al 3D-versies van Toy Story 1 en 2, Finding Nemo en Monsters Inc.

Een verschijningsdatum is nog niet bekendgemaakt, maar Disney wist al wel te melden dat het scenario voor The Incredibles 2 wederom zal worden geschreven door Brad Bird. Bird werkt momenteel nog aan de film Tomorrowland, die vanaf 22 mei 2015 in de bioscopen moet gaan draaien.

The Incredibles
The Incredibles terug op het witte doek

Laatste reviews en specials
review
WWE 2K19
review
Dark Souls Remastered (Nintendo Switch)
special
Cosplay op GameForce
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
©FOK.nl e.a.