Obama naar Den Haag

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend aangekomen in Nederland. De Air Force One landde rond 08.50 uur op Schiphol. Uit veiligheidsoverwegingen werden vooraf geen mededelingen gedaan over het tijdstip waarop Obama zou landen.

Vanwege de komst van het Amerikaanse regeringstoestel werd het overige vliegverkeer zoals gebruikelijk stilgelegd. Dat gebeurde rond 08.30 uur, waardoor duidelijk werd dat Obama in aantocht was.

Obama brengt later op de ochtend met premier Mark Rutte een bezoek aan het Rijksmuseum in de Amsterdam. Hij vliegt er per helikopter naartoe. Daarna vertrekt hij ook weer per helikopter naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.

Update 9.43 uur:
Obama is inmiddels geland op het Museumplein. Daarop is hij in zijn auto bijgenaamd 'The Beast' naar de ingang van het Rijksmuseum vervoerd. In de vanochtend fietsloze onderdoorgang werd Obama verwelkomd door premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. De president sprak daar kort met enkele scholieren en is zojuist het museum binnengegaan.


Obama bekijkt Nachtwacht.

Update 10.50 uur: 
Met de Nachtwacht achter hen zijn op dit moment Rutte en Obama aan het speechen. Rutte benadrukt daarbij onze gedeelde geschiedenis en noemt Obama bij zijn voornaam. Ook Obama noemt Rutte gewoon Mark. Over de twee speeches later meer. Obama sloot zijn toespraak af met dankwoorden aan Rutte en Nederland en gebruikte daarbij de Nederlandse term 'dank u wel'.


Toespraak Rutte


Einde toespraak Obama: 'Dank u wel.'

Update 11.16 uur:
De Marine One is zojuist opgestegen waarmee het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan de hoofdstad ten einde is. Obama zet nu koers naar Den Haag voor de Nuclear Security Summit.