Japan draagt nucleair materiaal over aan VS

Japan gaat ruim driehonderd kilo plutonium en hoogverrijkt uranium overdragen aan de Verenigde Staten. Dat hebben de Amerikaanse minster van energie Ernest Moniz en speciaal adviseur van de Japanse premier Shinzo Abe, Yosuki Isosaki, maandag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Daar vindt maandag en dinsdag de NSS plaats.

Japan bezit grote hoeveelheden plutonium, dat gebruikt kan worden voor een kernwapen, terwijl het altijd heeft beloofd geen grote voorraden aan te houden. De hoeveelheid materiaal die wordt overgedragen aan de VS is slechts een fractie van de totale voorraad. Over de overdracht van het materiaal werd al langer overleg gevoerd door Tokyo en Washington.

Moniz noemde het akkoord met Japan van groot belang. "Het materiaal wordt overgebracht naar de VS om te worden omgevormd tot een vorm die proliferatie moeilijk maakt." Isozaki zei dat Japan met de overdracht van het plutonium en het hoogverrijkt uranium een bijdrage levert aan het voorkomen van proliferatie en mogelijk misbruik van nucleair materiaal door terroristen. "Japan deelt de visie van een wereld zonder kernwapens", liet hij via een tolk weten.

Ondertussen houdt Japan een voorraad van 9,3 ton plutonium aan. Voor een land met het technisch vermogen van Japan moet het volgens deskundigen een peulenschil zijn om dit geschikt te maken voor kernwapens. Dat materiaal kan een aantrekkelijk doelwit zijn voor terroristen.

De Amerikaanse president Barack Obama pleit al jaren voor het terugdringen van de voorraad nucleair materiaal of het beter beveiligen ervan. Hoewel een groot deel van de Japanse bevolking achter plannen staat om niet langer gebruik te maken van kernenergie, heeft de Japanse regering kortgeleden toch besloten om kernenergie te handhaven als belangrijkste energiebron. Wel beloofde ze om meer werk te maken van het hergebruiken van het materiaal.